Syntymäpäiväkirjeitä

by Ted Hughes | Poetry |
ISBN: 9510233684 Global Overview for this book
Registered by winglukutuoliwing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 7/31/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, July 31, 2006
Ostin Kirjatorin kirjasäkin, josta löytyi mm. tämä kirja, jossa on Ted Hughesin runomuotoisia kirjeitä Sylvia Plathille, jonka kanssa Hughes on ollut naimisissa. Takakannen mukaan nämä runomuotoiset kirjeet on kirjoitettu 25 vuoden ajanjakson aikana, ensimmäiset vain muutama vuosi Plathin itsemurhan jälkeen. Intiimit ja avoimet kirjeet käsittelevät laajalti psykologista draamaa, joka johti sekä Plathin parhaiden runojen syntyyn että hänen itsemurhaansa.

Journal Entry 2 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 06, 2008
Tarnan louhintahaasteen kannustamana tartuin tähän unohtuneeseen TBR-kirjaani, joka kuulunee luokkaan "poetry", vaikka kyse onkin jonkinlaisista runollisista kirjeistä. Tämä kirjoitustyyli ei istu runomakuuni - koin tekstit vaikeaselkoisina ja jotenkin turhan "jaloina ja ylevinä", mahtipontisinakin. Minulla oli sitä paitsi lukiessani koko ajan tunne, että runojen lukeminen edellyttäisi jotain muuta taustatietoa Hughesin ja Sylvia Plathin avioliitosta, jotta ne aukeaisivat - nämä runot sinällään eivät siis auenneet. Wikipediasta katselin lyhyesti tietoa heistä molemmsita, mutta tämä herra Hughes ei minua kiehtonut sen kummempaan tutkiskeluun. Plathin tekstejä en ole koskaan lukenut.
Hesarissa oli vuodenvaihteessa maininta tämän kirjan suuresta suosiosta Englannissa kuluneena vuonna. Jos kirja olisi englanninkielinen, pistäisin sinne jatkamaan matkaansa.
Vaan onkos kotimaassa kiinnostuneita lukijoita?

Journal Entry 3 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, January 15, 2008
Tampereen tammikuun toisesta miitistä.

Sylvia Plathin tekstit ovat aina viiltäneet minua rajusti, Ted Hughesiin taas en ole tutustunut. Saa nyt nähdä, miten nämä runot valottavat Hughesin runoilijakuvaa ja Plathin & Hughesin yhteiseloa.

Journal Entry 4 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, February 05, 2008
Plath viiltää pelottaviin syvyyksiin. Nyt viiltää myös Hughes.

Runomuotoiset "kirjeet" on kirjoitettu 25 vuoden aikana, ensimmäiset vain muutama vuosi Plathin itsemurhan jälkeen. Ne luotaavat paitsi erästä ajanjaksoa Hughesin ja Plathin elämässä myös avioparia yksittäisinä hahmoina.

Suomenkieliseen laitokseen on liitetty suppea selitysosio. Se toimii luurankona, runojen niukkana tukirankana. Selityksineen kirja on 250-sivuinen, juhlateoksen oloinen. Juhlateos se onkin: Syntymäpäiväkirjeisiin päättyi vuosikymmenten hiljaisuus Plathin ja Hughesin avioliitosta.

Tämä on ensimmäinen lukemani Hughesin teos. Suomeksi, vaikkakin Alice Martinin tyylipuhtaalla kielellä, luettuna Hughesin runoilijanlaadusta on paha mennä sanomaan mitään. Käsitykseni mukaan runoissa käytetään Hughesille tyypillisiä keinoja: arjen mytologisointia, katkeraa, joskus huonoakin säettä. Kyseessä ei olisi elämäkerrallinen säde Plathin elämästä, ellei kaikenkattavana teemana olisi kohtalonomaisuus, pimeys, hulluus, kuolema.

Läpinäkyvän elämäkerralliseen runoon on vaikea suhtautua. Runot toimivat yksin ja yhdessä symbioottisessa, kirvelevässäkin suhteessa Plathin avainteksteihin. Mikä on lopulta Hughesin osuus? Runoilijoiden yhteiseloa käsitellään Hughesin mielikuvien kautta: ytimessä on Plath nähtynä aviomiehen silmin, Plathin ajatusmaailma toisen runoilijan läpi suodatettuna. Rivien välistä voi arvailla, että suhde on ollut pelkkää Plathia. Paikoin Hugheskin lyö yli: nuori aviovaimo Plath maalataan naiiviksi amerikkalaiseksi ('Sinun Pariisisi', 'Sinä inhosit Espanjaa'). Kaikesta tulee selväksi, että Plath näki aina jotain muuta kuin Hughes.

Näin ylevää tekstiä voi kirjoittaa vain suuri runoilija — ja vain suuresta runoilijasta. Plathin ja Hughesin liitto lienee ollut yhtä komeata draamaa.

Poet laureate Hughes sai Syntymäpäiväkirjeistä T.S. Eliot -palkinnon sekä Whitbreadin Vuoden kirja -palkinnon vuonna 1998. Suomennos ilmestyi kuukausia Hughesin kuoleman jälkeen.

Journal Entry 5 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, February 07, 2008
Varattu Hughesista kiinnostuneelle ystävälle.

Journal Entry 6 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, March 03, 2008
Annettu lainaan yllämainitulle henkilölle. Lukuiloa!

Journal Entry 7 by Nadessa from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, April 06, 2008
Olin tosi mielissäni saadessani kirjan "lainaksi" ristikkoystävältäni. Palautan sen hänelle siinä toivossa, että joku toinenkin ilahtuu saadessaan tilaisuuden tutustua siihen.

Minua kirja kosketti. Kiinnostukseni Ted Hughesin ja Sylvia Plathin tarinaan heräsi viime syksyn "October Poems" -kurssilla Ahjolassa - thank you, Mike Horwood! Elokuvan "Ted ja Sylvia" esitys televisiossa tuli juuri sopivasti. Elokuvan Hughes oli aika kurja tyyppi, ja "Syntymäpäiväkirjeitä" oli sille oivaa vastapainoa. En ole juurikaan tutustunut kummankaan tuotantoon aiemmin, mutta nyt puute on jo kovasti korjautumassa.

Journal Entry 8 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, April 08, 2008
Kirja palautui minulle eilen.

Jos ketä kiinnostavat nämä runot seuraavaksi, sanokoon hep!

Journal Entry 9 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, June 17, 2008
Varattu Tarnalle.

Journal Entry 10 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 29, 2008
Mmm... Ted Hughesia. Häneen en olekaan aiemmin tutustunut. Pari Sylvia Plath -nidettä hyllyssä kyllä majailee. Täytyykin miettiä, palatako niiden pariin ennen vai jälkeen Hughesin.
Kiitos kirjasta sekä lukutuolille ja CatharinaL:lle.
Ja etten vain unohda: tämä kirja palautuu CL:lle. Kiirettä ei kuulemma ole. Saa olla vaikka vuosia. :)

Journal Entry 11 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, August 10, 2010
Ja vuosiahan se sitten viipyikin. Nolottaa.
En vain kyennyt lukemaan enempää kuin runon tai kaksi kerrallaan. Ja sitä paitsi lueskelin Syntymämäpäiväkirjeiden ohessa sekä Plathia (taisin hakea kirjastosta lisää) että Hughesia itseään (kappas! hyllystä löytyi myös yksi hänen kokoelmansa). Väillä kirja sitten seisoi telakalla pitkät tovit.
Eilis- ja toissailtana kykenin jo lukemaan vähän useammankin runon peräkkäin. Enkä niin olisi vain pitänyt yrittää tehdä alusta alkaen; lukukokemus oli nyt intensiivisempi.
Kaiken kaikkiaan kirjan lukeminen oli aika rankka kokemus. Häpeän puna poskilla minä näitä runoja luin; tunsin itseni tirkistelijäksi. Sen verran intiimiä tekstiä Hughes kirjoittaa, avaa avioliittonsa vieraiden silmien tarkasteltaviksi. Toki se tulee katsojan eteen hänen suodattamanaan, ihan niin kuin CL omassa entryssään sanookin, mutta silti. Kirjan alkupuolella minusta tuntui, että Hughes asettaa katseille ja arvostelulle alttiiksi ensisijaisesti vaimovainajan, mutta kyllä hän loppua kohti alkaa paljastaa itseäänkin aika raadollisella tavalla. Jossain kohdin tuli jopa tunne, että hän käyttäytyy periaatteessa samoin kuin muu maailma (etunenässä varmaan media ja ehkä myös tutkijat), jota hän syyttää haaskalla käymisestä kokoelman muistaakseni toiseksi viimeisessä runossa. (Olisikohan sen nimessä ollut jotain koirista... Koirat?)
Komeaa tekstiä, ja aika raskas lukukokemus.
Kiitos, CL! Palautan kirjan huomenna, jos pääset miittiin.

Edit 7.9.10. Kirja on nyt myntillä, kun en ole saanut CL:ltä vastausta viimeviikkoiseen viestiini. Liekö tuo sitten mennyt perillekään.

Journal Entry 12 by Margih at Metso in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, March 06, 2017

Released 2 yrs ago (3/6/2017 UTC) at Metso in Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kirja lähtee etsimään uutta lukijaa illan bc-miittiin. Jos ei ottajaa löydy miitistä niin kirja löytyy Metson vaihtohyllystä.

Journal Entry 13 by kiksu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, March 07, 2017
Metson vaihtohyllystä. Hassu sattuma muuten, että juuri tänä aamuna mietin, että jäänyt bookcrossaus vähälle viime aikoina ja koska voisin päästä miittiin.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.