* Ring* De meiden van Riaad

by Rajaa Alsanea | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by missc1967 of Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on 10/17/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, October 17, 2007
Op de achterkant staat:
Elke week na het vrijdagavondgebed stuurt een anonieme jonge vrouw een e-mail naar een chatgroep over de belevenissen van Qamra, Sadiem, Lamies en Michelle, vier Saoedische highsocietyvriendinnen. In vijftig e-mails volgen we de romantische en seksuele escapades van de vier studentes en zien we hun frustraties en rebellie tegen de soms verstikkende culturele tradities in hun land. Sex & the City- Saoedi-style !
Als je een kans kreeg een blik te werpen onder de sluier van een jonge Saoedische vrouw, wat zou je dan zien? Rajaa Alsanea tilt die sluier voor je op. Ze schreef geen exotische fabel over Saoedische prinsen, geen donker verhaal over fundamentalisten die hun vrouwen als beesten opsluiten, maar een lichtvoetige roman over moderne vrouwen in Saoedi-Arabië. Een taboe-doorbrekend boek.

De meiden van Riaad werd bij verschijning onmiddelijk verboden in Saoedi-Arabië vanwege het controversiële en ontvlambare karakter ervan en lezers betalen op de zwarte markt woekerprijzen om het in handen te krijgen.

Een leuke ring lijkt mij.... Wie leest er mee?

-Eowyn-unquendor

-Plinius

-Linniepinnie

-Bien

-Binebal

-Pebby72

-LenaLena

-Enitnaj

-Oehoeboeroe

-Wandelaartje

-Jordanne

-Betje

-Joanazinha

-Carobel (mag via missc1967)

-libelle31

en via Carobel weer terug naar missc1967

Journal Entry 2 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, February 3, 2008
Door familie-omstandigheden gaat deze ring wat later van start dan gepland. Het boek wordt zo spoedig mogelijk naar de eerste ringdeelneemster opgestuurd !

Verstuurd op 11/2

Journal Entry 3 by eowyn-unquendor from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, February 12, 2008
De meisjes zijn vandaag bij me aangekomen. Dank je wel voor het starten van de ring!
Het boek ziet er erg aanlokkelijk uit, dus ik ga er snel in beginnen.

Journal Entry 4 by eowyn-unquendor from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, February 16, 2008
Ik heb dit boek in drie dagen uitgelezen. Het was vlot geschreven, de constructie maakte het een echte pageturner, en tussen de regels door bevatte het boek interessante informatie over het leven in het Koninkrijk Saoedie-Arabië, het enige land ter wereld waar de Moslim wetten voor 100% regeren. Het boek is geschreven als een serie van 50 emails die zogenaamd ongeveer eens per week werden verstuurd. Elke email begint met een songtekst, gedicht of stukje uit de Koran, en met commentaar van de schrijfster op de replies die ze heeft ontvangen. Eigenlijk is dit overbodig voor het verhaal zelf en hebben deze stukjes een nogal zelfingenomen toon, maar het is wel leuk.

Ik schaar dit boek onder de noemer chicklit, omdat het leven van de vier jonge dames helemaal draait om het vinden van de Ware Liefde. Het is verbazingwekkend hoe weinig ze überhaupt van de liefde afweten omdat ze zo gescheiden van mannen en jongens leven. Geen wonder dat de mythe van de romantische liefde zo populair is en de werkelijkheid die mythe vaak volledig de grond in boort.
Eigenlijk jammer dat deze intelligente meisjes trouwen en kinderen krijgen toch als levensdoel zien. Ze studeren allemaal wel, maar ik heb de indruk dat ze dat alleen maar doen om een invulling te geven aan de tijd voor het huwelijk. Er is verder weinig wat ze mogen en kunnen.

Toen ik liet ontvallen dat ik dit boek ging lezen kreeg ik een (voor haar doen) korzelige reactie van mijn internet-vriendin M uit Riyadh (22 jaar en niet geïntereseerd in trouwen) die schreef:

"Waarom lees je die rotzooi EU? Het spijt me, maar ik haat dat boek echt. Nee, ik heb het niet gelezen, maar geloof me ik weet er genoeg vanaf om te weten dat het 'trashy' is. Ze heeft haar (echte) vriendinnen gebruikt in dit boek en heeft ze zoveel ze wou gegeneraliseerd.
Ik haat het hoe populair dit boek is en hoe het is vertaald [noot EU - ik neem aan dat ze hier op de Engelse vertaling doelt]. Het geeft een onjuist beeld van wie wij meisjes echt zijn. Als ze had geschreven dat het alleen maar over haar en haar vrienden ging dan vond ik dat prima. Maar om te beweren dat alle meisjes uit Riyadh zich zo gedragen, nou dat is absurd!
Oh, wat anders, de vertaling kan wel goed zijn maar de Arabische versie heeft veel kritiek gehad omdat het slecht geschreven was qua stijl en grammatica."


Ik was eigenlijk geamuseerd om haar felle reactie, en antwoordde dat ik het boek sowieso met een flinke korrel zout nam. En dat ik het ook niet kon uitstaan dat Nederland óf het imago heeft van "sex an drugs and Rock 'n roll" óf van tulpen en klompen. En dat ik dit boek zag als een soort "Sex in the City", waar ik me trouwens ook aan stoorde omdat iedereen maar op zoek was naar Een Man.

M vertelde me nog "dat het een bekend feit is dat de karakters uit het boek gebaseerd zijn op haar vrienden. Zij heeft op dezelfde school als ik gezeten en ik heb over haar persoonlijke leven gehoord van mensen die haar echt gekend hebben."

Ik heb me dus prima vermaakt met dit boek.

Hoofdstuk 32 begint trouwens met een Nederlands gedicht. Ik heb het gegoogled, maar niets gevonden. Misschien dat iemand anders het herkend?

Het boek gaat morgen mee naar SylS, waar ik het aan Plinius kan meegeven.

Journal Entry 5 by Plinius from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, February 17, 2008
dank je, EU! De blurb en de journal entries maken me benieuwd!

Journal Entry 6 by Plinius from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Friday, February 22, 2008
ik sluit me bij EU aan: het is leuk lezen, het is chicklit en het kan hooguit representatief zijn voor een bepaalde groep in de Saoedische gemeenschap. Verder gaan de (naar onze begrippen allerkeurigste) meiden door de gewone groeistuipen en ontgoochelingen - nogal veel ontgoochelingen omdat ze zulke onrealistische ideetjes over de liefde koesteren. Ik had nogal plezier om de bruiloftsfeesten, waar alle huwbare meiden worden begluurd en gekeurd door de oudere vrouwen: waar had ik dat toch meegemaakt? O ja, in de zwartekousenkerk :-D

nu een pm naar Linniepinnie

Journal Entry 7 by Plinius at book ring in a RABCK, By Mail/Post/Courier -- Controlled Releases on Saturday, February 23, 2008

Released 13 yrs ago (2/23/2008 UTC) at book ring in a RABCK, By Mail/Post/Courier -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:
maandag 25, de meiden zijn het weekeinde ook hier gebleven, bij gebrek aan postzegels, maar nu zijn ze op pad.

Journal Entry 8 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, February 26, 2008
Wow twee ringboeken in de brievenbus vandaag.
Dank je wel voor het opsturen plinius.
Ben benieuwd naar het boek. Maar ik ga eerst braaf mijn huidige boek uitlezen.

Journal Entry 9 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, March 7, 2008
Het boek is uit. Ik heb me geïrriteerd aan de inleidende stukjes van de 'schrijfster" van de wekelijkse emails. Ik vond haar arrogant overkomen. Bijna haar vriendinnen naar beneden trok met haar mening.
De verhalen op zich over de "meisjes" vond ik interessant, jammer dat het zulke korte stukjes waren. Ik had er wel "dieper" op in willen gaan.
Ik ben toch meer een persoon van wegzinken in een roman van 300 bladzijdes dan om de haverklap te moeten omschakelen naar een nieuw verhaal.

Bien is inmiddels ge-pmd en het boek gaat vandaag 07 maart 2008 op de bus.

Dank je wel voor het ringen missc1967!

Journal Entry 10 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Monday, March 10, 2008
Ontvangen, ik ga mijn huidige ring eerst uitlezen en dan is deze aan de beurt.

Bedankt voor het sturen Linniepinnie en superbedankt voor de prachtige boekenlegger !

Journal Entry 11 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, April 3, 2008
Ik vond het geen topper, in het begin vond ik het (op de tenenkrommende inleidende stukje na) wel leuk maar naarmate het boek vorderde kon het me niet echt meer boeien. Nee niet mijn soort boek.

Bedankt voor het ringen missc1967, en ik ga snel Binebal een pm sturen.

Edit : het boek is 14 april op reis gegaan naar Binebal, veel leesplezier gewenst!

Journal Entry 12 by Binebal from Barendrecht, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, May 4, 2008
DIt boek is al enige dagen in mijn bezit. Dankj e wel voor het versturen en ik laat zo snel mogelijk weer van mij horen!!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.