Πραγματεία περί αθεολογίας

by Michel Onfray | Religion & Spirituality |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by winga1phawing of Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on 3/15/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by winga1phawing from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, March 15, 2007
"Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, διαπνεόμενες από την ίδια γενεαλογική ενόρμηση θανάτου, συμμερίζονται μια σειρά πανομοιότυπα μίση: μίσος για τη λογική και την ευφυία - μίσος για την ελευθερία - μίσος για όλα τα βιβλία στο όνομα ενός και μοναδικού - μίσος για τη ζωή - μίσος για τη σεξουαλικότητα, τις γυναίκες και την ηδονή - μίσος για το θηλυκό - μίσος για το σώμα, τους πόθους, τις ορμές. Στη θέση όλων αυτών, ιουδαϊσμός, χριστιανισμός και ισλαμισμός υπερασπίζονται: την πίστη και την πεποίθηση, την υπακοή και την υποταγή, την κλίση για το θάνατο και το πάθος για το υπερπέραν, τον άφυλο άγγελο και την αγνεία, την παρθενία και τη μονογαμική πίστη, τη σύζυγο και τη μητέρα, την ψυχή και το πνεύμα. Σαν να λέμε σταύρωση της ζωής και εξύμνηση της ανυπαρξίας..."

Στη φιλοσοφία υπήρξε κάποτε μια εποχή του θανάτου του Θεού. Η δική μας, προσθέτει ο Μισέλ Ονφρέ, είναι μάλλον η εποχή της επιστροφής του. Γι' αυτό και σήμερα, κατά το συγγραφέα, παρουσιάζεται επείγουσα η ανάγκη για μια αθεΐα τεκμηριωμένη, στοιχειοθετημένη, αταλάντευτη και μαχητική.
Η "Πραγματεία περί αθεολογίας" όχι μόνο σημείωσε τεράστια επιτυχία, πουλώντας μόνο τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της στη Γαλλία πάνω από 400.000 αντίτυπα, κάτι που την έφερε μακράν στην πρώτη θέση των δοκιμίων, αλλά προκάλεσε και οξύτατη πολεμική στους κύκλους της διανόησης, και όχι μόνο, και έγινε αφορμή για τη δημοσίευση δεκάδων άρθρων καθώς και δύο βιβλίων που αντιτάσσονται λυσσαλέα στις απόψεις του "καλλιτέχνη φιλοσόφου".
(από το οπισθόφυλλο)

[εκδόσεις Εξάντας, μετάφραση Σαπφώ Διαμαντή]

Journal Entry 2 by winga1phawing from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Tuesday, January 15, 2008
Επιτέλους! Ύστερα από δέκα μήνες κατάφερα να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Τρεις φορές ξεκίνησα να το διαβάσω κι όλο έμενε στη μέση (για χ, ψ, ω άσχετους λόγους)· τελικά με την τέταρτη τα κατάφερα :)

Τα κατάφερα και το διάβασα μεν, με απογοήτευσε η γραφή δε.

Μείον ένα, η συνεχής χρήση αποσιωπητικών. Σύμφωνα με το λεξικό: «αποσιωπητικά, τα: σημείο στίξης (…) με το οποίο δείχνουμε ότι αποσιωπούμε κτ., δηλαδή ότι η φράση έμεινε για κάποιο λόγο ατελείωτη, επειδή δε θέλουμε ή δεν μπορούμε να την αποτελειώσουμε, ή, στο διάλογο, όταν κόβει την ομιλία ο συνομιλητής». Αναρωτιέμαι λοιπόν: α) δε θέλει ο συγγραφέας να αποτελειώσει τη φράση του, επειδή θέλει να μας κρύψει πράγματα που γνωρίζει; β) βαριέται να την αποτελειώσει άρα δεν σέβεται τον αναγνώστη αλλά και το ίδιο του το κείμενο; γ) του αρέσει να γράφει σαν να μιλάει; Τέλος πάντων, απάντηση δεν θα πάρω, νομίζω πως είναι η απάντηση (γ), αλλά εμένα δεν μου αρέσει να διαβάζω σαν να ακούω, όταν πρόκειται για τέτοιου είδους κείμενα.

Μείον δύο, ο τρόπος ανάπτυξης. Νιώθω ότι σκάβει βαθιά για να βάλει τα θεμέλια, κι εκεί που περιμένω πως θα ανεγερθεί κάποια μεγάλη και στιβαρή οικοδομή, αρχίζουν να ξεπετάγονται παραπήγματα δεξιά κι αριστερά. Ενώ δηλαδή ξεκινάει τις επιμέρους ενότητες δυναμικά σημαδεύοντας στο κέντρο, στη συνέχεια προσθέτει «σάλτσες» ακατάστατα πέρα-δώθε.

Μείον τρία, μου αφήνει μια αίσθηση άκομψης επιθετικότητας. Δε με πειράζει βεβαίως η επιθετικότητα, αλλά ο τρόπος του δεν είναι πάντοτε του στυλ μου (μάλλον δεν το έχω αναφέρει ότι δεν βλέπω «αλ τσαντίρι νιουζ»).

Συν ένα, όσα αναφέρονται περί (τρόπου / χρόνου) συγγραφής των ιερών βιβλίων, περί βίου και πολιτείας Παύλου, περί Ιησού (θυμήθηκα μια φράση που είχα ακούσει κάποτε: «η Ιλιάδα γράφτηκε από τον Όμηρο ή από κάποιον με το ίδιο όνομα»).

Συν δύο, οι αναφορές στη χρήση της λέξης «άθεος» συλλήβδην για τους μη πιστεύοντες στην εκάστοτε επικρατούσα αντίληψη περί θεού (κι ας πιστεύουν σε θεό) και τα πλεονεκτήματα αυτής της χρήσης· η συνειδητοποίηση ότι ακόμα κι ένας κόσμος που μοιάζει ή κατηγορείται ως άθεος είναι εμποτισμένος από αιώνες θεών και θρησκειών μέχρι το μεδούλι και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μπορεί να φαίνονται.

Συν τρία, οι σχέσεις μεταξύ θρησκειών και σώματος, μεταξύ θρησκειών και εξουσίας.

Μείον τρία συν τρία, άρα αποτέλεσμα μηδέν; Όχι. Το βιβλίο δεν παύει να είναι ενδιαφέρον, μάλλον με ενόχλησε το περιτύλιγμα περισσότερο παρά το περιεχόμενο, αλλά και πάλι θεωρώ ότι το περιεχόμενο θα έπρεπε να είναι πιο συμπαγές. Αν και το το «έπρεπε» δεν έχει θέση εδώ· απλά περίμενα το βιβλίο καλύτερο και γι' αυτό βάζω 6/10 (αυτό είναι το κακό με τις μεγάλες προσδοκίες).

Journal Entry 3 by winga1phawing from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, January 16, 2008
Το βιβλίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει ταξιδάκι ως bookring (το σχετικό thread στο φόρουμ: http://www.bookcrossing.com/forum/28/5048282/ ).

Τα βιβλία θέλουν να ταξιδεύουν, και όχι να παραμένουν στάσιμα σε ένα μέρος. Αν νομίζετε πως δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε το βιβλίο όταν έρθει η σειρά σας, με ενημερώνετε και μεταφέρεστε στο τέλος ή σε κάποια πιο βολική θέση. - Αν δείτε πως δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον επόμενό σας για να δώσετε το βιβλίο, με ενημερώνετε για να κανονιστεί η συνέχεια. - Μην αμελείτε τα journal entry κατά την παραλαβή και αποστολή/παράδοση του βιβλίου, ώστε να ξέρουμε όλοι πού ταξιδεύει. - Μερσί μποκού.

Η σειρά του bookring (ενημέρωση: 31/05/2009):

Καλό ταξίδι!

Journal Entry 4 by winga1phawing from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Sunday, January 27, 2008
Το βιβλίο θα αρχίσει το ταξίδι του από τον pengman στην αθηναϊκή συνάντηση του Ιανουαρίου 2008 στο Bartesera.

Journal Entry 5 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Tuesday, January 29, 2008
Έλαβον το βιβλίο από τα χέρια του a1pha την Κυριακή. Τοποθετείται πρώτο στους πρόποδες του όρους TBR (-:

Journal Entry 6 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Wednesday, February 13, 2008
Το βιβλίο με απογοήτευσε αρκετά και με κούρασε απίστευτα.

Αυτό που κυρίως δε μου άρεσε είναι το ύφος του συγγραφέα, μια διαρκή και γκρινιάρικη παράθεση απαξιωτικών θέσεων για τις θρησκείες.

Δε σημαίνει ότι διαφωνώ σε όλα αυτά που λέει. Πολλά είναι αυτονόητα για κάθε λογικό άνθρωπο. Με κούρασε απίστευτα όμως το ύφος του, σε σημείο που το βιβλίο πιο πολύ το ξεφύλλισα, παρά το διάβασα.

Περιμένω με ενδιαφέρον και τις κριτικές των υπόλοιπων.

Journal Entry 7 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Sunday, February 24, 2008
Μου το έφερε ο φίλτατος pengman και θα το διαβάσω εζ σουν εζ πόσσιμπλε :)

Journal Entry 8 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Saturday, May 10, 2008
Μου άρεσε η οπτική του, ειδικά στην εισαγωγή. Εϊμαι ακόμα στη μέση (τρία bookrings μου ήρθαν μαζί) αλλά μου φαίνεται πολύ φλύαρο και πομπώδες...Κρίμα! Θα του ρίξω άλη μια ματιά και από Δευτέρα θα το δώσω στον επόμενο!

Journal Entry 9 by maria-gr from Camden, Greater London United Kingdom on Monday, May 12, 2008
Πήρα το βιβλίο σήμερα από τα χέρια της StrangeEmily κι αρχίζω αμέσως το διάβασμα.

Journal Entry 10 by maria-gr from Camden, Greater London United Kingdom on Wednesday, June 04, 2008
Καταρχάς μια άσχετη ερώτηση: τι στο καλό είναι το χαρτάκι που είναι κολλημένο στην πρώτη σελίδα; Το κοίταξα, το ξανακοίταξα αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη με τους αριθμούς.

Το Πέρι Αθεολογίας είναι το πρώτο βιβλίο σχετικά με θρησκεία και αθεολογία που διαβάζω και πρέπει να πω ότι περίμενα κάτι διαφορετικό. Τα σχόλια του a1pha βέβαια θα έπρεπε να με είχε προϊδεάσει για το περιεχόμενο του.

Υπάρχουν κάποια εξαιρετικά ενδιαφέροντα κεφάλαια όπως η ψυχολογική ανάλυση του αποστόλου Παύλου και η ιστορία γραφής των ιερών βιβλίων των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών (κάποια στιγμή θα μ'ενδιέφερε να διαβάσω περισσότερα πάνω σ'αυτό). Επίσης μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε όλα τα σημεία με τον συγγραφέα, αλλά δε βλέπω πως μια επίθεση σε 3 θρησκείες εδραιώνει τον αθεϊσμό. Εκτός και αν ο συγγραφέας θεωρεί τον αθεϊσμό προϊόν μόνο του δυτικού πολιτισμού που έχει επηρρεαστεί κυρίως από αυτές τις θρησκείες.

Συμπέρασμα: Όπως είπε και ο a1pha τα πάντα είναι θέμα προσδοκιών κι εγώ περίμενα μια διαφορετική προσέγγιση πάνω σε αυτό το θέμα.

Το βιβλίο έφυγε χθες για τον quino-salonika. Εμπρός καλά μου ΕΛΤΑ!

Journal Entry 11 by ZlatkoGR from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, June 12, 2008
Το παρέλαβα από τον quino στο meetup της Θεσσαλονίκης προχτές. Λόγω των εξετάσεων έχει μαζέψει πολλά οπότε το έδωσε πρώτα σε μένα και μετά θα το γυρίσω σ' αυτόν. Δε θα το αργήσω, το ξεκινάω άμεσα. Βλέπω πάντως πως όλοι έχουν θέματα με το βιβλίο και ελπίζω να καταφέρω να το τελειώσω.

Ευχαριστώ πολύ a1pha!

Journal Entry 12 by ZlatkoGR from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, June 18, 2008
Χμ... Χμμμμμ... Τα αποσιωπητικά επίτηδες για τον a1pha! Εγώ δεν είχα θέμα με αυτό. Παίζει να βάζω και σε κάθε πρότασή μου; Κάτι τέτοιο!

Καταρχάς ο άνθρωπος είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας. Άρα με βάση αυτό, 1ον δε φαίνεται και τόσο επιστημονικό να γράφει όπως μιλάει, αφού ο λόγος του δεν ξεκινάει από το α να φτάσει στο ω, είναι κάπως χαώδης και εκφράζεται πολλές φορές με αργκό ειδικά τις στιγμές που προσπαθεί να γίνει ειρωνικός (εκτός και αν αυτό είναι θέμα της μεταφράστριας) και 2ον θα έπρεπε να χαλαρώσει λίγο και να μην κάνει σαν παιδάκι που του φάγαν το φαγητό.

Θέλω να πω ότι το να βρίζεις κάποιον σου αφαιρεί τα επιχειρήματα, σωστά; Αν έχεις κάτι να πεις το λες χωρίς χαρακτηρισμούς. Και αυτό εμείς το μάθαμε, πότε; Στα 13; Στα 14; Στα 15; Ε, το τι σούρνει στον Παύλο π.χ ("υστερικός και φανατικός Εβραίος", "έκτρωμα", "μαζοχιστής") είναι λίγο σαν να το έχει γράψει αυτό όχι ένας 45άρης αλλά ένα κακομαθημένο παιδάκι του Δημοτικού.

Και για το Θεό (ναι, τον επικαλούμαι, έχεις κανά θέμα monsieur Onfray;) αν ξανακούσω την έκφραση "Ενόρμηση Θανάτου", θα αυτοκτονήσω. Ειρωνεία ε;

Γενικά το βιβλίο δε μας λέει και τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά βάζει στο χαρτί κάποια πράγματα που έχουμε όλοι μας σκεφτεί. Να χαρώ εγώ "πραγματεία"...

Journal Entry 13 by quino-salonika from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, June 29, 2008
μου το είχε στείλει ο zlatko πριν καμιά βδομάδα ή δύο, αμέλησα να κάνω το je συγγνώμη..!
επιτέλους τελείωσα με όλα τα άλλα bookrings κ το ξεκινάω σήμερα. ευχαριστώ!

Journal Entry 14 by quino-salonika from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, July 18, 2008
τελικά δεν το διάβασα. κακό τάιμινγκ μάλλον, αυτή την περίοδο θέλω κάτι πιο ανάλαφρο. εχθές έφυγε για hioniam, ευχαριστώ πάντως alpha

Journal Entry 15 by hioniam on Monday, July 21, 2008
Ελαβα σημερα το βιβλιο ταχυδρομικως.
Ευχαριστω quino-salonika!

Το παιρνω μαζι μου στις διακοπες
και αμεσως μετα θα το στειλω στον επομενο.

Journal Entry 16 by hioniam on Tuesday, September 09, 2008
To βιβλιο ταξιδευει προς mari-no.

Πρεπει να πω οτι αν και δεν διαφωνω
σχεδον σε τιποτα με αυτα που λεει
ο Onfray, ηταν μαλλον απογοητευτικο
καθως απο τον τιτλο του "Πραγματεία περί αθεολογίας"
και απο τον υποτιτλο του "Φυσικη της Μεταφυσικης"
περιμενα μια πιο φιλοσοφικη "πραγματεια"
για το θεμα πιστη/αθεια.

Αντ' αυτου ειναι μια ακομη ρηχη επιθεση
στις θρησκειες και τους πιστους τους χωρις
να θεμελιωνει φιλοσοφικα την αθεια.

Journal Entry 17 by mari-no from Nafplio - Ναύπλιο, Argolida Greece on Monday, October 27, 2008
Το έχω λάβει κι εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό και μόλις μου θύμησε η a1pha να το αναφέρω! Συγνώμη για την παράλειψη. Δεν το έχω τελειώσει ακόμα, γιατί είναι πραγματικά πολύ πυκνογραμμένο. Θα ξαναγράψω όταν το τελειώσω.

Journal Entry 18 by mari-no from Nafplio - Ναύπλιο, Argolida Greece on Tuesday, January 20, 2009
H sismografos δεν μπορεί αυτή την εποχή, λόγω εξεταστικής, οπότε σύντομα θα προχωρήσει στο επόμενο. Σε παρακαλώ a1pha, βάλε την sismografos σε άλλη θέση στη λίστα.

Journal Entry 19 by mari-no from Nafplio - Ναύπλιο, Argolida Greece on Wednesday, January 28, 2009
Και η panselin δεν μπορεί αυτή την εποχή. Σε παρακαλώ a1pha μπορείς να παρακάμψεις και την panselin από τη λίστα;

Journal Entry 20 by winga1phawing from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, July 09, 2009
Στα χέρια μου.

Released 9 yrs ago (6/18/2011 UTC) at 6ο Μυθικό Συνέδριο BookCrossing 2011 in Livadeia, Viotia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Το βιβλίο ταξίδεψε όσο ταξίδεψε μέσα από το bookring, οπότε τι το περιμένει τώρα;

Απελευθέρωση του βιβλίου στη Λιβαδειά κατά τη διάρκεια του 6ου ελληνικού συνέδριου bookcrossing ("Μυθικό" συνέδριο).

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.