Το τραγούδι του έρωτα

by anja meulenbelt | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by StrangeEmily of Trikala, Trikala Greece on 1/10/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Wednesday, January 10, 2007
To εξώφυλλο της εικόνας είναι διαφορετικό από εκείνο του βιβλίου. Ο πρωτότυπος τίτλος του είναι: Alba.

Απόσπασμα από το βιβλίο:
"Στο Αμαράντε στήνουμε τη σκηνή δίπλα στο ποτάμι και ξαπλώνουμε στη ζεστή άμμο, η καθεμιά βυθισμένη στις δικές της σκέψεις. Όταν ξυπνάω από ένα λήθαργο, μισκοκοιμισμένη, μισοξύπνια, βλέπω ότι σε κάποια απόσταση κάθονται δυο Πορτογάλοι, με μελαγχολική όψη και με κοιτάζουν λάγνα. Το βλέπουν, σκέφτομαι, το βλέπουν πόσο καίγομαι. Μυρίζουν ετεροσεξουαλικότητα. Αυτό είχε να μου συμβεί πολύ καιρό από τότε που κάνω διακοπές με τη Μάρθα, ούτε στις πιο νότιες χώρες, ούτε στην Ελλάδα και την Ιταλία, παρόλο που κάποιες φίλες με είχαν προειδοποιήσει ότι σ’ αυτές τις χώρες δε θα μπορούσα να κάνω τίποτε χωρίς ανδρική συνοδεία. Σχεδόν σαράντα χρονών, δεν παρουσιάζω πια ενδιαφέρον, έλεγα, δεν σκοτίζονται για μαραμένες δασκάλες. Θέλουν νεαρές με μακριά πόδια και ξανθά μαλλιά ή τις δικές τους γυναίκες που είναι πολύ πιο διακοσμητικές απ’ ό,τι εμείς, με τα ψηλά τους τακούνια και το πολεμικό τους βάψιμο, που το φοράνε ακόμα και στον καυτό ήλιο. Εγώ είμαι αόρατη με το παλιό αντρικό πουκάμισο, χωρίς μακιγιάζ και με τα μαλλιά μου δεμένα σε μια ακατάστατη αλογοουρά. Όμως αυτό που ξεχνούσα ήταν ότι είχα αποσυνδέσει ολοκληρωτικά το δικό μου μηχανισμό ανταπόκρισης απέναντι στους άντρες, ότι είχα μετατοπίσει όλο τον ερωτισμό μου στις γυναίκες, στη Μάρθα."Η Άνια Μέυλενμπελτ αφηγείται εδώ γλαφυρά και με σοφία ένα κεφάλαιο της εντελώς προσωπικής κι ωστόσο όχι μόνο ιδιωτικής ιστορίας της: μια σαραντάχρονη γυναίκα, δημοσιογράφος, συγραφέας, μορφή – σύμβολο του γυναικείου κινήματος, χωρίζει από τη συντρόφισσά της, με την οποία ζούσε από χρόνια. Συναντά τον Ντάνιελ, κοινωνιολόγο, δέκα χρόνια μεγαλύτερό της, που κι αυτός πρέπει να αποδεσμευτεί από μια έντονη παλιά τουσχέση. Όμως είναι απαραίτητο να διαλύονται οι παλιές σχέσεις για να μπορούν να δημιουργηθούν καινούργιες;

To βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Amsterdam το 1984. Εδώ, από τις εκδόσεις Λιβάνη, το 1986. 143 σελίδες.

Journal Entry 2 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Sunday, January 28, 2007
Το βιβλίο μου το χάρισε η παιδική φίλη μου η Sn00py, όταν αποφάσισε να χαρίσει τα βιβιλία της σε μένα και στο bookcrossing δι' εμού.

Δεν το είχα διαβάσει μέχρι που είδα τη συζήτηση στο thread του Ελληνικού forum για τα ερωτικά βιβλία:
Μου κίνησε το ενδιαφέρον ότι η συγγραφέας, γνωστή φεμινίστρια και λεσβία, κάνει δεσμό με έναν άνδρα και σπάει έτσι το κατεστημένο που δημιουργήθηκε μέσα στο επαναστατικό κίνημα του φεμινισμού. Όπως όλοιέχουμε διαπιστώσει, δεν είναι πλέον σχήμα οξύμωρο το να υπάρχει κατεστημένο στα επαναστατικά κινήματα, στη δεκαετία του '70 όμως το να το πει και να το εκδόσει κανείς ήταν όντως ριζοσπαστικό. Διαβάζοντάς το είδα πως η προσπάθεια για ελεύθερες σχέσεις προκάλεσε στη συγγραφέα και στους/στις συντρόφους της μεγάλη σύγχυση. Η καάληξη δείχνει πως η συγραφέας επέλεξε μια μάλλον συμβατική ζωή ζευγαριού με το νέο της σύντροφο. Το βιβλίο νομίζω πως δείχνει σε μικρογραφία όλη την πορεία του γυναικείου κινήματος και τον προβληματισμό που και σήμερα υπάρχει για τις σχέσεις, τουλάχιστον όπως τον ζω εδώ στη χώρα μας, 20 χρόνια μετά την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο, στη "μακρινή" Ολλανδία. Μονογαμία ή πολυγαμία ή διατήρηση πολλαπλών σχέσεων (με ανεκτικότητα για τους έρωτες των άλλων συντρόφων); Πώς μπορεί κανείς να προχωρά σε μια καινούργια σχέση χωρίς να γίνει ξαφνικά ξένος για τον/την πρώην ή χωρίς να γίνει "μπίλιες"; Γίνεται να έχουμε δύο σχέσεις ταυτόχρονα χωρίς να πληγωθεί κάποιος;


Τελικά το βιβλίο δεν είναι και τόσο ερωτικό, μάλλον για προβληματισμούς προσφέρεται!
Θα ήθελα να δω τις απόψεις και των άλλων φίλων bookcrossers που θα το διαβάσουν.


Tο βιβλίο θα πάρουν οι:
1) Okyrhoe ...και όποιος άλλος ενδιαφερθεί στην Αθήνα, αφού το ταξίδι του βιβλίου ξεκινά εδώ
2) Stohasths
3)...
...
...
και στο τέλος θα επιστρεψει σε μένα!
Journal Entry 3 by okyrhoe from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, January 29, 2007
Μου το έδωσε η StrangeEmily στο χθεσινό meet-up. Ευχαριστώ!

Journal Entry 4 by okyrhoe from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, February 22, 2007
Διαβάζοντας το, δεν κατάλαβα ότι είναι πραγματικότητα και όχι μυθιστόρημα. Μέχρι που οι πολλές αναφορές στο βιβλίο "Το Τέλος της Ντροπής" άρχισαν να μου θύμιζουν κάτι, αλλά δεν μπορούσα να προσδιορίσω τι...τελικά συνειδητοποίησα ότι είναι αυτό το βιβλίο - The Shame is Over, το οποίο είναι ακόμα TBR.

Journal Entry 5 by okyrhoe from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, September 07, 2007
Το έστειλα στον Stoxasths σήμερα, και σε περίπου 2 εβδομάδες θα επανέλθω με τις παρατηρήσεις μου (επιτέλους πηγαίνω διακοπές).

Journal Entry 6 by Stoxasths on Monday, October 01, 2007
Το βιβλίο εχει φτάσει εδω και καιρό αλλα τώρα πρόλαβα να κανω journal entry. Απο μερα σε μερα αρχιζω την αναγνωση!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.