De onzichtbare jongen

by Bernlef | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingBarbjewing of Gouda, Zuid-Holland Netherlands on 4/11/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, April 11, 2006
Van bol.com (deels achterflap):

"Ze zaten samen op school, twee jongen van 13 in het Amsterdam van de jaren '50. Max Veldman is onderzoeker, die dingen weet waar de meeste jongens niets van begrijpen. Hij wil de onzichtbare wereld van de wind in kaart brengen, haar vastleggen in cijfers en getallen. Zelf wil hij ook het liefst onzichtbaar worden. Max woont samen met zijn vader, die op de cacaofabriek van Blooker aan de Amstel werkt. Dat zijn moeder er na de oorlog vandoor is gegaan met een Canadees, durft hij pas later te bekennen. Wouter van Bakel heeft totaal andere dromen. Hij wil harder lopen dan de wind, de 100 meter onder de 11 seconden. Ook hij leeft zo in een wereld van tijden en cijfers. Door max leert Wouter een andere, wonderbaarlijke werkelijkheid kennen.
De bijzondere, hechte vriendschap verwatert als de jongens naar de hbs gaan, en van lieverlee verliezen ze elkaar uit het oog. Pas jaren later, als Wouter revalideert van een spierziekte, ontdekt hij max in een psychiatrische inrichting in de buurt. Dan blijkt ihj de enige persoon te zijn met wie de 'onzichtbare jongen' wil praten. Maar dat er nog een grotere tragedie in Max' familie verborgen wordt gehouden, ontdekt Wouter pas als Max werkelijk onzichtbaar is geworden.
Bernlef, die beroemd is door grote romans als Publiek geheim, Boy, Hersenschimmen en het recente Buiten is het maandag, bewijst zich opnieuw met deze roman. Met zijn heldere, bijna laconieke toon voert hij de lezer een wereld binnen die zich maar langzaam blootgeeft."

Ik vond het een mooi boek met een bijzondere sfeer. Ik kon net m'n vinger niet achter de precieze dubbele betekenis van Bernlef krijgen. Je voelt dat hij nog iets wilt zeggen, maar wat precies... Het is niet het beste boek dat ik ooit las (vond Hersenschimmen bijvoorbeeld al mooier), maar ik vond het wel de moeite waard, zeker door de sfeer die hij weet op te roepen.

Het boek gaat langs:

EmEli
Digimike

en in de tweede ronde komen daarbij:

- Elefteria
- Maupi
- Maddiesmum <--Het boek is hier
- cestmoicestmimi
- fifna
- zippora

Journal Entry 2 by EmEli from Voorschoten, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, April 13, 2006
Het boek werd net door de postbode gebracht. Bedankt voor het opsturen!

Journal Entry 3 by EmEli from Voorschoten, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, April 18, 2006
Ik vond het een mooi verhaal. Het langzame lopen terwijl de rest van de wereld om je heen veel sneller gaat was voor mij heel herkenbaar. Bedankt voor het ringen!
Zodra ik het adres van Digimike heb gaat het boek weer op reis.

Journal Entry 4 by Digimike from Beekbergen, Gelderland Netherlands on Thursday, April 27, 2006
Ontvangen! Dank je wel, Emeli, voor het toesturen van dit boek en het blije kaartje dat erbij zat.
Barbje, bedankt voor het ringen. Tegelijkertijd met dit boek vond ik ook mijn BC-shirt en stickertjes in de brievenbus. Dank je wel voor het toesturen! Ik maak de portokosten nog even naar je over.

Journal Entry 5 by Digimike from Beekbergen, Gelderland Netherlands on Saturday, May 13, 2006
Wat een mooi boek! Wat kan Bernlef toch goed beschrijven hoe er langzamerhand iets raars gebeurt in iemands hersenen: dingen vergeten of juist weer herinneren of zoals in dit verhaal: dingen niet kunnen vergeten. En je kunt je inderdaad afvragen: wie is er nu gek? De psychiater of Max?

Barbje, wat zal ik doen? Het boek terugsturen naar jou of op het forum vragen of nog iemand belangstelling heeft voor dit boek?

Edit: een nieuwe ringronde:

- Elefteria
- Maupi
- Maddiesmum
- cestmoicestmimi
- fifna
- zippora

Dit boek geef ik volgende week aan Elefteria

Journal Entry 6 by Elefteria from Enschede, Overijssel Netherlands on Saturday, May 27, 2006
van digimike gekregen vanmiddag. ringen hebben altijd voorrang, maar ik denk dat deze nog zo'n 800 bladzijden moet wachten...

Journal Entry 7 by Elefteria from Enschede, Overijssel Netherlands on Tuesday, June 13, 2006
mooi boek in een prettig leesbare stijl. de vriendschap tussen twee jongens / jonge mannen net na de oorlog. hoe "het nieuws" toen beleefd werd. ziekte en wel of niet herstellen. de rol van toeval en berekenbaarheid. ik moest een paar keer denken aan De Avonden van Reve, dat in dezelfde tijd speelt, maar zo'n geheel andere sfeer ademt. natuurlijk: het zijn twee totaal verschillende schrijvers.

Journal Entry 8 by Elefteria at BookRing in Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases on Tuesday, June 13, 2006

Released 15 yrs ago (6/13/2006 UTC) at BookRing in Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

via castricum en een koerier naar maupi

Journal Entry 9 by rem_HHX-328595 on Saturday, July 1, 2006

Journal Entry 10 by rem_HHX-328595 on Wednesday, July 5, 2006
Ik heb het graag gelezen, maar nu ik de balans opmaak komt het boek er niet zo positief uit.

Wat plussen: mooie zinnen, arme Max, overtuigend gekke Max, jongensvriendschap bestaat (of niet, maar de mythe wordt met succes instandgehouden ;-).

Een Grote Min: die irritante cursief gedrukte inleidinkjes, die nix toevoegen.

De Grootste Min: die laatste twee zinnen. Je zou er bijna bewondering voor kunnen hebben dat het een auteur lukt zijn hele verhaal met één zo korte slotalinea onderuit te halen. Wat enorm stom, zeg.

Nu is Maddiesmum aan de beurt.

Journal Entry 11 by maddiesmum from Sittard, Limburg Netherlands on Sunday, July 9, 2006
boek gisteren ontvangen. Moet eerst nog en ander boek uitlezen maar daarna ga ik er meteen aan beginnen. Bedankt voor het opsturen

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.