Praktisch idealisme, handboek voor de beginnende wereldverbeteraar

Registered by redfloor of Amersfoort, Utrecht Netherlands on 4/12/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
13 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by redfloor from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Wednesday, April 12, 2006
Praktisch idealisme, dat klinkt als een tegenstelling. Want idealisten, dat zijn dromers, mensen met zelfgebreide truien en geitenwollen sokken.
Natasja van den Berg & Sophie Koers zijn er echter van overtuigd dat in elk mens een idealist huist. Iedereen geeft wel eens iets aan een goed doel, doet iets aardigs voor een buurman of wast op 30 in plaats van 60 graden. En velen willen nog wel meer goed doen, maar het ontbreekt ze aan tijd en aandacht. Hoe weet je bijvoorbeeld wat goede koffie is? Is voor die tafel die je graag wilt kopen niet een stuk regenwoud gekapt? Als nieuwe kleding goedkoop is, betekent het dan dat er gebruik is gemaakt van kinderarbeid? En hoe weet je of een hulporganisatie corrupt is?

Praktisch Idealisme - Handboek voor de beginnende wereldverbeteraar is een bron van inspiratie voor wie een betere wereld niet heeft opgegeven. In overzichtelijke hoofdstukken (o.a. Eten en Drinken, Winkelen, Huis en tuin, Reizen, Lifestyle en Geld) geven de auteurs achtergrondinformatie, verrassende feiten en tabellen, (internet-)adressen en vele praktische tips. Voor iedereen direct toepasbaar. Voor een betere wereld.

Het wordt een ring:
Biba89
rondje Deventer (Biba gaat haar omgeving idealiseren)
Violoncellix
LenaLena
Dutch-flybabe
iiwi
Janna2
Frakke-Per
Oehoeboeroe
Zarus
French-girl
Monalisaa
Plinius

Journal Entry 2 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Thursday, April 13, 2006
Dankjewel! Ik probeer altijd al uit te dragen, dat er vele manieren zijn om je idealen in de praktijk te realiseren. Ben benieuwd wat ik verder kan leren uit dit boek.

Journal Entry 3 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Wednesday, June 21, 2006
Bijna alles wist ik al, maar ja, het is dan ook mijn vak, dit praktisch idealisme. Niet alles doe ik, en dat duizelt me, hoeveel ik nog kan. Nu ja, ik ga, heel praktisch, kijken of ik in een huis kan wonen, gebouwd van restmaterialen, en zelfvoorzienend in gas, water en energie. Dat is vast wel praktisch genoeg.
Dit boek ligt nu op het nachtkastje van mijn stiefzoon.

Journal Entry 4 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Wednesday, January 24, 2007
Oei! Schaamrood! Zo lang laten liggen en dat voor zo'n belangrijk onderwerp, welk een schande. Dit boek is op datzelfde nachtkastje begraven geraakt onder schoolboeken en computertijdschriften en aldaar aan mijn aandacht ontsnapt. Ik ruim ook zijn kamer niet op, dat moge duidelijk zijn. Ik ga dit boek nu in vliegende vaart opsturen naar Violoncellix.
Dat met die zelfvoorzienende huizen uit restmaterialen overigens, dat lijkt serieus te lukken.

Journal Entry 5 by wingvioloncellixwing from not specified, not specified not specified on Thursday, February 01, 2007
Wat leuk om dit boek bij terugkomst in Groningen op de deurmat te vinden. Dank je wel, biba89, voor het opsturen, en redfloor voor het ringen! Een huis bouwen van restmateriaal - leuk, biba - zit er nog even niet in, maar ik ben benieuwd naar de andere tips.

Journal Entry 6 by wingvioloncellixwing from not specified, not specified not specified on Sunday, February 11, 2007
Ik was gewend aan de heel serieuze toon van boeken zoals Milieuvriendelijk huishouden en Koken met de Kleine aarde; boeken waarvan je meteen een schuldgevoel kreeg als je niet alle regeles stipt opvolgde. Dit boek is heel anders. De nadruk ligt niet op specifieke tips en regels, maar op de afwegingen die je kunt maken, op de achtergronden van je keuzes. Dat maakt het interessanter en luchtiger, maar voor mij juist beter toepasbaar en aantrekkelijker dan die strenge voorgangers. Knap werk van Van den Berg en Koers!

Het boek gaat naar de volgende op de ringlijst en ondertussen zet ik de bijbehorende website bij mijn favorieten:

http://www.praktischidealisme.nl/portaaltje.html

Edit 17-2-2007: dit boek wordt vandaag naar LenaLena gestuurd.

Journal Entry 7 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Monday, February 19, 2007
Jaaa, daar is ie! Leuk hoor! Ik zag dit boekje al af en toe in de winkel liggen en wilde het graag lezen.
Ik ben benieuwd wat voor bruikbare dingen er allemaal in staan.
Bedankt voor het sturen, violoncellix! En ook voor de kaart en wat een mooie boekenlegger zit erin!

28/4: ik heb het boekje nog steeds in huis. Het is niet echt iets wat je in een keer doorleest, maar ik doe mijn best! (-:

Journal Entry 8 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Monday, May 28, 2007
Pfff, dit weekend uitgelezen! Heel interessant, stond veel in wat ik al wist, maar ook nog veel nieuwe dingen. Heel leuk, nu maar hopenm dat ik het allemaal onthoud (-:

Het boekje geef ik volgende week door aan dutch-flybabe.
Bedankt voor het ringen, redfloor!

Journal Entry 9 by dutch-flybabe from Ede, Gelderland Netherlands on Friday, June 08, 2007
Dit lijkt me een leuk ringboek. Gekregen van LenaLena op de bijeenkomst in OBCZ-Kaketoe. Dit wordt het volgende boek dat ik ga lezen.

Journal Entry 10 by dutch-flybabe from Ede, Gelderland Netherlands on Thursday, June 28, 2007
Laat ik nou dat fairshopping boekje van deze schrijfsters dat genoemd wordt al een tijdje in huis hebben! Mooie gelegenheid om dat eens te gaan inzetten als ik in een andere stad op bezoek ben :-)
Afijn, over dit boek: heel veel dingen waren al bekend zoals duurzaam consumeren/consuminderen, duurzaamheid, duurzaam bankieren, duurzaam belegen en de eerlijke en biologische producten. Wat ik een beetje jammer vond was het ontbreken van adviezen voor kleding en meubels anders dan 'vraag het de winkelier, dan wordt hij misschien ook bewust van de wantoestanden in die branche'. Heel verrassend vond ik de hoofdstukken over werk en sociale verbanden. Kinderen hebben we niet, dus dat was voornamelijk nvt en een politieke partij oprichten vond ik dan weer teveel van het goede. Leuk om het boek gelezen te hebben is de conclusie.

P.S. Biba89 een pm gestuurd over het huis en het portaaltje van violoncellix opgeslagen in de favorieten (de eerste mail is al verstuurd tegen de sleepnetten).

Released 11 yrs ago (7/1/2007 UTC) at Handdelivered to fellow bookcrosser or friend in N/A, Netherlands -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Mee naar de bijeenkomst in Bakkum alwaar of iiwi zelf of olifant het boekje mee gaat nemen.

Journal Entry 12 by wingiiwiwing from Zeist, Utrecht Netherlands on Sunday, July 01, 2007
Ontvangen op de Castricum meeting.

Journal Entry 13 by wingiiwiwing from Zeist, Utrecht Netherlands on Monday, July 16, 2007
Kijk eens naar dit boek. Een derde van de bladzijde is niet beschreven. De typografie en lay out moet de makkelijkheid van de tips in dit boek benadrukken denk ik. Dat lijkt ook vooral de stelling van dit boek te zijn. Maar waarom mag iets geen moeite kosten? waarom mag je er niet meer doorwrocht over nadenken en dan iets doen? "Een Duits onderzoek bureau rekende uit dat een potje aardbeienyoghurt een gemiddelde afstand van 4500 kilometer aflegt tussen boerderij en keukentafel". Daar wil ik dan méér over weten. Dat staat er wel leuk, maar hoe dan? Waar gaat het heen? Waardoor komt dat dan? Wie bepaald dat? Wie verdient daaraan? Hoe worden die aarbeien geteeld? Wat stopt men in de yoghurt? Zitten daar überhaupt wel aardbeien in? Maar helaas is zo'n opmerking niet meer dan een sidekick.
Ik ben geen praktisch idealist, zoveel is duidelijk. De babbelzieke luchtigheid, als een schuimpje. Je krijgt iets lekkers, maar even op de tong en het is weg.
En die bladzijde gewoon helemaal beschrijven, dat had toch zeker een paar bomen gescheelt...

Wel heb ik een aantal websites overgeschreven.

Journal Entry 14 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Saturday, July 21, 2007
Gisteren binnengekregen!

Redfloor bedankt voor het ringen en iiwi voor het verzenden.

Journal Entry 15 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Monday, August 13, 2007
Tja, heel veel van hetgeen besproken werd was natuurlijk al bekend. Toch blijf ik het goed vinden af en toe de dingen weer eens op een rijtje te hebben en daar vond ik dit een erg goed boekje voor!

Het boekje gaat waarschijnlijk deze week richting Frakke-Per (in een pakketje voor Letterzetter).


Journal Entry 16 by Frakke-Per from Rottumerzijl, Groningen Netherlands on Tuesday, August 21, 2007
Gearriveerd. Ter bladering en lezing de komende anderhalve week.

Journal Entry 17 by Frakke-Per from Rottumerzijl, Groningen Netherlands on Tuesday, August 28, 2007
Bladerend bekeken, dit boek. Een weloverwogen oordeel komt er dan ook niet uit mijn toetsenbord rollen, maar een oordeel wel: matig, matig, matig. Vele open deuren, tóch een wat bevoogdende toon (die mijn recalcitrantie opwekt) en soms adviezen die wel erg eenzijdig zijn. Zo koud mogelijk wassen bijvoorbeeld, en voorbijgaan aan wat diverse wasmachinereperateurs mij verteld hebben: wasmachines gaan langer mee als ze af en toe een heel hete was draaien. Of bijvoorbeeld het gebruik van elektrische tandenborstels afraden, terwijl dit voor veel gebitten beter is dan gewone tandenborstels en hoe minder gebitsproblemen hoe beter de wereld, toch?
Maar natuurlijk staan er ook tips in waarmee ik mijn leven een heel klein beetje kan verbeteren. Zoals wollen truien in de douche mee laten stomen als je toch doucht en daarna de tegels ontkalken met een plantenspuit met een waterazijnmengsel.

Journal Entry 18 by Frakke-Per at on Tuesday, August 28, 2007

Released 11 yrs ago (8/28/2007 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Op naar Oehoeboeroe.

Journal Entry 19 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, August 29, 2007
lag vandaag (samen met een ander ringboek) in de brievenbus. Het mag nog even op de stapel! Dank voor het ringen redfloor, dank voor het sturen frakke-per.

Journal Entry 20 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Thursday, September 06, 2007
misschien ben ik al een wereldverbeteraar, want veel nieuws kwam ik niet tegen. En ik probeer naar een deel van de tips ook te leven. Niet alles, want dan word ik een zuurpruim. Jammer vind ik het dat één aspect van vele problemen niet aan de orde komt: de overbevolking. Ik weet dat het een moeilijk onderwerp is, maar ik ben ervan overtuigd dat alles en iedereen beter af zou zijn als er wereldwijd minder geboortes zouden zijn. Desalniettemin toch lekker gelezen hoor! Ik ga kijken of Zarus (whoever that may be) het boek al wil ontvangen.

RELEASE NOTES:

sorry, het heeft even geduurd, maar dit boek gaat morgen in de brievenbus op weg naar zarus.

Journal Entry 22 by Zarus from Wateringen, Zuid-Holland Netherlands on Monday, September 17, 2007
Ik heb het boek vandaag ontvangen en zal er zo spoedig mogelijk in beginnen.
Bedankt!

UPDATE: Nou hij is uit hoor! Erg interessant inderdaad. Staat veel in, heel veel zelfs. Zoveel dat je er een dagtaak van zou kunnen maken om "praktisch ideaal te zijn". Nou heb ik daar niet zo'n zin in, ik heb er toch wel wat dingen uitgehaald. Ik denk dat ik door het lezen van dit boek weer een klein beetje meer idealist geworden ben.

Ik ga nu het adres vragen van de next-in-line.

UPDATE 1/1/08: Ik heb het boek een hele tijd terug al naar French-Girl gestuurd, maar daarna heb ik niks meer gehoord... Ik ga haar even mailen om te vragen of het ooit is binnengekomen.

Journal Entry 23 by French-girl on Sunday, January 06, 2008
Ik schaam me dood! Het boek ligt inderdaad een hele tijd bij me thuis. Ik was hem kwijt... Ik heb hem meteen uitgelezen. Ik plaats binnenkort een berichtje erover, en stuur hem naar Monalisaa zodra ik haar/zijn adres heb!
Bedankt Floor en Zarus!

Journal Entry 24 by French-girl on Wednesday, January 09, 2008
Praktische Idealisme is meer gemaakt voor de cynisten onder ons dan voor wie iets van een wereldverbeteraar heeft. Meeste tips en ideen ken de beginnende wereldverbeteraar al. Maar of de cynisten nou het boek wel zouden kopen/lezen?

Het is wel een fijne poging om van dat geitenwollen imago af te komen. Wat is dat toch dat als je een beetje idealen heb, als een looser wordt bestempelt... (Mijn broer vroeg laatst waarom ik altijd met de trein reis, als ik naar Frankrijk ga. Beter voor het milieu zei ik. Hij aantwoorde: volgende keer kom maar dan op de fiets, dat is nog beter) En dat tussen je vrienden die wel milieubewust zijn, als een terrorist wordt gezien als je een frikandel durft te eten? Mag het gewoon een beetje daar tussenin?

Maar goed, ik had eigenlijk gehoopt dat het een 'serieuze' essay zou zijn over hoe idealisme toch een plaats kan krijgen in onze 'efficiente' wereld...

Of dan echt een handboek met echte praktische tips. Dat lijst met seizoen groeten bijvoorbeeld, dat soort informatie wil ik nou weten. Over cosmetica is zeker ook veel te zeggen (wel producten gebruiken minder 'schone' stoffen)...

Ik vond het boek ook iets te breed; over je wasmachine EN de opvoeding van je kinderen?? Nou, ok, het gaat om de perspectief.

Ten slotte, ik vind dat ze over bookcrossing hadden mogen hebben; toch best idealistisch, niet waar? :-)

Sorry voor de gebrekkig Nederlands!

Het boek is onderweg naar Monalisaa


Journal Entry 25 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Sunday, January 13, 2008
Ik heb het boek ontvangen en ben er benieuwd naar, maar er zijn nog wat andere ringboeken vóór ;-)

Journal Entry 26 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, March 05, 2008
Ik vond dit wel een aardig boek: niet echt veel nieuws, soms een beetje belerend, maar toch wel stimulerend en een goede aanleiding om weer eens stil te staan bij wat je zelf nog ietsje beter kunt doen. In ieder geval print ik sinds ik dit boek lees op m'n werk weer dubbelzijdig, en gaan hier in huis de lamper weer wat consequenter uit.
En voor degenen die denken die dat zo minimaal is dat het toch niets helpt, staat voorin het boek een schitterend gedicht, dat ik beslist ga overtypen op m'n weblog.

Bedankt voor het ringen, redfloor!
Zodra ik haar adres heb, gaat het boek door naar Plinius, die de laatste lezer is voor deze ring.

Journal Entry 27 by Plinius from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, March 09, 2008
gisteren in de bus, dank je Monalisaa.
Ik ben benieuwd naar dit boek, ik ben niet echt een beginnende wereldverbeteraar, maar wat nieuwe ideeen opduiken is altijd nuttig. Overigens krioelt het hier van de ringboeken, maar ik doe m'n best...

Journal Entry 28 by Plinius from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, March 16, 2008
aardig boek, maar weinig nieuwe dingen voor mij. Ik maak behoorlijk bewuste keuzes en ik vind het nog steeds jammer dat een aantal dingen gewoon boven mijn budget gaan; een eco-huis of zonnepanelen en zo staat er nog wel wat op mijn verlanglijstje. Ik heb wat sites overgenomen en van het gedicht genoten.
Maar wat hebben jullie toch tegen geitewollen sokken!? *haalt drie paar van de drooglijn af*

Journal Entry 29 by Plinius at De Groene Passage in Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, March 27, 2008

Released 11 yrs ago (3/26/2008 UTC) at De Groene Passage in Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Waar anders dan bij de onbespoten supermarkt?

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.