Varhaiset kurjet ja muita novelleja

by Tšingiz Aitmatov | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 9/20/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, September 20, 2007
• Alkuteokset:
Rannije zuravli, Novyj Mir 9/1975
Litsom k litsu ja Svidanije s synom
teoksesta
Povesti i rasskazy, Kyrgyzstan 1971
• Suomentanut Ulla-Liisa Heino
• Kansankulttuuri, Helsinki 1976. Sidottu, 215 sivua.

• Kirjaston siisti poistokirja.
• Kansikuva on upea. Se ei vain oikein pääse oikeuksiinsa skannatussa kuvassa. Johtuisikohan tuo siitä, että kirjastolla on (onneksi!) tapana muovittaa kirjansa. Kansitaiteilijan nimeä ei valitettavasti mainita.

• Takakansi:
Varhaiset kurjet sisältää 1975 alkukielellä ilmestyneen niminovellin lisäksi kirgisialaisen Tšingis Aitmatovin aikaisempaa tuotantoa olevat kertomukset Kasvoista kasvoihin ja Isä ja poika. Kuten tähän mennessä suomen kielellä ilmestyneet Džamilja, Valkoinen laiva ja Hyvästi, Gulsary, Varhaiset kurjet kertoo Kirgisian kansan tiestä entisistä elämänmuodoista nykyisyyteen, sen kansallisista erikoispiirteistä ja osallistumisesta neuvostokansojen kohtaloihin. Tinkimättömän rehellisesti ja aidosti Tšingis Aitmatov toteuttaa kirjallisuudelle asettamaansa vaatimusta ”kuvata neuvostoihmisen sielua”, ”hänen moraalisia ja eettisiä kasvojaan, hänen suhdettaan toisiin ihmisiin”, ”hänen käsitystään henkilökohtaisesta ja yhteiskunnallisesta”. Aitmatovin teokset ovat aikamme maailmankirjallisuutta ja täyttävät sanataiteen suurta tehtävää kuvata ihmisten elämää, tekoja ja kohtaloita niin että ne muuttuvat lukijan sisäisiksi kokemuksiksi ja kutsuvat toimimaan ihmisyyden asian puolesta.

***
Olipahan mahtipontista tekstiä: sanataiteen suurta tehtävää...
Kirgisialainen Tšingis Aitmatov ei sitä onneksi ole. Sen sijaan hän on hyvin neuvostoliittolainen kirjailija. Hänen teksteistään huokuu neuvostososialistinen maailmankatsomus, jossa yhteinen etu ajaa vääjäämättä yksityisen edelle ja suurin sankaruus lunastetaan kuolemalla yhteiskunnan puolesta.
Niminovelliksi sanottu Varhaiset kurjet on minusta pienoisromaani, onhan siinä liki 130 sivua. Tiedän kirjoja, joissa niitä on vähemmän.
Kirjan tarinat ajoittuvat pääosin toisen maailmansodan aikaan. Nuoret miehet ovat joko rintamalla tai jo kaatuneet. Arki pyörii naisten, lasten, haavoittuneiden ja vanhojen miesten voimin.
Nimikertomuksen Varhaiset kurjet päähenkilö on 14-vuotias Sultanmurat, perheensä vanhin lapsi, jonka sotimassa olevasta isästä ei ole aikoihin kuulunut mitään. Kolhoosin puheenjohtaja ottaa Sultanmuratin ja hänen neljä samoin älykästä, vahvaa ja maatöissä kokenutta toveriaan pois koulusta miesten töihin, kyntöhommiin. Harjoittelujakson jälkeen pojat ja hevoset lähetetään keskenään kaukaisen Aksain pelloille keskelle ei-mitään.
Toisen tarinan, Kasvoista kasvoihin, keskiössä on nuori aviovaimo ja äiti Seide, joka miehen rintamalla ollessa elättää yksin lapsensa ja anoppinsa. Kovaahan se on, mutta niin on muillakin. Seide pärjää kyllä. Yllättäen hänen miehensä tulee kotiin — rintamakarkurina. Seide joutuu piilottamaan hänet, ruokkimaan hänet ja pitämään huolen siitä, ettei kukaan saa tietää miehestä mitään. Sisäinen ristiriita on raastava: hän on onnellinen tietäessään miehen olevan turvassa mutta kamppailee samalla syyllisyydentunteensa kanssa.
Viimeisessä, Isä ja poika -novellissa vanha Tšordon muistelee rintamalla 20 vuotta aikaisemmin kuollutta poikaansa. Nuori Sultan lähti vapaaehtoisena sotaan syksyllä 1941 ja jäi sille tielleen. Eivätkä Tšordon tyttäret antaneet sitä isälleen koskaan anteeksi; heidän mielestään hän tapatti poikansa, kun ei estänyt tätä lähtemästä. Henkilökohtainen onni on jälleen vastakkain yhteiskunnan edun kanssa. Tarinassa on valoa; vanha Tšordo tuntuu löytävän rauhan sielulleen.
Kirjana Varhaiset kurjet on neuvostososialistisen jargonin jykevä edustaja, mutta sosialistinen euforia siitä puuttuu. Se on hyvä kirja. Aitmatovin kirjoitustyyli on jotenkin rauhallinen ja koskettava, hän pääsee lähelle lukijaa. Ja siihenhän kaunokirjallisuus kai useimmiten pyrkii. Hieno kirja, mutta hyvin surullinen.
Herää vain kysymys, ovatko asiat Kirgisian tasavallassa nykyisin yhtään sen paremmin. Tai Venäjällä. Tai missään.

***
Chingiz Aitmatov SovLit.com:issa, Chingiz Aitmatov's Corner ja C. T. Aitmatov (1928 - ) St. Lawrence Universityn sivuilla.
Ulkoasiainministeriön Kirgisia, Finpron Kirgisia, Kirgisia: kehityksen mittarit ja Punaisen Ristin Kirgisia.
Kyrgyzstan (Infoplease), Kyrgyzstan (Eurasia.net), and Map of Kyrgyzstan (Lonely Planet).
Kuvahaun tuloksia: kartta, maisema ja lapsia.

Journal Entry 2 by Tarna at Hatanpään sairaala in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, September 21, 2007

Released 13 yrs ago (9/21/2007 UTC) at Hatanpään sairaala in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Varhaiset kurjet kohtaavat Lähtevät kurjet sairaalan edustalla. Näinköhän ne yhdessä muodostavat auran. — Kirja on jossakin patsaan liepeillä puolen päivän aikaan.
Varhaiset kurjet tuovat tiettävästi onnea. Toivottavasti kirja ainakin tuo sitä löytäjälleen. Hyviä lukuhetkiä!

Koska BC-kartta ei aina tunnu löytävän edes Suomea saati sitten Tamperetta puhumattakaan Hatanpäästä, tässä on Lähtevät kurjet kartalla

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.