Lyhyt Kantama

by Annie Proulx | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Pirkitta of Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on 2/13/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Pirkitta from Lahti, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Monday, February 13, 2006
Tilasin kirjakerhosta, koska en ole lukenut A.P. teoksia aiemmin. Kirja on pokkari. Luen sitä parhaillaan,vaikuttaa lupaavalta...
Vielä sopii mukaan, jos kiinnostaa.

Annie Proulxin yksitoista hullunhirveää novellia kertovat lehmipoikien lännestä, tuulisten maisemien ja karujen sielujen kohtauspaikasta, missä elämän mielettömyyden voi selättää vain mustalla huumorilla. Tarinoita yhdistää kirjailijan jylhänkaunis kotivaltio Wyoming, joka ei ole paikka vaan mielentila. Tärkeimpiä päähenkilöitä on viljelijöitä ja karjankasvattajia kovalla kädellä kurittava luonto.
" Sisältää lauseita, jotka ovat arvokkaampia kuin monen kirjailijan kootut teokset." -Allt om böcker
(takakannesta)

Todella hyviä novelleja, tiivistä ja kaunista kieltä. Kiinnostus heräsi ja varmaankin etsin hänen muita teoksiaan.
Kirja lähti tänään Tampreelle.

Rinki alkaa:
1. CatharinaL Tampere *
2. chrisim Tampere*
3. Tintti Jyväskylä*
4. Tyrni Jyväskylä*
5. Oikku Kuopio*
6. lunatum Oulu*
7. hetku77 Pirkkala*
8. Helear Lahti

Journal Entry 2 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, February 21, 2006
Kirja tupsahti tänään postiluukusta! Kiitos!

Journal Entry 3 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, February 23, 2006
Iltalukemisena varsin mukavia novelleja. Uusia ja vanhoja lännentarinoita, joissa aina jotain hiipivän ilkeää taustalla--kuin kauhujutuissa ikään. Korpimaiden kummajaisten ja karujen maisemien erityinen tunnelma onnistui tempaamaan mukaansa... Tarinoissa esiintyneet lännennimetkin ovat luku sinänsä. Pisimpien tarinoiden juonta ei kuitenkaan aina oikein jaksanut seurata; näin varsinkin kirjan loppupuolella, kun Wyomingin outoudet olivat jo alkaneet jokseenkin turruttaa. Olisi kai pitänyt vähän jarruttaa lukuvauhtia, mutta minkäs teet: kova kiirus oli ehtiä Brokeback Mountainiin!

Upea Brokeback Mountain, päätösnovelli, olikin rytmiltään ja rakenteeltaan selkeästi ylitse muiden. Se poikkesi kirjan muista novelleista myös aiheensa puolesta: rakkautta ja kauneutta ei juuri muualla käsitelty. En ole vielä nähnyt kovasti hypetettyä elokuvaa, joten odotan innolla sekä elokuvan nähneiden että novellin lukeneiden kommentteja.

En ole lukenut Proulxia aiemmin. Erään kirjankannen ärsyttävä keltainen kumiankka [Laivauutisia?] assosioituu kai ikuisesti Proulxin nimeen :-( Olen sitäpaitsi kuvitellut kirjailijan olevan ranskalainen; ei-mihinkään perustuva mielikuvani Proulxista on ollut kai jotain Ranskanmaan lailahietamiehen suuntaista :-D Olen siis ollut vuosikaudet väärässä! Nämä novellit houkuttavat nyt vihdoin tutustumaan muuhunkin tuotantoon, myös siihen kumiankkaan...

Annie Proulx

*****

Chrisim saa kirjan sunnuntain minimiitissä.

Journal Entry 4 by chrisim from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, March 06, 2006
Sain kirjan eilen, kiitoksia! Uppouduin eilen jo lukemaan näitä tarinoita, etten heti muistanut kirjoittaa merkintää.

22.3.06 Lehmipojat jatkavat seuraavalle lukijalle, kun oma lukemiseni tyssäsi alun innostuksen ja parin rinkikirjan jälkeen. Laitoin kirjan postiin eilen. Kokonaan tuli luettua ainoastaan Brokeback Mountain, kun elokuva oli tuoreessa muistissa. Hienosti Proulx kirjoittaa, mutta tämänkertainen annos riitti.

Minä voin laittaa "kumiankkakirjan" (Laivauutisia) kiertoon jos kiinnostaa :)

Journal Entry 5 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 22, 2006
Kirja tuli tänään postissa, kiitokset! Eräs toinen rinkikirja on kesken, mutta tämä on heti sen jälkeen vuorossa. Brokeback Mountain -novellin olenkin jo lukenut netistä (englanniksi tosin) ja elokuvastakin tykkäsin kovasti.

Journal Entry 6 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, April 09, 2006
On sen verran kiirettä muiden rinkikirjojen ja bc:n ulkopuolisen elämän kanssa, että ihan kaikkia näistä novelleista en lukenut. Novellien tunnelma on jotenkin niin karu ja synkkä, että niitä ei kovin monta jaksa lukea peräkkäin, pieninä annoksina toimivat paremmin. Proulxin tyyli on omaperäistä, ja mielestäni suomentaja Marja Alopaeus on onnistunut käännöstyössä hyvin.

Seuraavaksi Tyrnille.

Journal Entry 7 by Tyrni from Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Wednesday, June 28, 2006
Jätän todella harvoin kirjan kesken, mutta tämä oli pakko jättää, sillä sekä tyyli, henkilöhahmot että novellien juoni etoivat minua. Brokeback Mountain -novelli oli yksi niistä, jotka luin kokonaan, ja se oli kyllä kaunis ja koskettava.

Kirja on jo lähtenyt Oikulle. Pahoittelen viivästystä!

Journal Entry 8 by Oikku from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Thursday, June 29, 2006
Kirja saapui tänään, kiitos Tyrni! Ehkäpä ehdin lukea sen jo viikonloppuna...

Edit 19.7. Enpähän ehtinytkään tuona viikonloppuna lukea muuta kuin Brokeback Mountain -novellin, josta pidin kyllä. Elokuvaa en ole nähnyt. Pikku hiljaa lueskelin sitten muutkin novellit ja tulipahan Wyomingin Takahikiän perukat tutuiksi. Aika rankkaa tarinaa, mutta Proulxin kirjoitustyylistä pidän olipa aihe mikä tahansa.

Kirja lähtee nyt postitse lunatumille.

Journal Entry 9 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Monday, July 24, 2006
Kirja saapui viime viikolla. Tällä hetkellä tbr-pino on aika korkea, joten voi kestää hieman. Yritän kyllä selviytyä soveliaassa ajassa.

Journal Entry 10 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Thursday, August 03, 2006
Ensimmäiset pari juttua eivät olleet sellaisia kuin odotin, mutta pidin niistäkin. Osasta pidin enemmän, toisista vähän vähemmän. Osalle novelleista olisin voinut antaa jopa täyden kympin. Kirja oli hyvä nauttia yhden novellin pätkissä, ja ne olivatkin juuri sopivan mittaisia; yhdeltä istumalta luettiin yksi ja sitten hommailtiin jotain pientä, kuten siivousta, jonka jälkeen jo jaksoikin lukea seuraavan.
Brokeback Montain -leffan haluaisin joskus tulevaisuudessa nähdä, ainakin novellina se oli yksi niistä, jotka olisivat saaneet minulta kympin.

Laitoin kirjan eilen postissa seuraavaa lukijaa kohti. Kiitokset Pirkittalle ringin järjestämisestä!

Journal Entry 11 by winghetku77wing from Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, August 05, 2006
5.8. Kirja saapui eilen postissa lunatumilta, kiitos!

8.10. Luin kaikki tarinat ja maltoin jättää Brokeback Mountainin viimeiseksi. Novellien tunnelmat olivat tosiaan synkkiä ja karuja, joten hitaasti lukeminen eteni muunkin kuin muiden kiireiden takia. Pidin kyllä Proulxin tarinankerrontatyylistä varsinkin muutaman ei niin syvällisen kirjan jälkeen. Brokeback Mountain oli ehdottomasti paras ja elokuvakin tulee varmasti jossain vaiheessa katsottua.

9.10. Lähetetty Helearille.

Journal Entry 12 by Helear from Asikkala, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Tuesday, October 10, 2006
Sain kirjan tänään postissa, kiitos hetku77! Olipas kivaa saada rinkikirja käsiini, olen ollut erittäin saamaton krossaaja ja lukija viime aikoina, mutta kyllä tällainen posti ilahduttaa mieltä :)

Melkein tekisi mieli lukea muiden mielipiteitä kirjasta etukäteen, mutta enpäs taida vaan mieleni maltan, ja hyppään petiin peiton alle lukemaan!

Journal Entry 13 by Helear from Asikkala, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Friday, October 20, 2006
Tarinat olivat erikoisia ja ainakin ensimmäinen vaati minulta pinnistelyä. Novellin loppu oli shokki, kun en ollut ihan selvillä vesillä mitä siinä tapahtui. Sitten kuulin ystävältä, että eikös nämä tarinat kerro hieman laitapuolen ihmisistä tai reppanoista tapauksista, ja silloin alkoi kirjan punainen lanka hahmottua. Kyllä vain, tässä kerrottiin tarinoita karuista oloista, tavallisesta elämästä, asioista joille ei ehkä voi mitään mutta jotka on vain kestettävä. Välillä oli todella karua, tylyä ja julmaa, mutta toisaalta tarinat eivät painaneet mieltäni mutaojaan vaan jäljelle jäi tyyneys, yksimielisyys ja joku elämää kannatteleva voima vaikka sitä ei aina voi nimittää toivoksi.

Alkuperäkielen rytmistä en tiedä, suomennos eteni hyvällä rytmillä. Välillä tosin slangisanat eivät jotenkin istuneet. Takakannessa lukee, että Anne Proulx kirjoittaa joitakin lauseita jotka ovat arvokkaampia kuin monen kirjailijan kootut teokset. Ymmärrän tämän, sillä välillä jokin lause upposi niin syvälle, että kirja oli pakko laittaa alas ja jäädä siihen tunnelmaan. Luonto- ja ihmiskuvaukset olivat hienoja ja kekseliäitä.

Viimeinen novelli Broukback Mountain oli myös odotusten mukaisesti parempi kuin elokuva josta en pitänyt. Vaikka minun oli edelleen vaikea eläytyä tähän rakkaustarinan etenemiseen vuorilla, oli sen jälkeinen miesten elämä jotenkin valtavan riipaisevaa, ja loppu itketti niin että melkein ulvoin Miehen kainalossa.

Kyynelistä huolimatta kirja jätti jäljelle sen elämää kannattelevan voiman, enkä kirjaa sulkenut onnettomana. Tahdon ehdottomasti ostaa tämän itselleni, sillä novellit vaatisivat minulta useamman lukukerran. Innolla aion tarttua myös hyllyssä odottavaan Anne Proulxin kirjaan Heart Songs, jossa saa tutustua alkuperäiskieleen.

Kiitos Pirkitalle tästä hienosta, uudenlaisesta lukukokemuksesta!

Journal Entry 14 by Raisma from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, July 04, 2007
Löytyi kotoa.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.