De verborgen bron

by Hella S. Haasse | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by EveLeest of Utrecht, Utrecht Netherlands on 3/23/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by EveLeest from Utrecht, Utrecht Netherlands on Friday, March 23, 2007
De Grote Lijsters 1996-01

Samenvatting scholieren.com
Dokter Jurjen Siebeling is voor herstel van zijn gezondheid in een hotel in de nabijheid van een landhuis waar zijn vrouw Rina geboren is. Hij komt vaak bij het landhuis, omdat het nog in het bezit is van Rina. Hij krijgt dan ook steeds meer interesse voor het raadselachtige leven van Eline Breskel, de moeder van Rina. Hij is niet de enige die hier interesse voor heeft. Arts Meinderts, die in het dorp woont, heeft hier ook interesse in. Meinderts en Siebeling ontmoeten elkaar in het landhuis, bij Mein-derts thuis en in het hotel waar Siebeling logeert. In het landhuis vinden ze een zelfportret van Eline in de gedaante van een nimf. Dan vertelt Meinderts het verhaal over Eline Breskel, voor zover het bij hem bekend is. Jurjen vindt later in het landhuis allerlei brieven aan de familieleden van het landhuis Breskel. Het blijkt dan ook dat er een grote liefde bestaan heeft tussen Meinderts en Eline Breskel. Ze waren van kindsaf aan bevriend en groeiden samen op. Toch kwamen ze uit twee heel verschillende werelden: Meinderts was een dokterszoon en de Breskels waren van adel. Het leek er eerst veel op dat Meinderts en Eline zouden trouwen, maar Eline wou dat toch niet. Meinderts ging toen weg uit het dorp en hij heeft haar daarna nooit weer gezien. Eline is later getrouwd met officier Van Starvold. Ze kregen een dochter: Rina. Vlak na de geboorte van Rina heeft Eline zelfmoord gepleegd in zee (volgens de officiele lezing). Haar lichaam is overigens nooit ontdekt. Na de dood van haar vader is Rina verder opgevoed door haar grootouders.

Alles wat Jurjen beleeft in en om het landhuis Breskel, schrijft hij aan Rina. Zij schrijft dan ook dat ze wil dat hij weer naar huis komt. Ook ontkent zij dat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd. Als Jurjen weer thuis is, zet hij alles over Breskel van zich af.
Een jaar later zijn Jurjen en Rina op vakantie in Parijs. Rina is zwanger, dus als zij op een middag in het hotel blijft om te rusten, gaat Jurjen naar een expositie waar hij een schilderij aantreft van de dan in Marseille wonende Eline Breskel. Eline leeft dus nog wel. Weer in het hotel vertelt Rina dat ze wist dat haar moeder nog leeft, maar voor haar was ze dood, want ze had in een brief laten blijken dat ze slechts met zichzelf bezig is en dat ze geen begrip heeft voor anderen.

Released 12 yrs ago (3/24/2007 UTC) at Weggeefwinkel Landgoed Sandwijck, Utrechtseweg 301 in De Bilt, Utrecht Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.