Έρωτας στα χρόνια της χολέρας

by Gabriel Garcia Marques | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by maroula on 2/12/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by maroula on Monday, February 12, 2007
" Ήταν αναπόφευκτο, η μυρωδιά από πικραμύγδαλα του θύμιζε άτυχους έρωτες."

Όπως σχεδόν σε όλα τα μυθιστορήματα του Μάρκες, η πρώτη πρόταση σκιαγραφεί όλη την ουσία της ιστορίας και σε λούζει σ'ένα φως αποκάλυψης. Μιας ιστορίας για τον έρωτα, τα γηρατειά, το θάνατο. Ένα αρκετά τολμηρό βιβλίο, αναφορά στον έρωτα και στο σεξ, σε όλο το φάσμα των ηλικιών, φτάνοντας στη γεροντική ηλικία
με χαρούμενο τέλος.
"Αυτό που πρωτίστως μ ενδιαφέρει στο μυθιστόρημα" λέει ο συγγραφέας," είναι αυτή η αναζήτηση του έρωτα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό που λείπει είναι πάντα ο έρωτας, και αν υπάρχει, είναι ένα και το αυτό."
"Τα συμπτώματα του έρωτα είναι όμοια με αυτά της χολέρας", μιας επιδημίας που μάστιζε την Καραϊβική στις αρχές του 20ου αιώνα. Παράλληλα με τις ιλαροτραγικές καταστάσεις του έρωτα, γίνεται μια εκτενής αναφορά στις
συνθήκες ζωής της εποχής ,σε μια πόλη της Καραϊβικής που δεν κατονομάζεται, παραδομένη στη διαφθορά, στη παρακμή και τους εμφύλιους πολέμους, με τις ίδιες πάντοτε προκαταλήψεις που δεν αλλάζουν.
Ο Μάρκες συμπιέζει τον μύθο για χάρη της ιστορίας. Και καταφέρνει να συνδέσει με πειστικό τρόπο τους ήρωες με τα ιστορικό-πολιτικά γεγονότα της εποχής.
Ιχνηλατεί και σ αυτό το μυθιστόρημα την ιστορική ταυτότητα, λιγότερο σφαιρικά απ ότι στα "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς", αλλά πιο συναισθηματικά και πιο ατομικά και γι αυτό το λόγο πιο συνειδητά.
Το έργο γράφτηκε το 1984 σε μια ώριμη ηλικία, όπου ο έρωτας και ο θάνατος προβληματίζουν ιδιαίτερα.
Με τους συγκεκριμένους προβληματισμούς θα μπορούσε να ασχοληθεί οποιοσδήποτε ρομαντικός συγγραφέας. Ο Μάρκες όμως είναι ο μόνος που καταφέρνει να συνδέσει με ιδιαίτερα ευφυή τρόπο ατομικούς προβληματισμούς με το συλλογικό υποσυνείδητο σε ιστορική και πολιτική βάση. Και αυτό τον καθιστά έναν μεγάλο κλασικό συγγραφέα της εποχής μας.

RELEASE NOTES:
Το βιβλίο έμεινε έξω από το ωραιότερο ανθοπωλείο του Πειραιά, της Αγγελικής Κόκκινου, στην οδό Αγ.Κωνσταντίνου απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο στα πλαίσια του "my bloody Valentine's day release challenge 2" περίπου στις 5.00μμ. Για την ακρίβεια, κάθεται στο καπώ του αυτοκινήτου, ενός θαλασσί-ουρανί Fiat Punto, που ήταν ακριβώς απ'έξω δεμένο με κόκκινη κορδέλα κι ένα κόκκινο γλυφιτζούρι σε σχήμα καρδιάς, από εκείνα τα μεγάλα διαφανή γλυφιτζούρια, που συνήθως πωλούνται από μικροπωλητές στο δρόμο στα καροτσάκια με ποπ κορν και μαλλί της γριάς, και φυσικά με εμφανές bc post-it στο εξώφυλλο. Αυτή είναι η επίσημη ενδυμασία των βιβλίων που θα απελευθερώσω σήμερα! Εύχομαι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή όποιος πάει ν'αγοράσει λουλούδια για τον/την καλό/καλή της/του να το δει και να το "τσιμπήσει" ως ένα έξτρα δωράκι. Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, ίσως το καλύτερο του συγγραφέα - στη δική μου συνείδηση τουλάχιστον κονταροχτυπιέται συνεχώς με τα "Εκατό χρόνια μοναξιάς" του ίδιου!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.