Pienin yhteinen jaettava

by Pirkko Saisio | Biographies & Memoirs |
ISBN: 9524590042 Global Overview for this book
Registered by Tintti of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 2/10/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, February 10, 2006
Pirkko Saision omaelämäkerrallisen trilogian ensimmäinen osa (ne muut ovat Vastavalo ja Punainen erokirja).

Takakannesta:
Isän äkillinen kuolema sysää keski-ikäisen tyttären muistot liikkeelle, ja lapsuuden maisema saa uuden, merkillisen värin, kun pieni tyttö on yksin selvittämässä mielen eri kerroksiin pölyttynyttä tarinaa.

Pidin tästäkin tosi paljon, aivan kuten Punaisesta erokirjastakin. Jos näitä johonkin järjestykseen on tarpeen laittaa, niin Punaisen erokirjan kuvaama aikakausi (1970-luku) oli ehkä kiinnostavampi, tai läheisemmältä tuntuva, kuin tämän kirjan 1950-luku, mutta se ei ole olennaista. Saision tyyli on upeaa, jossain sitä on sanottu hengästyttäväksikin, ja sen lukeminen on suorastaan nautinnollista. Lisäviehätystä kirjaan tuo se, että lukija ei voi tietää missä menee faktan ja fiktion raja. Wikipediasta nappasin tämän: Saisio on korostanut, että Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja kertovat fiktiivisestä henkilöstä nimeltä Pirkko Saisio; hänen mukaansa kaikki omaelämäkerrat ovat fiktiota, koska ihmisen muistot ovat fiktiota – omissa kirjoissaan hän ei ole edes yrittänyt olla niille uskollinen.

Tästä lähtee liikeelle pieni rinki. Osallistujat:

1. sininen, Mikkeli
2. ruzena, Hämeenlinna
3. dotdot, Helsinki
4. chrisim, Tampere

...ja takaisin minulle Jyväskylään.

Edit 21.2.06: Postitettu siniselle tänään.

Journal Entry 2 by sininen from Mikkeli, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Thursday, February 23, 2006
löysin kirjan eilen postilaatikostani,
kiitän tinttiä!

edit 1.3.06
pidin kirjasta paljon, lapsuuden kuvaus lyhyinä, välähtävinä hetkinä on upeaa ja koin melkein itse olevani läsnä monissa niistä hetkistä.
kirja nosti vahvasti mieleeni myös oman lapsuuteni tunnelmia.

postitan kirjan tänään ruzenalle hämeenlinnaan.

Journal Entry 3 by wingruzenawing on Friday, March 03, 2006
(WSOY 1998, 254 s.)
Tekninen nipotus: kategoria on Literature & Fiction. Elämäkerrallinen romaani, ei elämäkerta/muistelma.


Tämä rinkikirja ei jämähtänyt! Saapui eilen, lähtee tänään. Kirja oli siis kiinnostava, tarina veti. Ja tekstiä oli rivityksen vuoksi paljon vähemmän kuin sivumäärään mahtuisi.

Olen kauan sitten tutustunut kalliolaiseen 50-lukuun (Elämänmeno 1975). Nyt sekä kirjoittaja että lukija ovat saaneet aiheeseen ajan tuomaa syvyyttä.
Tässä kirjassa "minä" ja "hän" kirjoittajassa käyvät dialogia, yksityinen jäsentyy yleiseksi ja aikuinen selittyy sillä mitä lapsi oli.
Henkilö- ja ajankuvat menevät ihan nappiin. Jokaisessa suvussa pitäisi olla saisionsa, joka kirjoittaa suvun tarinat muistiin ja panee omiaan väliin!

Ja-sanat ja juhlafutuurin käyttö antoivat pateettisen säväyksen. Lukija ymmärtää ilmankin, että menneet kokemukset antavat suuntaa tuleville. Rivityskin oli outoa; ehkä siinä oli haussa lapsenajattelun lakonisuus: yksi lause kerrallaan, yksi totuus kerrallaan. Kiva että kirjoittaja kokeilee kaikenlaista, minä en vain kaikista keinoista pitänyt.

-ruzena

EDIT. Preesensfutuuri: huomenna hän tulee; futuurin näköinen: jotain tulee tapahtumaan; raamatullis-juhlallinen: jotain on tapahtuva; ja imperfektifutuuri: nyt tuli turpiin!

Journal Entry 4 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, March 06, 2006
Kirja tuli tänään ja oivaan aikaan tulikin. Toinen Saision kirja on vielä vähän kesken, joten Saisio-putki jatkuu sujuvasti. Kiitos Tintille kirjan lähettämisestä matkaan ja ruzenalle myös hurmaavasta kortista.

Edit 12.3.2006: Luin noin viikko sitten Punaisen erokirjan. Hieno kirja, mutta jokin harasi vastaan. Tälle antauduin kokonaan. Samoja henkilöitä ja samoja kuolemia, mutta ilman typistävää ahdistusta. Minän ja hänen vaihtelu tuntui luontevalta. Edellinen Saision kirja oli totuttanut minut rivitykseen ja kappaleiden liittämiseen toisiinsa keskeneräisillä virkkeillä. Pääsin alusta asti keskittymään siihen, mitä Saisio sanoo sen sijaan, miten hän sanoo. Suoraan sanoen olin myyty jo ensimmäisestä luvusta lähtien, kun "kumpikaan ei huomannut, että minusta oli tullut hän, jatkuvan tarkkailun alainen."

Kirjan Helsinki, 50-luku ja SKP vakuuttivat minut. Ne ovat minulle tuttuja vain muistelmista ja valokuvista (ja elokuvista), mutta Saisio herätti aiemmin syntyneet mielikuvat eloon.

Edit 14.3.2006: Kirja lähtee chrisimille.

Journal Entry 5 by chrisim from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 15, 2006
Ja kirja saapui perille tänään parahiksi toipilaspäivääni piristämään.

16.5. Kirja on ollut luettuna hyllyssäni jo tovin, pääsiäisen alusviikolla sain luettua loppuun. Arvioinnin tekeminen on taas kerran venähtänyt tänne asti.

Pidin minäkin tästä, toisesta lukemastani Saisiosta. Mitä voi sanoa? Saision kieli on loistavaa, punnittua ja väkevää. Pienillä vivahteilla on sanottu niin paljon. Ajankuvaus oli mielenkiintoista ja siirtymät takaisin nykyhetkeen taidokkaasti yhdistetty. Unikuvaukset olivat paikoitellen liian taiteellisia ymmärtääkseni niitä, kieli yhtä kaikki rikasta. Kirjaa lukiessa samaistuin eniten aikuiseen tytär-Saisioon ja mietin paljon vanhempien kuolemisen teemaa vaikka omalla kohdallani ei uskoakseni ole ajankohtaista vielä pitkään aikaan.

Kirja liikutti peittelemättömyydellään ja henkilökohtaisilla elementeillään. Kirjan lopusta jäi lämmin tunnelma. (Minusta kirja päättyi muutama sivu varsinaista loppua aikaisemmin. Pidin viimeistä unikappaletta tavallaan epilogina.)

Kirja kulkee postin huomassa takaisin Tintille.

Kysymys ruzenalle: mikä on juhlafutuuri?

Journal Entry 6 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, May 19, 2006
Kirja palasi kotiin. Kiitokset rinkiin osallistuneille!

Journal Entry 7 by Invisible-L from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 02, 2007
Tämä kirja kuuluu nyt Näkymättömään kirjastoon.

Journal Entry 8 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, August 03, 2007
Kirja on edelleen minulla, nyt siis Näkymättömän Kirjaston jäsenenä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.