Karma

by Marianne Backlén | Mystery & Thrillers | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingdotdotwing of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 2/21/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingdotdotwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, February 21, 2007
Etsin kirpputorilta Jäniksen vuotta. Sitä ei ollut. Ostin sitten kuusi muuta kirjaa. Tämä on yksi niistä.

Journal Entry 2 by wingdotdotwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 14, 2017
Karma on romaani monikulttuurisesta Helsingistä. Pääosassa ovat suomenruotsalaiset naiset ja heidän jamaikalaiset ja afrikkalaiset miehensä ja lapsensa. Takakansi lupaa, että "Backlén luo romaanissaan terävän, todellisuudentajuisen ja haastavan kuvan maahanmuuttajien elämästä Suomessa. Näkemys on illuusioton, jopa pessimistinen, mutta rehellisyydessään puhutteleva." Lupaus pitää melko hyvin, kun pitää mielessä kirjan julkaisuvuoden, 2001. Maahanmuuttajien elämä ja maahanmuuttajien "ryhmä" on muuttunut ja kasvanut sen jälkeen. Lupauksesta romaani lipsuu kuitenkin niin, että sen painotus on enemmän maahanmuuttajamiesten suomenruotsalaisissa vaimoissa usein myös silloin, kun äänessä ovat miehet.

Kahdeksan romaanin henkilöä kertovat vuorollaan omaa tarinaansa ja samaa tarinaa omasta näkökulmastaan. Loppua kohti minua alkoi häiritä heidän ääniensä samankaltaisuus. Kertojana tuntui melkein koko ajan olevan sama persoona, jonka tarina vain vaihteli. Oliko tässä viittaus buddhalaisuuteen, jota en vain oivaltanut?

Buddhalaisuus ja karman laki ovat romaanin keskeisiä teemoja. Tiibetiläinen pakolainen Karma on myös yksi kahdeksasta kertojasta. Henkilöhahmon on ilmeisesti ollut tarkoitus olla romaanissa jonkinlainen muut henkilöt heidän tietämättään yhteen liittävä punainen lanka. Sellaiseksi hän kuitenkin on liian etäällä ja kohtaamiset liian satunnaisia. Ellei jälleen ole kysymys sellaisesta viittauksesta buddhalaisuuteen, jota en aivan ymmärrä?

Olen vuosia sitten lukenut jonkin toisen Marianne Backlénin romaanin. Se ei tehnyt mitään vaikutusta, enhän muista edes romaanin nimeä. Karma oli sitä vakuuttavampi. Se oli hyvin todentuntuinen. Jopa minä tunnistin siitä Helsingin 1990-luvun reggaeskenen. Yksi romaanin maahanmuuttajamiehistä jopa näytti hyvin tutulta. Romaani myös kutitteli mielessäni eläviä stereotypioita. Voin suorastaan nähdä naispäähenkilöt tanssimassa Faces etnofestivaaleilla.

Journal Entry 3 by wingdotdotwing at S-market Ympyrätalo in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, January 17, 2017

Released 2 yrs ago (1/17/2017 UTC) at S-market Ympyrätalo in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Satavuotiaan Suomen valtion kunniaksi päätin vapauttaa sata suomalaista kirjaa lahjaksi uusille lukijoille. Karma on niistä viides. Se jää Ympyratalon S-marketiin uutta lukijaa odottamaan noin klo 12.30.

Lista Suomen satavuotissynttärilahjakirjoistani on täällä http://dotdot7.livejournal.com/3762.html

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.