Leijapoika

by Khaled Hosseini | Literature & Fiction |
ISBN: 0747566526 Global Overview for this book
Registered by wingruzenawing of Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on 9/20/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
15 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingruzenawing from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 20, 2005
The Kite Runner 2003, suom. Erkki Jukarainen, Otava 2004, 348 s.

Afganistanin lähihistoriaan sijoittuva kirja kertoo kahden pojan, varakkaan Amirin ja palvelijanpoika Hassanin, ystävyydestä, joka ei kestänyt Amirin petosta ja pelkuruutta. Amir joutuu kuitenkin palaamaan jälkiään pitkin vuosikymmeniä myöhemmin.

Luin kirjan alunperin Afganistan-kiinnostukseni vuoksi. Kirjoittaja on syntyjään Kabulista ja paennut vanhempineen Yhdysvaltoihin vuonna 1980, samaan tapaan kuin kirjan minäkertoja Amir.

Kirja on myös kirjallisilta ansioiltaan erinomainen. Tarina vie mukanaan, leija kiitää ja paistuva naan tuoksuu.

- ruzena

Journal Entry 2 by wingruzenawing from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, April 13, 2006
Sijoittui hyvin Bookcrossing Top Reads 2005 -äänestyksessä. Kirjaa on rekisteröity satoja kappaleita ja äkkivilkaisulta journalit jakavat sille paljon sympatiaa. Esimerkiksi jenkeissä kirja näyttää olleen monelle kiinnostavaa afganistanvalaisua.

Laitan oman kirjani rinkiin. Ilmoittautuneita 18.4:

Louhi, lunatum (Oulu)
kihaan (Vaasa)
Tintti (Jkl)
dotdot, Niksu, Sirah (Hki)
lukutuoli, chrisim (Tre).

EDIT 2.11.2006: Kysyin vielä foorumilla, tuleeko jatkoa. Lisätään:

Margih (Tre)

Journal Entry 3 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Thursday, April 20, 2006
Kirja saapui tänään perille. Kiitos ruzenalle!

Edit 14.5.
Kirja on nyt luettu, olen hidas. Leijapoika lentää seuraavaksi Savukoskelle.

Olisin antanut yhdeksän tähteä, mutta valvoin aamuyöhön tämän takia viime yönä. Mitähän tästä sanoisin? Ensin ajattelin, että jos maailma tuhoutuisi, eipä olisi paljon väliä, koska kaikki pääsisivät tästä kärsimyksestä. Sitten ajattelin, että olisinko vähemmän ahdistunut, jos vain bodaisin tai jääkiekkoilisin (inhoamiani harrastuksia). Toisin sanoen mietin, miksi minulla täytyy olla tällainen harrastus kuin lukeminen.

Anteeksi kaikille.

Sitten itse kirjaan ja juoneen. Tiesin koko ajan, että Assef palaa jossain muodossa, mutta en painajaisissanikaan olisi kuvitellut, että niin kuin kirjassa. Juonenkäänteet ja sukulaisuussuhteet menivät kuin Kauniissa ja rohkeissa, tosin paljon kiinnostavammassa ja realistisemmassa kontekstissa. Tarina oli mielestäni ihana kaikesta huolimatta, erityisesti syyllisyys ja sen kuvaus.
Joku kirjoitti kansainvälisillä foorumeilla, ettei voinut sietää päähenkilöä Amiria (stomach = sietää?). Itse pystyin samastumaan häneen hyvin, koska olen ollut samanlainen. Ainakin olen tehnyt samankaltaisia asioita samassa iässä ja ollut sellainen "olen parempi" -ajattelija.

Bookcrossingin avulla löytää hyviä 2000-luvun kirjoja.

Journal Entry 4 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Saturday, May 20, 2006
Kirja saapui tällä viikolla. Lukemisessa saattaa hieman kestää, kun on nyt kaikenlaista meneillään ja rinkikirjoja edellä.

Journal Entry 5 by lunatum from Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Friday, June 23, 2006
Surullinen tarina. Pidin kirjasta paljon. Amirin kertomana tarina tuntui luontevalta ja välillä helpotti se, että Amir selviää kaikista koettelemuksista hengissä, koska hän on vielä kertomassa tarinaa. Tässä näkee, että lapsi (ja aikuinenkin) on valmis tekemään miltei mitä tahansa saadakseen rakastamansa ihmisen rakkauden ja huomion. Voin vain kuvitella millainen syyllisyys Amiria on vainonnut melkein koko elämän ennen kuin hän sai kerrottua asiasta jollekkin ja tehtyä jotain hyvittääkseen tekemänsä. Pidin myöskin kirjan lopusta.

Kiitos ringin järjestämisestä, ruzena! Seuraavaksi kirja matkaa kihaanille.

Kirja on osa Kirja Jokaisesta Maasta -haastettani (Afganistan).

Journal Entry 6 by wingkihaanwing from Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Tuesday, June 27, 2006
Kiitos, lunatum, kirja saapui eilen. Juuri nyt on pieni rinkisuma päällä, mutta yritän saada kirjan eteenpäin niin pian kuin mahdollista.

Journal Entry 7 by wingkihaanwing from Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Sunday, July 23, 2006
Pidin kirjasta kovasti! Kiitos kun tarjosit luettavaksi, ruzena! Luin kirjan kesäloman alkupäivinä (ja samalla onnistuin polttamaan selkäni), kirja kosketti. Tarina on surullinen, mutta antaa myös toivoa. Teksti on sujuvaa ja tarina tosiaan vie mennessään. Oli mielenkiintoista lukea "oikeasta" Afganistanista, ennen talibaneja, ennen sotia.

Suosittelen lämpimästi!

Seuraavaksi kirja lähtee Tintille Jyväskylään!

Journal Entry 8 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 25, 2006
Ihanaa, olen jo pitkään halunnut lukea tämän kirjan, ja tänään se saapui luokseni. Alan lukemaan heti, kun saan yhden kesken olevan kirjan loppuun.

Journal Entry 9 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, August 06, 2006
Odotukseni olivat korkealla tämän kirjan suhteen, enkä joutunut pettymään. Aivan mahtava tarina, surullinen ja paikoin hyvinkin synkkä mutta silti kaunis ja toivoa herättävä.

Louhin kommenttiin liittyen: minustakin Amir oli alkuun uskomattoman ärsyttävä, hemmoteltu ja asemaansa hyväksikäyttävä lapsi, mutta se ei onneksi estänyt tarinasta nauttimista, ja Amirkin luonnollisesti kypsyi ja viisastui vanhetessaan. Muutkin henkilöt olivat eläviä, erityisesti Babasta pidin. Rahim Khan jäi ohueksi ja etäiseksi tärkeästä roolistaan huolimatta - hän oli vähän kuin joku haltijakummi joka silloin tällöin tupsahtaa paikalle ja näyttää päähenkilölle oikean suunnan.

Oli mielenkiintoista lukea Afganistanista ennen sotia; viime vuosina maasta on kuultu niin paljon vain huonoja ja ikäviä uutisia, että välillä tahtoo kokonaan unohtua että sielläkin ovat tavalliset ihmiset eläneet tavallista arkea. Leijanlennätyskilpailuja kuvattiin kirjassa hienosti, ihan olisi tehnyt mieli päästä mukaan.

Hieno ja ajankohtainen kirja. Tekee hyvää tutustua Afganistaniin muutenkin kuin uutisten välityksellä.

Kirja lähtee seuraavaksi kohti Helsinkiä.

Journal Entry 10 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 08, 2006
Tänään posti toi kolme kirjaa. Tämä pääsee niistä ensimmäisenä luettavakseni. Kiitos, ruzena ja muut kirjaa tänne asti kierrättäneet.

Journal Entry 11 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 10, 2006
Valehtelin voidakseni jäädä lukemaan tätä kirjaa. Tai siis peruin osallistumiseni kokoukseen kertomatta todellista syytä. Miltä olisi kuulostanut, jos olisin sanonut: "En viitsi tulla, koska haluan lukea Leijapojan loppuun."? Minun valheeni oli melko mitätön niiden valheiden ja salaisuuksien rinnalla, jotka kirjan kertojaa riivasivat.

Dramaattinen ja vakava tarina. Kirjan teemat ovat universaaleja. Ihmisyyden perusasioiden äärellähän tässä oltiin. Punainen lanka säilyi vahvana alusta loppuun. Hosseini kuvaa elävästi Amirin mieltä ja elämää. Hän tekee eläväksi myös afganistanilaisten elämän sekä "vanhassa" Afganistanissa, Yhdysvalloissa että sodan muuttamassa väkivaltaisessa Afganistanissa.

Kirja jakaantui kolmeen osaan, mutta se oli alusta loppuun yhtenäinen, samaa tarinaa, riippumatta siitä, oliko Amir Afganistanissa vai uudessa kotimaassaan Yhdysvalloissa. Se ilahdutti minua erityisesti, koska olen lukenut tarpeeksi siirtolaistaustaisten kirjailijoiden kirjoja, joissa on kaksi erillistä osaa: vanhan ja uuden kotimaan osat.

Kirjan nimi on Leijapoika. Siitähän tässä oli kysymys: pojasta, lapsesta, oli se poika sitten Amir, Hassan tai kirjan riipaisevin hahmo Sohrab.

Journal Entry 12 by Niksu from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, August 11, 2006
Kiitos dotdot ja Halvast (kuriiri siis). Kirja on nyt hallussani ja lukeminenkin on jo alkanut.

Journal Entry 13 by Niksu from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, August 12, 2006
Tarkoitukseni oli ottaa kirja huomenna alkavalle työmatkalle. En voinut kuitenkaan olla lukematta loppuun kun sen perjantaina aloitin. Olen kuullut ainoastaan hyvää tästä kirjasta ja se minua aluksi huolestuttikin. Odotukset olivat korkealla ja pelkäsin pettyväni.

Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt vaan pidin kirjasta paljon. Amir aiheutti minussa ristiriitaisia tunteita. Välillä ihmettelin hänen henkisen väkivallan käyttöä mutta ajattelen sen johtuvan hänen ja Baban suhteesta. Kai hänellä täytyi joku olla johon turhautumisensa tai mitkä lie purkaa. Haukoin henkeä, voin pahoin ja luin kirjaa välillä surun tai raivon kyyneleet silmissä. Loppu jää mukavan valoisaksi.

Luin kirjan loppuun vanhempieni takapihalla. Kotiin pyöräillessä sattui hassu yhteensattuma, näin isolla hiekkakentällä isän ja pojan lennättämässä leijaa! En muista koska viimeksi olen nähnyt Helsingissä kenenkään tekemässä moista. Siitä on varmasti vuosia! En voinut muuta kun pysähtyä ja jäädä katsomaan.

Kiitos ruzenalle ringistä! Kirjan saa sirah viimeistään seuraavassa PKS-tapaamisessa jos hän vain on paikalla.

Journal Entry 14 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 12, 2006
Sain kirjan Niksulta pääkaupunkiseudun syyskuun miitissä, kiitos.

Journal Entry 15 by Sirah from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, October 21, 2006
Upea ja koskettava kirja, yksi parhaista lukemistani. Upeat henkilöhahmot, loistavat ajan ja tapain kuvaukset. Raadollisia, syntisiä ihmisiä. Rakastavia, kaikkensa toistensa eteen tekeviä ihmisiä. Uskollisuutta, luottamusta, uskottomuutta, petosta, syvää rakkautta- kaikkea sitä, mitä hyvässä kirjassa voi olla.

Viime aikoina olen lukenut useampia kirjoja, jotka tavalla tai toisella ovat liittyneet Afganistaniin: shaahin, venäläismiehityksen ja talibanien hirmuhallinnon aikaan. Tämä on niistä ehdottomasti koskettavin.

En halunnut kirjan päättyvän. En vielä pitkään aikaan...

Journal Entry 16 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 30, 2006
Kirja saapui postin kautta tänään, kiitos kaikille asianosaisille! Aiemmat journal entryt asettavat odotukseni tosi korkealle ja saavat toisaalta kiinnostumaan kirjasta niin paljon, että tämä taitaa kiilata lukupinon ykköseksi.

Journal Entry 17 by winglukutuoliwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, November 01, 2006
En ole kovin paljon noita kymppejä jaellut, mutta tälle kirjalle annan sydämestäni täydet pisteet. Tämä oli varmaan paras tänä vuonna lukemani kirja, koskettava ja jotenkin "humaani" tarina. Luulin vierastavani tarinan sijoittumista Afganistaniin, koska yleissivistykseni sen maailman kolkan asioista on puutteellinen, mutta kävikin päin vastoin - tämä kirja avasi ymmärrystä eri maiden suhteisiin, Afganistanin, Neuvostoliiton,USAn, Pakistanin, Iranin...
Kirjan surullisesta, ja ahdistavastakin, perusvireestä huolimatta tästä kirjasta jäi toiveikas ja mukava olo, usko ihmisen "hyvään" puoleen ja kehittymiseen jäi päällimmäiseksi.
On ilo antaa kirjan jatkaa matkaansa chrisimille, mutta luulen, että jossain vaiheessa metsästän omankin kappaleen pysyväiskirjastooni!
Kiitos, ruzena!

Journal Entry 18 by chrisim from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, November 10, 2006
Otin vastaan eilisessä tapaamisessa. Onpa hienoja kommentteja, toivottavasti saan pian tilaisuuden sanoa samaa.

21.12. Kirja oli mielenkiintoinen valottaessaan Afganistanin tapahtumia noin monen vuoden ajalta. Kirjailijaa kiitän minäkin eheästä tarinasta. Päähenkilöiden tarinat koskettivat ja siksikin kirjaa oli helppo lukea. Yllätyksellinen ja avoin loppu miellytti myös, vaikka Sohrabin siihen astiset vaiheet olivatkin turhan raskaat lapsen astella. Paikoin kirjassa oli kurjuutta, väkivaltaa ja rumuutta aivan liikaa. Tarina loi optimismia, ja jaksoin jatkaa lukemista. Ikuisena romantikkona olisin suonut Amirin ja Hassanin ehtivän tapaavan toisensa aikuisina, mutta kirjailija tietenkin päätyi toisenlaiseen, todentuntuisempaan, ratkaisuun.

Kirjan seuraavaksi lukijaksi on merkitty Margih, jonka tapaan luultavasti ensi vuoden puolella.


Journal Entry 19 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, January 04, 2007
Sain kirjan Chrisimiltä tänään miitissä, kiitos :)

Tuossa jokunen rinkikirja on, eli en heti pääse käsiksi tähän, vaikka mieli tekisi. Huh, nyt onkin tuskasta, kun on pari vai kolme tosi hyvää kirjaa ringin muodossa samanaikasesti.. vapisuttaa lähes!

Itselleni muistiin ja ruzenalle tiedoksi, jos en heti muista PM:ää laittaa, että rinkiin olisi tulossa uusi rinkiläinen jälkeni, myös suht uusi bookcrossari, metset, jos sopii. Mutta lisää PM:ssä.

Journal Entry 20 by wingAnonymousFinderwing on Tuesday, April 03, 2007
Ei mikään muumitarina, kysyy hermoa. Kaikesta huolimatta kaunis, vaikka kertookin siitä, mikä on ero inhimillisen ja humaanin välillä ja joutuu siis molempia asioita kuvaamaan.Onnistuu tehtävässään hyvin. From cold, cruel, greedy human to compassionate humane... Laaja skaala kirjoittajalla!
Olen metsetin äiti, jolle kirja on ruzenan luvalla hairahtunut pikaisesti luettavaksi.

Journal Entry 21 by wingruzenawing from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, April 11, 2007
Sain pojan kotiin. Kiitos kaikille kierrätyksestä ja kommenteista! Välitätkö Margih metsetin äidille terveiset että hyvät lukuvinkit ovat kortilla, eikun että kortilla on hyvät lukuvinkit:)

Journal Entry 22 by wingruzenawing at Hämeenlinna, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland on Sunday, April 19, 2009

Released 10 yrs ago (4/19/2009 UTC) at Hämeenlinna, Kanta-Häme / Egentliga Tavastland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kevättuuli puhaltaa, ja Leijapoika jatkaa matkaa erään wishlistin viitoittamaan suuntaan.

The Kite Runner English Book Trailer

Journal Entry 23 by Ankukka from Pori, Satakunta Finland on Tuesday, April 21, 2009
Tänään paljastui erittäin mahtava totuus..Voitin huhtikuun arvonnan. Tämä oli yksi seitsemästä saapuneesta kirjasta..Enää ei ole pulaa lukemisesta. KIITOS!

Journal Entry 24 by Ankukka from Pori, Satakunta Finland on Wednesday, July 29, 2009
Syvällistä ja surullista, ja toisten todellisuutta.
Ja sanon kuitenkin näin: tykkäsin.

Journal Entry 25 by wingJennynenwing from Pori, Satakunta Finland on Sunday, October 04, 2009
Miitistä mukaan.

Journal Entry 26 by wingJennynenwing at Pori, Satakunta Finland on Sunday, August 29, 2010
Tämä oli todella hieno kirja Afganistanista ja ihmisyydestä. Niin tarkkoja kuvauksia ihmisten hyvyydestä ja pahuudesta sekä anteeksiantamisesta ja elämän jatkumisesta. Paikoin todella hauska (minulle jää usein pieniä yksityiskohtia kirjoista mieleen, tästä mulla-vitsit ja yllättävä Suomi-maininta) ja aina koskettava. Olen aiemmin lukenut Tuhat loistavaa aurinkoa ja pidin siitäkin, mielestäni näissä kahdessa on samaa se miten tarina etenee.

Kiitos kaikille kirjaa ennen minua kierrättäneille!
Osallistun tällä kirjalla Tarnan Maita ja maanosia-haasteeseen

Journal Entry 27 by wingJennynenwing at Pori, Satakunta Finland on Friday, September 17, 2010
Vein ison kassillisen bc-kirjoja tänään töihin (olen kertoillut pitkin syksyä hienosta harrastuksestani ja pitihän kirjoja viedä näytille :D), tämäkin lähti uudelle lukijalle.

Journal Entry 28 by wingJennynenwing at Pori, Satakunta Finland on Tuesday, October 19, 2010
Kiersi itseasiassa kahdella työkaverilla, palautui tänään.

Journal Entry 29 by wingJennynenwing at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, September 07, 2011

Released 7 yrs ago (9/6/2011 UTC) at Pori, Satakunta Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vein mukanani porilaisten syksyn ensimmäiseen miittiin,

Journal Entry 30 by Becky77 at Pori, Satakunta Finland on Sunday, September 11, 2011
Tästä olen kuullut paljon hyvää ja vihdoinkin sain tämän kirjan luettavakseni. Lähti mukaani siis miitistä, mutta kirjaparka makaili kassissa eteisessä näin kauan ennen kuin mieleen välähti että journalointi on jäänyt. Anteeksi, Jennynen. Ehdit ehkä jo kaipailla kirjaa.
Aion säästää tätä lukunautintoa jonkin aikaa, kunnes työkiireet hiukan hellittävät ja ehdin syventyä lukemiseen.

Journal Entry 31 by Becky77 at Pori, Satakunta Finland on Sunday, June 25, 2017
Työkiireet eivät kyllä hellitä koskaan, turhaan säästelin tätä kirjaa. Lukemiseen pystyi syventymään kiireiden välillä, jopa niin että yöunet paikoitellen kärsivät kun aina vaan uusi sivu piti lukea loppuun...
Khaled Hosseini on eittämättä yksi lempikirjailijoistani.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.