Tyhmyyden Ensyklopedia

by Matthijs van Boxsel | Health, Mind & Body |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by cazfi of Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 1/10/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
13 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, January 10, 2006
Koska tyhmyyttä on kaikkialla, siitä saa kiinni vain monipuolisella ensyklopedialla. Tyhmyyden ensyklopedian satojen esimerkkien joukossa on muun muassa torni, johon unohdettiin rakentaa portaat, syöpää aiheuttava aurinkovoide, evoluution edistämisestä myönnettävä Darwin -palkinto- ja kaikenlaiset ensyklopediat. Poiminnot saduista, antiikin myyteistä, sarjakuvista, vitseistä, historiallisista puutarhoista, Alankomaiden kuningashuoneesta, riemukaarista ja tieteiskirjallisuudesta tekevät selväksi, että emme pääse tyhmyyttä pakoon. Voimme vain yrittää ymmärtää sitä.

Joulupukin tuomana tämä kirja ei jouda maailmalle aivan kokonaan. Sen on kuitenkin hyvä saada lukijoita ringin kautta.
 1. Cazfi (Oulu)
 2. Kemppu (Oulu)
 3. Lunatum (Oulu)
 4. Dropi (Oulu)
 5. CatharinaL (Tampere)
 6. Chirel (Tampere)
 7. Myntti (Tampere)
 8. msaari (Tampere)
 9. Piiku (Parainen)
 10. Sirah (Helsinki)
 11. Tintti (Jyväskylä)
 12. Hiisivuori (Pohjois-Karjala)
 13. Cazfi (Tampere)

Journal Entry 2 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, February 02, 2006
Sain tämän ekstramiitissämme ja yritän lukea seuraavaan mennessä.

Journal Entry 3 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, February 05, 2006
No johan oli kirja. Ei ihan sellainen kuin odotin. Kirjan voisi mielestäni yhtä hyvin nimetä Tyhmyyden filosofiaksi, sen verran filosofista pohdintaa se suurimmalta osaltaan oli. En oikein edes tajunnut kaikkia juttuja. (Hahaa, olen liian TYHMÄ tajuamaan tyhmyyskirjaa!)
Näin kulttuurintutkijana ajatus siitä, että koko kulttuurimme rakentuu tyhmyydelle, on aika hieno. Tyhmyyttä ei pääse karkuun, mutta ilman sitä elämässä ei ole mitään mieltä.
Kirjan kiinnostavinta antia olivat esimerkit siitä, miten kaikkein vaarallisinta ei olekaan "puhdas" tyhmyys, vaan tilanteet/asiat, joissa yhdistyy tyhmyys ja äly. Myös jutut Nasreddinista viihdyttivät.
Lopuksi kysymys:
Kirja kertoo ihmisten tyhmyydestä ja todistelee sitä, miten ihmisen erottaa (muista) eläimistä tyhmyys ja miten ihminen on jo syntymässään tyhmä. Miksi siis kirjan kannessa on lampaita?

16.2. 2006 Annettu seuraavalle lukijalleen Oulun miitissä.

Journal Entry 4 by winglunatumwing from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Friday, February 17, 2006
Eilisessä miitissä sain. Muutama rinkikirja odottaa lukemista, joten tässä saattaa jokunen tovi vierähtää.

Journal Entry 5 by winglunatumwing from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Monday, February 27, 2006
Olipas kirja! Suurin osa jutuista meni minulta yli hilseen, varsinkin asiat demokratiasta. En oikein jaksanut keskittyä lukemiseen, mutta sinnillä luin kirjan loppuun asti. Lopussa taas mielenkiinto heräsi, mutta en siltikään voi sanoa pitäneeni kirjasta.

EDIT 1.3.06: Eilen laitoin kirjan postissa seuraavalle lukijalle.

Journal Entry 6 by Dropi from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Sunday, March 12, 2006
Sain kirjan jo toissa viikolla (kiits lunatum!). Entryn tekeminen vain jäi, koska tuli kiire hiihtolomalle. Kirja teki kanssani kuitenkin reissun tunturimaisemiin, joissa luin sitä ehkä 120 sivua. Yritän päästä loppuun tällä viikolla.

Journal Entry 7 by Dropi from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Monday, April 10, 2006
No niin. En voi sanoa, että olisin tykännyt kirjasta tai kirjoittajan tyylistä, mutta ehkä sitten olen tämän kahlattuani hippusen verran fiksumpi tai sivistyneempi :D Olo tuntui ison osan ajasta varsin... tyhmältä. Esseiden päistä sai yleensä kiinni, jos kovin pinnisteli, mutta pääasiassa olin luullakseni aika ulalla. Kirjailijan tyyli, lyhyet lauseet ja se, että niissä sanotaan vain asiasisältö leikkimättä millään vivahteilla, ärsytti myös välillä. Olen liian laiska teksteihin, joissa useimpien lauseiden välille pitää itse rakentaa ajatusjuoksu.

Oli kiva tietää, missä on hollantilaisten Hölmölä. Ja olivathan ne jututkin tavallaan hyviä, kun jostain ajatuksen päästä sai kiinni. Kiitos kirjasta, tämä oli jotain ihan erilaista kuin mitä yleensä luen :)

Ensyklopedia lähtee kansilampaineen nyt CatharinaL:lle Tampereelle.

Journal Entry 8 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, April 19, 2006
Höpsöt lampaat tupsahtivat tänään postiluukusta :-) Kiitos! Kirja oli toivelistallani, sillä se sai hyvät arvostelut jossain uutuuskirjojen esittelyssä ja aihepiirikin tuntui kiintoisalta... Alan lukea mitä pikimmin.

Journal Entry 9 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, April 20, 2006
Ahah ja hui hai! Kirjan idea ja perusrakenne ovat eittämättä hyvät, mutta sen heikkoutena on tyhmyyden kaavan yltiöpedanttinen toistaminen latteuksiin asti. Kun ympäri käydään, niin yhteen tullaan, tai siis pilkka osuu omaan nilkkaan: huvitukselta ja luettavuudelta häviää terä. Käsitin teoksen tieteen ja sen tekstien parodiaksi: näennäistä tieteellistä täsmällisyyttä ja konventioita noudattaen eksyttiin välillä vallan tyhmyyksiin! Klassinen akateemisuus ei tehnyt kirjasta sen enempää tieteellistä tekstiä kuin hölmöläistarinasta, mutta jutun jujun tajuaminen ei silti tuottanut lukijalle ahaa- eikä edes haha-elämystä. Kirja ei onnistunut olemaan hauska, eikä lukijan mielenkiinto aina pysynyt yllä, kun liian moni sen esittelemistä stupiditeetin ja stuporin ilmentymistä oli joko a.) moneen kertaan pureksittu tai b.) suomalaiselle nykylukijalle liian kaukainen. Van Boxselin ajatusrakennelmat olivat kiintoisia, mutta lopultakaan tällainen meta-metatyhmyys ei kovin pitkälle inspiroi. Tyyliltään teksti oli kuitenkin mukavan pikanttia ja lukijalta jatkuvia synapseja vaativaa. Puolileikillinen kuivakkuus puuttunee tyystin suomalaisesta tyylirekisteristä, mutta suomentaja Antero Helasvuo suoriutuu työstään mallikelpoisesti.

Aiheiden valinta oli toteutettu toisin kuin perinteisissä ensyklopedioissa. Painotukset poikkesivat höpsöllä tavalla suuren yleisön kiinnostuksenkohteista. Muutenkin mieleen hiipi useaan otteeseen epäilys, että tämäntyyppisen kirjan kirjoittaminen on ollut nautinnollisempaa kuin sen lukeminen... Tyhmyyden lajeja ja alueita ei myöskään luokiteltu tai edes lueteltu aivan siihen malliin kuin olisin odottanut. Monet alueet tuntuivat kaukaa haetuilta, ja valitut näkökulmat pikemminkin rajoittivat kuin laajensivat näkymiä. Keskieurooppalaiseen vuosisataiseen kulttuuriin keskittyvä tyhmyyden analyysi ei ollut suomalaiselle lukijalle järin relevanttia tai mehukasta; eihän suuri osa käsitellyistä aiheista (enää) kuulu meillä yleissivistykseenkään. Alankomaiden perustuslaillista monarkiaa esiteltiin luonnollisesti laajalti, kaiken perustana, jossa tyhmyys tiivistyy ja jossa saavat alkunsa pienemmät tyhmyydet. Kirjankansien värityksenä olikin enteilevästi Alankomaiden, Ranskan ja Britannian trikolori... Suomalainen tyhmyyskirja olisi varmasti hyvin erilainen; meillä keskityttäisiin reilusti folkloreen demokraattisen paradoksin sijasta. Ansioksi luettakoon se, että sivuhuomautuksista tunnistamani tyhmyydenpipanat, sanaleikit, muistumat kulttuurihistoriasta, eurooppalaisesta taiteesta jne. olivat varsin piristäviä. Samoin etenkin englantilaista puutarhaa käsittelevä luku oli pontevan kompakti ja sopivasti lukijan mielessä täydentymistä vaativa.

Tyhmyyden teemalle uskollisena Ensyklopedia törmää aiheidenkäsittelyssään ja prioriteeteissaan epäolennaisuuksiin. Juuri, kun on saatu jämäkkä ote monarkian morosofiaan, töksähdetäänkin kappaleeseen, jossa kerrotaan maan nykyisen kruununprinssin olevan mediakäyttäytymiseltään puupökkelö. Kohta huomataan, että Alankomaiden kuningashuone tuli käsitellyksi ennen koko ihmiskunnan syntyä! Pidin kuitenkin kirjoittajan tyylistä esittää ensin sanallinen tai kuvallinen vihje ja palata selittämään se vasta jälkikäteen. Rytmi toimii juuri niinkuin pitääkin, eli vastaus annetaan aina pari aukeamaa myöhemmin lukijan muotoiltua omat arvauksensa/teoriansa/aasinsiltansa. Valittu rakenne toimisi kuitenkin paremmin laajemmassa teoksessa, jossa sisältö ei vaikuttaisi suhteettoman irrationaaliselta.

Jostain syystä olen viime aikoina lukenut useita kirjan aihepiiriä sivuavia tai siinä mainittuja teoksia, mm. Flaubertin Bouvard ja Pécuchet, Hollinghurstin The Line of Beauty, Toussaintin TV ja Jaakko Hämeen-Anttilan suomentama Valkoisen kaupungin viisas mulla. Arabialaisia kertomuksia mulla Nasraddinista. Vaan missä luuraavat Lukianoksen abderiitit? Myös postmodernisesta tyhmyydestä, "tyhmyydestä" ja "'tyhmyydestä'" olisin halunnut lukea paljon enemmän kuin kirjan tarjoamat pari riviä! (Kirjavinkkejä, anyone?)

Arvosanasta ja pitkästä pulinastakin päätellen pidin kuitenkin kirjan ideasta. Esseitä olisi mukava mankeloida useamman lukukerran prässissä, mutta en usko mielenkiintoni kantavan ihan niin pitkälle. Sivupoluille tosin intouduin nyt sen verran, että taidan etsiä lisätietoa kattomaalausten kvadratuureista, 1600-luvun vertauskuvallisista piirroksista sekä englantilaisesta puutarhasta! Kiitos ringistä--kirja jatkaa matkaansa Teetä ja kirjoja -miitissä.

Journal Entry 10 by chirel from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, July 26, 2006
Tyhmyyden ensyklopedia jäi kesken. Ehkä en olekaan niin tyhmä, kuin luulin ;)

Aluksi yritin ja yritin. Luin vähän kerrallaan ja rauhalliseen tahtiin. Kirjoitustyyli vain tuntui vaikealta. Suurimman osan aikaa en kyennyt seuraamaan kirjailijan järkeilyjä ja perusteluja. Putosin yhtenään kärryiltä. Siinä vaiheessa aloin tuntea itseni tyhmäksi, kun väkisin yritin noudattaa periaatteitani ja lukea loppuun tämänkin (tyhmästä käytöksestä ja tymyydestä kertovan) kirjan, päätin lopettaa.


Journal Entry 11 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, August 09, 2006
Sain kirjan tänään miitissä. Saa nähdä, pääsenkö minä kirjan loppuun asti...

***
2.10.
Kyllä tämä tuli luettua kokonaan, mutta aikaa siihen meni, kun kirja oli "iltasatukirjana". Ei väsyneenä oikein jaksa pohdiskella tyhmyyttä (paitsi ehkä omaansa). Haha- ja puutarhajutut olivat jossain määrin mielenkiintoisia. Samoin monarkiaan, demokratiaan ja vaaleihin liittyvät osiot. Muista en erityisemmin perustanut.

Msaari saa kirjan tänään.

Journal Entry 12 by msaari from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, November 06, 2006
Enpäs ehtinyt lukemaan, kun on muutakin luettavaa runsain määrin kiitos BookMoochin, joten pistän kiertoon, jotta Cazfi saa joskus kirjansa takaisinkin...

Journal Entry 13 by wingPiikuwing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, November 07, 2006
Kirja saapui Paraisille tänään, kiitos msaari - ja tietysti kiitokset myös cazfille ringin järjestämisestä! Erehdyin lukemaan edelliset journal entryt, ja vähän jo pelottaa... saapi nähdä tuleeko tämä luettua. Ja jos tulee, niin miten tyhmäksi mahdan tuntea itseni...

Journal Entry 14 by wingPiikuwing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, November 18, 2006
Olen yrittänyt päästä alkuun tämän lukemisessa, ilman suurta menestystä. Selailin kirjaa aika pitkälle eteenpäin toivoen että löytäisin jotain joka pystäyttäisi. Ei vaan millään. Tämä kirja oli peräti toivelistallani, ja jonkun arvostelun mukaan odotin siitä ratkiriemukasta lukukokemusta. Mutta kun ei. Todennäköisesti olen tyhmyri ja vielä huumorintajutonkin?

"So many books, so little time" -hengessä en tällä kertaa uhraa tähän enempää aikaa. Laitan kirjan ensi viikon alkupuolella matkaan kohti Helsinkiä ystävällisen kuriirin kyydissä.

Journal Entry 15 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, December 02, 2006
Kiitos rinkikirjasta, Cazfi ja Piiku. Ja kiitos myös Niksulle ja Dotdotille kuriirina toimimisesta. Luettuani muiden rinkiläisten journal entryt minua alkoi arveluttaa...

Journal Entry 16 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, December 15, 2006
Niin kuin englantilaiset sanoisivat: Not my cup of tea.

Kuriiri-Semming toimittaa kirjan seuraavaksi Tintille Jyväskylään.

Journal Entry 17 by Semming from Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Saturday, December 16, 2006
Ihminen on rypäle. Juuripa niin.

Journal Entry 18 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 24, 2007
Sain kirjan katyanilta, joka oli saanut sen Semmingiltä. Kiitokset kuriireille!

Pari rinkikirjaa on jonossa tätä ennen, mutta yritän olla pitkittämättä kirjan matkaa liikaa.

Journal Entry 19 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, February 11, 2007
Eipä uponnut minuunkaan tämä tyhmyyden filosofia. Yritin ensin lukea kirjaa järjestyksessä alusta, sitten päädyin pomppimaan ja lukemaan pätkän sieltä, toisen täältä, mutta kovinkaan montaa kiinnostavaa saati sitten hauskaa kohtaa ei osunut silmiin. Joko minä olen tyhmä tai sitten kirja on, tai meitä ei vaan ole luotu toisillemme.

Kirja lähtee Hiisivuorelle kunhan saan osoitteen.

Edit: En saanut hiisivuorelta vastauksia viestehini, joten kirja palaa cazfille Tampereen BC-kesäpäivillä.

Journal Entry 20 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 25, 2007
Kirja palautui minulle kesäpäiville. Anteeksi että merkinnän tekeminen viivästyi netittömyyden takia. Kiitos kaikille rinkiin osallistuneille.

Journal Entry 21 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 16, 2008
Varattu Komentooralle.

Journal Entry 22 by Komentoora from Kokemäki, Satakunta Finland on Wednesday, January 16, 2008
Sain Tampereen tuliaisena Cazfilta tämän Matthijs van Boxselin "Tyhmyyden ensyklopedian". Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Journal Entry 23 by Komentoora from Kokemäki, Satakunta Finland on Sunday, February 24, 2008
Mielenkiintoista todella! Tulipahan luettua loppuun. Tyhmä kun olen, en ymmärtänyt koko kirjaa. En tiedä oliko kirja otettava todesta vai huumorimielellä, ei se ainakaan pahemmin naurattanut. Esimerkkejä kyllä luki, muuten liian paljon filosofointia.

Journal Entry 24 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, March 10, 2008
Tyhmyystesti palasi jälleen kotiin.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.