Tietokoneen vangit

by Monica Hughes | Science Fiction & Fantasy |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by halonhakkaaja of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 6/10/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by halonhakkaaja from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Saturday, June 10, 2006
Kirja on nuorille suunnattua scifiä. Olen lukenut sen aiemminkin joskus kauan sitten, mutta ihan hyvin se upposi näin aikuisenakin. Onhan se vähän sellainen romanttinen satu, mutta satujen lukeminen on kyllä ihan mukavaa vaihtelua ja kyllä selvästi pisti mielikuvituksen liikkeelle. Kirja on kirjoitettu 1984 ja niin kuin monet muutkin scifi-kirjat, siinä esitetty teknologia on armottomasti vanhentunutta, mutta se ei minua ainakaan haittaa. Ennemminkin se aina muistuttaa, minkälaisia aikoja elämme, kun maailma ympärillä muuttuu niin kovaa vauhtia. Vaan muuttuuko ihminen? Tämä kirja pisti ajattelemaan mm. yksilön vapautta.

Journal Entry 2 by halonhakkaaja at BC-tapaaminen in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, June 21, 2006

Released 13 yrs ago (6/21/2006 UTC) at BC-tapaaminen in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Otan kirjan mukaan tämän iltaiseen BC-tapaamiseen. Jos kirja ei lähde kenenkään matkaan tapaamisessa, laitan tarkempia tietoja sijainnista tänne jälkikäteen.

Journal Entry 3 by Valpuri from Huittinen, Satakunta Finland on Wednesday, June 21, 2006
Kirja tarttui mukaan BC-piknikiltä, luetaan ja kommentoidaan sitten lisää.

Journal Entry 4 by Valpuri from Huittinen, Satakunta Finland on Monday, July 24, 2006
Mainio kirja, joka muistutti taas siitä miksi aikanaan olen ihastunut scifiin. Yksinkertaisimmat tarinat ovat useimmiten niitä parhaita, ja kun nykyajan (tai menneisyyden) rajoitukset eivät ole kahlitsemassa, saa näinkin yksinkertaisesta ideasta kirjoitettua viihdyttävän ja ajatuksia herättävän kirjan. Juonesta sen enempää paljastamatta pitää mainita siitä, kuinka ihmisille voi viihteeksi tai rentoutumiskeinoksi naamioituna vähitellen ujuttaa myös uusia ja käytännön elämään vaikuttavia ajatuksia. Tätähän voi sitten toki käyttää sekä hyvään että pahaan, enkä ole ihan varma kumpi tarkoitusperä nykykulttuurissa valtaosalla teoksista on... Tässä kirjassa onneksi kaiken taustalla olivat epäitsekkäät motiivit ja pyrkimys saada kaikille hyvä elämä.

Journal Entry 5 by Valpuri at BC-tapaaminen in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, August 15, 2006

Released 13 yrs ago (8/16/2006 UTC) at BC-tapaaminen in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Otan kirjan mukaan BC-tapaamiseen Kahvila Kanelissa (Kauppakatu 22). Jos kirja jää villisti vapautettavaksi, lisään tänne vielä tarkemmat tiedot vapautuspaikasta.

Journal Entry 6 by Vinya from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Friday, March 21, 2008
16.8.2006:

Sain kirjan Valpurilta Kpon bc-miitissä. Hyllyyn kirjajonoon vain odottamaan lukemistaan.

21.3.2008:

HUOM! Kirja on kirjaston poistokirja ja sivuilla on jonkin verran näkyviä tahroja. Eli ei herkille lukijoille.

Tähän voisin vähän juonta kuvailla, ja arvostelussani on pientä juonipaljastusta, joten SPOILERIVAROITUS!

Maapallolla kulttuuri on rappeutunut, kun ihmiset ovat käyttäneet uusiutumattomat luonnonvarat loppuun ja valtioita on tuhoutunut sen jäljiltä. Ihmiskunnan pelastukseksi on rakennettu Arkki Ykkönen - kupoli, joka suojaa ihmisiä ulkopuoliselta elämältä ja toisinpäin.
Sinne on varastoitu kaikki tieto kaikesta, jota jaetaan päätietokoneen kautta ihmisille. He ovat yhteydessä päätietokoneeseen niskassaan olevilla tietoputkilla ja saavat toimintaohjeensa sitä kautta. Tarkoituksena olisi, että ihmiset keräävät paljon tietoa, viisastuvat ja ehkä tulevaisuudessa pystyvät poistumaan kupolin sisältä aloittamaan uuden elämän ja maailman maapallolla.
Arkki Ykkösen hierarkiassa on lordeja (jotka hallitsevat suurinta osaa tietoa ja kartuttavat sitä lisää), työläisiä, sotilaita ja orjia.

Aluksi kirjailijan selvä tarkoitus valistaa lapsukaisia käytännöllisistä erätavoista, terveellisistä elämäntavoista ja muusta hyödyllisestä ärsytti, mutta onneksi kirjan edetessä läpinäkyvät vaikuttamisyritykset hyviin tekoihin vähenivät. Kirjailijalla oli kuitenkin tärkeää sanomaa ja havahduttelua kirjan läpi (luonnon ja maapallon tuhoaminen, eettisesti oikeat valinnat, ihmisluonnon kiemurat), joten siitä pisteet, vaikka tapa olisi voinut olla erilainen.

Päähenkilö ärsytti melkoisesti puoleen väliin kirjaa. Mikä onkaan kamalampaa ja ihanampaa kuin vihata päähenkilöä, jonka matkassa on pakko kahlata kirjan tarinaa eteenpäin? Muut hahmot jäivät hieman ohuiksi, mutta ehkä tarkoituksella kirjan lopun vuoksi.

En pitänyt tarkasta ja runsaasta kuvailutyylistä. Useimmissa tapauksissa se on tylsää ja kirjan lukeminen helposti pätkii sellaisen vuoksi.
Uusille lukijoille voi myös vinkata, että ei kannata luovuttaa muutaman kymmenen sivun jälkeen, kirja paranee vasta puolesta välistä ja muuttuu mielenkiintoiseksi.
Loppu töksähti ja jätti avoimeksi kysymyksiä, toiveita ja uteliaisuuden piikin.

Kaiken kaikkiaan pidin kirjan ideasta, varsinkin miksikä tarina kehkeytyi loppupuolella. Toisaalta Kupoli olisi ollut mielenkiintoisempi tapahtumapaikka, mutta Tomin täytyi tehdä matkansa henkisen kasvun vuoksi.

Kirja kuuluu Tarnan TBR-vuoren louhintahaasteeseen (http://www.bookcrossing.com/forum/30/4914987/131). Luettu 21.3.2008.

Released 11 yrs ago (3/25/2008 UTC) at Pohjois-Savon opisto / Humanistinen AMK in Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Kirja vapautuu koulun atk-luokkaan, jossa on hyvä muistaa, että elämää on ulkopuolellakin.Hei uusi lukija!

Mukavaa, kun löysit vapauttamani kirjan. Toivon, että teet kirjasta merkinnän, että kirja on sinulla hyvissä käsissä ja laitat kirjan myöhemmin kiertoon.

Lue toki ja kerro, mitä pidit kirjasta (vapaaehtoista), on kiva kuulla muiden mielipiteitä kirjasta. Laita sitten kirja uudelleen matkalle ja vapauta jonnekin (esimerkiksi juna-asemalle, kahvilaan, puistoon, liikkeiden ilmaislehtien jakelutelineeseen... Ulos vapauttaessa suojaa kirja muovipussilla, kannattaa myös kirjoittaa päälle lappu, että löytäjä saa ottaa kirjan ilmaiseksi mukaansa!) tai anna tuttavalle.
Muista kertoa siitä merkinnässä (release note). Kiitos paljon Sinulle ja mukavia lukuhetkiä!

Jos et ole aikaisemmin tutustunut BookCrossingiin, niin täältä löytyy lisätietoa:
BookCrossingista englanniksi: http://www.bookcrossing.com/about
Usein kysytyt kysymykset englanniksi: http://www.bookcrossing.com/faqs

Jos englanninkielinen sivusto tuntuu hankalalta käyttää,
niin seuraavat linkit ovat avuksesi:
BookCrossingista suomeksi: http://bookcrossingfinland.net/wiki/
Suomenkielinen keskustelufoorumi: http://www.bookcrossing.com/forum/30

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.