Viimeiset (BOOKRAY)

by Salla Simukka | Teens |
ISBN: 9510306258 Global Overview for this book
Registered by CandyDarling of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 10/22/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by CandyDarling from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, October 22, 2006
Takakannen teksti:
Kolme siskoa, eivät biologisia vaan henkisiä. Heistä tulee vielä merkittäviä ja tärkeitä ja kuuluisia. Jo nyt he ovat kauniita ja rohkeita. ”Vulee vuu kusee avek mua se suaar”, he hoilaavat yhdessä. He tekevät päätöksen, josta he eivät enää illalla voi olla aivan varmoja: neitsyydestä eroon jouluun mennessä.

Viimeiset kertoo kolmen aikuisuuden kynnyksellä olevan tytön pyrkimyksestä päästä eroon neitsyydestään. Päätös on helppo tehdä, mutta se tuo mukanaan kysymyksiä, joihin heillä ei ole vastauksia. Neitsyyden menettäminen ei ole päätösasia.

Kolmen erilaisen, eri tavalla sukupuolisuuteen suhtautuvan nuoren naisenalun tarinat käsittelevät halua ja sen yksilöllisyyttä luontevasti ja todentuntuisesti.

Kirjailijan muu tuotanto:
Kun enkelit katsovat muualle (Bulevardi-sarja) (2002)
Minuuttivalssi (Bulevardi-sarja) (2004)
Viimeiset (2005)
Kipinä (Tapio ja Moona 1) (2006)

Journal Entry 2 by CandyDarling from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, October 22, 2006
Tämä kirja lähtee etsimään uusia lukijoita. Omistan kirjasta toisenkin kappaleen, joka kuuluu pysyväiskokoelmaani. Harmajan ja minun arvostelut kirjasta voi lukea täältä.

Helsingin Sanomien arvostelu: Kolme neitsyttä pohtii suhdettaan seksiin (Julkaistu: 9.11.2005)
Uusi nainen-lehden arvostelu: Projekti nimeltä neitsyys

Osallistujalista:
1. CatharinaL (Tampere)
2. Margih (Tampere)
3. Louhi (Oulu)
4. Tintti (Jyväskylä)

Journal Entry 3 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, October 27, 2006
Rakuna toimitti kirjan minulle tänään. Kiitos! Alan lukea pikimmiten. Syysmyrskyn ulvoessa nurkissa lienee hyvä paneutua ajatuksia herättävään kirjaan...

Journal Entry 4 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, October 29, 2006
Ensimmäinen asia, mikä pyrkii mieleen kirjan luettua, on oppikirjamaisuus. Minua häiritsi sukupuolisuuteen liittyvien teemojen opaskirjamainen esittely. Sukupuolitaudit, porno, pettäminen, homoseksuaalisuus, ehkäisy jne. marssittiin läpi hyvässä järjestyksessä ja hivenen koomisen alleviivatusti. Teemoja käsiteltiin kuitenkin asiallisesti ja luontevasti, ja kirjan erityisansiona oli 18-vuotiaiden nykynuorten suhtautuminen ja (aidoilta vaikuttavat = yksioikoisen kehittymättömät, mustavalkoisesta harmaaseen pyrkivät) tunteet asioiden edessä. Ehkä kirjan anti kohderyhmälle on hyvinkin tuju, mutta paikoin aihetta kyllä kaluttiin toivottoman perusteellisesti. Toisaalta en tiedä, ehkäpä juuri tuo tyhjentävyys jätti (asiaankuuluvasti?) onton ja surullisen olon. Kieltämättä ansiokkaasti rakennetusta vaikutelmasta siis pisteitä, paljon!

Kirjan rakenne oli äärimmäisen yksinkertainen ja jokseenkin turruttava. Kuvion "kaikkitietävä yleisosuus + Rauha + Venla + Milja" monotoninen toistaminen muodosti toki tuttuuden rytmin kuin kouluviikko (tai kuukautiskierto :-P) ikään. Näin se toimi siis keinona vetää lukija mukaan nuorten maailmaan. Yksinkertainen juonikuvio yhdistettynä tiukkaan rytmikaavaan tosin toimi hyvin näin lyhyessä (179 s.) kirjassa. Lyhyet kappaleet pysyivät jotenkin minimalistisen ilmavina. Keveys ja näennäiskeveys toistuvat kansikuvassa, josta siitäkin pidin tosi paljon.

Minusta kaikki kolme päähenkilöä olivat melko uskottavia kertojahahmoja. Käytetty kieli oli jokaisen kertojan omaa. Toki kirja pursusi latteuksia--mutta minusta ne kääntyivät tässä tapauksessa, alleviivattuina henkilökuvan syventäjinä, ansioiksi; nimenomaan parodiointiin ei sorruttu kertaakaan. Henkilöiden tyypittely ja tyylittely oli toteutettu miellyttävästi, tehokkaasti mutta syvällisempi käsittely/pohdinta mahdollistaen. Englantia ahkerasti käyttelevä bilebeibi Rauha, kankea kirjanoppinut Milja, ihastuksen pauloihin lankeava Venla--siinäpä kolme tyypillistä lukiolaistapausta, tai vaikkapa kiintoisasti kolme puolta, jotka ehkä löytyvät jokaisesta lukijasta itsestään oikeaoppisen draaman mukaisesti. Kaikki ovat omilla tavoillaan lapsellisia, lapsiaikuisia, joiden kokemuspiiri on häviävän ohut--ikävaiheen kuvaus on poikkeuksellisen rehellistä. Neitsyys 18-vuotiaana on minusta aivan normaalia, ja todentuntuisesti kolmikko luulee jälkijunassa olevansakin. Tässä mielessä kirjan aiheelle on varmasti ollut sosiaalista tilausta! Enemmänkin moinen yhdessä sovittu neitsyydenmenetysprojekti ja aiheeseen liittyvät "palaverit" ihmetyttivät--tässä mentiin lievästi väkisinpakotetun juonikehitelmän puolelle.

Tyttöjen ystävyys kyseenalaistuu, kun se pinnallisista syistä muuttuu toisarvoiseksi ihastumisten rinnalla. Tässä mielessä kirja enteilee lukioystävyyksien unohtumista ja eri teille lähtöä abivuoden jälkeen, ystävyyden ja ystävyyden versus ihastusten olemusta yleensäkin--tämä teema kuitenkin luontevasti ja vain häilähtävänä sävynä. Sivujuonne tuo kuitenkin kirjaan mukavasti lisää pohdittavaa pelkän "sen" lisäksi.

Homoseksuaalisuus tuli kirjassa mukaan vähän oudosti. Homoseksuaalisuus esitettiin yltiöpositiivisessa valossa, enkä voinut välttää hyvinkin feminististä luentaa, jonka mukaan nainen tekee itsellensä pahaa miehen kanssa. Kaikki kirjan esittelemät miessivuhenkilöt ovat karikatyyrimaisen etovia: vaimoaan ahkeraan pettävä 33-vuotias Osku; ilman kortsua pökkivä lukiolaiskundi; houkutuksille altis Petruskin. Perinteistä taustaa vasten hiipii ajatus, jonka mukaan neitsyyden menetys, joka on lähes aina tekninen, tunnetasolla tyhjä kokemus, ei olisikaan välttämätöntä; voisi olla olemassa kauniimpikin vaihtoehto. Tällaisina vaihtoehtoina kirjassa nähtiin joko "sen oikean" ja oikeiden tunteiden odottaminen--tai lesboseksi. Kontrastia korostettiin todella voimakkaasti. Edelleen, lesboseksi esitettiin kirjan ainoana eettisesti hyvänä ja molempien tunteet, ihmiset itsensä huomioonottavana vaihtoehtona. Julian hahmo vastasi perinteistä romanttista sankaria, jossa tietty epäuskottavuus kuulsi ensi hetkestä läpi. Kummallista kyllä, Julia oli loppupeleissä partnereista rehdein, kun miesinho syveni huikeasti kirjan edetessä.

Tekstin vihje "kolme siskoa, eivät biologisia vaan henkisiä" toi mieleeni vertauskohdan Kolmeen sisareen. Yhteistä ovat unelmat ja haaveet; vankeus, josta on pyrittävä pois--idealisoitu muutos, jota tavoitellaan. Tilanne, jossa naiset ovat miehille, tai oikeammin unelmalleen, alisteisia. En tiedä, miten korkealentoiseksi Viimeiset on ajateltu, mutta kumman hyvin tsehovilaisen melankolinen interteksti taustalle passaa.

Kirjoitin aiemmin kohderyhmästä, mutta jäin miettimään, minkäikäisille kirja oikeastaan on tarkoitettu. Jos ajatellaan, että nuorten ja nuorten aikuisten kirjoja lukevat keskimäärin muutamaa vuotta päähenkilöitä nuoremmat, Viimeisiä ahmisivat ysiluokkalaiset. En ole kuitenkaan vakuuttunut, onko esim. Miljan tärkeilevä sivistyksentavoittelu tai Rauhan pakeneminen onton vieraskielisen ajattelun ja stereotyyppisen bimbouden taa vielä tuttua peruskoululaisille. Moni vivahdus saattaa jäädä nuoremmilta lukijoilta huomaamatta/ymmärtämättä; esim. 15-vuotiaille meno näyttäytyisi luultavasti vielä paljon teknisempänä ja yksinkertaistetumpana. Jos lukijana taas on 18-vuotias (ja neitsyt), ikä saattaa tuoda esteitä kirjan lukemiselle ja sen teemojen rehelliselle pohtimiselle. Samastujista: jos lukija on miljamainen, hän ei luultavasti edes halua koskea kirjaan, vaan sieppaa hyllystä sen sijaan Tsehovin; rauhamainen tyyppi taas ei lue kirjoja; venla ei ehdi. Kirjan päähenkilöitä vanhempi lukija sen sijaan jää muistelemaan nuoruuttaan ja kelailemaan omia kokemuksiaan. Jotenkin kaikki kirjan tyylissä viittaisi varsinaisena kohderyhmänä olevan päähenkilöitä vanhemmat lukijat!? Kirjaan ympätty seksivalistus ei kuitenkaan tuntuisi tukevan tätä ajatusta... Lisäksi mieleeni tuli, että kirja saattaisi olla erittäin terveellistä luettavaa teini-ikäisten vanhemmille. Tai miehille?

Minusta Simukalla on ajatusta ja otettakin. Kirja päihittää mennen tullen monet muut uudemmat suomalaiset julkaisut. En anna tällä kertaa tähtiä, sillä vertailukohta nykynuortenkirjallisuudessa puuttuu. Lukukokemuksena tällainen nuortenkirja on kuitenkin poikkeuksellisen ajatuksiaherättävä ja elämyksiäkin tuova. Kiitos ringistä--kirja jatkaa seuraavaksi Margihille.

Journal Entry 5 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, November 09, 2006
Sain kirjan CatharinaL:ltä miitistä, kiitos. Vaikuttaa nopealukuiselta, joten yritän lukaista muitten rinkien välissä pikaisena välipalana :)

Journal Entry 6 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, December 02, 2006
Kirja on luettu ja postitettu torstaina Louhille. Kiitos CandyDarlingille säteen järjestämisestä!

YHienoa, että tämäkin kirja tuli luettua, koska Viimeiset sai taas ajatuksia heräämään. Kolme erilaista nuorta naista, jotka ovat parhaita ystäviä, ja joilla on yhteinen päämäärä: päästä neitsyydestä eroon, koska se on eräänlainen taakka, jopa hävettävä asia. Ystävyys ja neitsyyden menetys, kaksi erittäin tärkeää ja vaikuttavaa asiaa ihmisen elämässä.. rankkoja valintoja ja mokia on edessä että ystävyyssuhteet säilyvät ja neitsyydet menetetään. Mutta se, että käykö näin, ja onko se niin helppoa, onkin yllätys tytöille. Ja kaverukset joutuvat huomaamaan, että ei se neitsyyden menetys olekaan niin yksinkertainen juttu...

Toivottavasti pikkutunneilla, erittäin väsyneenä tehty JE on suurinpiirtein järjellisen oloinen :)

Journal Entry 7 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Monday, December 04, 2006
Sain kirjan tänään postissa. Minulla on nyt vaativia rinkikirjoja, mutta saa nähdä, minkä saan luettua ensin. Otan nyt rinkijärjestyksen vähän fiilispohjalta. Odotan mielenkiintoista lukukokemusta. En ole lukenut ennen Simukan teoksia, mutta ajatuksissa on ollut lukea.

EDIT 10.1.
Kirja on vähän myöhässä, yllättäen. En tajunnut moneen viikkoon ensin, mitä kansikuva esittää. Olen hidas.

En nyt oikein tiedä, mitä tästä sanoisin. Luin juuri tätä ennen Nawal El Saadawin Eevan kätketyt kasvot, joissa neitsyydellä oli myös hyvin keskeinen sija aivan päinvastaisessa mielessä. Aivan hyvin nämäkin kirjan tytöt olisivat hässittyään esiaviollisesti epätoivottuja joidenkin suomalaistenkin silmissä. En voinut välttyä ajattelemasta tätä. Mikähän siinäkin on, että nykylänsimaissa neitsyys on taakka, mutta kaikki ukot sitten kuitenkin himoitsevat niitä hyväksikäytettäväksi(tyyppiä Osku)? Eivätkö tytöt itse tajua/halua tunnustaa tätä kuviota?

Jännitin eniten juuri sitä, miten Venlalle käy hyväksikäytössä. Muidenkin tarinat halusin tietää, mutta Venla oli jotenkin kiinnostavin. Aluksi kirjan tyyli tuntui tosi omituiselta, mutta sitten kun pääsi vauhtiin, lukeminen eteni leppoisasti englanninkielisestä välipuheesta huolimatta. Miehen kavereilta olen kuullut, että tekniikan alalla yleisesti puhutaan fingliskaa, mutta tässä oli enemmän sellaista fraasipuhetta ja biisinnimi-puhetta. Tuli mieleen lempielokuvani Magnolia (ohjaus Thomas Anderson), kun Rauha totesi seuraavaa: "One is the loneliest number." Se kappale on siinä yksi keskeisistä biiseistä.

Sympaattisin hahmo oli mielestäni Milja, tosin kuvittelin hänelle ihan erilaisen ulkomuodon kuin kirjassa. Jos kirjailija on hahmosta eri mieltä kuin minä, en anna sen häiritä. Pystyin päähenkilöistä samastumaan eniten juuri Miljaan, koska olin lopulta lukioikäisenä eniten samanlainen hänen kanssaan. En tietenkään ollut niin älykäs, että olisin nähnyt nuoruuteen "kuuluvien" asioiden taakse vaan haikailin niitä osakseni. Olisin halunnut olla yhtä älykäs! No, ei voi mitään.

Journal Entry 8 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, January 15, 2007
Kirja tuli tänään postissa. Kiitos!

Journal Entry 9 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, January 16, 2007
Lukaisin tämän yhdellä istumalla eilen illalla. Kirjan rakenne oli sikäli näppärä, että lukeminen kävi kevyesti ja sujuvasti. Alussa olin vähän hämmentynyt kun kertoja vaihtui jatkuvasti, mutta pian siihen tottui. Oppikirjamaisuus häiritsi vähän, varsinkin kirjan loppupuolella tuntui että kirjailijalle on tullut kiire puristaa kaikki käsiteltävät aiheet mukaan.

Hahmoista läheisimmältä ja aidoimmalta tuntui Venla, tosin myös Milja oli tyyppinä lähellä lukioikäistä minääni. Miljan suuhun (tai päähän) oli minusta pantu vähän turhankin kypsiä ja aikuismaisia ajatuksia eikä hänessä ollut oikein mitään luontevaa. Rauhan jatkuva englannin vääntäminen ärsytti tosi paljon, ja muutenkin hänen hahmonsa jäi jotenkin pinnalliseksi.

CatharinaL:n mainitsemaan homoseksuaalisuuden ylistämiseen en kiinnittänyt mitään huomiota - minusta lesbous oli esitetty aika neutraalisti ja ikään kuin vain yhtenä vaihtoehtona muiden joukossa. Tosin Rauhan ja Julian suhde ei tuntunut kovinkaan aidolta, vaan vaikutti siltä että tähän on nyt pakko saada tasapuolisuuden nimissä vähän myös tyttöjen välistä toimintaa. Kirjan harvat miehet olivat kyllä melkoisia niljakkeita, Petrusta lukuunottamatta.

Säteessä ei ole minun jälkeeni ketään, mutta luulen että muut jyväskyläläiset bookcrossaajat saattaisivat olla kiinnostuneita tästä kirjasta. Otan sen mukaan seuraavaan tapaamiseen.

Journal Entry 10 by katyan from Detroit, Michigan USA on Wednesday, January 24, 2007
Sain tämän kirjan tänään tintiltä meidän miitissä! Luin hiljattain Simukan Kun enkelit katsovat muualle, ja pidin siitä paljon, joten olin iloinen kun sain tämän toisen hänen kirjansa käsiini!

Journal Entry 11 by katyan from Detroit, Michigan USA on Sunday, January 28, 2007
Luin tämän kirjan makupalana eilen illalla -yhdellä istumalla myös. Tämä oli yhtä hieno nuorten kirja kuin Kun enkelit katsovat muualle, ja pidin siitä kovasti. Kirjailijan kerronta on mukavaa ja tekstiä on helppo lukea ja päähenkilöihin samaistua. Toisaalta ajattelin että ehkä minulta jäi tuon ikäisenä kaikki tällainen kirjallisuus väliin kun nyt olen siitä sitten niin innoissani. Nämä ovat aina jotenkin niin elämänläheisiä ja todentuntuisia tarinoita ja niitä on mukava ja kevyt lukea. Jotenkin pohdinnat ovat minusta myös kovin arvokkaita omanikäiselle lukijakunnalleen, aina noista asioista ei ole helppo puhua muiden kanssa, ja tuntuu hienolta että Simukka pystyy tuomaan ne helposti nuorten löydettäviksi kirjoissaan. Menenpä heti laittamaan Simukan loputkin teokset wish listilleni... CandyDarlingille suurkiitos kirjan eteenpäin laittamisesta & Simukan muiden kirjojen esittelystä!

Journal Entry 12 by Alejanda from Pori, Satakunta Finland on Tuesday, April 24, 2007
Sain kirjan tänään katyanilta. Kiitos kovasti!

Journal Entry 13 by Alejanda from Pori, Satakunta Finland on Thursday, May 17, 2007
Katyan tuossa edellä kertoi, että häneltä jäi tämän tyylinen nuortenkirjallisuus aikoinaan lukematta. Minä mietin lukiessani, että oliko edes tämäntyylisiä kirjoja silloin, kun minä olin nuortenkirjaiässä. Takku taisi olla ainoita, jossa viitattiin tyttörakkauteen. Tämä kirja on kyllä paljon muutakin kuin tyttörakkautta. Se on kolmen nuoren erilaiseksi muodostuva kasvutarina. Lähtökohta kaikilla oli sama: neitsyyden rasitteesta täytyy päästä eroon ja äkkiä, mutta neitsyyden menettämisen "hankintaan" johtaakin kolmeen erilaiseen tarinaan. Tämä on hieno kirja, vaikka Simukan tapa käsitellä lesboutta tyyliin: "Moi, mä oon Julia ja mä oon lesbo!", ärsyttää. Ei kait se oikeassa elämässä voi olla noin suorasukaista, eihän? Minäkin pistän loput Simukat WishListilleni.

Journal Entry 14 by Alejanda at Petras Cafe in Pori, Satakunta Finland on Monday, November 19, 2007

Released 12 yrs ago (11/19/2007 UTC) at Petras Cafe in Pori, Satakunta Finland

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Tuon tullessani miittiin.

KTMC 2007 #66

Journal Entry 15 by Becky77 from Pori, Satakunta Finland on Tuesday, November 20, 2007
Tämä piti ottaa lukua odottamaan kahdestakin syystä. Koska kirjasta on puhuttu niin paljon, ja koska en ole vielä tutustunut Salla Simukan tuotantoon.

Journal Entry 16 by Becky77 from Pori, Satakunta Finland on Monday, June 01, 2009
Aion lukea tämän kirjan viimeiset sivut tänään puuduttaessan itseäni Porin seudun työ- ja elinkeinotoimistossa - kuten tuo työkkäri nyt itseään hienosti mainostaa. Sitten vapautan Viimeiset sinne muiden työttömien iloksi.

Kirja oli helppolukuinen, pidin Simukan tyylistä. Hahmot olivat uskottavia.

Journal Entry 17 by Becky77 at Satakunnan TE-toimisto in Pori, Satakunta Finland on Monday, June 01, 2009

Released 10 yrs ago (6/1/2009 UTC) at Satakunnan TE-toimisto in Pori, Satakunta Finland

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

Viimeiset jää haistelemaan alkukesän kiireitä työkkärissä. Vapautusaika on joskus aamupäivän aikana. Lukuiloa löytäjälle!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.