Midden op de weg, zo hard mogelijk

by Arthur Umbgrove | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Dettie of Schoorl, Noord-Holland Netherlands on 4/13/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
13 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Thursday, April 13, 2006
Is dit boek een ode aan grootvader? Jazeker! Maar wat voor ode!

Arthur Umbgroves grootvader is overleden en laat hem flink wat geld na én zijn Brabantse boerderij. Als hij de boerderij bezoekt en vol herinneringen aan zijn grootouders door het huis dwaalt belandt hij uiteindelijk op zolder die vol staat met 'oude troep'. Arthur begint op te ruimen (grootvader bewaarde álles!) en treft o.a. een doos met brieven uit de oorlogstijd van zijn grootvader aan zijn grootmoeder.
Grootvader vertelde wel over zijn oorlogstijd en hij was in Arthurs ogen al een held maar toch is het bijzonder voor Arthur deze brieven te lezen.
Grootvader begon ooit als medewerker bij Philips maar door een fotografisch geheugen en veel talent voor talen en uitstekende ideeën klimt hij al gauw hogerop. Hij verkeert vaak in het buitenland en legt daar veel contacten. Dan breekt de oorlog uit en blijken deze contacten zeer waardevol ...
Uit de brieven blijkt dat grootvader een spion was voor de geallieerden en daarvoor/daardoor verkeerde hij in de hoogste nazi-kringen. (Dat dit door de Nederlanders met de nodige argwaan bekeken werd is vrij begrijpelijk.) Met een ongelooflijke lef en vindingrijkheid weet hij veel informatie te vergaren én krijgt hij het voor elkaar vrij te mogen rondreizen. Het hoe en waarom wordt in de brieven uitgelegd.

Op zich een verhaal zoals misschien veel verhalen zijn maar het bijzondere van dit boek is dat Umbgrove er een apart geheel van weet te maken. De brieven doen hem wat, hij wist wel dat grootvader veel gedaan had in de oorlog maar door deze brieven beseft hij pas hoe gevaarlijk zijn werk was. Umbgrove vertelt zijn gevoelens én onzekerheid over deze brieven en trekt deze door naar zijn huidige leven. Is hij ook zo onverschrokken en charmant en vol lef als zijn grote voorbeeld? Hij besluit om de plekken die zijn grootvader bezocht op te zoeken. Samen met zijn vrouw en kinderen ondernemen ze de reis naar Zwitserland die erg humoristisch wordt beschreven. Hoe meer Arthur zich ingraaft in het verhaal van zijn grootvader -het wordt bijna een obsessie- hoe harder hij de nuchterheid van zijn vrouw nodig heeft. Sommige situaties thuis zijn, doordat Arthur zo bezig is met zijn grootvader en de oorlogstijd, bijna extreem maar de kracht van het verhaal is hoe Umbgrove het weet te brengen. Het verhaal is spannend, ontroerend, realistisch en humoristisch. Een aanrader!

Paperback 303 Pagina's Uitgeverij Contact april 2006 ISBN: 9025425542

Debuutroman van Arthur Umbgrove

Journal Entry 2 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Thursday, April 13, 2006
Ring: Gesloten, boek is weer thuis

Zipenzoep
croixdeguerre
Yilla
Digimike
powerhouse
smitjes
EmEli
yvonnep
Barbje
draakje
hadazah
Syls
En weer naar Dettie

Journal Entry 3 by Dettie at Brievenbus in Castricum, A Bookring -- Controlled Releases on Saturday, April 15, 2006

Released 15 yrs ago (4/14/2006 UTC) at Brievenbus in Castricum, A Bookring -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Op de bus naar zipenzoep. Véél leesplezier zipenzoep!

Journal Entry 4 by zipenzoep from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Friday, April 21, 2006
viel wat tegen, enigszins oppervlakkig vond ik het.Maar het las lekker weg, vanwege de wisselende manier van vertellen, en natuurlijk de humor. Tenslotte is Umbgrove artiest..
Het boek is opgestuurd naar Croix de Guerre.

Journal Entry 5 by rem_KVI-716666 on Saturday, April 22, 2006
Ik ben heel benieuwd & ga het snel lezen!

Journal Entry 6 by rem_KVI-716666 on Monday, May 1, 2006
Ik vond het een geweldig boek. Af en toe grappig (Umbgrove heeft nogal wat zelfspot en beschrijft zijn eigen leven met veel humor), af en toe spannend (hoe gaat het aflopen met opa en zijn familie), af en toe ontroerend, maar overal goed geschreven, met een enorme vaart zonder oppervlakkig te worden. Eén minpuntje, dat eigenlijk niet echt een minpuntje is, de brieven van zijn opa die in het boek zijn opgenomen zijn duidelijk geen brieven uit die tijd. Maar ergens doet dat er ook weer helemaal niet toe. Want die zogenaamde brieven geven wel een heel duidelijk beeld van zijn opa. Tenslotte, ik vind het heel knap hoe Umbgrove een beeld van zijn opa weet te schetsen met al de verschilende vormen die hij daarvoor kiest. Hij doet dit middels brieven, maar ook door persoonlijke herinneringen en ook nog eens door verhalen die opa aan hem heeft verteld. En oh ja, wat ook mooi is om te lezen, is hoe de zoektocht naar het verleden van zijn opa de ik-persoon beinvloed. Een aanrader!!!

Van de week stuur ik het door naar de volgende lezer. En Dettie, zoals altijd ben ik je zeer dankbaar voor het ringen van dit boek!

Journal Entry 7 by Yilla from Fürstenau, Niedersachsen Germany on Saturday, May 6, 2006
Gisteren ontvangen en ik ga er zo snel mogelijk mee beginnen.

Journal Entry 8 by Yilla from Fürstenau, Niedersachsen Germany on Friday, May 12, 2006
Leuk boek, maar wat is de schrijver een neuroot! :) En het kan aan mij liggen, maar erg vriendelijk zijn hij en zijn vrouw niet naar elkaar. En die kids krijgen ook overal hun zin in. (sorry, ik kan daar niet tegen :) )
Maar goed, daar ging het boek uiteindelijk niet om. Ik vond het verhaal van opa erg mooi en interessant. Ik zit de laatste tijd wel in de oorlogsboeken, erg leerzaam. En omdat ik vaak voor Philips werk, is dat ook wel erg leuk om te lezen hoe het er toen aan toe ging.
Op naar de volgende lezer!

Journal Entry 9 by Digimike from Beekbergen, Gelderland Netherlands on Saturday, May 20, 2006
Ik heb het boek ontvangen. Dank je wel voor het toesturen en het mooie kaartje erbij, Yilla! Ik heb nog 1 ander ringboek liggen, dat ga ik eerst leze en dan komt deze aan de beurt. Ik ben benieuwd!

Journal Entry 10 by Digimike from Beekbergen, Gelderland Netherlands on Wednesday, May 31, 2006
Uitgelezen! Wat een neuroot is die Umbgrove. En hoe mooi kan hij over zijn opa vertellen! Het is duidelijk dat hij heel erg trots op hem is en dat zijn opa bijzondere dingen heeft meegemaakt in de tweede wereldoorlog. Aan het eind las ik pas dat hij de brieven verzonnen had, dat vond ik stiekem eigenlijk wel jammer. Zo kibbelend als Umbgrove met zijn vriendin omgaat, zo lief en bezorgd zijn de grootvader en grootmoeder voor elkaar. Het moet wel een bijzondere familie zijn! Leuk dat Umbgrove daarover geschreven heeft. Toch vroeg ik me aan het eind nog steeds af: wat zou de opa nu echt allemaal in WO2 gedaan hebben? Volgens mij geeft het boek daar geen antwoord op...

Dank je wel voor het ringen, Dettie! Dit boek gaat verder op reis!

Journal Entry 11 by powerhouse from Culemborg, Gelderland Netherlands on Sunday, June 11, 2006
Lag op de mat bij thuiskomst uit Fr., precies het soort boek waar ik aan toe ben. Al in begonnen ook, alle wat serieuzere boeken opzij geschoven, lekker. Ik ben op p. 81 en vind het erg leuk, vlot, goed geschreven. Jammer dat het niet allemaal 'echt' is eigenlijk, het is een prachtverhaal. Edit na lezing: wat Umbgrove erbij verzonnen heeft kan heel goed wel gebeurd zijn, het maakt het niet minder geloofwaardig.

Journal Entry 12 by powerhouse from Culemborg, Gelderland Netherlands on Sunday, June 25, 2006
Vergeten mee te nemen naar Castricum, jammer wat Smitjes is de volgende. Heerlijk boek! Veel plezier Smitjes!

Journal Entry 13 by wingsmitjeswing from Bilthoven, Utrecht Netherlands on Monday, August 14, 2006
Vandaag het boek ontvangen met een leuk kaartje, Powerhouse bedankt voor het versturen. Het boek moet helaas even op mijn TBR, want wat ze altijd op het forum zeggen is waar. Ze komen allemaal tegelijk.....

Journal Entry 14 by wingsmitjeswing from Bilthoven, Utrecht Netherlands on Sunday, September 17, 2006
Zoals me al vaker is overkomen sinds ik bij bookcrossing ben, is dit een boek wat ik anders waarschijnlijk niet gelezen zou hebben.
Gister in begonnen en vandaag al uit. Het leest heerlijk weg.
Zijn opa woonde vroeger in Eindhoven, niet zo ver van waar ik nu woon. Als hij dus dingen beschrijft over het huis in de Parklaan en omgeving dan kan ik me dat ook helemaal voorstellen. Het is een wij vlak bij het station met hele mooie grote huizen en parken om de huizen. Bij het bombardemant op 6 december 1942 is mijn opa omgekomen. Dit heeft een grote invloed gehad op de jeugd van mijn moeder. Zij was 8 jaar en haar moeder was zwanger van het 11e kind. Door de humor die Umbgove in zijn boe gebruikt is het toch een fijn boekie om te lezen. Dettie bedankt voor het ringen.
Het gaat komende week naar Emeli (haar ouders wonen nl in de buurt en daar kan ik het dan zo afgeven) als jij dat goed vind Dettie.

edit: 27 september afgegeven bij de ouders van emeli

Journal Entry 15 by EmEli from Voorschoten, Zuid-Holland Netherlands on Friday, September 29, 2006
Mijn moeder kwam vandaag langs en ze bracht dit ringboek voor me mee! Bedankt!

Journal Entry 16 by EmEli from Voorschoten, Zuid-Holland Netherlands on Friday, October 6, 2006
En het is weer uit en het was mooi! Ik heb enorm moeten glimlachen om de situaties uit zijn eigen leven. Goed beschreven, ik zag het helemaal voor me. Het is jammer dat de brieven niet echt zijn, maar ik snap wel waarom hij het zo gedaan heeft want het draagt wel bij aan het verhaal.
Bedankt voor het ringen!

Zodra ik het adres van yvonnep heb gaat het boek naar de brievenbus.

Journal Entry 17 by yvonnep from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Monday, October 9, 2006
Ik ben benieuwd. Dank je Emili voor het sturen en voor de leuke kaart. Eerst even mijn boek van 1000 pagina's uit en dan weer leuke dingen lezen - grijns (dat dikke boek is ook leuk, hoor)

Journal Entry 18 by yvonnep from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Thursday, October 19, 2006
Ja, nou, ik dacht, ik lees even een bladzijde en toen was ik ineens op de helft en even later had ik het boek uit. Hoezo Umbgrove een neuroot? Als hij het is, dan vrees ik dat ik het ook ben. Al zou ik niet halsoverkop...
Volgens mij moet ie ook van zijn vrouw af en die kinderen moeten inderdaad wat minder vaak hun zin krijgen (eigenlijk de rest van hun kindertijd niet meer). Maar dit terzijde. Dat verhaal van Opa en Oma is helemaal geweldig. En spannend. En met vaart opgeschreven. Ik wilde het hoofdstuk opzoeken in Lou de Jong, maar er staan allemaal kastjes en een printer voor.
Nu schrijf ik dus hier de naam van grootpapa op om te onthouden om later als ik er weer bij kan het hoofdstuk te lezen: Willem de Graaff.
Dank voor het ringen. Dit is inderdaad zo'n boek dat ik anders nooit zou hebben gelezen. Gaan we nu zorgen dat het bij draakje komt.

Journal Entry 19 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, November 26, 2006
Joepie, ik mocht even tussendoor om mijn 'ABC-uitdaging' compleet te krijgen! Het boek is nu dus hier, ik zal het snel lezen en alsnog doorsturen naar draakje. Dank!

Journal Entry 20 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Monday, December 11, 2006
Ik vond het geweldig! Zo'n beetje alles is hierboven al gezegd, dus ik hou verder m'n mond. Een aanrader! En wat had ik die grootvader graag eens ontmoet...

Snel naar draakje!

Journal Entry 21 by draakje from Soest, Utrecht Netherlands on Sunday, December 17, 2006
Het boek lag op me te wachten toen ik thuiskwam van een weekendje Landal Cauberg.
Het moet nog even wachten tot het gelezen wordt want er liggen nog 2 andre ringboeken. Na de Kerst heb ik een week vrij dan kan ik lekker gaan lezen.
Dettie bedankt voor het ringen en Barbje bedankt voor het opsturen!

Journal Entry 22 by hadazah from Nieuwehorne, Fryslân (Friesland) Netherlands on Tuesday, January 16, 2007
ik ben bang dat ik een klein leesdipje heb ,ik kon maar niet in het verhaal komen.

Journal Entry 23 by draakje from Soest, Utrecht Netherlands on Tuesday, January 16, 2007
Beter laat dan nooit, het boek is alweer bij hadazah aangekomen.
Ik heb het boek niet gelezen. Op dit moment wil het niet zo lukken met lezen

Released 14 yrs ago (2/24/2007 UTC) at Controlled Release in Controlled Release, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

onderweg...

Journal Entry 25 by SylS from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, February 27, 2007
Boek vandaag ontvangen! Ben erg benieuwd maar eerst nog twee andere ringboeken die aan de beurt zijn. Wordt vervolgd!

Journal Entry 26 by SylS from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Monday, March 26, 2007
Je zal toch voor je verjaardag dit boek krijgen terwijl 't ook nog op de ringboekstapel ligt te wachten ;-)

Dit exemplaar gaat dus terug naar Dettie.


Journal Entry 27 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, March 28, 2007
En Arthur is weer thuis!
Allemaal bedankt voor het 'commentaar'.

Syls bedankt voor het terugsturen..

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.