Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη

Registered by travellinglight of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 1/7/2006
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by travellinglight from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, January 07, 2006
Αυτό το βιβλίο το έφερε ο aris1 στο τελευταίο meetup στο Τρα λα λα.

Πρόκειται για έναν προσεγμένο τόμο –στα συνηθισμένα πρότυπα της Άγρας- που συγκεντρώνει αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα του πολυαγαπημένου και πολυτραγουδισμένου Καββαδία, σε επιμέλεια του Guy (Michel) Saunier.

Από το οπισθόφυλλο:

Ο παρών τόμος συγκεντρώνει τα αθησαύριστα έργα του Νίκου Καββαδία, εκείνα δηλαδή που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες, ανθολογίες κ.ά., αλλά δεν έχουν ποτέ συμπεριληφθεί σε ποιητικές συλλογές ή αναδημοσιευτεί σε αυτοτελείς τόμους, και ως εκ τούτου δεν ήταν προσιτά στο αναγνωστικό κοινό. Δεν περιέχει κανένα ανέκδοτο ποίημα ή πεζογράφημα.
Τα πεζογραφήματα και ποιήματα που συγκεντρώνονται εδώ ανήκουν στη μεγάλη πλειονότητά τους στα πρώτα δημιουργικά χρόνια του Καββαδία: Ένα πρώτο ποίημα χρονολογείται από το 1926 ή 1927, τα ποιήματα που υπέγραψε με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλ(λ)ας δημοσιεύτηκαν από τον Ιανουάριο του 1928 έως τον Ιανουάριο του 1930, τα πεζογραφήματα γράφτηκαν από το 1932 έως το 1935, τα υπόλοιπα ποιήματα, που τα υπογράφει ο Καββαδίας με τ’ όνομά του, χρονολογούνται από το 1928 έως το 1935. Μόνο πέντε ποιήματα ανήκουν σε μεταγενέστερες εποχές: Τα τρία αντιστασιακά ποιήματα είναι του 1943 και του 1945, το «Φοιτητές» του 1967 και το «Στίχοι για τη ζωγραφική σου» του 1971.
Μερικά κείμενα, όπως «Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη» (1932) ή το ποίημα «Kasbah» (1934), αποτελούν σημαντικά αριστουργήματα. Σχεδόν όλα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον επειδή, πέρα από τις επιμέρους αρετές τους, μας επιτρέπουν να δούμε τη γέννηση και την προοδευτική ανάπτυξη της θεματικής και του ιδιάζοντος λεξιλογίου του Καββαδία, ή την επεξεργασία ενός μύθου, όπως εκείνου του ανέφικτου ταξιδιού κατά την προετοιμασία του «Mal du Repart».
Μερικά από τα κείμενα που δημοσιεύονται: «Ταξειδιωτικαί αναμνήσεις – Πορτ-Σάιτ, Αλεξάνδρεια, Μαρσίλλια, Κάπο ντι Φάρο, Στρόμπολι, Αργοστόλι», «Η απίστευτη περιπέτεια του λοστρόμου Νακαχαναμόκο», «Γράμμα σε μιαν άγνωστη κυρία», «Οι άνθρωποι της κοκαΐνης», «Γράμματα εν πλω», «Η μικρή χορεύτρια», «Ο λοστρόμος από τα Φαρόερ», «Αθήνα 1943», «Αντίσταση» κ.λπ.


Journal Entry 2 by travellinglight from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, January 26, 2008
Τι γράφω καλέ στο προηγούμενο journal entry; Meetup στο Τρα λα λα; Αμάν... Αισθάνομαι ότι μπήκα στη χρονομηχανή! Έχουν περάσει από τότε δύο χρόνια... Πω πω...

Πολύ όμορφο βιβλιαράκι, δεν περιέχει βέβαια τα καλύτερα του Καββαδία -δεν κυκλοφόρησε άλλωστε με αυτό το σκοπό- είναι πάντως πολύ ενδιαφέρον. Διαβάζοντάς το βρίσκει κανείς όλα τα υλικά του κατοπινού Καββαδία. Κάποια από τα πεζά και τα ποιήματα που παρατίθενται όντως μπορούν να σταθούν μια χαρά πλάι στα γνωστά του ποιήματα που σιγοτραγουδάμε ακόμα όλοι.

Αυτά που με ξάφνιασαν όταν διάβασα το βιβλίο ήταν τα "αριστερά" του ποιήματα, καθώς γνώριζα μεν στο περίπου την ιδεολογική του τοποθέτηση αλλά δεν είχε τύχει να διαβάσω μια τόσο ξεκάθαρη αποτύπωσή της στο χαρτί.

Αυτά τα λίγα λοιπόν. Εξάλλου θα ήταν λαθεμένο να προσπαθήσω να γράψω κάτι παραπάνω για ένα βιβλίο που διάβασα καιρό πριν και δεν το θυμάμαι καλά. Και δεν νομίζω να χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ του έργου τού Καββαδία, έτσι;

Αν θυμάμαι καλά, ενδιαφέρον για το βιβλίο είχε εκδηλώσει τότε και η deadendmind. Δεν ξέρω αν από τότε έτυχε να το διαβάσει. Θα το κρατάω αύριο στη συνάντηση και, εάν εκείνη δεν ενδιαφέρεται, όλο και κάποιος θα βρεθεί να το πάρει. :-)

Journal Entry 3 by deadendmind from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, January 29, 2008
Το πήρα! Ευχαριστώ (((((((((tl))))))))))))

Journal Entry 4 by kermit60 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Sunday, February 24, 2008
Ευχαριστώ για το βιβλίο !
Πραγματικά δεν πίστευα στα μάτια μου ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, είχα να διαβάσω βιβλίο του από τη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου,
τι χαρά ξανά μαζί μου για να με συντοφεύει με το τρομερό γραψιμό του το μοναδικό αφού τελειώσω τα bookring θα το ξεκινήσω!

Journal Entry 5 by kermit60 at 8th Greek BC Convention in Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, June 25, 2013

Released 7 yrs ago (6/28/2013 UTC) at 8th Greek BC Convention in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

If you are new to BookCrossing & found this book and this site, Welcome!
You have in your hands a free gift. This book is yours to do with as you wish...read it, share it, keep it, pass it on!


I've registered this at BookCrossing.com so that I can keep up on where it goes, who reads it, and what they thought of it. I'd love to see an entry letting me know it is safe with you.
To get started, just enter the book's BCID number (you'll find it inside the book) at the BCID field (top of this webpage) and press Go!


If you like the BookCrossing concept, you might want to register yourself with a screen name. (but you can remain anonymous also and still journal this book), so that you can follow this book as it travels, and maybe release other books.
Thank you for picking up this book. Do with it as you please... read it, give it to a friend, keep it, release it in the wild - it's up to you. Enjoy!


Καλωσήρθες στο BookCrossing!


Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!


Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.

Journal Entry 6 by darkroom at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, July 07, 2013
Το βιβλίο απελευθερώθηκε στο άγαλμα που βρίσκεται στην Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης ή Brooke, στη χώρα της Σκύρου, για την δράση της περικύκλωσης του μνημείου με βιβλία ποίησης.
Ωστόσο, εκείνη τη μέρα φύσαγε τόσο πολύ που τελικά βάλαμε τα βιβλία "σφηνωμένα" κάπου ανάμεσα στα μάρμαρα του αγάλματος για να μη βρεθούν κατευθείαν στο Αιγαίο. Έτσι, έπεσε στην αντίληψή μου το παρόν βιβλίο και μόλις κατάλαβα περί τίνος πρόκειται το υιοθέτησα αμέσως!
Συγγνώμη που επανέφερα το βιβλίο στην Αθήνα αλλά... αδημοσίευτα κείμενα του Καββαδία! τι λες τώρα...!!
Ξεκίνησα να το διαβάζω στις παραλίες της Σκύρου, είναι πολύ ενδιαφέρον! Κάποια τα ήξερα, από διάφορες συλλογές και ανθολογίες αλλά έχει και πολλά άγνωστα.
Θα επανέλθω με τελική κριτική..

Journal Entry 7 by darkroom at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, September 10, 2015
Το Kasbah, είναι ένα άγνωστο αριστούργημα του Καββαδία..!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.