Familien på Gilje

by Jonas Lie | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by ahv of Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on 6/27/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by ahv from Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Tuesday, June 27, 2006
Er ikke ferdig med boka enda, men liker svært godt det jeg har lest til nå. Kjøpte boka mye fordi min mormors pikenavn var Gilje. Hennes slekt er fra Gilja, og har ikke noe som helst med boken å gjøre, men likevel...

Boka handler om familien på gården Gilje og foregår på 1840-tallet. Familien må vel regnes til lavere overklasse eller noe i den dur, men likevel er det stadige bekymringer om å få pengene til å strekke til, ikke minst når de to eldste døtrene skal sendes til slektninger for å få innpass i sosieteten. Det er en varm og koselig bok, med mye humor, i det hele tatt en bok jeg anbefaler. Så får jeg se om inntrykket varer ved gjennom resten av boka.

Journal Entry 2 by ahv from Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Thursday, July 27, 2006
Ferdig nå, og inntrykket varte ved. Etter hvert handlet det selvfølgelig om giftermål. Døtrene forelsker seg, men familiens og samfunnets forventninger begrenser deres frihet og muligheter. Det samme gjelder for sønnen, som forventes å skulle studere på tross av at han ikke er flink på skolen.

Det som fasinerte meg mest i boka var beskrivelsene av hverdagsliv, og hvordan mor i huset strever dagen lang for mann og barn. Hvordan selv såpass velstående mennesker måtte snu på flisa, hvordan Mas første reaksjon når det kommer gjester er å bekymre seg over hvilket kjøttstykke som skal spanderes, og hvordan hun syr og stopper så lenge det er lys til det, men når det kommer besøk er det frem med et "vakkert, hvitt strikketøy". Ma var i det hele tatt den personen jeg likte best.

I det hele tatt er det en bok jeg anbefaler.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.