Pärstäkerroin (orig. Trynefaktoren)

by Torgrim Eggen | Literature & Fiction |
ISBN: 9512071770 Global Overview for this book
Registered by wingem64wing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 3/4/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
9 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingem64wing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, March 04, 2006
Eggenin toinen suomennettu romaani oli vallan nautittavaa luettavaa. Pärstäkerroin kertoo poliittisesta pelistä hyvin satiirisesti; Eggen uskaltaa tölväistä lähes kaikkea mahdollista jopa norjalaisille niin pyhää ja rakasta urheilua. Tässäkin kirjassa lukija odottaa henkeäpidätellen loppuratkaisua. Ja vaikka tavallaan loppuratkaisu oli hyvin ennakoitavissa, se ei himmentänyt lukunautintoa. Pärstäkerroin on ehdottomasti hyvin korkealla tämän vuoden suosikkikirjojen listalla. Sisustaja ei vielä täysin saanut minua lämpiämään hänen tyylilleen, mutta Pärstäkerroin teki sen.

"Poliittinen elämä oli kuin jäätelöbaari jossa voi valita lukemattomista eri mauista mutta jossa ei koskaan saanut muuta kuin jäätelöä."

Ainoan pienen miinuksen antaisin hieman huolimattomalle toimitustyölle. Saattaa tietysti olla, että Eggen itse käyttää välimerkkejä normeista poikkeavasti, mutta minua ainakin käännöksen horjuva välimerkkien käyttö rupesi ärsyttämään. Sääntöjä voi toki rikkoa, mutta niitä pitäisi sitten rikkoa säännönmukaisesti. Pitäisi ehkä tutustua alkuperäiseen, jotta voisi tarkistaa, oliko siinä käytetty pilkkuja yhtä säästeliäästi.

Journal Entry 2 by wingem64wing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, March 04, 2006
Pärstäkerroin on nyt tarjolla rinkinä. Mukaan ovat ilmoittautuneet:

aava (Jyväskylä)
dotdot (Helsinki)
CatharinaL (Tampere)
EkaVekara (Tampere)
lukutuoli (Tampere)
myntti (Tampere)
hetku77 (Nokia)

Journal Entry 3 by wingem64wing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, March 13, 2006
Rinki lähtee liikkeelle Jyväskylästä. Kirja lähtee aamupostin mukana aavalle.

Journal Entry 4 by aava from Dals-Ed, Västergötland Sweden on Wednesday, March 15, 2006
Yleisesti tunnettujen BC-periaatteiden mukaisesti rinkikirjat eivät saavu yksinään:tänään postin mukana tulikin kaksi rinkiä perille.Kiitos em64 jolta toinen kirjoista oli, eiköhän tästä mukavasta urakasta selvitä :)


Journal Entry 5 by aava from Dals-Ed, Västergötland Sweden on Wednesday, March 22, 2006
Luulen, että odotukseni olivat jokseenkin korkealla tämän kirjan suhteen. Aihepiiri kutkutti kummasti mieltäni ja luvassa piti olla kunnon satiiria, onhan politiikan ja median maailma siihen erittäin otollinen. Kyllä Eggen osittain lunasti lupauksia, mutta vain osittain. Kirja lähti aika hitaasti liikkeelle, keskivaiheilla alkoi olla jo kunnon meininkiä ja loppu olikin vähän likilaskuinen dramaattisesta juonenkäänteestä(joka oli kyllä hieman ennalta-arvattava...)huolimatta.

Ajoittain Eggen pääsi ihan kunnolla kiinni siihen mitä satiiriksi sanotaan, mutta olisin vielä kaivannut terävämpää otetta. Ja kyllä median edustajien kutsuminen mammutinmetästäjäksi oli aika huvittava, mutta silti ihan liian helppoja stereotypioita kirjassa oli, niin poliitikoista kuin toimittajista.

Yritän ehtiä vielä huomanna postittamaan kirjan eteenpäin dotdotille.

edit 26.3.2006:Postitettu 23.3.

Journal Entry 6 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, March 27, 2006
Pärstäkerroin ilmestyi lokerooni. Minulla on pari rinkikirjaa, joiden jälkeen käyn käsiksi tähän.

Edit 9.4.2006:
Pärstäkertoimen lukeminen vei yllättävän paljon aikaa. Vasta puolivälissä, toisen osan alkaessa lukeminen alkoi sujua tai tarina kulkea. Politiikka ja tiedotusvälineet ovat vaikeita aiheita. Niitä on käytetty paljon ja luultavasti niistä on vaikea saada irti mitään uutta. Eggen oli mahduttanut kirjaan yllin kyllin henkilöitä ja tapahtumia. Kirja oli täynnä yksityiskohtia ja viinisnobbailua. (Se toi elävästi mieleen Sisustajan.) Ehkä osittain tämä koristeellisuus hidasti lukemista. Kirjassa oli paljon turhaa. Hiihtäjäsankarin perhettä koskenut tapaus oli minusta suurin turhuus. Saman asian olisi saanut esiin pienemmälläkin episodilla. Turhan suureellisia ratkaisuja oli kirjassa muitakin. Realistisemmat olisivat ehkä antaneet satiirille syvyyttä. Nyt kirjasta jäi yliampuvan farssin tunnelma. Kirjalla oli kyllä hetkensä ja niitä oli paljon. Siksipä ei lainkaan harmita, että elämää kului tämän kirjan parissa.

Käännöksessä jäin ihmettelemään vain paria asiaa. Ensimmäinen oli intakti. Miksi "Norcomin monopolistinen struktuuri oli säilynyt hämmästyttävän intaktina"? Ärsyttävää. Miksi ei koskemattomana tai eheänä? Toinen oli komparatiivin vaikeus: "vähemmän ystävällisemmin".

Kiitos lukumahdollisuudesta, em64. Kirja lähtee 10.4. takaisin Tampereelle.

Journal Entry 7 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, April 11, 2006
Kirja tupsahti äsken postiluukusta; kiitos, dotdot! Alan lukea lähipäivinä. Odotan jännityksellä, mitä tuleman pitää. Sisustajasta tykkäsin aivan älyttömästi, joten saa nähdä, miten Pärstäkerroin pitää pintansa vertailussa.

Journal Entry 8 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, April 12, 2006
Taas tuli vajaat 600 sivua luettua lähestulkoon yhdeltä istumalta...

Sisustajan tapaan tämäkin kirja käynnistyy nahkeasti. Pidemmälle päästyä tarina terästyy, tosin hitaanpuoleisesti. Alun Vietnam-episodi kummittelee kantavana rakenteena loppuun asti: selkäänpuukotusmentaliteetti on ujutettu taitavasti kaikkien juonikuvioiden taustalle. Mediapeli näyttäytyy odotetusti irvokkaana ja norskin mahtipontisena. Mieleen tulee väkisinkin Munch ja heti perään Vigelandin toisiinsakietoutuneet kieroilijat.

Aiheen perusteellinen käsittely alkaa kuvottaa jo 100 sivun jälkeen: vajaa 600-sivuinen paketti toimii kuin aimo kulaus Møllerin kalanmaksaöljyä. Poliittisen diskurssin kliseet ja ideologiset ikonit ovat kiivaassa käytössä: norjalaisesta yhteiskunnasta, kaikkien ministeriöiden toiminta-alueilta, kalutaan irti kaikki mahdollinen; sokeripilleristä tarjotaan sekä myrkky- että naminamipuoli. Norjan ja kaukoidän (toiseuden) rinnakkainasettelu osoittautuu oivaksi konstiksi: vertauskuvana likainen lumipallo helvetissä tai vastaavasti piruparat pohjolassa... Kiinalainen juttu koko poliittinen mediasirkus!

Norjan poliittisen kentän ja sen päävaikuttajien tuntemus toisi varmasti lisäassosiaatioita tarinaan. Toisaalta, ehkä Norja tapahtumapaikkana muodostaa ulkopuolisuudesta nousevan jännitteen, jonka kautta tarkasteltuna merkityksellisiksi nousevat hyvinkin eri asiat kuin natiivilukijalle. Suomalainen lukija seuraa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan ruotimista "tuplatoiseuden" kautta.

Eri tasoilla toimivat poliittiset kliseet ja ikonit lataavat tekstin täyteen merkityksiä. Ihastuin jo Sisustajassa Eggenin tapaan sirotella yltympäriinsä lievän snobistisia yksityiskohtia ja jaella tarinan siiveltä nokkelia piiskansivalluksia. Myös luennoiva tyyli istuu teokseen kuin vappunenä poliitikon päähän... Ehdottoman älykkäästä kielestä ja tekstinrakentelusta irtoaa arvosanaksi 9/10--kalaöljynetova aihepiiri pudottaa yhden pisteen.

Pieni pulputus kuitenkin: miksi teoksessa, jossa ruoditaan median kieltä myös vierassanojen ortografian (Mørch, Peking) suhteen, kirjoitetaan kuitenkin "Erroll Flynn", "Catch 22", "Ko Samui" ja "How Deep is Your Love"? Hetkittäin, erityisesti kirjan loppupuolella, juonenkuljetus tuntui lisäksi uuvahtelevan... tai sitten uuvahtelija olinkin minä itse aamuyön tunteina :-) Nämä ovat kuitenkin epäolennaisuuksia: kokonaisuutena kirja oli mitä mainioin.

*****
Politiikan ja median yhteenkytkeytymä sopi mainiosti myös dotdotin kuoressa mukana tulleeseen Yleisradio-korttiin :-D Molemmissa vallan muodoissa on sitäpaitsi lopulta yhtä vähän sex appealia kuin kortin 70-lukulaisessa YLE-tönössä...

Annan kirjan lukutuolille vappuviikolla. Sitä ennen EkaVekara haluaa lukea kirjan pikapikaa.

Journal Entry 9 by EkaVekara from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, April 12, 2006
Alan lukea.

Journal Entry 10 by EkaVekara from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, April 24, 2006
Sainpas luetuksi. Kirjan aihepiiri sinänsä ei ollut minusta kovin kiinnostava, mutta jokin tässä silti tempaisi mukaansa. Enemmän kyllä pidin Sisustajasta.

Journal Entry 11 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, May 02, 2006
Kiitos kirjan toimittamisesta ja mukavasta juttuhetkestä konservatorion kuppilassa, CatharinaL! Jälkikasvun ylivauhdikas energianpurku rauhoittui kotimatkalla, tilanne hallinnassa :)

EDIT 08.05.2006
Odotukseni olivat aika korkealla varmaan sen vuoksi, että olin pitänyt Sisustajasta. Näiden kahden kirjan vertailussa tämä jäi minusta toiseksi - lähinnä varmaan sen vuoksi, että tämän kirjan aihepiiri oli itselle kovin vieras. Politiikka ja mediamaailma näyttäytyivät juuri niin kieroina ,tai vielä kierompina, kuin olin ajatellut. Kirjassa oli paljon terävää oivallusta ja sanankäyttöä, mutta jäin miettimään, onko tällainen sanankäyttely jotenkin itsetarkoitus, koska lopputuloksena lukeminen oli aika vaikeaa ja aikaaviepää. Viime aikoina olen itse viehättynyt enemmän kirjailijoista, joilla on yksinkertaistamisen taito.
Kritiikistäni huolimatta pidin kyllä tästäkin Pärstäkertoimesta, ja Eggen jää sille listalleni, joiden kirjailijoiden seuraavia teoksia jään innolla odottamaan. Kiitos, em64! Annan kirjan myntille jossain sopivassa tilaisuudessa mahdollisimman pian!

Journal Entry 12 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, May 09, 2006
Sain kirjan Lukutuolilta tänään. Kiitoksia kirjasta & kahvista ja pullasta.
Yksi rinkikirja on tämän edellä, mutta sitten pääsen Pärstäkertoimen pariin.

Journal Entry 13 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, July 06, 2006
Kirja tuntui lähtevän vähän hitaasti liikkeelle, mutta pääsi sitten mukavasti vauhtiin. Silti kirjan loppu tuntui sitten taas pitkästyttävämmältä. Kiinnostavaa kieroilua ja ihan osuvia piikkejä välillä. Naurattikin satunnaisesti. Tapahtumat olisi voinut kuvitella Suomeenkin. Mihinkähän aihepiiriin Eggen seuraavaksi tarttuu? No joo, ei minulla ole oikein mitään lisättävää aikaisempien lukijoiden kommentteihin - nytkin taisin toistella jo kertaalleen sanottua. Toimitan kirjan takaisin em64:lle viimeistään elokuun miitissä.

Journal Entry 14 by winghetku77wing from Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, December 18, 2009
25.7.2006 Tämä tarttui mukaan välimiitistä, ikään kuin ei muuten olisi tarpeeksi lukemista :).

18.12.2009 Vierähti näköjään tovi, jos toinenkin ennen kuin pääsin lukemaan tämän kirjan. Sain sen itseasiassa loppuun jo viime viikolla, mutta JE jäi kirjoittamatta. Vaikka politiikka aihepiirinä on varsin puiseva, niin nautin Eggenin kirjoitustyylistä suunnattomasti. Eggenin soisikin tarttuvan vähän mukavampiin ja mielenkiintoisempiin aiheisiin kuin Sisustajassa ja Pärstäkertoimessa - vai toimisiko hänen tyylinsä leppoisan aiheen kerronnassa sittenkään? Huomasin, että Eggeniltä on suomennettu Kaksoset viime vuonna, joten täytyy se laittaa lukulistalle jossain vaiheessa. Nyt tämä JE lähti kyllä aivan sivuraiteille (syytän imetysdementiaa) - lyhyesti sanottuna minulla ei taida olla juurikaan lisättävää aiempien lukijoiden kommentteihin ja että Eggen rules.

Journal Entry 15 by Margih at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, August 08, 2011
Sisustaja-kirjan muistaen oli tämä kirja pakko napata laukkuun illan miitistä.

Journal Entry 16 by Margih at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, January 20, 2017

Released 3 yrs ago (1/20/2017 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämä kirja jäi lukematta, ei osunut kyllä yhtään minun lukuhaluihini. Kirja lähtee illan miittiin ja jonkun toisen bookcrossaajan kassiin toivottavasti. Jos ei tee kauppaansa niin kirjaston vaihtohylly saa täydennystä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.