De Geheime Tuin

Registered by Dettie of Schoorl, Noord-Holland Netherlands on 11/11/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Friday, November 11, 2005
De geheime tuin
Frances Hodgson Burnett

Mary Lennox groeit op in India. Ze is een ziekelijk, mager, onaantrekkelijk kind. Ze wordt opgevoed door de de ayah (bediende). Haar moeder is zeer aantrekkelijk en wilde eigenlijk helemaal geen kind en zeker geen last hebben van dat kind. Vandaar dat Mary altijd uit haar buurt weggehouden werd. Ziekelijk als Mary is, en daardoor huilerig en drenzerig, wordt in alles haar zin gegeven, als ze maar geen last veroorzaakt. Ze groeit op tot een zeer verwend, onuitstaanbaar kind. Als ze negen is overlijden haar ouders en wordt ze naar Engeland gestuurd. Ze moet gaan wonen bij haar enige familielid, een oom die erg in zichzelf gekeerd en bijna altijd op reis is. De oom woont in huize Misselwhalte, een groot landhuis met honderd kamers met een enorme sier- en moestuin daar omheen. Het huis ligt erg afgelegen, midden op de hei.
Mary moet zich maar zien te redden. De huishoudster vindt haar maar een raar, arrogant kind. Alleen Martha, het dienstmeisje, is aardig, zij trekt zich niets aan van Mary's humeurige en hautaine gedrag. Mary moet bijvoorbeeld zichzelf maar leren aankleden, Martha denkt er niet over om iemand van 9 te helpen, zelfs haar kleine broertjes kunnen het al zelf. De eenvoud en verfrissende eerlijkheid van Martha doen Mary goed.
Mary gaat uit verveling naar buiten maar wil niemand zien, ze heeft een hekel aan mensen, die doen zo dom. Maar buiten is Ben Weatherstaf, een van de tuinmannen, en die heeft net zo'n hekel aan contact met mensen als Mary. Mary wil toch wel iets te praten hebben en vertelt hem over een vogeltje dat ze gezien heeft. Dat lijkt de grommerige Ben te ontdooien. Hij kent dat vogeltje goed. Mary vertelt dat ze hem in een boom heeft gezien die achter een muur groeit. Waarop ben haar duidelijk maakt dat ze daar niet mag komen, daar ligt de geheime tuin.....
Daarmee is Mary's nieuwsgierigheid natuurlijk gewekt en iets niet mogen, daar heeft ze nog nooit van gehoord...

Wat ze wel hoort is steeds een heel vreemd geluid, dat komt uit een van de gangen, ook al zegt Martha dat het de wind is. Als ze 's nachts het geluid weer hoort gaat ze op onderzoek uit en doet een hele bijzondere ontdekking!

Een heerlijk boek, Mary is echt een verwend krengetje, wat af en toe hilarische momenten oplevert. De eenvoud van Martha en het later door haar meegebrachte broertje Dickon, maken dat Mary leert dat een prettig leven in heel andere dingen zit dan ze altijd gedacht heeft. Ze leert respect te krijgen voor véél dingen. Ze bloeit helemaal op. Toch heeft haar verwende opvoeding ergens nog nut gehad, want ook al is ze erg veranderd, haar arrogante trekjes komen af en toe nog pittig naar boven maar die hebben dan een positieve uitwerking.
Voor een boek dat voor het eerst gepubliceerd is in 1909 is het nog verrassend fris. Het taalgebruik is iets ouderwets maar dat past goed bij de sfeer. Het is een (af en toe) spannend, rustig, ontroerend, vermakelijk, heerlijk verhaal.
Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Hardcover Uitgeverij Christofoor 2000 (in deze uitvoering) ISBN: 9062382231

Past nét door de brievenbus

Journal Entry 2 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Friday, November 11, 2005
janna2
Barbje
missc1967
boek is weer thuis, ring is gesloten

Journal Entry 3 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Friday, November 18, 2005
Het boek is natuurlijk wel gedateerd, maar ik heb er van genoten. Het is een echt "warm-gevoel"-boek en ik werd er erg rustig van.

Dettie, bedankt voor het ringen!

Journal Entry 4 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, November 22, 2005
Gaat vandaag op de post naar Barbje.

Journal Entry 5 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, November 23, 2005
Binnen hoor! Ik zie dat er niemand na mij wacht op dit boek... Mooi, want er ligt nog een stapeltje! Yep, ringboeken komen in kuddes, of wat was het ook al weer... :-)


Journal Entry 6 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, December 14, 2005
Wat een heerlijk boek! Heb er van genoten. Dit verhaal wil ik ooit permanent in mijn boekenkast hebben staan. :-) Werd er rustig en warm van en het gaf me vertrouwen en hoop. Dank voor het delen!


Journal Entry 7 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Friday, December 16, 2005
Wat een mooi boek viel er vandaag in de bus. Ik ben ervan overtuigd dat het verhaal ook prachtig is. Het moet nog even op de grote stapel jammergenoeg maar ik zal het met plezier lezen !
Bedankt voor het versturen, barbje.

Journal Entry 8 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, June 4, 2006
Wat een prachtig verhaal, zucht, jammer dat het uit is. Ik heb er erg van genoten. Dank je wel, Dettie, voor het ringen. Het komt binnenkort terug naar jou.

Journal Entry 9 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Monday, June 26, 2006
En het boek is weer thuis, het ziet er nog prachtig uit!
Wel erg leuk dat jullie het ook een mooi boek vonden, ik was zelf ook zo weg van het verhaal.
Dankjewel missc1976 voor het meebrengen (en groetjes aan mr. missc1976)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.