Elena's vlucht

by Susan Smit | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingBarbjewing of Gouda, Zuid-Holland Netherlands on 3/8/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, March 8, 2006
Heb dit boek in een opwelling gekocht, omdat ik de kaft mooi vond en omdat ik Susan Smit kende van het met plezier gelezen 'Heks'. Was benieuwd of ze ook een roman kon schrijven. Kon met moeite in het boek komen, heb de eerste pagina's ik denk wel 4x gelezen. Maar toen ik er eenmaal in begonnen was greep het me ook wel. De groep zigeuners, hun leefwijze, hun overtuigingen, ik kreeg er steeds meer beelden bij. De rode lijn van het verhaal stelt misschien niet zoveel voor, maar de wereld die Susan Smit laat zien, zowel die van de zigeuners, als die van de dorpelingen is boeiend. En dat tegen de achtergrond van de opkomende Tweede Wereldoorlog. Het boek verrastte me, er zit wel wat 'spiritueels' in, maar het is er m.i. niet van doordrenkt. De vrouwen zijn wel veel beter uitgewerkt dan de mannen. Ik vond het wel bijzonder, en het is ook nog Internationale Dag van de Vrouw, en kan het daarom niet laten om het te registeren en als ring aan te bieden... :-) Wie wil?

Dettie
Bien
Kaylihi
Eilan86 <-- Het boek is hier!
Zijdewerkster

Van de achterflap:

"Elena, een Roma-zigeunermeisje, reist met haar 'kumpania' -een groep van zigeunerfamilies- door West-Europa. Op haar veertiende wordt ze tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een oudere, afstandelijke weduwnaar, en vanaf dat moment moet ze zich schikken in de ondergeschikte rol van 'romni', getrouwde vrouw. Als Elena een jaar na de bruiloft nog steeds niet zwanger is en kwade tongen beweren dat ze haar echtgenoot heeft vervloekt, besluit ze die besloten zigeunergemeenschap te ontvluchten.
Elena vindt werk in een dorp in Limburg, maar ontdekt al snel dat ze nooit geaccepteerd zal worden door de 'gadje', de niet-zigeuners. Alleen Nicolaas, een intelligente jongeman met dezelfde dromen als zij, is vriendelijk tegen haar. Er lijkt iets tussen hen op te bloeien, maar dan wordt Elena opnieuw gedwongen te vertrekken."

23 maart verstuurd naar Dettie!

Journal Entry 2 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Friday, March 24, 2006
Ha daar is Elena! Ben erg benieuwd. Er zijn nog 2 ringboeken voor deze maar ik begin er zo snel mogelijk aan.
Dankjewel Barbje!

Journal Entry 3 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Saturday, April 29, 2006
Ik was nieuwsgierig naar een boek van Susan Smit omdat ik haar altijd boeken zie beoordelen bij het t.v. programma goedemorgennederland.
Om eerlijk te zijn ben ik niet kapot van haar boek.
Het verhaal zelf is een liefdesverhaaltje, niet echt bijzonder zoals Barbje ook al zegt.
Het leven van de zigeuners wordt naar mijn gevoel niet echt uitgelicht. De oude vrouw vond ik het meest bijzondere, door haar wijsheid en inzicht maar daarvoor hoefde ze niet persé een zigeunervrouw te zijn. Er werden veel, soms cryptische, wijsheden door het verhaal geweven. Ik ben wel benieuwd of het inderdaad zo was dat de zigeuners naar Frankrijk trokken om Sara te aanbidden.

Toch ben ik blij dat ik het gelezen heb, ik weet nu tenminste hoe Susan Smit schrijft en dát wilde ik weten.

Edit: Nog even gegoogled:

Les Saintes Maries de la Mere
Volgens een legende zouden daar de 3 Maria's uit het Evangelie (Maria Magdalena, Maria van Salome en Maria, de moeder van Jacobus) aan land zijn gegaan.
De plaats is tevens een bedevaartsoord voor zigeuners. Twee maal in het jaar, in mei en in september, zijn er de grote bedevaarten voor de zigeuners. Vanuit alle landen trekken ze dan op naar Les Saintes Maries de la Mere om er de heilige Sara te vereren.

Het boek is woensdag 3 mei op reis gegaan naar Bien

Journal Entry 4 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Saturday, May 6, 2006
Vandaag ontvangen, komt zo snel mogelijk aan de beurt.

Bedankt Dettie, voor het sturen en de mooie kaart

Journal Entry 5 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, June 22, 2006
Ik had het boek meegenomen toen ik vorige week ging kamperen, mijn zusje heeft het toen ook nog snel gelezen dus ik zal haar vragen om ook nog even een journal te schrijven.

Ik vond het wel een prettig boek om te lezen, niet het beste wat ik ook heb gelezen maar wel aangenaam om in het zonnetje te lezen.
Ik had inderdaad ook wat meer diepgang van Susan Smit verwacht, maar toch heb ik wel wat geleerd over zigeuners.

Bedankt voor het ringen Barbje, ik zal Eilan86 vragen of ze het boek nu wil lezen.

Journal Entry 6 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Friday, June 23, 2006
Ik was met mijn zus bien op vakantie toe ik zag dat ze dit boek meegenomen had. Ik ben een liefhebber van susan smit haar boeken dus wilde ik dit boek ook graag lezen. Ik vond het een mooi boek en het las makkelijk weg. Ik vond het interessant om te lezen hoe de zigeuners leven en hoe de rang tussen vrouwen en mannen zijn. Het liefdes verhaal vond ik best wel meeslepend. Ik ging wel in het boek op en kon het niet wegleggen totdat ik hem werkelijk uit had.
Groetjes Saskia.

Journal Entry 7 by kaylihi from Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Tuesday, June 27, 2006
Vandaag gekregen bedankt! Heb alleen nog twee ringboeken liggen.Zal proberen snel door te lezen.

Journal Entry 8 by kaylihi from Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Tuesday, July 4, 2006
Ben nog in een ander boek bezig,maar verheug me om het te lezen.De voorkant ziet er erg mooi uit.

Journal Entry 9 by kaylihi from Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Sunday, July 23, 2006
Vond het een heel mooi boek.Heb het ook in een dag uitgelezen. Vond het interessant om dingen te lezen over de gewoontes van zigeuners en het verhaal tragisch,maar aan de andere kant ook romantisch.Vond het heel erg de moeite waard om te lezen.Heel erg bedankt voor het ringen!

Journal Entry 10 by Eilan86 on Tuesday, August 29, 2006
Vandaag ontvangen. Ik zal het spoedig lezen

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.