In krabbengang

by Günther Grass | Literature & Fiction |
ISBN: 9055429775 Global Overview for this book
Registered by wingkoekiebakwing of Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on 8/30/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingkoekiebakwing from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, August 30, 2006
"'Waarom nu pas?' zei iemand, die niet ik ben. Omdat moeder me steeds weer... Omdat ik, net als toen, toen de schreeuw boven het water hing, wilde schreeuwen, maar het niet kon... Omdat de waarheid niet veel meer dan drie regels... Omdat nu pas...

Een journalist heeft weinig zin om het verhaal te schrijven over een bijna vergeten scheepsramp die plaatsvond op een koude januarinacht in 1945 op de Oostzee. Zijn moeder, overlevende van de ramp, heeft hem dit verhaal al honderdmaal verteld. Nu vijftig jaar later, ontdekt hij dat er een vervolg aan vast zit, een vervolg dat hem direct aangaat.

Het begint allemaal op 4 februari 1936: vier schoten maken een einde aan het leven van de hoge Duitse nazi-functionaris Wilhelm Gustloff. De dader, een joodse student, hoopt zo verzet op te roepen. De nazi's maken van Gustloff een martelaar en noemen zelfs een schip naar hem.

Tijdens de oorlog dient het als hospitaalschip todat het op 30 januari 1945, overladen met bijna 10.000 mannen, vrouwen en kinderen, de haven van Gotenhafen bij Danzig uitvaart. De passagiers zijn burgers die op vlucht zijn voor het Sovjetrussische leger, maar ook terugtrekkende Duitse soldaten. Diezelfde nacht wordt het schip door een onderzeeër van de Russische marine tot zinken gebracht en vindt de grootste scheepsramp uit de geschiedenis plaat.

In krabbengang stelt een aspect van de Duitse geschiedenis aan de orde dat volgens Günter Grass te lang onbesproken is gebleven en waarvan de nawerking nog steeds voelbaar zijn, bijvoorbeeld in het ontstaan van de Duitse neonazi-beweging."

Gelezen door mr.K.!

Journal Entry 2 by wingkoekiebakwing from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, September 03, 2006
Een indringende beschrijving van een van de grootste scheepvaartrampen in de geschiedenis, waaruit weer blijkt dat burgers uiteindelijke de belangrijkste slachtoffers van het oorlogsgeweld zijn. Bescheven in de voor Grass kenmerkende stijl.

Journal Entry 3 by wingkoekiebakwing at op/bij het strand in Zoutelande, Zeeland Netherlands on Sunday, September 10, 2006

Released 14 yrs ago (9/10/2006 UTC) at op/bij het strand in Zoutelande, Zeeland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Tegen een van de golfbrekers bij eb...

Nr. 33 in de You're such an Animal Release Challenge 2006 *krab*

Journal Entry 4 by DenOldenVos from Esch, Noord-Brabant Netherlands on Monday, September 11, 2006
He papa, kijk eens, ik heb een boek gevonden.....

Zo begon mijn eerste ervaring met bookcrossings, een hele leuke ervaring. Een fantastisch initiatief en ik ga ook zeker mijn boekenkast eens 'opschonen'.

Het boek is gevonden op het strand van Zoutelande om ca 15:00 uur. Het is geen boek wat ik zelf zou kopen maar daarom des te leuker dat ik nu de kans krijg om het te lezen. Het ligt om mijn nachtkastje, dus nog even geduld.


Released 14 yrs ago (10/22/2006 UTC) at Restaurant van hotel De Bovenste Molen in Venlo, Limburg Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Op de tafel met tijdschriften en kranten.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.