Lempi

by Minna Rytisalo | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Hambo of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 10/1/2016
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Hambo from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, October 1, 2016
Takakansi:

Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien kolmen on tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi.
Lempi on kolmen henkilön todistus Lapin sodan aikaisesta perhetragediasta. Varmaotteinen esikoisromaani kutoo VIljamin, Ellin ja Siskon kertomukset taidokkaasti yhteen ja osoittaa, miten emme koskaan näe toisiamme kokonaisina - meidän tarinamme sivuhenkilöt ovat pääosassa omassa elämässään.

MInna Rytisalon herkkyydessään väkevässä romaanissa on voimakas jännite ensimmäiseltä sivulta viimeiselle. Lempi on ilmaisuvoimainen tarina rakkauden haavoittamisista ihmisistä ja siitä, miten sattumanvaraista elämä on.

Edit 20.2.2017
Kirja ollut lukupiirimme kirja syksyllä. Sen jälkeen Lempi on kiertänyt ystävältäni toiselle ja on edelleen matkalla. Päivitän oman journalini kun saan Lempin kotiin.

Journal Entry 2 by Hambo at By hand, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Friday, February 24, 2017

Released 4 yrs ago (2/18/2017 UTC) at By hand, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Hyvälle ystävälleni, uudelle bc-jäsenelle Maansalille luettavaksi
Mukavia lukuhetkiä, toivottavasti pidät kirjasta yhtä paljon kuin minäkin :)

Journal Entry 3 by Maansal at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, March 2, 2017
Kiitos Hambo, kirjasta pidin todellakin. Olen Lempin kerran luettuani palannut siihen uudelleen ja uudelleen, toisinaan tarkistamaan asiapuolta, toisinaan taas nauttimaan kauniista kielikuvista. Tämä kirja kestää (jopa vaatii) useamman lukemisen.

Kolmen Lempin läheisimmän ihmisen kertomukset maalaavat kuvaa Lempistä, mutta ovat niin totaalisen erilaiset kuvat, että todellinen Lempi jää arvoitukseksi, mutta niinhän se on oikeastikin elämässä kuten takakannen tekstissä todetaan " emme koskaan näe toisiamme kokonaisina - meidän tarinamme sivuhenkilöt ovat pääosassa omassa elämässään."

Myös luontokuvaus teki minuun syvän vaikutuksen, herätti "lappikaipuun".

Tämä kirja varmaan vielä useista kirjahyllyn harventamislupauksista huolimatta pitää hankkia omaksi.

Palautan kirjan takaisin Hambolle

Journal Entry 4 by Maansal at Tampere, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Sunday, April 23, 2017

Released 4 yrs ago (4/23/2017 UTC) at Tampere, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Palautettu Lempi Hambolle

Journal Entry 5 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, April 23, 2017
Lempi minulla ja siirtynee Tarnalle.

Journal Entry 6 by Hambo at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Wednesday, July 19, 2017

Released 4 yrs ago (7/20/2017 UTC) at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja siirtyy Tarnalle luettavaksi.
Mukavia lukuhetkiä!

Journal Entry 7 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 20, 2017
Kiitos, Hambo! Lempi kiinnostaa, vaikken vielä tiedäkään, missä kohtaa saan tartuttua siihen lukumielessä. Mutta palautan sen kyllä aikanaan. Itse asiassa lainakirja on erinomainen asia; eipä tarvitse tuskailla kirjan viemää hyllytilaa tai miettiä sille vapautuspaikkaa. Hienoa on sekin, että olet tuupannut kansien väliin Aamulehdestä leikatun kirja-arvion.
Kiitos myös ihastuttavasta Saint Petersburg -kirjanmerkistä/kortista. (Olen joskus ihmetellyt, miksi kummassa meillä ei näytä yksikään korttitehtailija älynneen yhdistää noita kahta. Harmi.) Kirjanmerkkiä en kyllä palauta. On se niin upea.

Journal Entry 8 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, January 27, 2018
Kannen suunnitellut Jenni Noponen on onnistunut hienosti: kansi kuvaa sisältöä harvinaisen osuvasti. Samaa mieltä lienee Sisko todetessaan, että ”koskaan toista ihmistä ei näe kokonaisena.” (s. 224) Kirjan kolme minäkertojaa katsovat Lempiä omasta katsantokannastaan, ja lukijan tehtävä on yrittää luoda oma Lempinsä heidän näkemystensä pohjalta. Eihän se tietenkään onnistu; Lempistä ei koko kuvaa saa, aivan kuten kannen neljästä pikkukuvastakaan ei saa yhdisteltyä kokonaista potrettia.
Aloitin Lempin lukemisen jo ajat sitten. Pian kuitenkin totesin, ettei kirja ole tarkoitettu väsyneille silmille ja mielelle – lukiessa on oltava aistit virkeinä ja vireessä. Ja sitten olikin huimat pinot kirjastosta lainattuja uutuuksia luettavina... Tällä viikolla vihdoin ennätin tarttua Lempiin uudestaan.
Rytisalo on äikänope, joka tuo osaamisensa tekstissä selvästi näytille. Kieli on kaunista ja kirjan rakenne kolmine näkökulmineen kertakaikkisen mainio. Mutta henkilöt eivät kosketa vaikka heitä enimmäkseen ymmärränkin. Jotkin Ellin ratkaisuista tosin lienevät joka lukijalle liikaa. Tarinan trillerimäisyys tuntuu päälle liimatun teennäiseltä. Teksti olisi kantanut ilman (mukailen tässä ruzenan kommenttia merkinnässä 5) lopun leuat loksauttavaa yllätystä. Itse asiassa kyseenalaistan sen tarpeellisuuden koko kirjassa. Eiköhän syy Lempin katoamiseen olisi voinut aueta henkilöhahmoille myös jollain toisella tavalla.
Vähempikin tavara olisi yhteen romaaniin piisannut, nyt kertomus tuntui välillä turhan täydeltä. Toisaalta olisin kyllä mieluusti lukenut Siskon ja muiden samakaltaisen maastamuuttoratkaisun tehneiden naisten kokemuksista enemmän. Ne kyllä vaatisivat ihan oman kirjansa, joten toivossahan tässä voi elää.
Lempi tarjosi kerrassaan kiintoisan lukukokemuksen. Rytisaloa janoan varmasti joskus vielä lisää, kielellisesti noin taitavia kirjoittajia meillä ei todellakaan ole liikaa. Hambo, iso KIITOS sinulle siitä, että tutustutit minut Minna Rytisaloon ja Lempiin. Palautan kirjan, kunhan joskus tavataan.

Journal Entry 9 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, April 12, 2018

Released 3 yrs ago (4/13/2018 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kiittäen palautan.

Journal Entry 10 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, April 15, 2018
Kirja minulla :)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.