Rikki-tikki-tavi [Suomeksi]

by Rudyard Kipling, Aleksander Lindeberg | Children's Books | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 8/27/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, August 27, 2007
Teksti Rudyard Kipling, kuvitus Aleksander Lindeberg. Englanninkielinen alkuteksti Rikki-Tikki-Tavi ilmestyi ensimmäisen kerran v. 1894. Suomentaneet Eila Pennanen ja Juhani Jaskari. Runot suomentanut Mikko Kilpi. WSOY, Helsinki 2006. Sidottu, 45 sivua.

Takakansi:
RIKKI-TIKKI-TAVI on varmasti maailman kuuluisin mungo. Viidakkokirjoista tutun tarinan nuori mutta urhea sankari menettää kotinsa tulvan mukana. Uuden kodin ja turvan mungonuorukainen löytää seudulle vastikään muuttaneiden ihmisten luota. Heidän tontillaan kuitenkin majailee kaksi valtavaa kobraa, Nag ja Nagaina, jotka puolustavat raivoisasti reviiriään. Mutta käärmeet eivät voi arvata, miten rohkea vastustaja heillä on edessään, eikä Rikki-tikin uusi perhe osaa aavistaa, kuinka uskollisen vartijan he ovat tästä lemmikistä saaneet.
Nobel-palkitun Rudyard Kiplingin Intiaan sijoittuvat seikkailut ovat maailmankirjallisuuden tunnetuimpia lastenkirjoja. Jännittävät ja huumorin täyttämät tarinat ovat alusta asti olleet myös aikuisten suosiossa, Rikki-tikki viehättääkin elinvoimallaan aivan yhtä vahvasti kuin ilmestyessään ensi kerran vuonna 1894. Elämäntyöstään Kieku-tunnustuksella palkitun Aleksander Lindebergin (s. 1917) piirroskuvat tavoittavat mestarillisesti mungon olemuksen ja tarinan hengen.

* * *
Kertomus käärmeiden ja mungon välisestä sodankäynnistä on, kuten sotatarinat yleensäkin, sekä väkivaltainen että pelottava. Lindebergin hurjat kobra-kuvat vielä vahvistavat tunnelmaa. Mutta, kuten ennenkin olen tainnut todeta, lapsen pelottava on usein toinen kuin aikuisen pelottava. Ja minä olen, valitettavasti, kovin aikuinen. Pelottavuudestaan huolimatta — tai ehkä juuri sen takia — Rikki-tikki-tavi on hyvin mielenkiintoinen.
Kipling tunnetaan loistavana ja hauskana kirjailijana mutta myös rasistisista ja imperialistisista mielipiteistään. Olihan aikakin hänen eläessään toinen kuin nyt. Yhdessä kohdassa hänen onnistui yllättää minut. Ehkä Kipling-lukutuokioistani on liian kauan, mutta en muista hänen erityisemmin tarjoilleen itseironiaa tai kritisoineen omaa sukupuoltaan. Rikki-tikin puolivalmiita saavutuksia ylistää typerähkö lintuherra Darzee, joka kertoilee mieluummin huimia juttuja sankarinsa uroteoista kuin auttaa tätä parantamaan asemiaan. (Miten ihmeessä mieleeni tulevat urheiluselostajat, jotka kisan kuluessa povaavat Suomen toivoille huimaa menestystä ja sitten ällistyneinä nieleskelevät pettymystään. Legendaarisin lausahdus sillä saralla lienee ”Mutta missä on J.J.?”) ”Darzee oli monessa suhteessa hyvin miesten tapainen”, Kipling toteaa ja pistää wanna-be-urheilutoimittajan vaimon toimimaan. Jess!

* * *
Rikki-tikki-tavi on mungo.
Tavi sen sijaan on sorsalintu, joka tunnetaan myös nimellä Anas crecca.

Kirjan mungo osoittaa osaavansa vastata koviinkin haasteisiin. Rikki-tikki-tavi ottaa vastaan Ahavan antaman lintuhaasteen ja vapautuu johonkin sorsaiseen paikkaan. Onhan kirjan ja sen sankarin nimessä lintu, ja lintuja on kirjan sisälläkin. Rouva Darzee Räätälilinnun rooli on sodankäynnin kannalta vieläpä vallan merkittävä.
Ja eiköhän sankari saman tien ota vastaan myös kasenkan heittämän liikuntahaasteen. Onhan taistelu suurten käärmeiden kanssa pienelle mungolle voimia vaativaa liikuntaa, joten harjoitella pitää.
Edit 4.9.07: Mungon osallistuminen liikuntahaasteeseen riippuu siitä, kauanko minä monitoimiretkelläni tänään liikuskelen...

Journal Entry 2 by Tarna at Sorsapuisto in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, September 04, 2007

Released 13 yrs ago (9/4/2007 UTC) at Sorsapuisto in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Edit 4.9.07: Rikki-tikki-tavi ilmoitti lähtevänsä kobranmetsästykseen Sorsapuistoon. Näyttää siltä, että ihmis- ja etenkin lapsirakkaana pikkumungona se siirtyy tarkkailemaan puiston käärmetilannetta jonnekin lasten leikkipuiston liepeille ehkä neljän hujakoilla. Ilmoitan tarkemmat koordinaatit, kun tiedän ne.
Edit. Rikki-tikki-tavi jäi vaanimaan ties mitä vaarallisia olioita penkille lasten leikkitelineiden yms. viereen alueelle, jota rajoittavat Salhojankatu, Lähteenkatu, Aaltosenkatu ja Sorsalampi.

Journal Entry 3 by viitalakiss from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, November 18, 2007
Löysin Rikki-Tikki-Tavin Sorsapuistosta Tampere-talon vierestä.

Ajattelin lukea kirjaa tyttärelleni, mutta valitettavasti hän 7-kuukautiaana ei ole vielä kovin kärsivällinen kuuntelemaan tarinoita. Vapautan kirjan seuraavalle Hennerin taidekahvilassa ensi keskiviikkona 21.11.

CAUGHT IN TAMPERE FINLAND

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.