Tirza

by Arnon Grunberg | Literature & Fiction |
ISBN: 9038827261 Global Overview for this book
Registered by captkoenig of Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on 4/18/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
24 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, April 18, 2007
Een meesterwerk! Als schrijvers op hun hoogtepunt moeten stoppen, mag Grunberg nu ter plekke doodvallen. Vergeet 'Fantoompijn' of 'De Asielzoeker' of 'De Joodse Messias', Tirza ia absoluut het beste dat Grunberg tot nu toe geschreven heeft.
Hofmeester, de hoofdpersoon, komt in het begin nogal sullig over. Zijn vrouw, die hem verlaten heeft voor een jeugdliefde, staat na drie jaar plotseling weer voor de deur en lijkt haar oude plaats weer in te willen nemen. Hofmeester laat het allemaal gelaten toe. Maar Hofmeester blijkt meer kanten te hebben. Hij is ook een geslepen verhuurder van zijn bovenverdieping en een gehaaid belastingontduiker. In de Afrikaanse woestijn komt hij nogal naief over en lijkt het even of de schrijver het allemaal niet meer zo interesseert. Maar al die tijd staat Grunberg glimlachend met een honkbalknuppel achter je. Grunberg speelt met de lezer zoals hij dat ook met zijn hoofdpersoon doet. Diep in de woestijn, waar ook Jezus en Coelho hun verlossing vonden, vindt Hofmeester die ook, met een oplossing die zo logisch is dat je hem totaal niet aan zag komen. Grunberg slaat zo hard toe dat het me even duizelt. Een gevoel dat me even doet denken aan 'De jongen in de gestreepte pyjama' van John Boyle.
Het boek is ook nog eens geschreven met een wrange soort humor, in de woestijn die zo belangrijk is voor veel religies laat Grunberg Hofmeester de biecht doen aan een negenjarig meisje, en bevat tal van actuele zaken als 9/11, kindermisbruik en hedge funds.

Het boek in één woord; onontkoombaar!

Journal Entry 2 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, April 18, 2007
Dit wordt een ray: (Boek mag open verzonden worden!)

mamagaai
Frakke-Per
Letterzetter
afraberg
EmEli
emleest
serendipity-
Elefteria
Eline64
zijdewerkster
Xamantha
ana-b
AnnevO
floddertje
monalisaa
Hellehond
Barbje
Anyrock
oehoeboeroe
Betje
estafette
dutch-book
Pebby72
Reijsje


De wijde wereld

Journal Entry 3 by captkoenig at on Tuesday, April 24, 2007

Released 11 yrs ago (4/24/2007 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Boek opgestuurd naar mamagaai als eerste in de ray.

Veel leesplezier met 'Tirza'!

Journal Entry 4 by mamagaai from Hengelo, Overijssel Netherlands on Wednesday, April 25, 2007
Vandaag is Tirza op bezoek gekomen. Gezellig, zo'n logeerpartij.
Ze nam ook nog eens een hele mooie verhalenkaart mee!

Journal Entry 5 by mamagaai from Hengelo, Overijssel Netherlands on Wednesday, May 02, 2007
Ik heb net het boek dichtgeslagen en heb drie keer uitgeroepen: wow..wat een mooi boek, wow, wat goed (tot mijn dochter zei: "ja, mam, nu weten we het wel")

Die knuppel....hij kwam bij mij hard aan. Natuurlijk heb ik een stuk terug gelezen en het klopt, het klopt helemaal, maar je leest er zo over heen.

Ik had voorheen mijn reserves bij Grunberg maar met het eerste boek dat ik van hem las, de asielzoeker, had ik die reserves al laten varen. Na Tirza ben ik helemaal onder de indruk!

Journal Entry 6 by Frakke-Per from Rottumerzijl, Groningen Netherlands on Wednesday, May 09, 2007
Ze is gearriveerd!

Ik ken slechts één persoon die Tirza gelezen heeft en niet onder de indruk was. Dat is tevens de enige persoon die ik ken die langdurig oprecht Grunbergfan is geweest. Over Tirza deed hij de uitspraak dat het Grunbergs beste boek is, en toch slecht. Wat mijn nieuwsgierigheid prikkelt.


Journal Entry 7 by Frakke-Per from Rottumerzijl, Groningen Netherlands on Wednesday, May 23, 2007
Soms is het moeilijk om een onbevooroordeelde mening over een boek te hebben. Soms ja, bijvoorbeeld nu. Grunberg is een bekende Nederlander en tot mijn geluk kende ik hem al voordat iedereen een mening over hem had. Hij kwam bij mij op school over Blauwe Maandagen vertellen, was diep teleurgesteld in zijn publiek, schreef er een column over – en ik greep mijn pen en schreef hem. Twee dagen later lag er een envelop met hiërogliefen op mijn deurmat. Afzender: kriebelkriebelkriebel, van Eeghenstraat zoveel, Amsterdam.
De aanhef van de brief luidde:

Beste en geachte Frauke-Per (of Frakke-Per),

Ik hoop dat ik je naam goed schrijf, want jouw handschrift is net zo erg als het mijne. Erg onleesbaar.

Nee, dit schreef hij niet. Ik ben het vergeten. Hij schreef hoe dan ook iets dergelijks, en hij schreef me.

Hierom vind ik alle boeken van Arnon Grunberg bij voorbaat goed.
Ook vond ik Blauwe Maandagen komisch en ontroerend en verfrissend in al zijn absurdisme. En dat vind ik nog steeds.
Ook daarom vind ik alle boeken van Grunberg bij voorbaat goed.
Ook sta ik uitermate welwillend tegenover Grunberg en zijn werk omdat hij zoveel emoties (en vooral irritatie) oproept bij mensen die hem noch zijn werk kennen, emoties die mij verbazen - en irriteren.

En dan Tirza. Alom geprezen. Behalve door mijn leeslustige vrienden ph en vE. En ik wilde tegen hen ingaan. En begon Tirza vol goede moed te lezen. Ik lachte. Ik lachte vaak. Ik voelde sympathie over de krampachtige manier waarop Hofmeester (hé, daar typte ik Hofmeister – een begrijpelijke vergissing) alles goed probeerde te doen op het feestje van zijn dochter, en met sushi en sardientjes bleef slepen. Ook was ik geraakt door de scène waarin Tirza haar vader vraagt over ontmaagding (lees zelf!). Maar toch. Nee. Ik geloofde het boek niet. Ik bleef lachen en bleef hartescheurtjes voelen, maar het boek sudderde en sudderde en was veel te lang en de klap – ik verwachtte een klap en bleef maar wachten en tja, toen kwam die klap en hij viel me in al zijn hartverscheurendheid mee.

Een meesterwerk? Nee. Een potentieel meesterwerk? Ja! Als een kwart van het boek geschrapt was, als de liefde van Hofmeester voor Tirza tastbaarder was gemaakt, als de echtgenote begrijpelijker was geweest.

Als niemand bezwaar heeft (dat mag, hoor!) gaat dit boek binnenkort naar de Letterzetter.

Journal Entry 8 by Frakke-Per at on Thursday, May 24, 2007

Released 11 yrs ago (5/24/2007 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Noordwaarts.

Journal Entry 9 by Letterzetter from not specified, not specified not specified on Monday, May 28, 2007
Persoonlijk naar binnen gewandeld door Frakke-per. Veel dank. Tirza moet heel even wachten, er kwam deze week een andere ring binnen die voorrang heeft. Captkoenig, dank voor het ringen.

Journal Entry 10 by Letterzetter from not specified, not specified not specified on Sunday, June 03, 2007
Tirza is toch voorgekropen, ik las het (bijna) in één keer uit en toch ben ik niet wild enthousiast. Het probleem bij ringboeken, iets wat je bij leesclubs waarschijnlijk juist niet hebt, is dat je niet kan vertellen waar en hoe het verhaal boeide en/of waar het naar mijn idee niet klopte. Ik zou eens iets kunnen verklappen aan de volgende lezer. Zeker nu ik één van de eerste lezers ben die dit mag lezen. Maargoed; allereerst de cliché's, vrouwen hunkeren in hun midlifecrises naar aanbidding en bevestiging van hun -verlepte- schoonheid, ze zijn zielig. Voor mannen geldt hetzelfde voor hun libido en ze geilen op steeds jongere meisjes. Ze mogen dat doen, mits het fantasie blijft, anders zijn ze vies maar eigenlijk treft hen geef blaam. FP haalde het hierboven al aan, dus kan het geen kwaad, het over de ontmaagdingsvraag te hebben. Ok, het is een vreemd gezin, maar dan nog. Alle puberverhalen komen aan bod, ze drinken, neuken, msn-en en hebben een I-pod, dan klopt zo'n vraag dus gewoon niet. Evenals de scene die zich tussen de vader en de oudste dochter afspeelt. Zo makkelijk laat een tiener zich niet betrappen. Na blz 300 kwam er toch nog wat meer leven in het boek. Want er werd veel herhaalt. Dezelfde sfeer, spanning (hoewel ik die niet voelde, misschien omdat ik me met geen enkel personage kon identificeren) was groter geweest als het met minder woorden was gezegd.
(Even j.e. vorige lezers lezen), ja de vorm van de ontknoping was verrassend. Bij één van de Afrika-scenes had ik een soort Bollywoodassociatie, wanhopige mensen in veel natuur en daarbij veel dramatische muziek.
Dit is het tweede boek dat ik van Grunberg lees, ik denk niet dat er meer volgen. Na nog wat terugbladeren, net als mamagaai deed, bedenk ik me dat dit boek zich slecht leent voor een tweede lezing. Bedankt voor het ringen. Op naar afraberg.

Journal Entry 11 by afraberg from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, June 12, 2007
Vandaag binnen gekomen met de post en meteen in begonnen.
Bedankt voor het sturen Letterzetter en bedankt voor het ringen Captkoenig!

Journal Entry 12 by afraberg from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Monday, June 18, 2007
Tsjee, wat een verhaal! Het boek leest als een trein, maar ik moest het een paar wegleggen om het geschrevene te verwerken. Wel een erg goed boek. Het zet je aan het denken terwijl het lezen op zich geen extra energie kost aan het ontrafelen van lastige zinnen, je kunt je echt helemaal op het verhaal richten.

Morgen gaat het boek op de post richting EmEli.

Journal Entry 13 by wingEmEliwing from Voorschoten, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, June 20, 2007
Ontvangen! Ik heb nog een aantal ringboeken liggen en momenteel niet zo heel veel tijd om te lezen maar ik probeer om er zo snel mogelijk aan te beginnen. Ik ben namelijk wel erg benieuwd!

En afraberg wat je heb je een leuke magneet bij het boek gedaan, dankjewel!

Journal Entry 14 by wingEmEliwing from Voorschoten, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, July 07, 2007
Het is een goed boek maar toch ben ik niet helemaal enthousiast.
Tekst hieronder in wit in verband met spoilers. Je kunt de tekst lezen door 'm te selecteren, maar het is op eigen risico. Als je het boek nog niet hebt gelezen wordt de leeservaring mogelijk verpest.

De ontknoping kwam voor mij niet echt als een grote verrassing, meer als, ja, inderdaad. Er waren al iets te veel dingen gebeurd waarvan ik dacht dat ze gewoon niet logisch waren. Ik was er al van overtuigd dat Tirza en Choukri nooit in Namibie waren aangekomen. Eerder in het boek bleek al dat zaken even later toch iets anders in elkaar zaten dan dat ze eerder door Hofmeester werden voorgesteld en dat maakt mij nogal wantrouwig. Af en toe had ik ook de neiging om keihard in te willen grijpen in het verhaal. Van kilometers afstand was al te voelen dat wat er ging gebeuren niet anders dan fout kon gaan en toch gebeurde het. Dat maakte de leeservaring voor mij niet altijd even geweldig. Toch ben ik wel onder de indruk van het verhaal dat Grunberg heeft neergezet en zal ik het zeker aanraden als een boek dat je toch wel gelezen moet hebben.

Mr.EmEli heeft het ook gelezen, zijn commentaar: Een meeslepend boek dat karakters zeer overtuigend neerzet. Een terechte prijswinnaar dus.

Edit 12/7: Ik heb het boek vandaag naar de brievenbus gebracht.

Journal Entry 15 by emleest from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, July 21, 2007
... en weer onderweg, naar serendipity-

Journal Entry 16 by serendipity- from Wateringen, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, July 28, 2007
Ik kom net terug van vakantie en er ligt een stapel ringboeken op me te wachten. En dit boek was er een van. LEUK!!! Ik ga er zo snel mogelijk in beginnen.

Journal Entry 17 by serendipity- from Wateringen, Zuid-Holland Netherlands on Monday, August 06, 2007
Ik ben op blz 100 gestopt want ik vond het echt geen leuk boek. Ik werd helemaal iebel van de manier waarop die vader en die moeder met elkaar omgingen. Die man was zooooooooo sloom, maar die vrouw was ook erg zeg. ben je drie jaar weg en het eerste wat je doet als je weer thuis komt is zeiken. Pffff. Ik kon er echt niet langer tegen.


Dankjewel captkoenig, dat ik het boek van je mocht lenen. Ik denk dat ik gewoon nog niet aan dit boek toe was :)

Op naar de volgende!

Journal Entry 18 by Elefteria from Enschede, Overijssel Netherlands on Friday, August 10, 2007
o jee, heb ik me echt voor dit boek opgegeven? bij het zine van de foto van Grunberg weet ik opeens weer.... hhmm da''s niet mijn favoriet... om het zachtjes uit te drukken. maar goed ik ga het proberen. het boek kwam in een prachtige paars/zilveren verpakking. dat papiertje ga ik bewaren, daar wil kleinelezer vast wel mee knutselen als ze weer eens komt logeren.

Journal Entry 19 by Elefteria from Enschede, Overijssel Netherlands on Saturday, September 15, 2007
ok, ik geef het toe: ik heb grunberg geen eerlijke kans gegeven. 3 bladzijden en dat was het. meneer de hoofdpersoon stond me al vanaf regel 3 tegen.
waarom had ik me dan voor dit boek opgegeven? forumdraadje opgezocht. ah ja, de opmerking dat actuele wereldgeschiedenis in het boek een rol zou spelen, dat was het. maar ja, zo ver ben ik niet gekomen. laat ik het maar doorsturen, want het wordt niet wat hier.

Journal Entry 20 by Elefteria at BookRing in Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases on Monday, September 17, 2007

Released 11 yrs ago (9/17/2007 UTC) at BookRing in Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

vandaag op de bus naar zijdewerkster

Journal Entry 21 by zijdewerkster from Den Hoorn, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, September 18, 2007
Vandaag werd dit boek bezorgd door de postbode. Ik ben erg benieuwd. Ik was een Grunbergfan totdat ik hem in het echt zag. Wat is hij van een voetstuk gevallen toen zeg! Maar toch blijf ik zijn boeken lezen. De Asielzoeker vond ik slecht, maar heb ik toch ook weer uitgelezen. En over dit boek heb ik zo veel goeds gehoord... dat wil ik ook lezen!
Dankjewel captkoenig voor het ringen en Elefteria voor het opsturen.

Journal Entry 22 by zijdewerkster from Den Hoorn, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, October 09, 2007
Ik heb het boek gisteren uitgelezen en ik vind het geweldig!! Wat een Grunberg weer. Gelukkig heb ik me door De Asielzoeker niet af laten schrikken, want dit is geloof ik het beste boek van Grunberg dat ik heb gelezen...
En het erge is dat ik niet eens precies uit kan leggen waarom. Het leest als een trein, je voelt dat er iets is en je wilt weten hoe het af loopt (nou ja, ik dan).
Dankjewel Captkoenig voor het ringen!!!!
Ik ga vragen aan Xamantha of ze een ringboek wil ontvangen nu.

Journal Entry 23 by ana-b from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, October 17, 2007
Vandaag ontvangen per post. Bedankt Zijdewerkster, ook voor de leuke kaart en magneetstrip. Ik ga snel aan het boek beginnen.

Journal Entry 24 by ana-b from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, November 21, 2007
Eindelijk is het uit. Niet mijn boek. Te neuzelig, te langdradig. Sommige stukken vond ik mooi, zoals de voorbereidingen op het feest, en het koken. Het is mijn eerste boek van Grunberg, maar ik zal niet snel aan een ander beginnen.

Journal Entry 25 by ana-b at on Wednesday, November 21, 2007

Released 11 yrs ago (11/21/2007 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Gaat vanmiddag per post naar AnnevO.

Journal Entry 26 by AnnevO from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, November 22, 2007
Het boek lag vandaag in mijn brievenbus. Er is nog een ring voor deze.

Journal Entry 27 by AnnevO from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Friday, December 14, 2007
Zoals de meeste lezers van deze ring ben ik enthousiast over dit boek. Ik heb wel iets met van die boeken waarbij je de hele tijd denk "er klopt iets niet" maar dat dat wat niet klopt dan toch iets anders is dan jij denkt. Ik vond de karakters leuk uitgewerkt, op sommige vlakken heel diep en op andere gebieden bijna karikaturen.

Dit boek geef ik zondag aan floddertje.

Journal Entry 28 by floddertje from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, December 16, 2007
Vandaag van Annevo op de meeting gekregen. Ik bewaar het voor de kerstvakantie.

Journal Entry 29 by floddertje from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Friday, January 11, 2008
Allereerst bedankt voor het ringen. Tijdens het lezen was ik niet altijd positief over dit boek, maar achteraf wel. Dit is iets wat Grunberg met me doet, ik had het ook met 'De asielzoeker', al vond ik dit boek beter.
Hieronder iets uitgebreider mijn mening. heb je het boek nog niet gelezen, dan raad ik je aan om vanaf hier niet verder te lezen.

V
E
R
K
L
A
P
P
E
R

De moord kwam voor mij nogal onverwachts. (ok, Emeli, ik wist ook wel dat er iets niet klopte, alleen niet dit). Ik zag Hofmeester als een redelijke kerel die goed voor z’n dochter zorgde. Pas door het verslag op boekgrrls.nl herinnerde ik me dat hij ook een vervelende huisbaas was met gewelddadige trekjes. Hij sloeg z’n oudste dochter en hield z’n vrouw geregeld in de wurggreep. Bovendien had hij sex met een klasgenootje van Tirza, ook niet erg fraai. Maar wel wat anders dan een moord natuurlijk. Gek dat die negatieve kanten niet zo bleven hangen. Niet dat ik hem nou echt sympathiek vond, maar ik denk dat ik hem credits gaf voor het opvoeden van z’n dochters, daar waar z’n vrouw het liet afweten.

Overigens ligt het vertelperspectief alleen bij Hofmeester. Daardoor word je op het verkeerde been gezet wat betreft het lot van Tirza, maar het leidt er ook toe dat Hofmeesters rol in de opvoeding misschien rooskleuriger geschetst wordt en die van zijn vrouw negatiever. Immers, zijn bemoeizucht leidde ook tot Tirza’s anorexia.

Onlangs las ik ook ‘De asielzoeker’. Ik vind dat er veel overeenkomsten zitten tussen beide boeken. Met name de stijl, de beklemmende sfeer, de vreemde, dienstbare en berustende mannelijke hoofdpersonen, de eigenzinnige vrouwen, het geweld.

8weekly.nl zegt over de overeenkomsten in Grunbergs boeken:
Thematisch echter lijkt Tirza van hetzelfde nihilistische laken een pak. Vrijwel alle hoofdpersonen van Grunbergs romans gingen obsessief op zoek naar een zinvolle invulling van hun leven – en kwamen altijd bedrogen uit. Jörgen Hofmeester verschilt in een opzicht van die personages: hij blijft een gewone man, zijn situatie blijft invoelbaar.

Ik ben het daar wel mee eens, al moet ik zeggen dat ik de vroege romans van Grunberg wel heb gelezen, maar dat is al zo lang gelezen dat ik er weinig meer van weet. Ik rekende dat toen vooral tot de Gipharts en Zwagermans geloof ik.

Ook van 8weekly.nl:
Hij probeert liefdevol en attent te zijn en zijn dochter de ruimte te geven om te doen wat ze zelf wil. In deze man die geloofde in een maakbaar leven, maar van bezittingen niet gelukkig kon worden, kan moeiteloos de moderne westerse mens herkend worden. Het is dan ook veelzeggend dat Hofmeester tijdens een gesprek met een psycholoog alleen het woord 'controle' noteerde en dit tweemaal onderstreepte. Als hij het later terugleest, overkomt hem het gevoel dat in dat woord, in die onderstrepingen de verklaring zit voor heel zijn leven.

Dat had ik er dan weer niet zo zelf uitgehaald.

Wat betreft de titels van de delen (De huur, Het offer, De woestijn) had ik ook nog een vraag. De eerste en laatste zijn duidelijk, maar wat is het offer precies?Is het het wegcijferen van hofmeester voor zijn gezin, het verlies van z’n kapitaal, of de moord?

In de samenvatting op www.boekgrrls.nl zegt iemand dat ze een haat/liefde verhouding met Grunberg heeft. Dat heb ik ook een beetje. Als ik z’n boeken lees zit ik vaak al te bladeren, hoeveel blz. ik nog moet. De sfeer wekt een soort weerzin op om verder te lezen. Maar juist die sfeer vind ik ook zo knap aan Grunbergs boeken. En als de boeken uit zijn, blijven ze wel hangen en ben ik alweer snel vergeten dat ik er eerst wat moeite mee had.

Tot slot nog twee citaten:
‘Ik wil niet’, zei ze, ‘dat ik niet meer aan je kan denken als papa. Mama bestaat al niet. Niet voor mij ten minste. Ik wil geen wees worden. Ik wil dat je papa blijft . ik ben te jong om wees te worden’. (p.255)

“Hofmeesters mond is droog. Voor het eerst heeft hij het idee dat hij onderscheid kan maken tussen pijn en wanhoop. Dof en ietwat verlammend is de wanhoop, en ook verdovend. De wanhoop is geen gevoel, het is het tegenovergestelde, de bewustwording dat je niet meer voelt, dat het gevoel bezig is weg te glippen, je alleen achter te laten’ (p. 347)

De volgende op de lijst is Monalisaa. Ik heb nog een boek voor haar en overleg even of ik ze zal toesturen op nog even wacht tot ik haar begin februari weer zie.

Journal Entry 30 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, January 30, 2008
Gisteren heeft floddertje dit boek aan me doorgegeven. Ik ben er erg benieuwd naar: vind ik Grunberg nu wat, of niet? Wordt vervolgd.

Journal Entry 31 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Friday, February 29, 2008
Hm,ik ben na lezing wederom niet enthousiast over Grunberg: het boek is goed geschreven en, zoals dat waarschijnlijk heet, 'knap gecomponeerd', maar de personages zijn me niet 'echt' genoeg en af en toe vond ik het verhaal door de vele terugblikken nogal langdradig.
Mijn conclusie is dus uiteindelijk dat ik voorlopig beter geen Grunberg meer kan lezen. Maar uiteraard bedankt, captkoenig, dat je me door deze ring de gelegenheid hebt geboden om me hierover een oordeel te vormen!
Ik heb het adres van Hellehond al ontvangen, dus het boek gaat straks op de bus.

Journal Entry 32 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Tuesday, March 04, 2008
Ik heb het boek vandaag ontvangen. En gezien de wisselende reacties hier beneden ben ik erg nieuwsgierig. Bedankt voor het ringen, en voor het zenden.

Journal Entry 33 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Tuesday, March 25, 2008
Heel goed boek. Wat moet ik nog toevoegen aan wat hierboven al is geschreven. Hofmeester is een vreselijk personage en toch ga je met hem meeleven.
Trouwens, er is sprake van een open einde. Zo weet ik nog steeds niet of dat wat er gebeurd lijkt te zijn echt gebeurd is. Binnen de grenzen van de fictie dan. Hofmeester is tenslotte behoorlijk in de war in de tijd dat dit gebeurt.
Het boek, inmiddels door de open verzending aardig stukgelezen, gaat naar Anyrock, want Barbje wilde overgeslagen worden.

Journal Entry 34 by Anyrock from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, March 27, 2008
Vandaag ontvangen en ik kan er meteen in beginnen, tenminste, morgen als het weer droog is. Boek ligt deels uit de band en ik ga dus eerst maar even aan de gang met wat boekbinderslijm. Bedankt voor het versturen en voor het rayen.

Journal Entry 35 by Anyrock from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, April 06, 2008
Sorry, maar ik vind er absoluut nix aan. Dat zeurt en zevert maar door, ik wil die mensen voortdurend een schop geven.
Ga vlug een pm sturen aan Oehoeboeroe.

Journal Entry 36 by Anyrock from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, April 15, 2008
Dit boek gaat vandaag op reis naar Oehoeboeroe

Journal Entry 37 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, April 16, 2008
ja, daar is-ie dan. Lag vandaag in de brievenbus. De verpakking was open, maar het boek zat er gewoon nog is gelukkig. Ik ga er vanavond meteen in beginnen!

Journal Entry 38 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, April 29, 2008
mooi boek. Na de asielzoeker wilde ik eigenlijk geen boeken meer van hem lezen, maar ja, toen werd deze me toch van verschillende kanten aangeraden. Ik heb er geen spijt van!

RELEASE NOTES:

naar het postkantoor gebracht onderweg naar betje

Journal Entry 40 by wingAlfa-Betjewing from Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Wednesday, May 07, 2008
Is vandaag bij mij aangekomen, met leuke boeken-kaart. Ik heb nu ineens weer 3 ringboeken in huis.....

Journal Entry 41 by wingAlfa-Betjewing from Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Sunday, May 11, 2008
Gemengde gevoelens bij dit boek. Ik heb het uitgelezen, maar ben blij dat ik het niet zelf heb gekocht. De clou was verrassend, de weg ernaartoe wel wat erg lang.
Tirza gaat door naar estafette. Ze is op 13 mei vertrokken.

Journal Entry 42 by estafette on Wednesday, May 14, 2008
Vandaag is Tirza met de postbode meegekomen. Eerst nog even een ander boek uitlezen.

Journal Entry 43 by estafette on Monday, June 02, 2008
Wisselende gevoelens bij dit boek. Ik ben blij dat ik het eindelijk uit heb, want het was toch wel wat langdradig. Diverse keren vooruit gebladerd: "hoeveel bladzijden moet ik nog tot het einde? Wanneer begint het volgende hoofdstuk?" Maarrr....ergens vind ik die langdradigheid ook wel weer goed bij het verhaal passen, want om eerlijk te zijn vind ik Hofmeester zelf een langdradig mannetje. Vaak herhaalt hij de dingen die hij -of iemand anders- net daarvoor al gezegd heeft. Daarbij komen dan nog zijn eindeloze filosofieën over Tolstoj enz., enz. Eigenlijk is het gewoon een zielig mannetje dat de grip op zijn leven verloren heeft. Zijn echtgenote (hoe zou ze eigenlijk heten?) is ronduit een kreng, dat alleen aan zichzelf denkt; hoewel...uiteindelijk toont zij toch ook wel weer bezorgdheid om Tirza. Toch heeft Grunberg met "Tirza" wel een knap boek gecreëerd. OK, het had minstens 10% korter gemogen, maar ik heb meegeleefd, me vreselijk geërgerd aan de hoofdpersonen en me afgevraagd hoe het nou verder moest met Kaisa. Met andere woorden: ik heb meegeleefd met fictieve personen (en waarom eigenlijk?); dat is iets dat niet iedere schrijver bij mij voor elkaar krijgt.

edit: dit boek zal op 4 juni op het postkantoor afgegeven worden. Van daaruit gaat Tirza richting dutch-book.

Journal Entry 44 by wingdutch-bookwing from Heerenveen, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, June 05, 2008
Boek is vandaag gearriveerd.
En ik ben echt enorm benieuwd. Ik heb nog nooit wat van Grunberg gelezen, maar ik weet wel dat ik me enorm geergerd heb aan zijn hoofd met die reclame (van de telefoongids, toevallig?)
Toch zie ik hier mensen staan die zeggen het een geweldig boek te vinden en ik hoop dat dat ook mag gebeuren met mij; weer eens een schrijver waarvan ik gelijk alle boeken wil lezen.
In de boekwinkel stond de voorkant me niet echt aan, maar toen ik net de verpakking opende vond ik het toch wel erg mooi eigenlijk ('t zal door het licht komen)
Estafette bedankt voor dat prachtige kaartje, erg toepasselijk (heb er net een jong poesje bij)

Journal Entry 45 by wingdutch-bookwing from Heerenveen, Fryslân (Friesland) Netherlands on Tuesday, November 11, 2008
Boek gaat vrijdag mee naar de meeting in Amsterdam om daar overhandigd te worden aan pebby72. Zij moet hem dan nog eens aan Reijsje geven. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen, maar dat zal dus deze week nog gebeuren voor vrijdag.
Oeps.. ga het boek helaas niet uitkrijgen, ben er al wel in bezig. Maar zal hem dus zelf naar Reijsje versturen.

Journal Entry 46 by wingdutch-bookwing from Heerenveen, Fryslân (Friesland) Netherlands on Tuesday, November 18, 2008
Boek is uit hoor. Door de waarschuwing dat er wel eens iets heel schokkends zou kunnen komen, was het voor mij toch min of meer minder erg. Hofmeester is eigenlijk maar een zielig mannetje. Maar zoals iemand anders hier al zei is dat je zijn negatieve kanten gauw vergeet en dat vooral dankzij de opvoeding die hij aan zijn dochters probeert mee te geven, en dan vooral Tirza.
Boek gaat waarschijnlijk zaterdag door naar Pebby72, zo heb ik nog even de tijd om een ander boek dat ook naar haar toe moet mee te sturen.

Journal Entry 47 by wingdutch-bookwing from Heerenveen, Fryslân (Friesland) Netherlands on Monday, December 01, 2008
Book is traveling to the next participant.

Journal Entry 48 by Pebby72 from Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, December 02, 2008
Nou, door de JE's ben ik heel erg nieuwsgierig geworden naar dit boek. Echter, ik heb een beetje een lezersblock, misschien komt dat door de vele ringboeken die ik nu weer in huis heb. :-S Maar goed, ik ga zeker mijn best doen om deze stapel weg te lezen.

Journal Entry 49 by Pebby72 from Haarlem, Noord-Holland Netherlands on Saturday, March 14, 2009
Meerdere malen heb ik Tirza opgepakt, begon ik haar te lezen en legde ik haar weer weg. Na meerdere pogingen heb ik besloten om niet meer met haar verder te gaan; ze boeit me gewoonweg niet genoeg. Jammer misschien voor mij, maar hier zullen onze wegen zich scheiden en mag de volgende op de lijst het met haar proberen. Misschien dat hij/zij wel iets met Tirza heeft...

De volgende op de lijst is Reijsje; als ik haar adres heb (of heeft iemand dat adres misschien voor mij?) kan Tirza verder reizen.

Journal Entry 50 by wingReijsjewing from Schaijk, Noord-Brabant Netherlands on Tuesday, May 19, 2009
Boek in goede staat ontvangen. Bedankt Pebby voor het zenden.

Journal Entry 51 by wingReijsjewing from Schaijk, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, September 24, 2009
Het is mij niet gelukt om het boek te lezen. Ik had snel deel 1 uit maar
aan deel 2 ben ik nog steeds niet begonnen. Hoe vaak ik ook gehoord heb dat
je het hele verhaal moet lezen dat je dan snap wat er gebeurt. Helaas.
Op na de volgende lezer.

Journal Entry 52 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Friday, October 30, 2009
Boek maakt even een tussenstop thuis. Wat me verbaast bij sommige journal entries is dat een aantal lezers niet doorheeft dat je het verhaal door Hofmeesters ogen ziet en de waarheid dus sterk vervormd wordt weergegeven. Wie moeite heeft met de ontmaagding van de jongste of het betrappen van de oudste dochter, leest het boek niet goed. Maar dat zijn dan wel weer pluspunten voor Grunberg.

Ik ga proberen het boek naar België te versturen.

Journal Entry 53 by captkoenig at Voormalige OBCZ 't Blauw Boerke in Best, Noord-Brabant Netherlands on Saturday, January 09, 2010

Released 9 yrs ago (1/10/2010 UTC) at Voormalige OBCZ 't Blauw Boerke in Best, Noord-Brabant Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

Tijdens de Nieuwjaarsmeeting. (De ene Belg had het boek zelf al gekocht, de andere van het lijstje is niet meer actief)

Journal Entry 54 by wingHoisvolbuukskeswing from Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Monday, January 11, 2010
Meegenomen van de gezellige meeting in het Brabantse Best.
Dit boek wordt eerdaags neergezet op de piano bij obczDeWaard, of (als de film uitkomt) in de boekenkast bij OBCZboscotondo in Helmond.

p.s. Prachtig boek overigens!

Journal Entry 55 by wingobczDeWaardwing at Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Friday, June 18, 2010
Op zaterdag 19 juni wordt het plankje bij obczDeWaard "opgeschoond".
Alle boeken die er staan worden weggehaald en nieuwe titels zijn daar dan te vinden.
Dit is er een van.

Journal Entry 56 by wingobczDeWaardwing at Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Tuesday, January 11, 2011
Niet meer aangetroffen op het plankje. Hopelijk wordt het boek nog eens gemeld en/of teruggezet.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.