Paroni puussa

by Italo Calvino | Literature & Fiction |
ISBN: 8804370858 Global Overview for this book
Registered by Tarna of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 6/3/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, June 03, 2007
Italiankielinen alkuteos Il barone rampante ilmestyi 1957. Suom. Pentti Saarikoski. Ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestyi 1960. 3. painos. Tammi, Helsinki 1994. Keltainen kirjasto 29. Sidottu, 249 sivua. Päällys: Martti Mykkänen.

Lievetekstit:

Kesäkuun 15. päivänä 1767 kieltäytyi kaksitoistavuotias Cosimo Piovasco di Rondó, paroni di Rondón esikoinen ja arvonimen perijä, syömästä etanoita perheen ruokapöydässä. Hän karkasi kotoa, nousi puuhun ja vannoi, ettei tule alas milloinkaan. Tämä oli ainoa ehdoton periaate jota hän elämässään seurasi; muuten hän oli varsin järkevä ja kohtuullinen mies jonka ajatuksen pysyivät maan pinnalla vaikka hän itse olikin puussa. Hän eli omalla erikoisella tavallaan värikkään ja runsaan elämän, hän suri, iloitsi, rakasti ja vihasi, hän kasvoi mieheksi, koukistui vanhukseksi ja kuoli lopulta elämästä kyllänsä saaneena.
Eletään tieteellisten ja yhteiskunnallisten vallankumousten aikaa. Puissa elävälle paronille sattuu tinen toistaan merkillisempiä tapauksia, jotka — niin kuin kirjoittaja sanoo — kertominen muuttaa tosiksi, jos ne ovat keksittyjä, ja keksityiksi jos ne ovat tosia. Hän rakastaa Violaa, naapurin amatsonityttöä, opiskelee vanhan apotin johdolla, taistelee turkkilaisia merirosvoja vastaan, kirjoittaa tutkielmia ja julkaisee sanomalehtiä. Hän perehtyy uusiin keksintöihin ja aatteisiin ja käy kirjeenvaihtoa valistusfilosofien kanssa. Cosimo on viisas ja oikeamielinen ihminen, idealisti joka haluaa että kaikki ihmiset muuttaisivat puihin elämään — vasta sitten hän itse laskeutuisi takaisin maahan.

Paroni puussa on merkillinen ja kiehtova romaani. Calvinon mielikuvitus on poikkeuksellinen, hän on fabuloija joka taidokkaasti hyödyntää 1700-luvun ranskalaisen sadun, conten, traditiota, hän on ironikko jonka luomat ihmiset ovat huvittavasti mutta myös hiukan julmasti piirrettyjä karikatyyrejä. »Cosimo on puussa siksi että me kaikki olemme; hänet on vain otettu päähenkilöksi, selitetty, käännetty nurin ja pantu sitten elämään tavalliseen ’normaaliin’ maailmaan. Tässä Paroni puussa muistuttaa Kafkan eräitä novelleja», kirjoittaa teoksen kääntäjä Pentti Saarikoski Calvino-esseessään.

»Calvino on Italian nykykirjallisuuden Ariosto, loistavatyylinen, suurenmoisella mielikuvituksella siunattu kirjailija, joka harvinaisen kyvykkäästi kykenee uudistamaan vanhan kirjallisen tradition muotoja: tarinaa, satua, allegoriaa.»

(Mirjam Polkunen Uudessa Suomessa 1960)


**
Olen lukenut Paronin puussa joskus alle 15-vuotiaana ja tykästynyt siihen aivan valtavasti. Jopa niin, että jokunen vuosikymmen myöhemmin se piti oikein ostaa seisoskelemaan kirjahyllyyn.
Nyt olen kummissani: etanoistako tässä olikin kysymys?! Minä kun muistelin risiiniöljyä. Onko risiiniöljyjupakka sitten jossain toisessa kirjassa? Entä onko se kirja Calvinon käsialaa laisinkaan?
Pitää varmaan lukea uudelleen tämäkin kirja.

***
EDIT 14.6.08. Pakko lisätä sitä varalta, että joku joskus osaisi vastata kysymykseeni: onko risiiniöljykohtaus jossain Vonnegutin kirjassa — ja jos niin missä?

Journal Entry 2 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, June 16, 2007
Sain Tampereen BC-kesäpäivillä peräti kaksi Italo Calvinon kirjaa, ja tämä on niistä toinen. Ihanaa! Kiitoksia aivan hirveästi, sekä Tarna että koko Tampereen bookcrossing-jengi!

Paroni puussa oli vieläpä toivomuslistallani, aivan kuten toinenkin saamani Calvinon romaani, Kun talviyönä matkamies. Olen hirveän otettu siitä, että minulle oli löydetty näin sopivat kirjat!

Journal Entry 3 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 30, 2007
Paroni puussa oli aivan kaheli kirja - juuri minun makuuni! Ei silti, Calvinon aikajärjestyksessä seuraava romaani Ritari joka ei ollut olemassa on vielä kahjompi, ja siksi pidän siitä ehkä vielä enemmän kuin paronin seikkailuista. Hieno kirja tämäkin joka tapauksessa oli. Saarikosken käännös on mainio ja tarinassa riittää menoa ja meininkiä.

Bookcrossaajia, etenkin kirjoja puuhun ripustelevia sellaisia, varmaankin ilahduttaa puissa elävän paroni Cosimo Piovasco di Rondòn tapa käsitellä kirjastoaan:

"Kirjojen säilytystilaksi Cosimo rakensi useampaan otteeseen eräänlaisia riippuvia kirjastoja, jotka hän mahdollisuuksien mukaan suojasi sateelta ja jyrsijöiltä, mutta hän vaihtoi niiden paikkaa koko ajan, opintojen ja hetken maun mukaan, sillä hän piti kirjoja ikään kuin lintuina eikä halunnut nähdä niitä paikoillaan tai koloon teljettynä, ne muka tulisivat surullisiksi." (s. 114-115)

Metsästyksen harrastajana olin hyvin kiinnostunut Cosimon metsästysinnosta ja hänen pakostakin omalaatuisista metsästystavoistaan. Cosimo on vähän niin kuin 1700-luvun italialainen Tarzan - ja olihan Tarzan itsekin aatelinen, Lordi Greystoke - mutta sillä erotuksella, että Tarzanin sopi sentään hypätä välillä puusta maahankin. Metsästys hankaloituu kummasti, jollei tuota mahdollisuutta ole. Ilkeä nainen vie vieläpä noutavan koirankin mukanaan. Koira on kylläkin jo vanhuuttaan laiska siinä vaiheessa.

Cosimo seikkailee Espanjassa ja Italiassa, juonii merirosvoja, jesuiittoja ja susia vastaan, hakkailee naisia, tulee välllä hulluksi, tapaa Napoleonin ja herättää useiden oppineiden miesten kunnioituksen. (Oppineita naisia ei mainita.) Cosimon loppukin on kaunis ja oikein sovelias. Ainoa epämiellyttävä piirre Cosimossa on mielestäni tämän järjetön rakkaus Violaan ja raastava mustasukkaisuus Violan tähden. Onneksi Violaa ei sentään kuljeteta mukana koko tarinan ajan.

Kertojaratkaisu on aika jännä. Cosimon veli ei itse tunnu olevan oikein mitään, vaikka häneltä kuulemmekin kaiken. Hän on kuin varjo, jonka puissa oleileva paroni heittää maanpinnalle. Veliparka onkin lopussa kovin yksinäinen.

Aion seuraavaksi tarjota tätä mainiota kirjaa Erinnelle luettavaksi. Jollei hän ole kiinnostunut, mietin sitten uudestaan, mitä paronin kanssa tekisin. Kiitoksia, Tarna, tästä hauskasta lukuhetkestä!

Journal Entry 4 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 30, 2007
Erinne haluaa seuraavaksi lukea Paronin puussa. Koska annan paronin eteenpäin toiselle bookcrossaajalle (vaikkakin saman kotitalouden sisällä, hahaa!) se on nyt 51. kirja, jolla osallistun Guinaveven "2007 Keep Them Moving" -haasteeseen.

Journal Entry 5 by erinne from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, October 13, 2007
Joo, aloitin paronin lukemisen jo aikoja sitten ja se on vieläkin kesken. Ei sen takia että kirja olisi mitenkään huono, päinvastoin, mutta tässä on ollut niin kovasti muutakin tekemistä (olin mm. melkein kuukauden laivalla yms).

--- edit 18.11.2007 ---

Luin viimein Paronin loppuun. Kirja oli kaikenkaikkiaan mainio, "kaheli" kuten joku sattuvasti sanoi. Kuitenkaan lennokas ja eteenpäin menevä ote ei pitänyt aivan loppuun saakka joten aivan täysiä pisteitä ei Italo tällä kerää. Pitänee kuitenkin lukea jossain vaiheessa tuo Harmajan mainitsema Ritari.

Ilmeisesti niteelle on suunnitelmat olemassa, joten Harmaja tekeepi mitä tahtoopi.

Journal Entry 6 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, November 19, 2007
Paroni siirtyy nyt joksikin aikaa hyllylle. Seuraava lukija on jo tiedossa, mutta kirjan luovuttamisessa vierähtää tovi. Sitä odotellessa!

Journal Entry 7 by myrtillus from Pori, Satakunta Finland on Sunday, June 08, 2008
Tämä kirja kuuluu niihin teoksiin, jonka olen monta kertaa aikonut lukea. Nyt se on todellakin mahdollista. Otin kirjan Kesäpäivien pöydältä.

Journal Entry 8 by myrtillus at Pori, Satakunta Finland on Tuesday, March 02, 2021
Tämä kirja tyydytti fantasiahakuisuuttani. Mikä mielikuvituksen lento läpi tarinan, mutta samalla kertomus laittoi miettimään elämän tärkeitä asioita uudella tavalla. Voisin ajatella lukea lisää Italo Calvinoa.

Journal Entry 9 by myrtillus at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, March 03, 2021

Released 1 mo ago (3/3/2021 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Posti kuljettaa Paronin Meculle.

Journal Entry 10 by wingMecuwing at Hämeenlinna, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Monday, March 08, 2021
Kiitos toivelistakirjasta myrtillus! Kirjoittamisen opettaja suositteli tätä eräällä kurssilla, joten mielenkiinnolla odotan lukukokemusta. Hetki saattaa vierähtää...

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.