Οι επιζώντες

Registered by Myrto on 6/26/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Myrto on Monday, June 26, 2006
Το άφησε η συγγραφέας στο ραφάκι μας στην Cafeina...
Θα το φροντίσω ιδιαιτέρως, μαζί με το "Γράμμα απ'το Δουβλίνο", γιατί χαίρομαι πολύ όταν συγγραφείς μαθαίνουν για τις απελευθερώσεις μας και χαρίζουν τα βιβλία τους!

Journal Entry 2 by Myrto on Monday, June 26, 2006
Από την Πρωτοπορία:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Ο Γιώργος Βελιστόρης αγαπούσε τα χρώματα. Η Έμιλυ Σάντερς αγαπούσε τις απόκριες. Ο Στάθης, αγαπούσε τις εξηγήσεις. Η Γιασμίν Ζεκατζίρ αγαπούσε τη μουσική. Ο Κουρκέν Στεπανιάν αγαπούσε τα παλιά χαλιά. Ο δόκτορ Μπόυκοτ αγαπούσε τις αποφάνσεις. Ο Χρήστος Σαφαρίκας αγαπούσε τον τζόγο. Ο κύριος Αμπέρτος αγαπούσε την τάξη. Η Ευτέρπη Μάινα αγαπούσε τους πνευματικούς ανθρώπους. Ο Μιχάλης Μάινας αγαπούσε την Ευτέρπη. Ο θείος Χριστόφορος αγαπούσε την τέχνη του. Η θεία Ελένη αγαπούσε τον Μιχάλη της. Η γιαγιά η Νιόβη αγαπούσε το θέατρο της Δευτέρας. Η Ειρήνη αγαπούσε την κουζίνα της. Ο Μπάμπης αγαπούσε τη χλωρίδα. Η Κική αγαπούσε τη ζωή. Ο κύριος και η κυρία Σάντερς αγαπούσαν το birdwatching. Ο Κώστας Ταχιάτης αγαπούσε τη μοτοσυκλέτα του. Ο Λεοντής αγαπούσε τα καρώ πουκάμισα. Και η κυρία Βελιστόρη τους αγαπούσε όλους, γιατί, όπως έλεγε ο παππούς, εκείνη «μπέρδευε πάντα το φιλί με τη ζάχαρη».

ΚΡΙΤΙΚΗ:
Η Βίκυ Θεοδωροπούλου, έχοντας κερδίσει θετικές κρίσεις για τη φρεσκάδα και την αρτιότητα του πρώτου της βιβλίου Γράμμα απ' το Δουβλίνο, εμφανίζεται εφέτος με ένα δεύτερο, σαφώς πιο φιλόδοξο στις στοχεύσεις του μυθιστόρημα. Και εδώ, όπως και στο πρώτο βιβλίο της, καταφεύγει στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση δανείζοντας τη φωνή της στον άντρα-κεντρικό ήρωα. Επιπλέον μια δεύτερη αφήγηση, από τη μεριά της γυναίκας-ηρωίδας, ενθέτεται με φυσικό τρόπο στην πρώτη ενισχύοντας τη δραματουργική λειτουργικότητα του μυθιστορήματος.
Η κεντρική ιδέα, αν και στερείται πρωτοτυπίας, είναι στέρεη και λειτουργική. Ένας ψυχαναλυτής (ο ήρωας-αφηγητής), ο Γιώργος, αρχικά γοητεύεται και στη συνέχεια παθιάζεται για μια αναλυόμενή του, την Έμιλυ, έτσι ώστε ολόκληρη η ζωή του ­του επαγγέλματός του μη εξαιρουμένου­ να τεθεί τελικά υπό αμφισβήτηση. Το παρελθόν του και το δικό της βρίσκονται σε μια διαρκή «συζήτηση» (τα ασυνείδητά τους, θα λέγαμε, ακολουθώντας το πνεύμα του βιβλίου, συνδιαλέγονται), με κομβικά σημεία τους θανάτους οικείων προσώπων που τους έχουν αμφότερους σημαδέψει. Ένα ατύχημα της Έμιλυ θα δώσει την τελική ώθηση στον Χρήστο για τη μεγάλη ανατροπή, η οποία χαρακτηρίζεται από την επιστροφή στην πρόωρα παραγκωνισμένη του εφηβεία και στην ενατένιση της ζωής ως διαρκούς παιχνιδιού εκπλήξεων.
Εν τούτοις σε ένα μυθιστόρημα όπου ολόκληρο το δραματουργικό βάρος το σηκώνει η ψυχολογική πορεία των προσώπων, όπου οι ανατροπές δεν οφείλονται στα «γυρίσματα» της πλοκής (δεν λείπουν κι αυτά) όσο κυρίως σε εσωτερικές μεταλλάξεις, απαιτείται από τον συγγραφέα μεγαλύτερη ακρίβεια σε κάθε φράση του, περισσότερη σαφήνεια στις προθέσεις του και ξεκάθαρη άποψη για το πού θέλει ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει τους ήρωές του. Είναι ωστόσο βέβαιο, και ακόμη πιο φανερό στο δεύτερο αυτό, άνισο νομίζω, μυθιστόρημά της, ότι η Θεοδωροπούλου διαθέτει αφηγηματική ικανότητα, εσωτερικό πλούτο που γυρεύει έκφραση και ψυχικό κίνητρο για τη συγγραφή. Περισσότερη πειθαρχία στον χειρισμό του περίπλοκου και ευαίσθητου υλικού της θα προσέδιδε σε ενάργεια και δραστικότητα, αρετές απαραίτητες σε ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο μυθιστόρημα.

Κώστας Κατσουλάρης, «ΤΟ ΒΗΜΑ», 11-02-2001

Journal Entry 3 by elgalla on Friday, September 29, 2006
Στη συνάντηση της Κυριακής μου το πρότεινε η Μυρτώ κι έτσι το πήρα. Δεν το διάβασα ακόμα.

Journal Entry 4 by elgalla on Sunday, January 28, 2007
Αρκετά συμπαθητικό βιβλίο αν και παρουσιάζει πολύ εξιδανικευμένο τον κόσμο της ψυχολογίας. Καλογραμμένο πάντως και ενδιαφέρον κατά σημεία. Μου άρεσε ιδιαίτερα η εμμονή του πρωταγωνιστή με τα χρώματα.

Journal Entry 5 by aris1 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Thursday, March 01, 2007
Βρήκα αυτό το βιβλιαράκι στη συνάντηση των Αθηναίων Bookcrossers κατά τις 4 το απόγευμα στο πατάρι του Καφέ-μπαρ Μαγκαζέ όπου περάσαμε ένα ευχάριστο απόγευμα με κουβέντα και καφέ.

Δείτε εδώ που βρίσκεται το Μαγκαζέ

Με το που άνοιξα το βιβλίο και κοίταξα το «αφτί» του, είδα ένα γνώριμο χαμόγελο στη φωτογραφία. Ή μήπως κάνω λάθος ;0)

Ένα από βασικά κριτήρια με τα οποία επιλέγω τα βιβλία μου είναι το μέγεθος, καθότι δεν έχω τον άπειρο χρόνο, ενώ συνήθως διαβάζω εκτός σπιτιού, όρθιος σε τραμ, λεωφορεί και μετρό ή το καλοκαίρι στην παραλία. Συνεπώς θέλω ένα βιβλίο να είναι ΒΟΛΙΚΟ, να μπορώ να το παίρνω άνετα στην τσάντα μου, να είναι ελαφρύ, να έχει χρηστικό σχήμα, να λυγίζει ευκολα.

(Εδώ αρχίζει φλύαρη παρένθεση: Τη μερίδα των αναγνωστών που διαβάζουν «εκτός σπιτιού» οι έλληνες εκδότες τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, με εξαίρεση την BELL που έχει κάνει αξιόλογες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και έχει ανεβάσει πολύ την ποιότητα των βιβλίων της, τόσο στο κείμενο, όσο και στο χαρτί και την εκτύπωση.

Δυστυχώς, η BELL δεν «φιλοξενεί» Έλληνες συγγραφείς. Κάτι προσπάθησε να κάνει το «Μεταίχμιο», αλλά η επιλογή του χαρτιού και των στοιχείων που χρησιμοποιεί καταδικάζει την προσπάθειά του σε αποτυχία.

Ο κόσμος θέλει να διαβάσει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο είναι φτιαγμένα τα ελληνικά βιβλία και η τιμή τους, τον αποτρέπει. Τέλος παρένθεσης)


Το βιβλιαράκι αυτό της Βίκυς Θεοδωροπούλου (εκδ. Εστία) είναι βολικό και από μία άλλη άποψη: έχει μικρά κεφάλαια! Είναι ιδανικό για τα μέσα μαζικής μεταφοράς: Διάβασα ήδη το πρώτο κεφάλαιο (10 σελίδες) από τη Νέα Σμύρνη έως το Φιξ και το δεύτερο κεφάλαιο (7 σελίδες) στο μετρό μέσα σε τέσσερις στάσεις!

Μέχρι στιγμής μου φαίνεται πολύ συμπαθητικό. Αλλά θα γράψω αναλυτική κριτική όταν το τελειώσω...

Journal Entry 6 by aris1 at Καστρόπολη in Mystras - Μυστράς, Laconia Greece on Sunday, August 19, 2007

Released 13 yrs ago (8/18/2007 UTC) at Καστρόπολη in Mystras - Μυστράς, Laconia Greece

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Δεν την πάλεψα και πολύ με το βιβλίο. Δεν ξέρω τι φταίει, η κούραση από τη δουλειά, η καλοκαιρινή ζέστη, αλλά δεν κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον, ώστε να το συνεχίσω. Δεν με πολυενδιαφέρει και το αντικείμενο της ψυχολογίας άλλωστε.

Γι αυτό το απελευθέρωσα ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του. Το άφησα κατά την επίσκεψή μου στη φοβερή καστροπολιτεία του Μυστρά, έξω από την είσοδο της Κάτω Πόλης.

Ο Μυστράς (φωτό) είναι εμπειρία, θα προσπαθήσω την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ το μέρος να είναι άνοιξη, γιατί βγάλαμε λίγο την πέμπελη ανέβα-κατέβα τα κάστρα!

~~~~~~~ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ~~~~~~~~~~

Καλωσήρθες στο BookCrossing!

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing…


This book is wild released as part of the 2007 Never Judge a Book By Its Cover Challenge


Journal Entry 7 by wingAnonymousFinderwing on Tuesday, August 21, 2007
ΤΟ ΒΡΉΚΑ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΆ. ΜΈΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΆΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΕΛΕΊΩΣΑ ΑΚΌΜΑ!!! Α ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΑΥΤΌΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΆΦΗΣΕ!!!

CAUGHT IN MISTRA GREECE

Journal Entry 8 by wingAnonymousFinderwing on Tuesday, August 21, 2007
ΤΟ ΒΡΉΚΑ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΆ. ΜΈΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΆΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΕΛΕΊΩΣΑ ΑΚΌΜΑ!!! Α ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΑΥΤΌΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΆΦΗΣΕ!!! ΝΑΥΣΙΚΑ

CAUGHT IN MISTRA GREECE

Journal Entry 9 by To_Koritsi at Argostoli - Αργοστόλι , Kefalonia Greece on Saturday, February 13, 2016
Νομίζω πως αυτό είναι το πιο περίεργο catch που έχω κάνει. Είμαι στο βιβλιοπωλείο, πίνω καφέ με τη φίλη μου τη Ναυσικά και έρχεται φίλος bookcrosser με τον οποίο πιάνουμε την κουβέντα σχετικά με το τρέχον challenge. Και κάπου έκει πετιέται η Ναυσικούλα για να μας πει πως πριν από πολλά χρόνια βρήκε ένα βιβλίο που...δεν ήξερε τι να το κάνει και που να το αφήσει! Και ιδού...οι Επιζώντες στα χέρια μου!
Να ενημερώσω λοιπόν, πως το βιβλιαράκι θα διαβαστεί πριν συνεχίσει το ταξίδι του, όπως θα ενημερωθεί και η Ναυσικά τι να κάνει από εδώ και πέρα με τα βιβλία που θα βρίσκει να περιφέρονται ελεύθερα!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.