Eevan kätketyt kasvot

Registered by RoryG of Palmdale, California USA on 2/21/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by RoryG from Palmdale, California USA on Tuesday, February 21, 2006
www.likekustannus.fi:
Eevan kätketyt kasvot on henkilökohtainen ja järkyttäväkin kertomus siitä, millaista on kasvaa naiseksi islamilaisessa maailmassa. Nawal El Saadawi kertoo pikkutyttöjen ympärileikkauksesta ja heihin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta sekä aikuisten naisten prostituutiosta, sukupuolisuhteista, järjestetyistä avioliitoista ja avioeroista. Hän ei keskity pelkästään islamilaiseen kulttuuriin, vaan laajentaa näkökulman maailmanhistoriaan ja naisen aseman yleiseen kehitykseen.
Nawal El Saadawi on kansainvälisesti arvostettu egyptiläinen lääkäri, kirjailija ja arabinaisten oikeuksien puolustaja. Kirjojensa sensuroinnista, vankilatuomiosta ja tappouhkauksista huolimatta El Saadawi kirjoittaa yhä arabinaisten ongelmista ja taistelusta oikeuksiensa puolesta.

"Eevan kätketyt kasvot on tämän kaunokirjailijanakin merkittävän yhteiskunta-aktivistin puolustuspuhe naiseudelle. Se on nykyistä arabikulttuuria kuvaava teesikokoelma, jossa poraudutaan myös feminiinisyyden alkuperäiseen olemukseen." - Mari Viertola / Turun Sanomat

"El Saadawin teos ravistelee länsimaista lukijaa terveellisesti." - Maila-Katriina Tuominen / Aamulehti

"Nawal El Saadawin Eevan kätketyt kasvot ilmestyi vuonna 1980 ja sitä on pidetty musliminaisen asemaa kuvaavana kirjallisuuden klassikkona, arabimaailman "Toisena sukupolvena." -Johanna Vihanto / Demari


Lainasin tämän kirjastosta ja kun näin kaupassa tarjouksessa oli pakko ostaa. Kirjoitus etenee loogisesti, mikä on joskus ongelma asiakirjallisuudessa, joka ei ole varsinaista tutkimusta (tosin joskus tutkimuksissakin on tämä ongelma). Näkökannat on perusteltu huolellisesti, eikä vain lähdetty kirjoittamaan mutu-tuntumalla itselle tärkeästä aiheesta sen kummempaa miettimättä, mitä näkee myös paljon. Toisin sanoen, lukemisen arvoinen kirja.

Journal Entry 2 by RoryG from Palmdale, California USA on Monday, November 06, 2006
Tämä lähtee kiertämään kirjarinkinä.

Osallistujat ovat:
1. Louhi, Oulu
2. Kemppu, Oulu
3. lunatum, Oulu
4. hetku77, Nokia
5. miinakoo, Helsinki
6. Sirah, Helsinki
7. CandyDarling, Helsinki
8. dotdot, Helsinki
9. Margih, Tampere
10. aet, Helsinki

... ja takaisin minulle.

Edit 9.11.2006: Kirja lähtee matkaan ensi viikolla joku päivä kun ehdin postiin. Rinkiin voi silti liittyä myöhemminkin.

Edit 22.11.2006: Kirja matkaa Louhelle tiittapaupin mukana tämän viikon lopulla.

Journal Entry 3 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Sunday, November 26, 2006
Sain kirjan Oulun minitapaamisessa. Yritän lukea nopeasti.

EDIT 10.1.
Yritykseksi jäi. Syytän joulukuun kestänyttä kovaa työputkea. Pelkäsin myös liikaa tarttua tähän kirjaan, mutta se yllätti minut vetävällä kirjoitustyylillä ja realistisella sekä analysoivalla otteella. Pelkäsin, että kirja olisi ollut liian mässäilevä tms.

Opin tosi paljon uutta uskonnoista yms. Tajusin myös ihan uusia asioita, joita en ole aiemmin tajunnut ajatella, esim. "kirjan uskontojen" vaikutteet toisiinsa (juutalaisuus ja kristinusko vanhempia kuin islam). Toki tämän tiesin, mutta eipä ollut mennyt tajuntaan asti, että vaikuttaneet ovat paljon islamiin. Tärkein havainto koko kirjassa oli mielestäni kuitenkin luokkayhteiskunnan ja sen taloussuhteiden merkitys uskonnon yli. Näinhän se on, kun alkoi ajatella vaikka länsimaita ja Suomea, uskonto eri, asenteet samat.

Minulle tuli kirjasta välillä mieleen sekä Pilluparvi-artikkelikokoelma että Naomi Wolfin Kauneuden myytti, sillä samoja asioita käsiteltiin. Luin kirjan jälkeen Salla Simukan Viimeiset, jossa tytöt yrittävät raivona päästä neitsyydestä ja se oli tämän jälkeen suorastaan psykedeelistä. Kannattaa joskus kokeilla kahden täysin vastakkaistyylisen ja käsittelytavaltaan erilaisen kirjan peräkkäin lukemista.

Seuraavat lukijat saattavat vetää maissia nenäänsä siitä, mitä nyt sanon, mutta minulle tuli ihan ihana Suomemme mieleen tästä kirjasta. Erityisesti alkupuolella puhuttiin paljon perheestä, kunniasta, neitsyydestä. Lukiessani ajattelin Suomea ja sopi kuin parisuhdenyrkki silmään. Miettikääpä kaksinaismoraalia, jota suomalaisissakin perheissä, kouluissa, yhteiskunnissa, sukupuolten välillä on ja muistelkaa historiaa. Monesti oli mielessä Canthin Annaliisa ja Canth kirjoitti sen ajan todellisuuden epäkohdista. Tässä näytelmässä kielletään perheen tyttären epäneitsyys, raskaus ja lapsenmurha sekä meinataan tehdä kunniamurha tyttären tunnustaessa lopussa. Se oli siis vuosisadan vaihteen juttua, mutta mielestäni moni Nawal El Saadawin juttu asennetasolla ja miksei siis myös käytännössä "rulettaa" Suomessa edelleen. Omakohtainen esimerkki:en ole ennen 2000-lukua seurustellut ukon kanssa, jolle neitsyys ei olisi niin suuri arvo, että niitä pitää keräillä, kaivata tai laittaa joku kärsimään siitä, ettei ole neitsyt. Olin kaksinaismoralismia nuorena ihmetellyt paljonkin, mutta onneksi löysin kirjat ja tiedonlähteitä, joista sen historiasta ja syistä voin saada tietoa. Moni ei saa, sadattuhannet suomalaisetkin ottavat kaiken annettuna ja se jos mikä on pelottavaa.

Journal Entry 4 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 18, 2007
Sain kirjan miitissä. Mulla on pieni rinkisuma, mutta yritän päästä lukemaan tätä kohtuullisessa ajassa...

Journal Entry 5 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, February 04, 2007
Varsin älykästä ja helppotajuista tekstiä surullisista ja kiukuttavista asioista, joskin välillä hieman itseään toistavaa. Yllätyin vasemmistolaisesta otteesta. Pidin kirjan yhteiskunnallisesta kritiikistä, joka on varsin hyvin sovellettavissa meidänkin kulttuuriimme ja monelta osin yhä ajankohtaista - erityisesti se, miten harvinaisen monen ongelman taustalta löytyy vallan- ja jatkuvien taloudellisten voittojen tavoittelu, miten kaksinaismoralismi ja logiikan puute jyrää mm. uskonnon ja lain tulkinnoissa ja miten pelko ja viha kytkeytyvät yhteen ja ruokkivat toisiaan.
Kirjan osa Naiset historiassa (tai ainakin sen pari ensimmäistä lukua) oli hieman ylimalkainen, vaikka toisaalta kovin tyhjentävää historiaa on tietysti mahdoton tunkea yhteen kirjaan, joka kertoo muustakin. Antropologina on silti pakko huomauttaa, että esim. jonkin kulttuurin matrilineaalisuus (suvun laskeminen vain äidin puolelta) ei välttämättä tarkoita, että kulttuuri olisi myös matriarkaattinen. Toisekseen epäilen, että matriarkaattisuus olisi jokin tae onnellisuudesta. En myöskään usko, että asiat korjaantuisivat sillä, että siirryttäisiin miesten vallasta naisten valtaan - vaikka tuskin kirjoittaja tätä tarkoittikaan. Lisäksi on muuten yleinen virhe olettaa, että noitavainot olisivat olleet keskiajan juttu. Itse asiassa 1600-luku oli noitavainojen huippuaikaa. Eipä sillä, että keskiajan naisillakaan olisi välttämättä kovin rattoisasti mennyt.
Niin, ja on noista uskonnon varhaisista ihmisistä olemassa muitakin tarinoita kuin se juttu Aatamista, Eevasta ja kylkiluusta. Joku aikansa valtaapitävä senkin on päättänyt, mitä tekstejä esim. Raamattuun on hyväksytty. Samaten esimerkiksi neitsytäitiys on aika tunnettu myytti muuallakin kuin juutalais-kristillisessä perinteessä.
Mutta se urputtamisesta ja sivuraiteista. Kirja on kuitenkin oikein hyvää luettavaa, vaikkei siinä itselleni ollut ihan hirveästi uutta asiaa muuten kuin joistain arabikulttuuriin liittyvistä asioista. Maailmassa on paljon korjattavaa. Onneksi on myös ihmisiä, jotka jaksavat tiedottaa asioista ja toimia.

Journal Entry 6 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, February 20, 2007
Annoin kirjan Lunatumille miitissä.

Journal Entry 7 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Wednesday, February 21, 2007
Sain eilisessä miitissä. Tällä hetkellä on hyllyssä useampi rinkikirja, joten tämä menee niiden jälkeen luettavaksi.

Journal Entry 8 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Friday, March 23, 2007
Kirja oli mielenkiintoinen, mutta kuitenkin lukeminen oli minulle niin vaikeaa ja hidasta, ettei lukemisesta loppujen lopuksi tullutkaan mitään. Luin kaksi ensimmäistä osaa ja sitten totesin, että lukemiseen täytyy pakottaa itsensä ja heitin kesken. Lukiessani kihisin raivosta naisten kohtalon puolesta, mutta osa kohdista herätti minussa suuriakin vastatunteita ja teksti tuntui julistamiselta. Ehkä tällä hetkellä vain kaipasin jotain kevyempää luettavaa.

Kirja lähti Kempun mukana kohti Hetku77:ää.

Journal Entry 9 by winghetku77wing from Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, April 19, 2007
19.4. Sain kirjan tänään Tampereen virallisessa kuukausimiitissä. Kiitos kuriireille, Kemppu ja lukutuoli!

31.8. Kirja oli melko raskasta luettavaa, joten yhteenmenoon se ei onnistunut. Alkuun päästyäni luin pitkät pätkät (satuin olemaan sairaslomalla), mutta loppua kohti lukuinto pääsi lopahtamaan. Tuntui, että kirjassa kerrattiin ja yleistettiin asioita vähän turhan paljon. Varsinkin tuo yleistäminen häiritsi, vaikka faktatietoa asioista minulla ei välttämättä ollutkaan. Tähän viitattiin myös suomenkielisessä epilogissa. Kiitos myös Kempulle tarkennuksista.

Tärkeistä asioista oli kuitenkin kyse, se on selvä ja kirjoittaja tuo hyvin arabinaisten asemaan liittyviä epäkohtia esiin. Eikä se naisten asema tosiaan täällä Länsimaissa niin ruusuista ole edelleenkään. Mutta miten paljon asioiden vääryydestä paasaaminen edistää naisten asemaa käytännössä? Se, että sanot jolle kulle, että oletpa tyhmä, kun uskot/toimit noin, ei välttämättä luo suotuisaa pohjaa muutokselle. Ihmiset kun ovat inhimillisiä, myös ne, jotka ovat mielestäsi väärässä.

Laitan kirjan postiin miinakoolle viikonlopun aikana.

Journal Entry 10 by miinakoo from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 04, 2007
Kirja saapui postitse tänään. Kiitoksia hetku77:lle postituksesta ja RoryG:lle ringin järjestämisestä.

Aloitan lukemisen heti.

Journal Entry 11 by miinakoo from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, September 27, 2007
Sain vihdoin kirjan luettua loppuun asti. Lueskelin muiden kommentteja ja aika samoilla lijoilla olen. Asia sinänsä on on tärkeä ja oikeastaan myös aika järkyttävä, mutta yleistykset ja toisto hiukan häiritsivät. Tuli sellainen olo kuin mies ja nainen olisivat ihan eri lajia. Uskonto, yhteiskunta ja sukupuoli ovat kaikki suhteellisia käsitteitä ja olemme kaikki samalla tavalla käsitteiden vankeja.

Journal Entry 12 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, October 04, 2007
Sain kirjan Miinakoolta. Rinkisumassa kahlaan, joten tovi saattaa vierähtää, ennen kuin pääsen kirjaan käsiksi.

Journal Entry 13 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, February 18, 2008
Ei mitään uutta auringon alla, sillä pyörä on jo keksitty... Ehkä olen vain lukenut viimeisen vuoden aikana niin monta teosta, joissa käsitellään näitä teemoja...

Annan kirjan seuraavassa miitissä CandyDarlingille.

Journal Entry 14 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, February 26, 2008
Lupasin toimittaa Eevan kätketyt kasvot CandyDarlingille. Luin itse kirjan joskus aika pienenä, ja se kyllä ainakin silloin kolahti kovasti. Tuolla se on vieläkin omassa hyllyssä.

Journal Entry 15 by CandyDarling from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, February 28, 2008
Sain kirjan tänään harmajalta, kiitos!

Journal Entry 16 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 10, 2009
Kiitos kirjasta, CandyDarliing ja muut kierrättäjät sekä tietenkin ringin käynnistäjä RoryG.

Journal Entry 17 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, March 18, 2009
Eevan kätketyt kasvot julkaistiin alunperin 1980. Sen jälkeen sosialismmi on pyyhkiytynyt lähes olemattomiin sekä arabimaailmasta että muualta ja islamilainen fundamentalismi on muuttanut arabimaita. Kirjassa on paljon sellaista, jonka ohi aika on ajanut. Perusasia eli naisen alistettu asema kuitenkin on ja pysyy. Kirja alkaa vahvasti esimerkeillä kirjailijan omasta ja muiden naisteen elämästä. Luulenpa melkein, että kirjan maine perustuu sen ensimmäiseen osaan. Toisessa ja kolmannessa osassa kirjailija eksyy mukatieteellisiin tulkintoihin historiasta, perinteestä ja uskonnosta. Hän tuntuu vetävän mutkia välillä suoriksi aika railakkaasti. Ainakin minä olisin kaivannut vähän selkempää todistelua ja päättelyä. Neljännessä osassa palataan itse naisiin ja päästään taas 1900-luvulle. Ensimmäisen osan tasolle ei kuitenkaan. Koko kirjasta jää päällimmäiseksi mieleen viimeistelemättömyyden ja kiireellä kyhätyn pamfletin tuntu. Se ei varmaankaan tee oikeutta kuitenkin kunnianhimoiselle yritykselle kirjoittaa jonkinlainen arabinaisten historia.

Journal Entry 18 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, March 19, 2009
Lähtee Tampereelle.

Journal Entry 19 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, March 23, 2009
Kirja saapunut turvallisesti Tampereelle, kiitos.

Journal Entry 20 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, June 12, 2009
Anteeksi, että kirja on viipynyt luonani näin kauan.

Eräs ystävättäreni on Irakin muslimeja ja siksi kirja oli hyvin mielenkiintoinen lukea. Olen aina ollut kiinnostunut naisen asemasta eri yhteiskunnissa ja eniten on varmaankin tullut luettua musliminaisen elämästä.
Kun kirjaan vihdoin pääsin käsiksi, sain sen luettua melko nopeasti. Tietoa tuli paljon sellaista, mikä yllätti, esim. maininnat ympärileikattujen naisten osuuksista mm. Egyptin maaseudulla. Olen pitänyt Egyptiä varsin länsimaalaistuneena (täysin mutua) valtiona, mutta tämä kirja sai kyllä pohtimaan asiaa hieman syvällisemmin. Mielenkiintoista oli myös kurkistus historiaan ja siihen, että islaminuskoisessa yhteiskunnassakin on joskus eletty matriarkaalisesti..

Kiitos, kun pistit kirjan kiertoon RoryG! Laittelen viestiä seuraavalle lukijalle ja pistän kirjaa piakkoin eteenpäin.

Journal Entry 21 by RoryG from Palmdale, California USA on Thursday, March 25, 2010
Koska viimeistä osallistujaa ei saatu kiinni, kirja palasi kotiin.

Released 8 yrs ago (6/27/2012 UTC) at -- Kampin terminaalin kierrätyshylly in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Jos luet tätä, olet löytänyt kirjan! Onneksi olkoon ja tervetuloa BookCrossingin pariin. Toivottavasti pidät kirjasta ja ilmaisesta BookCrossing-sivustosta. Ole kiltti ja tee merkintä (ei tarvitse olla pitkä), että tiedän missä kirja matkustaa. Luettuasi kirjan olisi kiva kuulla, mitä pidit kirjasta. Luettuasi kirjan pidä se joko omassa hyllyssäsi tai anna sen jatkaa matkaa. Jos päätät liittyä BookCrossing-sivustolle pääset myös itse seuraamaan kirjan matkaa.

Hyviä lukuhetkiä!

P.S. Jos et ole aikaisemmin tutustunut Bookcrossingiin ja englanninkielinen sivusto tuntuu hankalalta, niin seuraavat linkit ovat avuksesi:
Bookcrossingista suomeksi
Suomenkielinen keskustelufoorumi

If you're reading this, you've caught a book! Congratulations, and welcome to Bookcrossing. You've come to a friendly place. Hope you enjoy the book, and the free no-spam website. Please make a short note to let me know what you thought of the book, then feel free to keep it or set it free to continue its journey. If you choose to join Bookcrossing, you'll be able to see where the book goes on its travels!

Happy Reading!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.