Το εργοστάσιο των μολυβιών

by Σώτη Τριανταφύλλου | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9603783897 Global Overview for this book
Registered by evablue of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 10/25/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by evablue from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, October 25, 2006
Το βιβλίο ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή τις προτάσεις για το Β’ Συνέδριο bookcrossing στην Αθήνα – περισσότερα στην αντίστοιχη σελίδα http://www.bookcrossing.com/forum/28/3927071/5 - και αφού αποφάσισα να το προσφέρω για bookring του έριξα μια σύντομη ματιά για να φρεσκάρω τη μνήμη μου.

Στο εργοστάσιο των μολυβιών ξεδιπλώνεται η ζωή τριών γενεών της οικογένειας Ασημάκη για διάστημα 80 χρόνων, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου ως τις πρώτες του 20ού αιώνα. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως πεδίο δράσης των προσώπων του μυθιστορήματος μια περίοδο κατά την οποία συντελέστηκαν θεμελιακές κινήσεις της ιστορίας: αποικιοκρατία, μετανάστευση, ιεραποστολές, εξερευνήσεις, πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, περιπέτεια της σοσιαλδημοκρατίας, Οκτωβριανή επανάσταση, άνοδος του εθνικοσοσιαλισμού, σταλινισμός, καλλιτεχνικά κινήματα, ψυχιατρική και ψυχανάλυση, τεχνολογική επανάσταση, γυναικείο κίνημα – σίγουρα παραλείπω πολλά.
Δεν είναι ακριβώς «ιστορικό μυθιστόρημα», με την έννοια ότι χρειάζεται να γνωρίζει ο αναγνώστης κάπως τον σκελετό των γεγονότων που αναφέρονται, αφού δεν φωτίζονται συνολικά αλλά κυρίως ως αίσθηση – εντύπωση του κατά περίπτωση αφηγητή. Δηλαδή δεν πρόκειται να μάθετε τα γεγονότα της Οκτωβριανής επανάστασης, αλλά τις σκέψεις κάποιων την ώρα που τα ζούσαν. Εκτός από την οικογένεια Ασημάκη και τον Νίκο Βάγκαλη από τις σελίδες παρελαύνουν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Λένιν, ο Μαγιακόφσκι, οι ντανταϊστές του καμπαρέ Βολταίρ κι άλλοι πολλοί κρυφοί και φανεροί. Το Εργοστάσιο των μολυβιών είναι ένα μυθιστόρημα για την επανάσταση και τους επαναστάτες, λέει στο οπισθόφυλλο, κι ίσως αυτή να είναι η καλύτερη περιγραφή.

Το μυθιστόρημα διαβάζεται εύκολα και κρατάει το ενδιαφέρον. Το βρήκα όμως κάπως «λίγο» για όλα όσα φιλοδοξούσε να απεικονίσει – για παράδειγμα έμεινα με το παράπονο ότι παρά την αγάπη του πατριάρχη της οικογένειας Στέφανου Ασημάκη για την τεχνολογία, οι αναφορές είναι ελάχιστες και επιγραμματικές. ‘Όμως σε γενικές γραμμές ανοίγει πολλά μέτωπα και δίνει αφορμές για σκέψη.

Η σειρά για το bookring έχει προς το παρόν ως εξής:
karry
mulatu
okyrhoe
nakupenda
eleanaMar
panost?
GiwtaArv
elenimix

Αν κάποιος άλλος ενδιαφερθεί ας ειδοποιήσει για να προστεθεί στη λίστα.

Journal Entry 2 by evablue at Mail in By mail, Traded with another Bookcrosser -- Controlled Releases on Thursday, October 26, 2006

Released 13 yrs ago (10/27/2006 UTC) at Mail in By mail, Traded with another Bookcrosser -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Στέλνεται στην karry που έγινε η αιτία να ξεκινήσει το bookring

Journal Entry 3 by karry from Chania, Chania Greece on Tuesday, October 31, 2006
Ήρθε, ήρθε! Αρχίζω αμέσως το διάβασμά του... Ευχαριστώ Evablue

Journal Entry 4 by karry from Chania, Chania Greece on Tuesday, October 31, 2006
Ήρθε, ήρθε! Αρχίζω αμέσως το διάβασμά του... Ευχαριστώ Evablue

Journal Entry 5 by karry from Chania, Chania Greece on Tuesday, December 12, 2006
Καλό βιβλίο, διαβάζεται με ενδιαφέρον. Υπάρχει μια ισορροπία στην ανάλυση των χαρακτήρων και στα ιστορικά γεγονότα, αλλά κάτι του έλειπε για να το κάνει πολύ καλό... δυστυχώς δεν μπόρεσα να ανακαλύψω τι. Ίσως επειδή δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα τα ιστορικού υπόβαθρου βιβλία... δεν ξέρω...

Θα σταλεί το συντομότερο στον επόμενο.

Journal Entry 6 by lostbookisland on Wednesday, October 24, 2007
This book has washed ashore at the Lost Book Island after not being heard from for many months. This new arrival will be shown to a room and be allowed a bit of rest before being introduced to the many fun things to do here at the island.

All around there are books sipping cool drinks under shady palms while other books participate in a wide variety of beach sports. There is plenty of sand, surf and sun here for all of the lost and wayward books to enjoy.

It is hoped that very soon a new journal entry will come to rescue this book from the island and send it back out into the BookCrossing world so that it may continue on its journey. It is hoped that the new journal entry will tell all the interested parties where this book has been this long time and where it will be traveling to next.

Journal Entry 7 by okyrhoe from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, October 20, 2008
Η στάση στο νησί τελείωσε, και το βιβλίο συνεχίζει το ταξίδι του!

Ευχαριστώ mulatu που μου το έστειλες, και θα προσπαθήσω να το διαβάσω σύντομα. Με χαρά παρατηρώ ότι θα είναι το πιό γεμάτο βιβλίο της Σώτης (στις 391 σελίδες) που έχω στα χέρια μου. Τα άλλα τρία ήταν μικρόσχημα & λιγότερο από 100 σελίδες, κυριολεκτικά βιβλία τσέπης.

Journal Entry 8 by okyrhoe from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, March 11, 2009
Mea culpa!

Δεν το πιστεύω ότι το κράτησα το βιβλίο τόσο καιρό. Το διάβασα δύο φορές, την πρώτη φορά με απογοήτευσε, και ήθελα να του δώσω άλλη μία ευκαιρία. Δεν τα κατάφερε.
Θα επανέλθω μόλις βρω χρόνο με περισσότερες λεπτομέρειες...

---
Όπως γράφει ή evablue, "οι αναφορές είναι ελάχιστες και επιγραμματικές." Και σαν δεν έφτανε αυτό, στο τέλος υπάρχουν οι επεξηγήσεις για το ποιός ήταν ποιός. Αυτό ήταν τελικά, δεν υπήρχε κάτι καινούργιο προς ανακάλυψη. Περίμενα κάτι παραπάνω, και συχνά μου θύμιζε το Φόρεστ Γκάμπ, στην προσπάθεια να περιελάμβει όσο πιό πολλές ιστορικές αναφορές δυνατόν. Από αυτή την σκοπιά τότε η ίδια η Ιστορία γίνεται ο πρωταγονιστής του μυθιστορήματος. Μόνο που η Ιστορία είναι ένα αρκετά προβληματικός αφηγήτής, και ακόμα πιό προβληματικός χαρακτήρας.

Αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο είναι που ο αφηγητής διαλέγει να μας παρουσιάσει ιστορικά γεγονότα που τελικά έχουν περισσότερη σημασία/νόημα στον σύγχρονο αναγνώστη που αναπολεί το παρελθόν, παρά με τον 'τότε' χαρακτήρα που ζεί το παρελθόν (μας) ώς το παρόν (του), που κοιτάει προς το μέλλον, ή έστω και να κοιτάει προς τα πίσω, αλλά με την περιορισμένη ματιά του 'τότε' (χωρίς να γνωρίζει αυτά που γνωρίζει ο σημερινός αναγνώστης για το παρελθόν και για το τί έχει ή τί δεν έχει σημασία πιά).

'Ισως εάν η αφήγηση καταπιανώταν με λιγότερους χαρακτήρες (δλδ με λιγότερες γενίες της οικογένειας Ασημάκη), και να είχε λίγο περισσότερο ζουμί, λίγη περισσότερη φαντασία (ειδικά με τόσες αναφορές στον ντανταϊσμό, έλειπε ο αυθορμητισμός*) γιατί μοιάζει περισσότερο με περίληψη παρά με αφήγηση εκ βάθεως. Κάτι που αισθανόμουν πολλές φορές, η ιστορική περίληψη είναι σαν να προέρχεται από λογοτεχνικά κείμενα ή βιογραφίες λογοτέχνων & πολιτικών, παρά από μία βαθειά μελέτη της ιστορίας. ΠΧ. οι λεπτομέριες για την Αφρική είναι από τα βιβλία του Κόνραντ και της Ντινεσεν, την αλληλογραφία του Ρεμπό, τίποτα καινούργιο δηλαδή. Απογοητεύτικα που είχε συνεχές αναφορές στον ντανταϊσμό αλλά συχνά με επιπόλαιο τρόπο (π.χ. ο Ουλιάνοφ να χτυπάει πάνω στο τραπέζι ά λα Χρούτσωφ...και να δόσει την έμπνευση για την λέξη).

Απόσπασμα

* "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world." ~ Albert Einstein.

Journal Entry 9 by nakupenda from Vicenza, Veneto Italy on Friday, March 13, 2009
Μόλις έφτασε! Το ειχα και παλιά στη βιβλιοθήκη μου αλλά μου το ζήτησε ο aris1 πριν προλάβω να το διαβασω!!

Journal Entry 10 by eleanaMar from Thessaloniki, Thessaloniki Greece on Friday, September 25, 2009
molis katefthase!ksekinao tin anagnosi...to proto mou bookring...

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.