Viimeinen kuulutus (Voix sans issue)

by Céline Curiol | Literature & Fiction |
ISBN: 2742754008 Global Overview for this book
Registered by aelinae of Loviisa, Uusimaa / Nyland Finland on 6/1/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
14 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by aelinae from Loviisa, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, June 01, 2007
(orig. 2005, suom. Heli Kalliolevo. Otava 2007. 320 s.)Counter


Céline Curiol on syntyisin Ranskasta, asuu New Yorkissa ja työskentelee vapaana toimittajana. Tämä esikoisromaani, jonka hän on julkaissut kolmikymppisenä, on käännetty jo 15 kielelle. Psykologisen romaanin aiheena on yksinäisyys ja rakkauden tarve.

Päähenkilö on Pariisissa asuva nainen, joka työskentelee rautatieasemalla kuuluttajana. Hän tapaa silloin tällöin muutamia ystäviään kahviloissa ja pienillä kutsuilla, muutoin hän viettää aikaa vaeltelemalla liikkeissä. Sitten hän ihastuu varattuun mieheen ja alkaa rakentaa pilvilinnaa.

Nainen – jolla ei ole nimeä koko kirjassa - huutaa huomatuksi tulemista ja olemassaolon tarvetta. Hän on työssä jossa hän ei näy eikä puhu omia sanojaan eikä omalla äänellään. Liikkeessä hän varastaa villapaidan hälyttimineen, eikä portti hälytä. Kutsuilla hän esittäytyy prostituoiduksi ja saa toki huomiota, mutta väärältä mieheltä. Todellisessa elämässä miehet ovatkin toisenlaisia kuin naisen haavekuva. Kadun mies kutsuu tekosyyllä hänet asuntoonsa ja lukitsee sinne. Tutkija kiinnostuu hänestä, koska tarvitsee haastateltavan. Valokuvaaja tarvitsee kuvattavan, mutta nainen ei tunne kuvista itseään. Psykiatri tarvitsee köytettävän. Ja niin edelleen. Maailmassa miehiä riittää, mutta toiveet ja todellisuus eivät kohtaa.
Lopulta ihastuksen kohde tunnistaa kiinnostuksen ja alkaa lähestyä naista. Silloin on pantava kaikki peliin. Mutta pianosta ei löydy enää oikeita säveliä, ja nainen on vaaleanpunaisen huoneensa vanki.

Yksinäisillä ihmisillä ei ole vastoinkäymisiä, heillä on vain tarinoita joita he eivät kerro. Kirjassa enin dialogi käydään naisen päässä ja konditionaalissa. Curiolin hienon romaanin yksinäisyyskuva on viiltävä. Pidin teoksesta tosi paljon. Kunpa osaisi ranskaa. Sen verran ymmärrän, että suomenkielinen nimi on tylsä. Itse tekstissä on paikoin kankeutta, ja toki sitä suomen kieleen tuottavat myös nimettömät päähenkilöt hän ja hän.

Journal Entry 2 by aelinae from Loviisa, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, June 25, 2007
Luin kirjan vielä uudelleen, kun ei se juhannuspyhinä olisi kuitenkaan liikkunut. Ei siinä taida ollakaan mitään suomen kankeutta, paitsi ne tämät jotka johtuvat suomesta eikä suomentajasta. Hyvä kirja edelleen. Postitettu tänään Hambolle. Kulkee tavallisena kirjeenä, kun tekee kunnon puristeen:)

Säde:
Tampere: Hambo, Lukutuoli, chrisim, Iikro (alkaa isolla i:llä:)
Jyväskylä: Tintti,
Laihia: kihaan,
Oulu: lunatum, Louhi,
Helsinki: Rakuna, Niksu, oofiri,
Hämeenlinna: Ruzena,
Järvenpää: Hilma.

Pitoaikarajasuositus: yksi kuukausi.

Journal Entry 3 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 26, 2007
Kirja saapui tänään Tampereelle. Kirjekuori oli vähän repeytynyt matkalla, mutta kirjan ympärillä ollut pehmuste suojeli kirjaa, joten kirja ja kannet olivat ehjät.
Kiitos aelinaelle mahdollisuudesta tutustua ko. kirjaan. Yksi kirja tällä hetkellä kesken, joten aloitan tämän lukemisen loppuviikosta.

Journal Entry 4 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, July 02, 2007
Kirjassa ei ole lainkaan vuorosanoja, puheenvuorot on upotettu tekstiin. Myöskään selviä kappalejakoja ei ole. Päähenkilö on nuori nainen, jolla ei ole nimeä. Hän on äärettömän yksinäinen, ulkopuolinen. Työpaikallaan Pariisin rautatieasemalla hän on oudon maineessa. Usein hän tokaisee tökerösti mitä sylki suuhun tuo ja aiheuttaa hämminkiä ympäristössään. Kun työkaveri ilahtuneena näyttää aviomieheltään saamaansa timanttiriipusta, nainen tokaisee, että se olisi ihanampi jos hintalappu roikkuisi vielä mukana. Kun päivällisillä vierustoveri kysyy naisen ammattia, nainen sanoo olevansa prostituoitu. Tuttavuudet ovat pintapuolisia, naiselta tuntuu puuttuvan sosiaaliset taidot. Hän lähtee tuntemattoman miehen matkaan ja joutuu tämän asuntoon lukituksi. Hän kohtaa Ivan-nimisen miehen, joka sitoo hänet väkisin. Öisin hän kuljeskelee syrjäisillä kaduilla ja lyöttäytyy juttusille tuntemattomien miesten kanssa.

Kutsuilla hän ihastuu ystävänsä Angen miesystävään. Ihastuksesta tulee naiselle pakkomielle. Myöskään ihastuksen kohteella olevalla miehellä ei ole nimeä. Nainen ja mies alkavat tapailla. Nainen ei ole koskaan käynyt ulkomailla ja mies pyytää häntä mukaansa Lontoon matkalle. Nainen kuitenkin myöhästyy junasta. Tarina ei kuitenkaan etene naisen kannalta toivotulla tavalla.

Pidin kirjasta kovasti, minuun se vetosi erityisesti kerrontatapansa takia. Mielestäni kirja kertoo myös irrallisuuden tunteesta, se ei ole pelkästään rakkaustarina.

Kiitos aelinaelle ringin järjestämisestä. Kirja lähtee huomenna iltapäivällä lukutuolille.

Journal Entry 5 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 03, 2007
Tapasin Hambon aurinkoisella Hämeenkadulla, ja kirja siirtyi tänään minulle kehujen kera. Odotan mielenkiinnolla tätä lukukokemusta!

EDIT 040707
Kirjassa oli jo ulkoisesti jotain niin kiehtovaa, että aloin lukea melkein samoin tein sen saatuani. Mieleenpainuva yksinäisyyden, irrallisuuden ja ulkopuolisuuden kuvaus, josta ei voinut olla pitämättä. Kirjailijan persoonallinen kirjoitustyyli sai aikaan sen, että tämän lukeminen herätti poikkeuksellisen paljon visuaalisia mielikuvia. Näin lukiessani tämän hienostuneen ranskalaisena, viipyilevänä elokuvana. Onkohan tästä oikeasti suunnitteilla elokuvaa??

Lämmin kiitos tästä lukukokemuksen jakamisesta, aelinae!! Toimitan kirjan seuraavaksi chrisimille.

Journal Entry 6 by chrisim from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 10, 2007
Kirja odotti minua postilaatikossani tänään. Kiitos lukutuoli toisestakin kirjasta!

3.8.07 Minun oli paikoitellen vaikea lukea kirjan tarinaa koska äänettömät ja lausutut repliikit oli upotettu tekstiin ja samaan aikaan teksti kulki niin hyvin, etten olisi malttanut palata taaksepäin ymmärtääkseni. Varsin omaperäinen tarina, vaikkakaan vaaleanpunaisen huoneen tapahtumat eivät tulleet yllätyksenä. Naisen irrallisuus ja ajelehtiminen tilanteesta toiseen oli kiehtovaa luettavaa kun olen itse jalat maassa -tyyppi. Toisinaan tunsin aikamoista myötähäpeää päähenkilön puolesta. Tuolla edellä joku mainitsi naisen olevan 'nuori'. Hassua, itse kuvittelin naisen olevan lähempänä 40. Lontoon matkakuvaus ja kutkuttava loppu olivat hienoja juonenkäänteitä. Lukemisen jälkeen jäi kuitenkin surumielinen olo.

Kuka miettikään kirjan alkuperäisnimeä; Voix sans issue kääntyy suht sanatarkasti: Ääni ilman ulospääsyä. Mielestäni kirjan suomenkielinen nimi on kuitenkin hyvä.

Tapaan lauantaina Iikron, jolle kirja on menossa seuraavaksi.

Journal Entry 7 by Iikro from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, August 05, 2007
Kansikuvan ja takana olevan tekstin perusteella en olisi tähän kirjaan tarttunut. Nyt siihen kuitenkin aion tarttua, kiitos tämän kirjaringin ja Hambon suosituksen. Kiitokset Chrisimille, kun toit sen Keskustorille.

Journal Entry 8 by Iikro from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 29, 2007
Kirja tuli luetuksi, vaikka siihen meni lähes neljä viikkoa. Ei se huonokaaan ollut. Päähenkilö tuntui alusta saakka vieraalta, enkä kyllä missään vaiheessa häneen samaistunut. Loppuratkaisu oli kirjan parasta, se oikeastaan yllätti vaikka näin jälkikäteen tuntuu ainoalta oikealta lopulta tarinan henkilölle.Hienoa oli, että tuli tartuttua tähän kirjaan ja sain sen luettua. Laitan viestiä tänään vielä Tintille ja lähetän kirjan Jyväskylään.

Journal Entry 9 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, September 04, 2007
Kirja tuli perille, kiitos Iikro! Vaikuttaa mielenkiintoiselta, tuskin maltan odottaa että pääsen aloittamaan lukemisen. Kuten lukutuoli sanoi, kirja näyttää kiehtovalta ja oikein kutsuu lukemaan. Lisäksi olen viime aikoina kaivannut Pariisiin. Kävin siellä viime keväänä ja ihastuin kaupunkiin niin että tekisi kamalasti mieli mennä uudestaan. Pariisiin sijoittuvat kirjat toimikoot ensiapuna tähän kaipuuseen.

Journal Entry 10 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, September 09, 2007
Pidin kirjasta paljon, vaikka päähenkilön käytös ja toiminta oli välillä suorastaan ahdistavaa. Teki mieli ravistella häntä ja vaatia ottamaan vähän vastuuta elämästään pelkän epämääräisen haahuilun sijaan. Toisaalta naista kävi vähän sääliksi, kun hän oli niin yksinäinen ja hukassa itsensäkin kanssa.

Minä mielsin naisen noin kolmikymppiseksi, vaikka naiiviutensa takia hän vaikutti nuoremmalta. Vaaleanpunaisen huoneen tapahtumista kerrottiin olevan 15 vuotta, ja silloin nainen oli käsittääkseni vähän toisella kymmenellä.

Minustakin kirja oli hyvin visuaalinen. Enpä yhtään ihmettelisi jos tästä tehtäisiin elokuva (ja haluaisin sen myös nähdä). Kirjankin voisin lukea toiseen kertaan, sillä luulen että tarina voisi silloin aueta eri tavalla. Saatanpa vaikka ostaa tämän pysyväiskokoelmaani jossain vaiheessa.

Kiitokset aelinaelle mielenkiintoisen kirjaringin järjestämisestä! Kirja jatkaa nyt matkaansa kihaanille.

Journal Entry 11 by wingkihaanwing from Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Friday, September 14, 2007
Kiitos, aelinae ja Tintti, kirja on nyt Laihialla. Kommentit ovat mielenkiintoisia, joten kunhan saan W-kirjan luettua, tämä saa vuoron.

Journal Entry 12 by wingkihaanwing from Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Sunday, September 23, 2007
Tarinan päähenkilö ärsytti, välillä säälin häntä. Ei varmaan ole helppoa olla noin yksin, irrallaan kaikesta, jopa omasta todellisuudesta. Voin hyvin kuvitella, että missä tahansa isossa kaupungissa näitä kohtaloita riittää... Silti tuntui, että naista olisi pitänyt potkia persuuksiin ja kehottaa tekemään elämälleen jotain.

Kirjailija oli aivan uusi tuttavuus. Ja mielenkiitoinen sellainen. Täytyypä etsiä lisää hänen kirjoittamaansa...

Lukuvuoro nyt lunatumille.

Journal Entry 13 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Tuesday, October 09, 2007
Kirja saapui jo viime viikolla. Muutama rinkikirja on edellä.

Journal Entry 14 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Tuesday, October 30, 2007
Sain kirjan luettua jo viime viikolla, mutta journalin teko on viivästynyt.

En millään meinannut päästä kirjaan mukaan, oli hankalaa seurata, kuka sanoi ja mitä ja mikä on vain mielikuvitusta. Vasta yli puolessa välissä pääsin kirjan rytmiin mukaan. Enkä sittenkään oikein nauttinut kirjasta.

Annan kirjan Louhelle torstaina, kun nähdään.

Journal Entry 15 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Friday, November 02, 2007
Sain kirjan eilen lunatumilta. Olen tällä hetkellä rinkisumassa, joten voi mennä aikaa.

EDIT 10.11.

Sain kirjan luettua nopeasti, sillä eksistentiaalinen tyyli imaisi mukaansa. Aluksi oli hiukan vaikea ymmärtää, kuka hän ja kuka mies ja nainen/ montako heitä on, mutta kun totuin tyyliin, lukeminen eteni mallikkaasti. Pidin kirjasta paljon. Henkilön nimettömyys, tunteettomus ja passiivisuus tekivät vaikutuksen. Hän oli melkoinen ajopuu. Miehen ja hänen outo suhteensa oli toisaalta kiehtova ja toisaalta ahdistava. Naisen Lontoossa viettämästä ajasta tuli vähän mieleen oma vaihto-opiskelu. Toivottavasti voin joskus lukea muitakin tämän kirjailijan teoksia.

Journal Entry 16 by Rakuna from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 13, 2007
Kirja saapui postinmukana tänään. Empä sitten muistanut tähänkään rinkiin ilmoittautuneeni. Koetan lukea pikapuoliin ja kuriroida itse kirjan Helsinkiin täältä Turusta jollain reissulla ennen joulua.

Journal Entry 17 by Rakuna from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, January 20, 2008
En ole ehtinyt tätä kirjaa lukea, joten toimitan sen eteenpäin seuraavalle lukijalle. Pahoittelut ringin viivytyksestä.

Journal Entry 18 by Niksu from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, January 24, 2008
Kiitos Rakuna, kirja saapui lumimyrskyiseen Helsinkiin. Otan luettavaksi heti.

Journal Entry 19 by Niksu from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, January 28, 2008
Pidin kirjasta paljon! Ensimmäiset kymmenen sivua tuntui hankalalle ja kerkesin jo ajatella etten ikinä jaksa lukea lähes tajunnanvirtamaista haahuilua Pariisissa. Mutta toisin kävi. Nautin lukemisesta ja jos olisi aikaa, lukisin kirjan uudelleen. Tuntuu että kirja kestää useita lukukertoja ja saisi vain yhä enemmän irti.

Otan kirjan mukaan illalla kesäpäiväpalaveriin, jos vaikka oofiri olisi paikalla. Jos ei, niin toimitetaan kirja muulla tavalla hänelle. Kiitos aelinaelle kirjaringistä! Hieno kirja!

Edit 4.2: "Fillarilähetillä" (minä itse) tänään oofirille. Keep Them Moving #6.

Journal Entry 20 by oofiri from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, February 05, 2008
Löytyi tänään postilaatikostani. Kiitos Niksu-fillarilähetille!

Journal Entry 21 by oofiri from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, February 12, 2008
Luin kirjan eilen. Kiehtovat kannet ja ulkomuoto. Pidin kovasti myös Pariisin kaupunkikuvauksista, joista suurin osa tuntui aivan taianomaisesti osuvan opiskeluajalta tuttuihin paikkoihin - enimmäkseen tietysti niihin joissa liikkuu päivittäin miljoonia ihmisiä, mutta myös pieniin arkidetaljeihin sätkäpaperin merkkiä myöten. Ne oli mukava muistaa.

Oli aika ilmeistä miten tarina päättyisi. Hyvin kerrottu se oli silti.

Journal Entry 22 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, February 12, 2008
Sain kirjan oofirilta tämänpäiväisessä tapaamisessa. Sisäkannessa olevan post it -lapun mukaan se olisi menossa seuraavaksi Ahavalle. Toimin siis vain kuriirina. Toisaalta Ahavan nimeä ei ole tässä journalin marssijärjestyksessä mainittu lainkaan. Oofiri olikin hiukan epävarma siitä, onko kirjan tarkoitus varmasti mennä nyt Ahavalle. Jos ei, ja jos tässä on jokin väärinkäsitys, vien kirjan sitten takaisin oofirille ja hän voi lähettää sen edelleen.

Journal Entry 23 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 14, 2008
Tapasin Ahavan eilen. Hän on kuulemma yrittänyt lukea tätä kirjaa - toista kappaletta, siis - eikä ole tykännyt. Hän ei siis tahdo enää osallistua rinkiin. Vien siis kirjan takaisin oofirille, kuten olemme jo oofirin kanssa varasuunnitelmaksi sopineet.

Journal Entry 24 by oofiri from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, March 17, 2008
Kirja lähti tänään postissa ruzenalle.

Journal Entry 25 by wingruzenawing from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, March 19, 2008
Ja perille tuli, kiitos!

EDIT. Kovin paljon uutta en edellisten entryjen jatkoksi osaa tuottaa. Kauhean hieno kirja. Kauhea ja hieno. "I look at all the lonely people" soi päässä, kun kirjaa luki. Pidin nimenomaan päähenkilöstä, koska hän oli niin todellinen. Ai ei vai?

Siirtyy nyrkkipostissa hilmalle kunhan näemme.

-ruzena

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.