Varpunen

by Auli Mantila | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by hilma of Järvenpää, Uusimaa / Nyland Finland on 9/13/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by hilma from Järvenpää, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 13, 2005
Varpunen saa kuutosen omaperäisestä tyylistään ja siitä, että se ottaa asioihin kantaa sormella osoittelematta. Varpusta on hiukan vaikea asettaa tiettyyn kategoriaan. Plussaa sekin! Jos tämä olisi miehen kirjoittama, se olisi saanut enemmän huomiota osakseen!
Kirja matkustaa nyt Ruzenalle, jona jälkeen se kenties löytää uusia lukijoita....

Journal Entry 2 by wingruzenawing from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 14, 2005
Teos 2005, 266 s. Graafinen suunnittelu Ilkka Kärkkäinen.

Kirja saapui eilen ja on luettu tänään (minäkö utelias?).

Päähenkilö Inkeri, vakuutusetsivä, joutuu kauppakeskuksen räjähdysonnettomuuteen; Inkerin ainoa läheinen ihminen Elina-sisar kuolee räjäyksessä. Inkeri kietoutuu mukaan poliisien työhön ja kauppakeskuksen pommipojan tapaukseen.

Tähän dekkari-ilmiasuun kätkeytyy tuhteja aineksia (paikoin turhiakin, kuten alun Estoniajuttu). Kirjassa kuljetaan rahan ja rahattomuuden, vakuuttamisen ja turvattomuuden, internetin ja yksinäisyyden maailmassa. Inkerin yksinäisyys on todellista ja viiltävää, mutta ei lukijaa masentavaa. Näkökulma pysyy realistisena ja sananlaitto usein ironisena.

Mantilan tyyli on paikoin asiapainoista, paikoin arkisen säpäkkää, joskus vähän pateettista. Teksti kulkee kuitenkin kepeästi. Repliikit ovat korvinkuultavaa puhetta, vain joskus harvoin arkikielen ääritarkka kirjaaminen kaikkine niikuineen häiritsi. Mantilan ohjaajatausta? Monasti tarinaa lukiessa jo ikäänkuin katsoinkin elokuvaa. Kaikkein uskottavimmin kuvaan istuvat Mantilan ihmiset, varpuset jouluaamuna.
Jännitysjuonen päättöratkaisu on ehkä pienoinen notkahdus, josta tarina kuitenkin nousee lohdullisessa lopussaan. Kun ihminen saa lämpöä osakseen, hän oppii pitämään ensin itsestään ja sitten toisestakin.

-ruzena

Rinki:
Tintti Jyväskylä
Jaatiina Leivonmäki
chrisim Tampere
CatharinaL Tampere
cazfi Oulu
Millam Oulu
ja samalla Varpusen BC-oikeudet siirtyvät Millamille.

Journal Entry 3 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, September 20, 2005
Kirja tuli postissa tänään. Kiitokset ruzenalle! Olen iltavuorossa töissä ja täällä on todella hiljaista, joten saatanpa alkaa lukemaan jo tänään...

Journal Entry 4 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, September 27, 2005
Enpä voi sanoa hirveästi pitäneeni tästä kirjasta. Luin kuitenkin loppuun asti lähinnä siksi, että minua kiinnosti kuinka pitkälle tarina seuraa tositapahtumia. Ihan sujuvaa tekstiähän tämä oli, joten lukeminen ei sinänsä ollut raskasta, mutta en tuntenut saavani kirjasta irti mitään erityistä. Alun Estonia-kohtaus oli minustakin turha ja irrallinen.

BC-foorumilla keskusteltiin joku aika sitten kotimaisesta kirjallisuudesta ja siellä joku mainitsi, ettei jaksa kotimaisia kirjoja lukea kun niissä on kaikki aina niin ankeaa ja surkeaa. Tästä olen osittain samaa mieltä. Varpusessakin minua ärsytti kun oltiin hirveässä kännissä ja kaatuiltiin lumihankeen räntäsateessa ja kustiin omille käsille. Onko kerronnan pakko olla niin raadollista? Minua lähinnä ällöttää lukea tuollaista. Kyllä lukija vähemmälläkin ymmärtäisi, että päähenkilöllä menee huonosti.

EDIT 3.10: Varpunen on siirtynyt Jaatiinan haltuun.

Journal Entry 5 by Jaatiina from Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Tuesday, October 04, 2005
Sain kirjan eilen Tintiltä, kun pistäydyin kaupungissa. Ennätin lukea 48 s. Ei kovin hääppöistä, Mantila on kiinnostavampi ohjaajana kuin kirjailijana. Joka tapauksessa, jatkanee matkaa ensi viikolla.

EDIT 14.10.: Jaa, loppujen lopuksi kirja oli kohtalainen. Ainakin se herätti ristiriitaisia ajatuksia. Pidin ja en pitänyt. Mielestäni kirjaa olisi pitänyt vielä viimeistellä. - Saako tunnettu nimi kirjansa helpommin julkaistua?


Journal Entry 6 by chrisim from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, October 23, 2005
Hupsista, kirjahan saapui jo viime viikolla, taisi olla torstaina. Otan Varpusen mukaan työmatkalle, toivottavasti saan luettua ainakin osan junamatkalla.

Kirjasta jäi minulle suht neutraali olo. Paikoitellen inhorealistinen kerronta ei tällä kertaa puistattanutkaan. Johtui ehkä siitä, että kirja sopi niin hyvin vallitseviin sääoloihin. Kirja oli kalsea, eikä surun puserruksissa olevaan Inkeriin tai muuten eksyksissä oleviin hahmoihin oikein saanut otetta. Siten sitä luki vähän turtuneena, mikään ei oikeastaan liikuttanut vaikka läheisen menetys aiheena onkin kipeä.

Juoni eteni virtaviivaisesti, lukija meni vähän tapahtumien edellä. Tämä hieman söi jännärinmakua.
Replikointi oli kirjan parasta antia, niiden voimin itsekin näin ja kuulin tarinan elokuvana.

Journal Entry 7 by chrisim from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, November 10, 2005
Otan Varpusen mukaan tämäniltaiseen BC-tapaamiseen. Jos kirja ei saa uutta lukijaa, lähetän kirjan Millamille Ouluun.

Journal Entry 8 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, November 10, 2005
Tampereen marraskuun miitistä. Laitan tämän ensi viikolla cazfin mukana Ouluun, mutta ehtinen äkkiä lukaista kirjan itsekin--vaikuttaa nimittäin kiintoisalta.

Journal Entry 9 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, November 14, 2005
Taitavaa kerrontaahan tämä oli, mutta aiheensa puolesta turhan suomalaiskansallisen raadollista. Tavanomainen rakenne ja pitkälti paikallaanpolkeva tarina olivat lievä pettymys: onkohan tässä ajateltu, että arat aiheet ovat riittävän jykeviä kannattelemaan hentoistakin tarinaa? Minua yllätti se, että muutaman vuoden takainen mediauutisointi Myyrmannin pommimiehestä piirsi jopa syvällisemmän henkilökuvan kuin tämä aihetta fiktiivisesti käsittelevä/sivuava romaani. Vai onko juuri kepeän ja raskaan, tunteiden ja turtumisen vastakohtaisuus Varpusen perimmäinen idea--moneen kertaan alleviivatun vakuuttamisen ja turvattomuuden ohella? Kun kaikki sirpaloituu, miten käy merkityksensä menettäneille vastakohtaisuuksille?

Kaiken kaikkiaan kirjasta jäi kuitenkin ihan hyvä, optimistinen fiilis.

[20.11.] Kirja on cazfilla ja matkalla Ouluun.

Journal Entry 10 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, November 21, 2005
Minun piti toimia tälle kirjalle vain kuriirina. En kuitenkaan onnistu välittömästi yhyttämään seuraavana ringissä olevaa Millamia välittömästi. Tulin myös kirjan avanneeksi BCID numeron nähdäkseni ja kun se kerta oli auki... Luen siis kirjan itse loppuun ennen kuin luovutan eteenpäin.

Journal Entry 11 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, December 05, 2005
Aiempien vähän nuivien kommenttien jälkeen tämä oli lievästi positiivinen yllätys. Tuon verran inhorealismia pitääkin olla kun yritetään uskottavasti kuvata kuinka ihmisellä menee heikosti. Kirja piirsi melko hyvin yksittäiset tapahtumat, tarina kokonaisuutena eteni heikommin.

Luovutan kirjan Millamille seuraavassa miitissä.

Journal Entry 12 by Millam from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Tuesday, December 13, 2005
Varpunen lensi ringin viimeiselle eli minulle. Kiitos taas kerran kuriirina toimineelle cazfille.

Journal Entry 13 by Millam from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Sunday, January 01, 2006
Pidin kirjasta, ehkä sen tietynlainen dekkarimaisuus oli osasyynä siihen. Inkeri oli jotenkin raadollisen inhimillinen itsesyytöksineen. Yleensä inhorealismi ei nappaa lainkaan, mutta tässä oli sitä minun mielestäni sopivassa suhteessa. Loppu oli kyllä sekava ja turhan dramaattinenkin.

Taidan viedä tämän Oulun miittiin ja antaa siellä eteenpäin. Koska ruzena ystävällisesti luovutti kirjan BC-oikeudet minulle, esittäisin toivomuksen, että kirjaa ei ainakaan ihan heti (sanotaan nyt puoleen vuoteen) vapautettaisi villisti, jotta sen tähänastiset lukijat varmasti kuulisivat sen vaiheista.

Journal Entry 14 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Saturday, January 07, 2006
Kirja lähti mukaan miitistä. Varattu Syksy muuttaa linnut -haastetta varten.

Journal Entry 15 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Saturday, December 22, 2007
Aloitin kirjan jo aikoja sitten ja jämähdin noin sivulle 70. Nyt sitten luin kirjan loppuun. Ensin piti muistella, mitä tässä oikein tapahtuikaan, mutta loppuun lukeminen oli tosi sujuvaa. Tykkäsin kirjassa erityisesti siitä, että päähenkilön ja pojan "suhde" keriytyi auki taustoineen vähitellen ja ensin sai vähän arvailla ja miettiä sitä kuka on kuka.
Käärin kirjan nyt pakettiin tapaninpäiväksi.

Journal Entry 16 by wingAnonymousFinderwing at Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Saturday, October 02, 2010
Löysin Kajaanin bussipysäkiltä. Ja nyt se lähtee Kokkolaan.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.