Een kleine wereld

by Marga Kool | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Dettie of Schoorl, Noord-Holland Netherlands on 3/20/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
17 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 20, 2007
Een kleine wereld
Marga Kool

Een goed gekozen titel, dit boek gaat inderdaad over een kleine wereld en wel de wereld in een Drents dorp, waar de vertelster van dit verhaal is opgegroeid.
Zij is archeologe en bevindt zich in het buitenland waar ze een groep studenten les geeft als ze gebeld wordt: haar vader is gevallen en ligt in het ziekenhuis. Hals over de kop keert ze terug naar Nederland. Daar trekt ze een tijdje in het ouderlijk huis, moeder is al enige tijd geleden overleden.
De woning en omgeving roepen allerlei jeugdherinneringen bij haar op.
Ze vertelt liefdevol over haar grootouders en ouders, het leven op het platteland, het harde bestaan van het boerenleven. Erg mooi vond ik het gedeelte waarin ze als kind een zomer lang met vader alleen is, moeder lag toen in het ziekenhuis. Ze doen alles samen, gaan samen naar de beesten, pompen samen water en maken er een spelletje van, lenen een brommer van de buren en gaan samen naar het ziekenhuis, zitten samen koffie te drinken bij het huis. Je ruikt het hooi, ziet de planten, de dieren.
Het boek geeft een mooi tijdsbeeld van de jaren vijftig. Haar vader was de eerste boer die een melkmachine had. Later vergaapten ze zich aan de combine. De radio was nog met lamp en draaiknop. De watersnoodramp werd gevolgd via de radio.
Veel boerenkinderen stonden voor een dilemma, het bedrijf overnemen met de steeds strengere eisen van de regering? Of een ander beroep kiezen?

Als rode draad loopt het contact met haar vader in het ziekenhuis door het verhaal. Deze afwisseling van realiteit en herinneringen is aangenaam, daardoor ontstaat het juiste evenwicht. Mooi boek.

Dettie

Paperback 252 Pagina's Ambo april 2006 ISBN10: 9026319487


Journal Entry 2 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Thursday, March 22, 2007
Ring is rond
Janna2
Zipenzoep
Librije
MaaikeB
oehoeboeroe
Anyrock
Joanazinha
hoisvolbuukskes
omalot
myst47
Wandelaartje
Enitnaj
Korenwolf
miertje
Barbje <-- Barbje kan er mee doen wat ze wil

jij?


Released 14 yrs ago (3/22/2007 UTC) at persoonlijk overhandigd in A BookCrosser, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Door Mr Dettie naar janna2 gebracht.

Journal Entry 4 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Sunday, March 25, 2007
Oeps, helemaal vergeten te melden! Dan sla ik nu twee vliegen in één klap, want ik kan ook melden dat ik het uit heb. Met veel genoegen gelezen. Aangezien de schrijfster maar een paar jaar eerder geboren dan ik, is veel in dit boek heel erg herkenbaar. Eigenlijk is het pure nostalgie!
De gedeelten over haar vader vormden een prachtige afwisseling met haar herinneringen.
De moeite waard!

Gaat vandaag of morgen op de post naar zipenzoep.

Gisteren, 25 maart, op de post gedaan.

Journal Entry 5 by zipenzoep from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Monday, March 26, 2007
En de post heeft het keurig bezorgd. Dank je Janna.
Marjo

Journal Entry 6 by zipenzoep from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, March 29, 2007
Dat is echt genieten..terug in de tijd van mijn eigen juegd, al woonde ik in Brabant. Maar daarnaast ook een mooi ontroerend verhaal over een vader-dochterrelatie.
Gaat naar Librije.
Marjo

Journal Entry 7 by Librije from Philippine, Zeeland Netherlands on Tuesday, April 3, 2007
Boek is goed aangekomen. Dank je Marjo. Ga er meteen aan beginnen.

Journal Entry 8 by Librije from Philippine, Zeeland Netherlands on Monday, April 9, 2007
Een heerlijk boek om even weg te dromen naar vroeger. Ik ben 2 jaar ouder dan de schrijfster en ik vermoed dat het boek het leukst is voor lezers die de herinneringen met haar kunnen delen. En al kom ik niet van het platteland, veel is toch vergelijkbaar. Ontroerend is ook de vader-dochterband en het afscheid. Paste ook mooi bij mijn ervaringen van de laatste paar jaar.
Kortom: bedankt Dettie voor het ringen. En aanbevolen voor iedereen die opgroeide in de 50tiger jaren.
Ik ga nu MaaikeB pm-en om het weer door te sturen.

Edit: Boek is op 12 april doorgestuurd naar MaaikeB.

Journal Entry 9 by MaaikeB from Zeist, Utrecht Netherlands on Friday, April 13, 2007
Ha, een ringboek! Lekker zo voor het weekend. Ik had net mijn vorige boek ontevreden terzijde geschoven (ik word steeds kritischer en pieker er niet meer over om met lange tanden een boek uit te lezen. ben je gek, ik heb het eeuwige leven niet!). En hoewel ik een stuk jonger ben dan de schrijfster, die al debuteerde toen ik nog niet eens kon lezen, zal er vast genoeg te genieten zijn. U hoort nog van mij.

Journal Entry 10 by MaaikeB from Zeist, Utrecht Netherlands on Saturday, April 28, 2007
Heerlijk boek! Ik heb er enorm van genoten. Wat kan die Marga Kool met een paar woorden een hele wereld tevoorschijn toveren. Als ze over de winter schreef, kroop ik onwillekeurig wat dieper in de kussens, terwijl het buiten toch echt 27 graden was. Geweldig! Ik wou dat ik mijn jeugdherinneringen zo op kon schrijven. Het enige wat ik jammer vond, was de romanvorm. Juist omdat veel zo herkenbaar was en zo levensecht beschreven, voelde ik me een beetje genept omdat niet duidelijk was wat echt gebeurd was en wat verzonnen. Waarschijnlijk omdat er door het gebruik van de ik-vorm zo weinig afstand lijkt te zijn tussen de schrijfster en de hoofdpersoon vergat ik steeds dat niet alles 'echt' was. Beetje vreemde reactie vond ik van mezelf, want bij andere boeken heb ik daar helemaal geen last van. Maar verder vond ik het alleen maar jammer dat het einde zo snel naderde en dat het boek niet twee keer zo dik was. Bedankt voor het ringen, Dettie. Zonder jouw ring zou ik dit boek waarschijnlijk niet gelezen hebben. Ik zal het zo snel mogelijk doorsturen naar oehoeboeroe, maar ik leg het nog even voor mijn moeder klaar, die morgen op mijn kinderen komt passen. Het lijkt me ook echt iets voor haar en áls dat zo is, heeft ze het zo uit. Het postkantoor is de komende twee dagen toch gesloten.

Journal Entry 11 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Thursday, May 3, 2007
ja hoor, de ringboeken komen in kuddes. De derde op rij inmiddels! Ik ga maar gauw lezen, maar deze mag toch nog even wachten. Dank voor het ringen dettie, dank voor het sturen maaikeb. En weer zo'n mooie kaart! Leuk.

Journal Entry 12 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, May 13, 2007
wat een heerlijk boek. Hoewel er eigenlijk geen overeenkomsten zijn tussen de schrijfster en mijzelf is het toch heel herkenbaar. Ik ben 9 jaar jonger, woonde niet op een boerderij, had geen vader, woonde wel in een dorp, maar niet te vergelijken met het dorp waar zij opgroeit. Kortom alles is anders en toch is het heel herkenbaar. Ik heb van dit boek genoten en ga kijken of het welkom is bij Anyrock. Nogmaals dank voor het ringen Dettie.

Released 14 yrs ago (5/18/2007 UTC) at Controlled Release in Controlled Release, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

vanochtend verstuurd naar Anyrock

Journal Entry 14 by Anyrock from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, May 20, 2007
Gisteren ontvangen. Wel zo heel tamelijk bedankt voor het opsturen Oehoeboeroe, en Dettie voor het ringen. Het moet nog eventjes op de stapel.

Journal Entry 15 by Anyrock from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Monday, June 11, 2007
Een prachtig boek!

Journal Entry 16 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Wednesday, June 20, 2007
Het boek is in Amersfoort gearriveerd. (Ik overal in het boek zoeken naar het BCID-nummer, staat het op de voorkant! - en ik ben niet eens blond....).
Wordt vervolgd.

Journal Entry 17 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Sunday, June 24, 2007
Wat een heerlijk, heerlijk boek. Ik heb ervan genoten. Ik ben zelf in de zestiger jaren van de vorige eeuw opgegroeid in een Drents dorp maar niet als boerendochter. Mijn schoolvriendinnetjes waren dat wel en daar logeerde ik wel eens. Een paar herkenningspunten voor mij:

p. 29: "de wereld, dat was de radio. Daar zaten stemmen in van mannen en vrouwen van heel ver, die praatten in talen die je niet kon verstaan. Er gleed een balkje over de kolommen met woorden boven het beige ruigjesdoek wanneer je draaide aan de knop van bakeliet. Dan joelde de radio, stemmen zwollen aan en stierven weg en vader noemde de namen van steden die ik toen nog niet kon lezen: Praha, Lissabon, Beograd, Beromunster, London. Achter het doek schemerde de harde cirkel van de luidspreker.De wereld van de radio, dat waren in de vroege ochtend de waterstanden op dicteersnelheid: Rheinfelden, Bazel, Koblenz, Lobith, Grave-beneden-de-sluis." Wij hadden ook zo'n radio en luisterden naar de waterstanden. Ik hoorde echt die stem weer!! Lobith plus 5.

p. 110: "Met het koperkleurige schepje mat ze een beetje Buisman af uit het blauwe busje, en gooide dat in de koffiepot." Dat heb ik ook zovaak gedaan!! 4 scheppen koffie en een tikje Buisman.

P. 246: "We gingen naar het kerstfeest van de zondagschool in het dorpshuis en keken ademloos naar de grote boom, kregen chocolademelk met een kerstkrans, een sinaasappel en een boekje van W.G. van der Hulst. Voetstapjes in de sneeuw, Het wegje in het koren, Het klompje dat op het water dreef,". Precies de boekjes die ik ook kreeg op de zondagschool met kerst.

Dettie: heel erg bedankt voor het ringen van dit juweeltje. Ik waande me weer heel even kind op het dorp met de koude slaapkamer en de kruik in bed, de levertraan uit een flesje en de kou 's winters op de fiets naar school in het naburige dorp. En ja, ook ik ben als kind eens door een stier achternagezeten in een wei :-).

Ik ga kijken of hoisvolbuukskes dit boek al kan ontvangen.

Edit: het boek gaat tijdens de meeting in Castricum doorgegeven worden.

Journal Entry 18 by wingHoisvolbuukskeswing from Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, July 1, 2007
Gekregen van Joanazinha tijdens de gezellige meeting in Castricum. Ik wist niet dat ik al zo snel aan de beurt zou zijn. Komt even op de stapel...voor na de vakantie.

Journal Entry 19 by wingHoisvolbuukskeswing from Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Tuesday, August 21, 2007
Eigenlijk was ik al voor wij op vakantie gingen aan dit boek begonnen. Een boek dat smaakte naar meer...
Vandaag opnieuw begonnen en in een adem uitgelezen. Wat een prachtig ontroerend verhaal; maar bovenal wat een herinneringen die bij mij opkwamen... het zaterdagse baden in de teil voor de kachel, de schoolreisjes waar de hoofdpersoon van gruwde, het school(reisjes)geld dat altijd zoek raakte, ook ik was weer even terug in de tijd....
Een voortreffelijke leeservaring! Dettie wat ben ik blij dat je van dit boek een ring hebt gemaakt.
(En een geluk voor mij: dankbaar dat mijn hoogbejaarde ouders nog steeds in een redelijke goede gezondheid mogen leven).
Een boek dat me nog heel lang zal heugen.

Edit: Vandaag, d.d. 23 augustus op weg naar omalot via tantepost

Journal Entry 20 by omalot from Dieren, Gelderland Netherlands on Friday, August 24, 2007
boek is in goede orde aangekomen, dank voor het opsturen hoisvolbuukskes!

Journal Entry 21 by omalot from Dieren, Gelderland Netherlands on Sunday, September 16, 2007
Gaf me een echt gevoel van 'nu weet ik hoe Drenthe is....'
Het was voor mij vroeger een geheimzinnig gevoel:
wat leeft er in die afgezonderde streken en dorpjes van noordoost Overijssel en zuid-drenthe.
Ik herken uitdrukkingen en een soort levensgevoel dat ik meemaakte
bij mensen (drenten) die ik als kind in mijn omgeving tegenkwam.

Af en toe wel ergerlijk veel de indruk van in een grote reclame te zitten: teveel 'maggi en kokosmat'. maar in het belangrijkste deel van het boek juist weer niet.
Waardoor het toch weer een sterk geheel wordt.
Dank voor het ringen, het boek gaat deze week weer op reis.

Journal Entry 22 by myst47 from Mijdrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, October 3, 2007
En die reis eindigt voorlopig even bij mij.

omalot, bedankt voor het opsturen en voor de "purple duck".

Dettie, bedankt voor het ringen, ik ben speciaal benieuwd naar dit boek omdat het speelt in de tijd dat ik opgroeide.
De schrijfster is maar iets jonger dan ik dus zullen bepaalde dingen die het leven toen kleurden ook bij mij zo geweest zijn.

Journal Entry 23 by myst47 from Mijdrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, November 1, 2007
Wat een juweeltje dit boek, ik heb ervan genoten driedubbel en dwars!!!!
Heeeeeeel veel herkenbare dingen, al ben ik niet opgegroeid op een boerderij, maar mijn lief wel en ik heb veel verhalen gehoord van hem, waarin ik een aantal uit dit boek in herkende.
Verder hadden de mensen toch veel dezelfde gewoontes in die tijd. Dit alles geschreven met een afwisseling van het heden maakte dit boek voor mij onvergetelijk.

De liefdevolle relatie die de hoofdpersoon had met haar vader heeft me geraakt, daar dit vergelijkbaar is met die ik had met mijn vader.

Ik ga het boek z.s.m. opsturen naar Linniepinnie.

edit: 9 nov. verzonden.

Journal Entry 24 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, November 10, 2007
Het boek vandaag ontvangen, wat een mooie kaarten Myst47!
Er is nog een boek dat ik eerst dien uit te lezen en dan ga ik aan deze beginnen. Ik ben benieuwd veel voorgaande entries zijn min of meer geschreven door leeftijdgenoten van de schrijfster, ik had haar dochter kunnen zijn dis eens kijken wat ik ervan vind.

Journal Entry 25 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Thursday, November 15, 2007
Ja het is een fijn verhaal. Niet spectaculair maar gewoon plezierig leesvoer.
Ik ben van een andere generatie en opgegroeid in Amsterdam-Noord dus veel overeenkomsten mischien niet.
Maar wij deden thuis een schepje Buisman op de koffie, ik schaatste ook op natuurijs en ook mijn slaapkamer was ijs en ijskoud in de winter en stiekum vind ik dit ook erg lekker!

Ik ga Jehanne eens PM-en om te zien of het boek welkom is.

Dettie heeel erg bedankt voor het ringen!

EDIT 22/11/2007
Jehanne wil graag overgeslagen worden in de ring
Ik ga nu Wandelaartje PM-en

Journal Entry 26 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, November 24, 2007
Het boek gaat vandaag op de bus naar Wandelaartje!

Journal Entry 27 by Wandelaartje from Hoofddorp, Noord-Holland Netherlands on Monday, November 26, 2007
Vandaag aangekomen. Bedankt voor het versturen Linniepinnie.

Journal Entry 28 by Wandelaartje from Hoofddorp, Noord-Holland Netherlands on Monday, December 10, 2007
Ik groeide niet op in Drenthe als boerendochter maar in Amsterdam en toch herkende ik heel veel. De pinda's op een krant op de huiskamertafel en gezellig pellen met z'n allen. De eerste televisie bij de buren waar alle kinderen uit de straat op woensdagmiddag mochten komen kijken. De waterstanden en de ochtendgymnastiek op de radio enz, enz. Kortom heerlijk jeugdsentiment.
Ik heb Enitnaj ge-PM-ed of het boek naar haar toe mag komen.
11 december 2007 verstuurd.

Journal Entry 29 by wingEnitnajwing from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, December 12, 2007
Vandaag bij de post, dank voor het opsturen Wandelaartje!
Het regent momenteel ringboeken, dus het boek moet nog even op de stapel.

Journal Entry 30 by wingEnitnajwing from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, January 9, 2008
Ontroerend boek, door de mix tussen heden en verleden. Knap verteld door Marga Kool, heel realistisch (denk ik, want ik ben niet opgegroeid in een klein Drents dorp). Met plezier gelezen, dank je, Dettie!

Wil je nog een oproepje doen op het forum of zal ik het naar je terugsturen??

Journal Entry 31 by korenwolf from Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands on Friday, January 18, 2008
Vandaag ontvangen van Enitnaj, bedankt.
Ga er komende week in beginnen denk ik.

Journal Entry 32 by korenwolf from Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands on Monday, February 11, 2008
Een mooi boek, ook mr. Korenwolf heeft hem gelezen en die herkende er nog wel wat van al is hij een stuk jonger. Maar hij komt uit een dorp (in Overijssel).

Ga Miertje PM voor haar adres dan kan het boek weer op reis.

Released 13 yrs ago (2/11/2008 UTC) at A Controlled Release in Controlled Release, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

verstuurd naar Miertje

Journal Entry 34 by miertje from Houten, Utrecht Netherlands on Tuesday, February 12, 2008
Het boek is veilig in Houten aan gekomen, met dank aan Korenwolf.

Ik vond het een mooi boek. Hoewel er weinig herkenning voor mij bij was, (dat krijg je als je niet in Nederland geboren bent) alleen de buisman die mijn moeder in de koffie deed toen wij weer in Nederland woonden (daarvoor dronken we volgens mij instant) Dit boek wilde ik vooral lezen om te kijken of het wat voor mijn moeder was, maar toen ik erover vertelde merkte ik dat ze helemaal geen interesse had. Jammer anders had ik het haar voorgelezen. De warme sfeer die je voelt als je het boek leest vond ik wel heel bijzonder.

Zodra Barbje haar NAW-gegevens mailt doe ik het boek op post.

Journal Entry 35 by miertje at on Monday, February 25, 2008

Released 13 yrs ago (2/25/2008 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Is vandaag op de post gegaan, naar Barbje.
Dettie nog bedankt voor het ringen.

Journal Entry 36 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, February 26, 2008
Het boek is in Gouda aangekomen! Miertje, bedankt voor je leuke én erg lieve kaartje :-)

Journal Entry 37 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Monday, March 3, 2008
Wat een warm verhaal. Zelfs de stukken over de winter, waren warm :-) Boeiend om te lezen over een tijd die ik zelf niet mee heb gemaakt, maar die ik me wel goed voor kan stellen. Moest grinniken om de boekjes van W.G van der Hulst, die ken ik eigenlijk alleen van Dettie ;-)

Fijn dat ik het gelezen heb! Ik zie dat ik de laatste ben; ik moest tijdens het lezen erg aan mijn buurvrouw denken, en aan mijn schoonmoeder. Ik neem aan dat het OK is als ik hen vraag of ze interesse hebben? Kan ik daarna altijd nog een ringdoorstart maken. :-)

Bedankt Dettie, dat je dit mooie boek de grote wereld in hebt gestuurd!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.