Eebenpuu

by Ryszard Kapuściński | Journals |
ISBN: 9520100431 Global Overview for this book
Registered by cazfi of Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 10/18/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 18, 2007
Puolalaisen toimittajan reportaasikokoelma Afrikasta. Kuvaus maanosan historiallisesta muutoksesta 1950 -luvulta nykyaikaan.

Kapuścińskin Afrikka on ennen kaikkea ihmisten maanosa, jonka elämä, politiikka ja historia välittyvät henkilökohtaisten kohtaamisten, keskustelujen ja jaettujen kokemusten kautta. Reportaasikokoelma toimii myös johdantona Afrikan monimutkaiseen historiaan ja eurooppalaisen kolonialismin rakenteisiin, jotka edelleen ovat maanosan rasitteina.

Edit 23.10-07:
Tätä ovat kysyneet sekä Myntti että CatharinaL. Rinki!

Journal Entry 2 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, October 23, 2007
Käteviä nämä tällaiset ringit, joihin ei tarvitse varsinaisesti edes ilmoittautua. ;-)
Yritän lukea kirjan melko pian, ettei seuraavien rinkiläisten tarvitse kovin kauan odotella.

Journal Entry 3 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, December 13, 2007
Kiinnostavaa luettavaa. Pääpaino kertomuksissa on ns. tavallisilla ihmisillä. Matkantekoa, yhteiskunnallisia muutoksia, kuumuutta, kuivuutta, köyhyyttä, ystävyyttä. Kapuściński on ehtinyt matkoillaan nähdä monenlaista. Hieno kirja.
Kirjasta Hesarissa

CL:lle tänään miitissä.

Journal Entry 4 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, December 13, 2007
Kiitos! Joulumiitistä säkkikaupalla kirjoja mukaan, eipä tule aika pitkäksi pyhinä :-)

Journal Entry 5 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, December 18, 2007
Eebenpuu käsittelee itsenäistyvää Afrikkaa, josta Kapuścińskin ura sotakirjeenvaihtajana alkoi 1950-luvulla. Afrikan mykistävää mosaiikkia tarkastellaan monipuolisesti pala palalta, kokemus kokemukselta: Ghana, Dar-es-Salaam, Tanganjika, Serengeti ja Kampala, Sansibar, Lagos, Mauritania ja Sahara, Etiopia, Valkoinen Niili ja Lalibela, Ruanda, Sudan, pohjoinen Somalia, Senegal, Addis Abeba, Monrovia, Kamerun, Malin Bamako, Nigerian Onitsha, Eritrea... Pääpaino on kolonialismin rakenteissa. Siinä, kun kymmenestätuhannesta tuli viisikymmentä revityn Afrikan tilkkutäkissä. Jaetuissa kokemuksissa, ihmisten ja yhteisöjen elämässä, kaikki vahvasti sidoksissa maanosan poliittisiin vaiheisiin 1950-luvulta lähtien.

Kirja on taitavasti rakennettu rautaisannos Afrikan perimmäisiä ongelmia ja arkipäivää: poliittista ja historiallista maantiedettä, aatehistoriaa, psykologiaa, kulttuuriantropologiaa, estetiikkaa. Samalla se on parasta lukemaani Kapuścińskia. Aiemmat tuttavuudet, Haile Selassien Etiopiasta kertova Keisari ja neuvostoaikaa luotaava Imperiumi eivät kirjoitustekniikkansa puolesta iskeneet. Eebenpuun journalismi sen sijaan valloitti minut täysin. Kapuściński pääsee pikkureportaaseissa teknisesti oikeuksiinsa; lisäksi totuudellinen näkökulma, semanttinen neuvottomuus vieraiden kulttuurien alueilla, tarjoaa kosolti ajattelun aiheita. Artikkelit tunnustavat oman eurooppalaisen avuttomuutensa ja rajallisuutensa: "Sana Afrikka on valtava yksinkertaistus, jota käytämme sen helppouden takia." Tuosta "Afrikasta" on kirjoitettu paljon. Aiheet eivät ehkä tunnu nykylukijasta omintakeisilta, mutta niiden tärkeys puoltaa niiden paikkaa.

Kiintoisa vertaileva lukukokemus Eebenpuu on mm. Brysonin African Diaryn rinnalla.

Suosittelen lämpimästi.


Maailman ykseys, joka on niin vaikeasti saavutettava asia empiirisessä todellisuudessa, toteutuu aivoissamme, toisiinsa sotkeutuneiden ja harhautuneiden muistojen kerrostumissa.

***

[20/12/07] Kirja siirtyy Tarnalle tuota pikaa. Oikein mukavaa joulunaikaa!

Journal Entry 6 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, December 21, 2007
Pääsinpä vihdoin journaloimaan! CatharinaL:lle kiitokset kirjatoimituksesta ja juttutuokiosta, kaikille vallan mahdottoman hyvää joulua.
Ryszard Kapuściński... Omassa hyllyssä odottaa rinkinä kiertänyt Keisari, mutta Eebenpuun luen tietysti ensin. Rinkikirjoja on kyllä melkomoinen pino, mutta ehkäpä onnistun sovittamaan tämän johonkin väliin. Kyselen sitten luettuani, toimitanko kirjan cazfille vai Aspenille, minulta kun on hänelle jo yksi vielä pahasti kesken oleva rinkikirja kuitenkin menossa.
Kiitos ringistä, cazfi!

Journal Entry 7 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, December 31, 2007
Jess! Kieli hyvää, asiantuntemus loistavaa, näkökulma paitsi kiinnostava myös inhimillinen. Lämmintä, hauskaa, jännittävää, todenmakuista, empaattista mutta yhtä lailla myös kriittistä. Nuhjuisessa ja pimeässä suomalaisessa joulukuussa, kun pitäisi olla talvi mutta sää on enempi vappu (paitsi että silloin on usein enemmän lunta), tuli lukiessa välillä tunne porottavasta auringosta. Elävää tekstiä.
Eebenpuu kertoo hienosti afrikkalaisten kulttuurien moninaisuudesta yrittämättäkään kattaa niitä kaikkia. Kapuścińskin näkökulma on eurooppalainen ja sopii siten juuri meikäläiselle lukijalle; kirjoittaja tietää mihin kannattaa paneutua, mitä selittää tarkemmin. Parissa kohdassa olin aistivinani hyvinkoulutetun, länsimaisittain ajatellen sivistyneen eurooppalaisen ylemmyydentuntoa, mutta se kohdistui afrikkalaisen yhteiskunnan huipulla viivähtäviin. Kaiken kaikkiaan Kapuściński suhtautuu tavalliseen afrikkalaiseen myötätunnolla mutta ivaa ja kritisoi vallanpitäjiä.
Vaikkei Eebenpuu mikään käsikirja olekaan, voisin silti kuvitella sen hankkimista omaankin kirjahyllyyni. Kun tulee uutisia Itä-Afrikasta, voisi olla mukavaa verrata niitä siihen mitä Kapuściński on samasta alueesta kirjoittanut.
Pari painovirhettä tekstistä hypähti silmään, mutta niiden määrä pysyi hyvin siedettävän rajoissa. (En jaksa oikein ymmärtää, milloin minä olen alistunut hyväksymään ensimmäistäkään painovirhettä kaupallisen kustantajan julkaisuissa, mutta niin se vain on.)
Veikkaan Ryszard Kapuścińskia symmetrian ystäväksi. Kirja alkaa aistimuksella valosta: Ensimmäiseksi silmiin pisti valo. Kaikkialla valoa. Kaikkialla kirkasta. Kaikkialla aurinkoa. Valaistumiseen se myös päättyy: Oli vielä yö, mutta lähestymässä oli Afrikan loistavin hetki — aamunkoitto. — Hmm... Voisikohan sitä pitää jopa poliittisena lausuntona? ;)
Pidin. Paljon. Suosittelen. Kaikille. Miten ihmeessä maahaasteilijat eivät ole bonganneet tätä kirjaa?

Kiitos, cazfi! Palautan kirjan ensi vuonna, seuraavassa miitissä.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA ITSE KULLEKIN!Ryszard Kapuściński suomentajansa Tapani Kärkkäisen sivuilla.

EDIT 3.1.08. Koska tämäniltaisessa miitissä tuli puhetta mm. tekijänoikeuksista ja niiden kunnioittamisesta, teen nyt sen minkä silkkaa laiskuuttani jätin tekemättä ladattuani yo. valokuvan tähän journaaliin. Kerronpa siis lainanneeni kuvan Kapuściński-info-sivuilta. Ja kun kielitaitoni ei riitä ymmärtämään, missä — josko missään — siellä mainitaan kuvaajan tai muun tekijänoikeuksien haltijan nimi, en sellaista ole tänne kirjoittanut. Tunnustan rikokseni pienemmän (lue: olemattoman) rangaistuksen toivossa...

Journal Entry 8 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 03, 2008
Olen vuorossa omassa ringissäni. Kuinkahan nopeasti pitää laittaa noottia kirjan viipymisestä?

Journal Entry 9 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, February 09, 2008
Itse kirjasta minulla ei ole lisättävää aiempiin kommentteihin.

Nyt kirjan luettuani luin myös Tarnan merkinnän, ja vasta se herätti minua pohtimaan yhtä suurta kysymystä.
Eebenpuu kertoo hienosti afrikkalaisten kulttuurien moninaisuudesta - ja siitä kuinka erilainen heidän ajattelutapansa on meikäläiseen nähden. Oli vielä yö, mutta lähestymässä oli Afrikan loistavin hetki — aamunkoitto. — Hmm... Voisikohan sitä pitää jopa poliittisena lausuntona?
Mutta mikä olisi Afrikalle loistava tulevaisuus? Missä määrin länsimainen käsitys loistavasta tulevaisuudesta vastaa Afrikkalaista? Akuuttien ongelmien ratkaisemista lukuunottamatta tuskin kovinkaan hyvin.

Eteenpäin rinkikirjan pääsen postittamaan ensi tiistaina.

Journal Entry 10 by AspenYard from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Friday, February 15, 2008
Kiitos! Kirjakirje saapui Turkuun jo eilen ystävänpäivän kunniaksi, koristeltuna ystävänpäivän teemapostimerkeillä, jollaisia en olekaan aiemmin nähnyt :) Luettuani toivottavasti pystyn päättämään, mitä Afrikan maata tämä opus pääsee maahaasteessani edustamaan.

Journal Entry 11 by AspenYard from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, March 02, 2008
Pidin todella paljon tästä kirjasta, kirjoitustyylin elävyydestä, hienoista kielikuvista ja syventävästä pohdiskelusta, eri maiden tilanteiden vertailemisesta, jopa globaalista vertailemisesta. R.K. pystyi tuohon, koska hänen asenteensa alun alkaen oli päästä sisälle paikalliseen kulttuuriin, yhteyteen ihmisten kanssa - vastaava on tänä päivänäkin harvinaista.

Monella tavalla hyvin avartava kokemus. Sotaisen lähihistorian vuoksi reportaaseista välittyi hiukan lohduttomuus ja ankeus -- Waris Dirien Somalia, ja Safiyan ja Chinua Acheben Nigeria ovat jollain tavalla lämminhenkisempiä ja toiveikkaampia. Mutta oli joukossa toki muutakin; kiehtovimpia olivat tarinat perinteistä, ihmisistä. Naisten asema Ghanan klaaniyhteisössä oli naisen kannalta oikeudenmukainen, mikä on tietyllä tavalla harvinaista ja hämmästyttävää. Malaria, käsitys ajasta, uskomukset, uskonnollisuus, kuorma-autot, luonnonolot, kuumuus, Lalibela, Sansibar ja kerrostaloaallokko... nuo selittävät paljon myös sitä, ettei länsimaiset ratkaisut sellaisinaan voi siellä toimia, ja myös sitä, ettei kaikki ole ihan sitä miltä näyttää.

Toivoisin noiden afrikkalaisten juurien ja perinteiden löytyvän uudelleen, saavan jälleen tärkeän sijan ihmisten elämässä, kaiken länsimaisen habatuksen sijaan. Poliittiselta kannalta tuo tämänhetkinen tilanne tuntuu olevan jonkinlainen seuraus oravanpyörästä, jonka pysäyttämiseen suurimmat vaikutusmahdollisuudet olisivat länsimailla - samoin kuin sen käynnistämisessäkin on ollut :/

Pistän tämän kirjan edustamaan Liberiaa maahaasteessani; lähinnä siksi, että monille muille maille on jokin muu kirjaehdokas olemassa/tiedossa, ja liberialaisia opuksia kuvauksen perusteella ei juuri ole odotettavissakaan :(.

Huomenna kirja jatkaa matkaansa eteenpäin. (#12 in Keep them moving 2008 challenge)

Journal Entry 12 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 05, 2008
Kirja saapui tänään luokseni. Kiitos! Yritän lukea mahdollisimman pian.

Journal Entry 13 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, April 07, 2008
Yhdyn edellisiin rinkiläisiin: olipa mainio kirja! Hyvin kirjoitettu, monipuolinen, jännittävä, koskettava, kriittinen, mukaansatempaava. Erityisen suurella mielenkiinnolla luin Ugandasta ja Idi Aminista, koska katsoin äskettäin toistamiseen Aminista kertovan leffan The Last King of Scotland (hieno leffa, suosittelen!). Sansibar oli melkoista James Bond-meininkiä, sitä luki kuin kunnon seikkailutarinaa ikään. Mukavia olivat myös pienet novellimaiset luvut, kuten Onitshan monttu. Afrikka-tietouteni lisääntyi roppakaupalla tätä kirjaa lukiessa.

Erinomainen kirja, jota voi suositella kaikille Afrikasta kiinnostuneille.

Nyt pitäisi vielä päättää, minkä maan otan tästä maahaasteeseeni. Liikaa vaihtoehtoja!

Taidan olla ringin viimeinen, joten kirja palaa cazfille lähiaikoina.

Journal Entry 14 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, June 07, 2008
Kirja palasi haltuuni kesäpäivillä. Kiitos rinkiin osallistuneille.
Kirja on nyt PC-hyllyssäni, mutta lisäringitys voidaan toki järjestää mikäli joku haluaa vielä kirjan lukea.

Edit 05-Oct-08:
Chrisim ilmaisi halunsa lukea kirja seuraavaksi.

Journal Entry 15 by chrisim from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, October 11, 2008
Kiitos cazfi, että sain tämän pitkään toivelistalla olleen kirjan lainaan! Wau, miten hienoa palautetta kirja on saanut muilta lukijoilta. Luen tämän niin pian kuin pystyn.

Journal Entry 16 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, February 12, 2009
Kirja matkaa seuraavaksi Komentooralle.

Journal Entry 17 by Komentoora from Kokemäki, Satakunta Finland on Sunday, February 15, 2009
Sain tämän kirjan ystävänpäivänä CaatharinaL:ltä. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kiitos!

Journal Entry 18 by Komentoora from Kokemäki, Satakunta Finland on Saturday, April 11, 2009
Kirja teki minuun suuren vaikutuksen. Sen mukana kuljetaan Afrikan rannikolta rannikolle, kolonialismin ajasta Afrikan maiden itsenäistymiseen. Se toimii oppaana afrikkalaiseen elämäntapaan, ihmisten inhimilliseen elämään, kuivuuteen, kuumuuteen, kurjuuteen, sotaan, selittämättömyyteen, mystiikkaan. Tämän kirjan luettuaan omat ongelmamme saavat terveet mittasuhteet.

Hieno kirja.

Odottaa Tampereelle palautumista.

Journal Entry 19 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, September 28, 2009
On palautunut Tampereelle jo aikoja sitten ja hautautunut journaloimattomana kirjavuorien syövereihin.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.