Kaikki mitä rakastin

by Siri Hustvedt | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Ruttu of Kangasala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 10/6/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Ruttu from Kangasala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, October 06, 2007
"Älykäs, koskettava romaani New Yorkin taidemaailmasta

Taidehistorioitsija Leo Hertzberg törmää SoHossa kiinnostavaan maalaukseen. Hän etsii käsiinsä sen tekijän, taiteilija Bill Wechlerin, ja heti ensi tapaamisesta alkaen miehet tuntevat sielunveljeyttä.
Vuosien mittaan miesten perheiden elämät New Yorkissa kietoutuvat tiiviisti yhteen. Bill on naimisissa hermostuneen runoilijan Lucillen kanssa, Leon vaimo Erica opettaa kirjallisuutta. Taustalla häilyy myös kaunis ja eloisa Violet, Billin maalausten malli.
Lapsia syntyy, lomaillaan, väitellään taiteesta ja kirjallisuudesta. Sitten käsittämätön tragedia katkaisee elämän järkyttävällä tavalla."
www.otava.fi

Olen tästä kuullut vain hyvää. Odotan innolla lukemista ja jos kirja on niin ihana mitä siitä sanotaan, tuskin maltan luopua. Lainata saa toki.

8.10.07
Päätin tarjota rinkiin, tässä tähän mennessä ilmottautuneet, toivottavasti saamme lisää lukijoita. Alan nyt lukea kirjaa ja laitan eteenpäin seuraavalle kun saan loppuun. Osallistujalista muokkautuu sitä mukaa kun lukijat ilmottautuvat.

16.11.07
Olen pahoillani että kirja on edelleen minulla, en ole ehtinyt lukea! :( Muutimme loka-marraskuun vaihteessa ja muuttotouhut ja sisustelut ym tupaantuliaisten järjestelyt ovat vieneet kaiken aikani ja mielenkiintoni. Yritän saada luetuksi toisenkin puolikkaan kirjasta luettuna nyt viikonloppuna jotta saadaan kirja rinkiin.

16.12.07
No niin. Hävettää etten aikaisemmin saanut rinkiä alulle, mutta nyt olen lukenut kirjan. Toivottavasti annatte anteeksi:)

Kirja oli oikein hyvä, mutta ei minulle kympin arvoinen. Alku oli pieni pettymys, vasta suurin piirtein sivulla 170 aloin oikeasti kiinnostua ja jäin koukkuun. Ihanan tarkkaa henkilökuvausta ja -analysointia. Pidin myös taidekuvauksista. Voisin kuvitella tämän kirjan elokuvana, mutta ehkä se pilaisi sen. Kirja tuli myös paljon uniini. Nyt on sellainen olo että en halua analysoida juonta tässä enempää, varsinkin kun laitan kirjan rinkiin. Jokainen nauttikoon (tai ei) siitä omalla tahollaan. Olen lukenut tästä myös monta arvostelua, ja monet ovat juuri sitä mitä itsekin ajattelen teoksesta. Kirja lähtee kiksulle alkuviikosta joululukemiseksi!

Toivomuksena max 1kk/lukija.
osallistujat (päiv. 12.3.2008):
Rita80, Tampere
kiksu, Tampere
Bookgeo, Tampere
hetku77, Nokia
ruzena, Hämeenlinna
dotdot, Helsinki
lottuli, Helsinki
AgdaAgulina, Praha (tai mahd. Suomi)
onniManni, Pori
Louhi, Oulu
hetku77:n serkku, Tampere(?)(ei-crossaaja)
dotdot, Helsinki
....
Rita80, Kangasala


Journal Entry 2 by kiksu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, December 28, 2007
Kyseinen kirja löytyi myös joulupaketista, mutta en valitettavasti ehtinyt viestittää asiasta Ritalle ennen kuin hän postitti tämän kirjan minulle. Otan saman tien yhteyttä ringissä seuraavana olevaan Bookgeoon, jotta kirja pääsee luettavaksi :)

Journal Entry 3 by wingBookgeowing from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 03, 2008
Sain kirjan kiksulta vuoden ensimmäisessä miitissä. Odotan lukukokemusta mielenkiinnolla. Pyrin antamaan kirjan eteenpäin hetku77:lle Tampereen seuraavassa miitissä 15.1.


Journal Entry 4 by wingBookgeowing from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 13, 2008
Vaikea pukea tätä lukukokemusta sanoiksi. Teksti on älykästä, kaunista ja soljuvaa. Teemoja on paljon, toisaalta tämä on viiltävä rakkaustarina, toisaalta otteessaan pitävä jännitysromaani varsinkin osasta kaksi eteenpäin. Taiteenrakastajille tämän voi kuvitella olevan se unelmien kirja. Mukana on mm. myös huumeita, mielisairauksia ja kulttuuripiirien sisäänpäinlämpiävyyttä. Ihan hengästyttävän paljon kaikkea. Minulle tämä ei ollut hyvän olon kirja, pikemminkin oudon olon kirja. Mutta hyvällä tavalla.

Kirja siirtyy hetku77:lle 15.1.2008.

Journal Entry 5 by winghetku77wing from Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, February 10, 2008
15.1. Sain kirjan tänään Bookgeolta miitissä. Pääsen aloittamaan lukemisen suht pian (opiskelukiireiden lomassa) ja odotankin mielenkiinnolla mitä tarina pitää sisällään.

1.2. Luin kirjan loppuun viime viikonlopun Riian matkan aikana. Aloitin kirjan lukemisen vasta viime viikon puolessa välissä, enkä millään olisi malttanut laskea sitä käsistäni. Pakko oli tosin, kun tenttiinkin piti välillä opiskella. En pitkään aikaan ole ollut näin tiiviisti kiinni lukemassani kirjassa ja tarina imaisi minut koukkuun välittömästi. Ensimmäinen osa oli mielestäni hyvin kaunis ja idyllinen, mutta toisen osan alussa tapahtuva tragedia pirstaloi tarinan perusteet aivan uusiksi. Kirjan juoni sai muutoksessa aivan uuden suunnan ja muuttui paikoitellen erittäin jännittäväksi. Kolmannessa osassa alkoivat tarinan osat loksahdella paikoilleen, mutta joitakin epäselvyyksiä ja aukkokohtia jäi täyttämättä. Jossain määrin ne jäivät vaivaamaan, kun sain kirjan luettua loppuun. Kieli oli mielestäni hyvin kaunista ja eteenpäin virtaavaa. Kuten BookGeo sanoikin tuossa aiemmin, tätä lukukokemusta on vaikea pukea sanoiksi. Olin täysin myyty ensimmäiseltä sivulta viimeiselle asti.

Kirja tekee nyt sivukierroksen Nokialle äitini luo ja noin viikon päästä lähetän kirjan eteenpäin seuraavalle rinkiläiselle.

10.2. Kirja lähtee huomenna postissa seuraavalle lukijalle.

15.2. Rita80:n pyynnöstä myös äitini mielipiteet kirjasta:

Minä en alussa kovin innostunut ollut ehkä en jaksanut keskittyä hyvin. Sitä ei kestänyt kuitenkaan kauaa, kun kirja imaisi mukaansa. Tarinaa vietiin eteenpäin järkähtämättömästi, perusteellisestikin välillä perehdyttäen. Tarina oli monipuolista ja monipolvista kuin elämäkin. Henkilöt olivat mielenkiintoisia ja erikoisia. Oikein hirvitti välillä, miten lapset jäivät aikuisten jalkoihin, koska heidän elämänsä oli niin intensiivistä ja työkeskeistä tai repaleista ja rikkinäistä. Persoonallisuushäiriöisen pojan kuvaus oli hienoa, noinhan se oikeastikin käy, ellei joku tarkkaan huomioi ja seuraa. Asiat pääsevät kehittymään pitkälle ja lapsi/nuori naruttaa kaikkia mennen tullen, myös itseään, ollen tosiaan kuin kameleontti eksyksissä ja joka asiaan löytyi selitys, jokaiselle omanlainen samasta asiasta. Hänen onnekseen jotain tukea ja pysyvää kuitenkin aina oli tarvittaessa saatavilla turvana. Taiteilijan teoksia ja työskentelyä kuvattiin hyvin, näkövaltainen ihminen jopa kuvitteli oikeasti näkevänsä ne.

Journal Entry 6 by ruzena on Tuesday, February 12, 2008
Kirja on saapunut ja odotukset korkealla.

Journal Entry 7 by ruzena on Tuesday, February 19, 2008
What I loved 2003, suom. Kristiina Rikman, Otava 2007. 466 s.

Odotukset täyttyivät, pidin kirjasta. Totta mitä aiemmat lukijat sanovat: ajatuksia on hiukan vaikea tiivistää. Johtuu varmaan siitä, että teokseen on ujutettu hyvin erilaisia aineksia kulttuurisista viittauksista sairauskäsitysten pohdintoihin ja taideteosten kuvauksista rikoskertomukseen. On detaljeja, joista ei näe miksi ne kuuluvat joukkoon (ei liene tarkoitus pohtiakaan). Tekstissä ei ole vikaa, vaan ominaisuuksia! Kirjan tekee kuitenkin helppolukuiseksi se, että siinä kulkee kronologisesti etenevä tapahtumaketju ja että näkökulma on selkeästi yhden henkilön, minäkertoja Leo Hertzbergin. Ja pienet ennakoivat vihjeet ylläpitävät uteliaisuutta.

Kun olin päässyt loppuun, olisin halunnut aloittaa alusta. Kirjassa on kolme osaa (melkein sivuntarkasti yhtä pitkiä). Ensimmäinen on tavanomaista tarinointia, ja hiukan väritöntäkin kerrontaa, jossa on paljon asia-asiaa, rönsyjä ja viittauksia. Toisessa osassa teksti saa syvyyttä. Kolmannessa tapahtumat saavat vauhtia, ennen kuin teos päättyy tyylikkääseen loppuunsa. Enempää spoilimatta haluan tallentaa tähän parit omat ajatukseni: (maalaa hiirellä näkyviin)

Leo Hertzbergin elämänkulku näyttäytyy eräänlaisena entropiana. Alussa on järjestys, sitten elämän kiintopisteet ajautuvat ulottumattomiin yksi toisensa jälkeen. Läsnä on vain Mark, kävelevä kaaosteoria! Ja Violet, mutta jo kansikuvat vihjaavat että lopulta hänkin lähtee.

Kirja pohtii identiteettiä, ihmiskuvaa ja luottamusta. Leolle ja lukijalle Mark on kuin seonnut kompassi. Millaista on, kun ei koskaan voi tietää, missä mennään? Psykopaateista, narsisteista ja muista suosituista luokittelun kohteista muodostuu aina niin selkeä kuva, kun kuvauksia lukee jälkikäteisinä ja ulkopuolisena! Millaista on todellisuus näiden ihmisten läheisenä, kun ensin ei huomaa, sitten ei usko, ja vielä kun on pakko uskoa, yrittää kieltäytyä ja etsiä muita selityksiä?

Kirja päättyy suvantoisesti. Pidin siitä. Leolla on muistonsa, pöytälaatikon esineet edustavat hänelle ihmisiä; Markille ihmiset olivat esineitä.


-ruzena

Journal Entry 8 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 20, 2008
Kiitos kirjasta! Sain juuri yhden vähän heppoisen kirjan luettua. Nyt ei tarvitse miettiä, mihin tarttuisin seuraavaksi. Aloitin tämän kirjan lukemisen englanniksi aikanaan, mutta kiireen vuoksi jätin kesken. Äidinkielellä lukeminen sujuu nopeammin, vaikka kiireitä olisikin.

Journal Entry 9 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, March 12, 2008
Onpas tämä kirja nyt minulle hankala. Ei onnistu englanniksi eikä suomeksi. Olen päässyt "jo" melkein kirja puoliväliin ja inhoan henkilöitä ainakin sydämeni pinnasta. Muuten tykkään. Kirja on kuitenkin sen verran raskas, että en jaksa lukea sitä juuri nyt opintojen rassatessa enemmän kuin koskaan. Laitanpa kirjan siis Lottulille. Siirtyisin kyllä mielelläni ringin siihen kohtaan, jonka jälkeen kirja palaa omistajalleen. Enköhän minä alkukesastä ehdi taas lukemaan.

Journal Entry 10 by lottuli from Pieksämäki, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Thursday, March 13, 2008
Hain kirjan tänään vaihtopaikasta, kiitos dotdot ja tsemppiä opintoihin!

Minulla on juuri kiireisin muuttopuuha menossa, ja NELJÄ rinkiä yhtäaikaa hyllyssä. Pakkaan siis kaikki muut kirjat ja keskityn näihin. Pahoittelen jo etukäteen jos en ihan kuukaudessa ennätä lukea. Yritän olla nopea.

Journal Entry 11 by lottuli from Pieksämäki, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Tuesday, April 01, 2008
Kiireisestä kuukaudesta huolimatta kirja tuli luettua loppuun eilen illalla.

Erikoisia juonenkäänteitä, hyvin syvällisesti kuvattuja henkilöhahmoja ja paljon tapahtumia. Silti kirja ei kaikista kehuista huolimatta sykähdyttänyt. En osaa sen tarkemmin sanoa mikä kirjassa tökkäsi. Kirja kyllä herätti ajatuksia, mutta eipä minusta ollenkaan kaikkien kirjan saamien kehujen arvoinen.

Olettaisin, että minun kannattaa jättää väliin kaikki aikuisten arvostelumenestyskirjat ja keskittyä muuhun kirjallisuuteen, lähes aina uudemmat (1900-luvun) klassikot ja kriitikoiden suosikit tökkäävät.

Selvittelen seuraavan osoitteen ja kirja lähtee maailmalle.

Journal Entry 12 by AgdaAgulina from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, April 16, 2008
Kiitoksia postituksesta! Kirja saapui Prahaan ja postiin jo viime viikolla, mutta itse en päässyt paikalle ennen eilistä. Samalla lopetin juuri edellisen kirjan, ja pääsen saman tien tätä lukemaan - sattumalta jo kolmas sinikantinen kirja peräjälkeen...

Journal Entry 13 by AgdaAgulina from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, May 08, 2008
Ah. Juuri tällaisen kirjan halusin lukea juuri nyt. En edes osannut odottaa tällaista lukukokemusta, sitä vain teki niin kovasti mieli koko ajan lukea. Ja se ikään kuin maistui minulle. Mielenkiintoista oli myös, että juuri samoihin aikoihin seuraavaa omaa projektia silmällä pitäen luin juuri samaa hysteriakirjaa. Piti oikein tarkistaa, ja kyllä se oli se sama. Kävi sekä kutkutus että kylmät väreet selkäpiitä. Muutenkin jotkut samat teemat ovat olleet esillä omassa työssä, sitä kummallisemmaksi ja kiehtovaksi lukeminen kävi.

Nyt tosin parin päivän viiveellä kirja tuntuu vähän tyhjältä, niin miellyttävä kuin sitä olikin lukea. Monet kiintoisat ja lupaavat juonen pätkät jäivät kokonaan sitomatta, ja lopulta jäin vähän ihmettelemään mistä tämä oikein kertoi. Miksi siellä oli sellaisiä ja tällaisia tapahtumia, kun ne eivät lopulta merkinneet mitään? Tämäntapaisia tarinoita on tosiaan enempi näinä päivinä ympärillä oikeasti kuin kirjan sivuilla - ja siinäkö ehkä sitten se viehätys. Enempi totta kuin tarua?

Hustvedt tulee tänne Prahaan muutaman viikon päästä kirjailija-festivaaleille. Tämä hänen kirjansa kuitenkin lähtee ennen sitä takaisin Suomeen.

Kiitos vielä todella mieluisasta ringistä!


Journal Entry 14 by myrtillus from Pori, Satakunta Finland on Friday, May 16, 2008
Kirja saapui minulle. Kiitos AgdaAgulina!

Journal Entry 15 by myrtillus from Pori, Satakunta Finland on Thursday, June 12, 2008
EDIT 4.6.2008

No nyt olen lukenut kirjan ensimmäisen luvun. On vähän hengästynyt olo. Tarina on niin täynnä kaikenlaista: hysteriaa, skitsofreniaa, syömishäiriötä, vaihdokkaita, taidetta ja sen tulkintaa ja arvostelua, runojen kirjoittamista, väitöskirjan tekemistä, perhe-elämää ja perheettä elämää, lapsen saantia ja lapsen kasvattamattomuutta, hylätyksi tulemista, holocaustia ….Tulee mieleen edesmenneen anoppini tarinointi: yksi tarina johti toiseen pelkästään yhden sanan pohjalta. Pääasia on, että henkilöt ja tapahtumapaikka ja – aika on esitelty, niin kuin yleensä kaikissa tarinoissa aluksi. Jotenkin olen kuitenkin tarinan lumoissa. Taideteokset ovat niin hyvin kuvatut, että haluaisin nähdä ne Porin taidemuseossa. Hysteriasta kiinnostuneille voin suositella Virpi Uimosen väitöskirjaa Hermostumisen aikakausi.

EDIT 10.6.2008

Toinen luku on mielestäni ahdistava. Siinä ei näy ollenkaan valoa tunnelin päässä. Minulta kesti sen vuoksi kauan lukea sitä. Billin, Violetin ja Leon ystävyyden kuvaus antaa edes jotain toiveita. Nuoren Markin elämä toi mieleeni Nick McDonellin kirjan Vuoden viimeiset bileet.

EDIT 12.6.2008

No nyt on kirja luettu ja on yhteenvedon aika. Kaiken kaikkiaan minulle jäi kirjasta vähän sekava olo. Ensimmäinen luku poikkesi rauhallisuudellaan niin voimakkaasti kahdesta jälkimmäisestä luvusta. Tilannetta voisi verrata esim. siihen, että kirjaan Vanhus ja meri olisi yllättäen ilmestynyt Tappajahai. Lisäksi minua paikka paikoin häiritsi epäloogisuus. Miksei muka Markin sairautta huomattu, vaikka merkit olivat selvät ja lisäksi Billilla oli jo kokemusta veljensä mielisairaudesta?

S.H. on taitava kirjoittaja. Hän tuottaa kaunista tekstiä, mutta miksiköhän kirjan rakenteesta minulle tuli mieleen Paul Austerin kirja The Book of Illusions, jossa on myös hyvin verkkainen alku, jonka jälkeen alkaa tapahtua tosi outoja asioita ja loppu on kuin jännityskertomusta (Hyi! Olinpas minä ilkeä.). Mielestäni kirja oli kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Journal Entry 16 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Monday, June 16, 2008
Kirja tuli tänään postissa. Luen niin nopeasti kuin kesätöiltä jaksan.

Journal Entry 17 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Wednesday, July 30, 2008
No näin siinä käy, kun käy vain koko kesän töissä. Lukuaika vähän venähti, mutta onpahan luettu. Tykkäsin kirjasta toisaalta aika paljonkin. Ensin en meinannut päästä juoneen mukaan, mutta sitten kirja alkoi kuljettaa mukanaan. Lukukokemus olisi ollut parempi, jos olisin pystynyt lukemaan tätä intensiivisemmin. Erityisesti minua kiinnosti Markin kohtalo ja Billin erilaiset taulut ja laatikkotaide sisältöineen. Lähetän kirjan seuraavalle tämän viikon aikana.

Journal Entry 18 by winghetku77wing from Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, August 07, 2008
7.8. Kirja on taas minulla ja toimitan sen serkulleni tässä lähiaikoina.

Journal Entry 19 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, November 14, 2008
Kiitokset kaikille rinkiä pyörittäneille. Kirja on nyt viimeisellä rinkiläisellä eli minulla.

Journal Entry 20 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 17, 2009
Väliaikatiedotus.
olen noin puolivälissä ja ihmettelen, mikä tässä nyt niin mahtavaa kaikkien mielestä on. Kirjassa on hyvätkin puolensa, mutta ihmettelen valtavaa mainetta. Olen päättänyt lukea kirjan loppuun, mutta se saattaa vähän kestää, sillä en pidä kirjasta yhtään. Tekisi mieleni sanoa, että inhoan sitä. Mutta jatkan sinnikkäästi taas hengähdystauon jälkeen.

Journal Entry 21 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 04, 2009
Hienoa tekstiä, upeita kuvauksia taideteoksista, ylidramaattisia ihmisiä, viisautta, tomppeliutta.

Kirjoittaessani edellistä journalia olin juuri pääsemäisilläni kirjan taitekohtaan. En vain tiennyt sitä. Kaksi ja Kolme poikkesivat Yhdestä hyvin paljon. Kun Yksi oli akateemisen kuivaa kaiken analysointia, Kaksi oli jännitystarina, Kolme seesteinen, lattea päätös. Kirjan alku ärsytti minua etäännyttävällä ylianalyyttisyydellään. Hyvänen aika, Leo! Anna nyt ihmisten edes syödä analysoimatta heitä kuoliaiksi! Elä nyt pikkuisen omaakin elämää! Mutta ei. Kaikki, mitä hän rakasti, kuoli tai pakeni saavuttamattomiin. (Niinhän se kai käy kaikkien elämässä. Me tyhmemmät emme vain sitä ymmärrä.)

En tahtoisi valittaa kaikesta, mutta kun tarina vihdoin irtaantuu akateemisuudesta, se muuttuu minusta hiukan liian "viihteelliseksi". Markin seikkailuissa kirjailija päästää itsensä hiukan liian vähällä. Tarinaan pujahtelee epäuskottavuuksia, esimerkiksi se, että omistaja saa tehdä taideteokselle mitä vain. Tuntuu vaikealta uskoa, että omistajakaan saisi tekijänoikeuksien luvatussa maassa muuttaa alkuperäistä taideteosta ja liittää sitä osaksi omaa teostaan ihan noin vain. Pieni yksityiskohta, mutta kun koko tarina pyörii taidepiireissä ja taideteoksissa, se ärsyttää. Teddy Giles ja hänen hännystelijänsä sen sijaan tuntuivat minusta uskottavilta, vaikka Hustvedia ei voikaan syyttää kärjistämisen puutteesta heitä kuvatessaan.

Edellä sanomastani huolimatta olen sitä mieltä, että kirja kannatti lukea. Lopulta pystyin tuntemaan myötätuntoakin Leoa kohtaan.


Journal Entry 22 by Ruttu from Kangasala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, February 10, 2009
Kirja tuli jo viime viikolla, laitoin sen vaan hyllyyn muistamatta journaloida. Yhtäkkiä muistin. Kiitos kaikille rinkiläisille mielipiteistänne!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.