391

by J. Pekka Mäkelä | Science Fiction & Fantasy |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by MiuM of Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on 2/2/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by MiuM from Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, February 02, 2009
Tämä on jo toinen kerta kun pelastan tämän kirjan alesta. Ihan keskiverto tarina, mutta idea on sen verran kiinnostava, että haluan laittaa kirjan eteenpäin, jo toisen kerran.

Kyseessä on kirjoittajansa esikoisromaani, ja mielestäni sellaiseksi hyvinkin viihdyttävä ja mielenkiintoinen. Paikoittain teos tosin oli liian hitaasti etenevä, mutta juoni oli kiinnostava.
Tarinaa veivät eteenpäin jaksot, joista osa tapahtui menneisyydessä ja osa nykyhetkessä. Kirjan menneisyydessä tapahtuvat kaupunkiosuudet olisivat tosin kaivanneet hieman elävöittämistä. Menneisyys jää jotenkin epätodellisen oloiseksi (kun vertaa vaikka Crichtonin Aikamatka-kirjaan). Suomalainen scifi on silti melko harvinaista herkkua. Kiinnostavaa, vaikkei ehkä aina maailmanluokkaa. Tässä kirjassa on hieno idea taustalla.

*2004, nid., 207 sivua
*Kuvaus kirjasta Suuri Kuu-nettikirjakaupassa
(http://www.suurikuu.fi/PublishedService?pageID=9&itemcode=9524712946):

"Sairaskodin hoitaja tunnistaa työtoverinsa kuvasta, joka esittää toisen maailmansodan loppuvaiheissa lentomatkalla kadonnutta rintamavalokuvaajaa. Missä tämä on ollut, ja miksi tämä ei ole vanhentunut juuri ollenkaan lähes viidessäkymmenessä vuodessa?

Hiljaisen yövuoron mittaan purkautuu kummallinen tarina kaukaa tulevaisuudesta tulleesta retkikunnasta ja sen matkaan vahingossa joutuneista ihmisistä. Retkikunta matkustaa ajassa Rooman valtakunnan hajoamisen aikaan päästäkseen käsiksi Aleksandrian maailmankuulun kirjaston kokoelmiin. Retkikunta aikoo varastaa antiikin korvaamattoman kirjallisen perinnön talteen tuleville sukupolville ennen kuin se tuhoutuu alkavan keskiajan ja uskonkiihkoilijoiden käsissä. Mutta kaikki ei sujukaan aivan suunnitelmien mukaan. Retkikunnalla on nyt riesanaan joukko vastentahtoisia, omasta ajastaan mitään kysymättä tempaistuja apulaisia, joita kiinnostaa kirjaston aarteita enemmän pääsy takaisin kotiin omaan aikaansa. Eikä vuoden 391 jKr. Egypti ole muukalaisille turvallinen paikka: uskonnolliset ja etniset ristiriidat kytevät roomalaisten ja piispojen hallitseman kaupungin kaduilla--"

*Tietoa kirjasta myös J. Pekka Mäkelän omilta kotisivuilta: http://www.yrttimaa.net/391.html

*"... vuoden [2004] merkittävin kotimainen scifiromaani..."
-- Pasi Karppanen, Kosmoskynä

*"Tyylillisesti romaani on kiintoisa sekoitus sarjakuvamaista toimintaa ja hiljaista, pohdiskelevaa kertojanotetta... erittäin hyvin kirjoitettu, hallittu kokonaisuus, jota on ilo lukea. [Philip K.] Dickin tavoin Mäkelällä on silmää arjen pienille ongelmille, kuten päähenkilön onnahteleville yrityksille edetä naissuhteissaan ja löytää mielekkyyttä ajan pirstomalle elämälleen"
-- Juha K. Tapio, Kaleva

Journal Entry 2 by MiuM from Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, March 03, 2009
Laitan kirjan eteenpäin KIRJARINKINÄ (book ring), jolloin osallistuja toimittaa kirjan luettuaan aina seuraavalle ja viimeinen lukija lähettää kirjan takaisin minulle (MiuM).

Kirja on pokkari, joten postikulut pysyvät kohtuullisina.

LISTAAN OSALLISTUJAT TÄHÄN SITÄ MUKAA KUN HEITÄ ILMOITTAUTUU.

chirel, Tampere
erpax, Tampere
sElfslayer, Ruutana
Purina, Helsinki
Liinuskainen, Lehmo

-->viimeinen lähettää kirjan takaisin MiuM:lle

Mukavia lukuhetkiä kaikille osallistujille! :)

Journal Entry 3 by chirel from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, March 29, 2009
Kirja löytyi tänään postilaatikosta. Luen yhden hömppäkirjan loppuun ja sitten tartun tähän.

Journal Entry 4 by chirel from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, April 02, 2009
Lukaisin kirjan imetyksen ja öisen vaavinkanniskelun lomassa. Tarina ei tuntunut mitenkään erityiseltä, mutta Mäkelän kuivakka tyyli ja erikoinen kieli olivat mielenkiintoisia. Erityisesti dialogi oli esitetty varsin hauskasti. Kerronnan puolella tuntui, että Mäkelä ei ollut saanut tunnetta sisällytettyä tarinaansa, kaikki asiat vain todettiin varsin kuivahkosti. Tavallaan tämä oli virkistävääkin, mutta kovin paljon pidempää tällä tyylillä kirjoitettua kirjaa en olisi jaksanut lukea.

Seuraavaksi kirja suuntaa erpaxille.

Journal Entry 5 by wingerpaxwing on Friday, April 24, 2009
Kirja on nyt minulla. Vaikuttaa kiinnostavalta.

Journal Entry 6 by wingerpaxwing on Wednesday, April 29, 2009
Kirja on nyt luettu ja vien sen postiin vielä tänään iltalenkilläni.

Palaan editoimaan tähän jonkinlaisen journaloinnin myöhemmin.

***

Tätä kirjaa lukiessa oli hieman hassu olo, kun koko ajan ajattelin lukevani jotain novellia. Vaikutelma johtui juuri tuosta mainitusta kuivakasta ilmaisusta: tuntui, että voiko näin tiivis ja väritön kieli kantaa kokonaisen romaanin läpi. Hyvinhän tuon silti luki. Tuntui siis, että tuollaista ilmaisua voisi hyödyntää novellissa tyylikeinona. Novellien ahkerana kuluttajana en nyt siis tarkoita, että novelleissa olisi tuollainen tyyli aina. Jotenkin vain tuntuu, että hieman kuvailevammalla ja elävämmällä kielellä kirjoitettuun kirjaan olisi ollut helpompi syventyä.

Kirjan juoni perustui aikamatkailuun. Tämä arvelutti hieman etukäteen, kun aikamatkustusta hyödyntävät elokuvat ja kirjat nyt vaan yleensä ovat täynnä ristiriitaisuuksia ja epäloogisia tapahtumakulkuja. Tässä kirjassa tällaiset ongelmat jäivät taustalle, vaikka kyllä niitä tässäkin kirjassa oli, jos yhtään alkoi ajatella. Ne eivät kuitenkaan häirinneet liiaksi, mistä tarina saa ison plussan.

Lukiessani etukäteen kuvauksia tästä kirjasta, sain tietää, että kirjailija on kääntänyt Philip K. Dickin kirjoja. Noista kirjoista olen suurimmaksi osaksi pitänyt, vaikka osa aika sekavia on ollutkin. Tästä kirjailijan kääntämistaustasta johtuen kuvittelin, että jotain Dickin kirjoille tyypillistä olisi paistanut tämän tarinan läpi, mutta en sitten ainakaan havainnut mitään tällaista.

***

Kiitos kivasta lukukokemuksesta MiuM! En tiedä, olisinko lukenut tätä kirjaa, jollet olisi sitä ringiksi tarjonnut.

Journal Entry 7 by wingerpaxwing at Postal Mail, A Bookring -- Controlled Releases on Wednesday, April 29, 2009

Released 9 yrs ago (4/29/2009 UTC) at Postal Mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lukuiloa sElfslayer!

Journal Entry 8 by sElfslayer on Tuesday, May 05, 2009
Sain kirjan tänään. Kiitos. Yksi kirja on tätä ennen luettava.

Journal Entry 9 by sElfslayer on Monday, May 11, 2009
Luin kirjan edestakaisella automatkalla Helsinkiin ja tykkäsin kovasti! Kirjan tyyli upposi kyllä muhun hyvin. Tarina tuntui paljon "uskottavammalta" näin kerrottuna. Juoni oli jännä ja ennalta arvaamaton, henkilöt olivat mielenkiintoisia. Ehkä taas yksi parhaita kirjoja, joita olen lukenut. Kiitos ringin järjestämisestä! Lähetän kirjan eteenpäin, kun saan Purinan osoitteen, en ole sitä vielä muistanut kysellä.

Journal Entry 10 by Purina on Wednesday, May 13, 2009
Kirja saapui tänään postissa, yritän aloittaa mahdollisimman pian

Journal Entry 11 by Purina on Saturday, May 16, 2009
Sain kirjan luettua nopeasti. En voi sanoa juuri pitäneeni siitä. Kirjailija oli käyttänyt tieteiskirjojen klassista aikamatkustusteemaa, muttei ollut tuonut siihen mitään uutta.
Kirjaa vaivasi tapahtumattomuus. Puoli kirjaa roikutaan leirillä jossa ei tapahdu mitään, ennenkuin siirrytään itse asiaan, Aleksandriaan. Aleksandria sentään on kaikkien hyvin tuntema kaupunki jossa oli maailman tunnetuin kirjasto, aikana jolloin maailmanhistoria oli muuttumassa. Eikä täälläkään tapahtunut mitään mielenkiintoista. Mitä järkeä on laittaa ihmiset matkustamaan ajassa jos ei vaivaudu keksimään heille mitään kunnon seikkailuja? Tieteiskirjallisuuden tehtävä sentään on kommentoida ja viihdyttää, tämä kirja ei tehnyt kumpaakaan. Tylsiä, ruikuttavia henkilöhahmoja ei edes erottanut toisistaan.
Hyvä että kotimaistakin tieteiskirjallisuutta tehdään, mutta vähän kunnianhimoa peliin, kiitos.

Journal Entry 12 by Liinuskainen from Lieksa, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Friday, May 22, 2009
Kiitos rinkikirjasta!

Journal Entry 13 by Liinuskainen from Lieksa, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Wednesday, June 17, 2009
Ihan mielenkiintoista lukea suomalaisen kirjoittajan scifiä. Tarinan lähtökohdat ovat hyvät, totuin nopeasti kirjoittajan tyyliin ja minua ei juurikaan häirinnyt kirjoittajan toteava tapa. Tosin ehkä juuri tästä syystä henkilöhahmot päähenkilöä lukuun ottamatta jäävät vähän etäisiksi. Kirja liikkui sekä ”nykyhetken” että menneisyyden välillä ja nämä kaksi tasoa limittyivät hyvin toisiinsa. Jäin kaipaamaan hieman enemmän itse Aleksandriaan sijoittuvaa kerrontaa. Ihmisten yhdessä paikassa oleminen alkaa hieman puuduttamaan ja tuntuu, ettei kirjassa hyödynnetä tarpeeksi aikamatkustusteemaa. Olisin mielelläni nähnyt päähenkilöiden liikkuvan enemmän Aleksandrian alueella. Kirja on kuitenkin miellyttävä tuttavuus ja sen luki mielellään.

Kiitos ringistä, kirja matkaa takaisin kotiin.

Journal Entry 14 by Liinuskainen at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, June 17, 2009

Released 9 yrs ago (6/17/2009 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja matkaa takaisin MiuMn luo.


Journal Entry 15 by MiuM from Kaarina, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, June 18, 2009
Kirja tuli takaisin. Kiitos kaikille rinkiin osallistuneille!
Itsekin olen sitä mieltä, että kirjassa olisi saanut tapahtua enemmän: Aleksandriassa varsinkin! Kokonaisuus kuitenkin on miellyttävä lukea.Hyvää juhannusta kaikille!

Journal Entry 16 by MiuM at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, October 25, 2010

Released 8 yrs ago (10/25/2010 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Aika päästää 391 kulkemaan. Kirja oli rifterin toivelistalla, joten lähetän sen hänelle.
Lukuiloa ja hauskaa halloweenia!

Journal Entry 17 by rifter at Isokyrö, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Friday, October 29, 2010
Kiitos MiuMille toivelistakirjasta! Olen nähnyt mainintoja tästä kirjasta vähän siellä sun täällä, joten täytyy lukea ja katsoa, mikä tämä juttu oikein on. Mahdollisesti säästelen kirjaa jouluun asti, jolloin ehdin paremmin keskittyä siihen.

Journal Entry 18 by rifter at Isokyrö, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Saturday, January 08, 2011
Kirjan idea on mielenkiintoinen, sillä pidän muutenkin aikamatkustustarinoista. Mutta muuten kirjassa ei sitten paljon tuntunut tapahtuvan. Kuten joku jo totesikin, kirjassa hengaillaan paljon paikoillaan, ollaan vain eikä tehdä oikein mitään. Kovin hidastempoinen kirja, jota kirjoitustyyli vain korosti. Joskus lauseetkin olivat lyhyitä. Kovin lyhyitä. Ja pätkittyjä. Ja usein. Ärsyttävästi. ;) Kehyskertomus tuntui minusta kovin turhalta, vaikka saihan sekin tavallaan selityksensä tarinan lopussa.

Idea kiinnostava, tyyli ei oikein iskenyt, mutta suomalaista scifiä on muuten kiva lukea.

Journal Entry 19 by rifter at a fellow bookcrosser, by mail -- Controlled Releases on Sunday, February 13, 2011

Released 8 yrs ago (2/13/2011 UTC) at a fellow bookcrosser, by mail -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tarjosin kirjaa Hep-ketjussa, joten kirja lähtee seuraavalle lukijalle!

Journal Entry 20 by katiko at Puumala, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Thursday, February 17, 2011
Saapui postissa eilen, odottaa lukuvuoroaan yöpöydällä...

Journal Entry 21 by katiko at Puumala, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Wednesday, April 06, 2011
hmmm.. sinänsä mielenkiintoisesta ideasta tehty, mutta olisin minäkin toivonut vähän enemmän actionia. Kai se on ollut ihan tietoinen valinta jättää hahmot vähän etäisemmiksi, jotta juoni on pääosassa. En oikein tiedä mitä pitäisi ajatella siitä että päähenkilöä kiinnostaa eniten (ajassa kuin ajassa) naisten suhtautuminen häneen, kun taas eri aikakausiin hän sujahtaa luontevasti ilman minkäänlaisia ahdistuksia?
Parempi silti näin yksinkertaisena, kuin turhia koukeroita sisältävänä - oli ihan hauska lukea.

Journal Entry 22 by katiko at Puumala, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Thursday, April 28, 2011

Released 7 yrs ago (4/27/2011 UTC) at Puumala, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

postipoika vie...

Journal Entry 23 by sumako at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Friday, April 29, 2011
Kiitos!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.