Sirkelens ende (in Norwegian)

by Tom Egeland | Mystery & Thrillers |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingAnneliswing of Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on 8/7/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
16 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, August 7, 2005
Aftenposten:
I Cirklens ende er konspirationsteorier og mørkelagte gåder indhyllet i århundredernes tåge af glemsel og mystik.

Under en udgravning i Østfold uden for Oslo finder et team af norske og internationale arkæologer et relikvieskrin af guld. Det to tusinde år gamle skrin indeholder en hemmelighed, som vil kaste nyt lys over kristendommens oprindelse og sende chokbølger ind i den videnskabelige verden. En hemmelighed som mørke kræfter vil gå langt for at sikre sig. Men de forregner sig, idet de overser Bjørn Beltø – arkæolog, albino, neurotiker og bogens underfundige jeg-person. Da den højt ansete leder af udgravningen skyndsomt bortfører skrinet, stjæler Beltø skrinet tilbage. Hans iver efter at opklare mysteriet sender ham ud på en rejse i Europa og Mel­lem­østen – en
rejse, hvor han føler sig jaget af mystiske kræfter og lyssky organisationer. Beltøs jagt på skrinets hemmeligheder udvikler sig til en anderledes spændingsroman, hvor myter, historie og teologi væves sammen.

Tom Egeland er nyhedschef på norsk TV2 og forfatter i sin fritid. Han debuterede i 1988 med bogen Stien mod fortiden, en parapsykologisk gyser og det første norske forsøg på at skrive i Stephen King-stil. Siden da er der kommet yderligere fire romaner fra Egeland.

"Tom Egeland har skrevet en bog som er skræmmende lig
Da Vinci Mysteriet to år før den amerikanske."
AFTENPOSTEN

Journal Entry 2 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 11, 2005
Tom Egeland: Sirkelens ende

Den som leter etter omtaler av denne boka på dagsavisenes internettsider, vil kanskje forundres over at de er så få og korte. Når den potensielle leseren i tillegg, i VGs svært barberte omtale, kan lese at dette strengt tatt ikke er en thriller, forsvinner kanskje lysten til å gi seg i kast med Tom Egelands fjerde bok. Det ville i så fall være synd.

Selvfølgelig er dette en thriller. Og mer enn det, det er en god thriller. Riktignok er det meget beskjedent med mord og vold her, perversiteter er det lite av og uhyggen er kanskje ikke påtrengende, men spenningen er der - og, iallfall for meg, er det kjennetegnet ved en thriller.

Norsk krim- og thrillerlitteratur er etterhvert blitt overbefolket av merkelige typer - spesielt synes transvestitter å være i skuddet for tiden; vanlige mennesker (i den grad noe slikt finnes) er snart like sjeldne i moderne norsk krim, som mannlige leger i moderne norske barnebøker. Her er hovedpersonen en nervesvak albino med halvtragisk barndom, uten at det dermed er noe galt verken med nervesvake, albinoer eller mennesker med vanskelig barndom, det kan bare bli litt mye. Irritasjonen fortar seg etter hvert - hovedpersonens karakteristika viser seg snart å være mindre av en gimmick enn en plausibel bakgrunn for hendelsene i boka.

Bjørn Beltø - som hovedpersonene heter - er arkeolog, og deltar som norsk kontrollør i en internasjonal utgraving ved Værne kloster i Østfold. Der finner man en mystisk gjenstand, som tydeligvis er det egentlige målet for utgravingene, og som behandles meget hemmelighetsfullt av prosjektets ledelse. Beltø blir irritert over at han som representant for norske myndigheter blir ført bak lyset - en irritasjon som går over til nysgjerrighet på hva dette egentlig handler om: Hva er det gjenstanden skjuler, hvorfor foretas utgravingen, og - ikke minst - hvem, og hvor mange, er egentlige innblandet.

Alt dette er forsåvidt varianter over standardene i genren. Det som gjør denne boka bedre enn gjennomsnittet, er det bakteppe historien utspiller seg mot: Her knyttes det an til vår kulturs begynnelse - med evangelienes opprinnelse og ekthet, og Jesusskikkelsens liv og død. Blant annet. Referert slik kan dette høres tvilsomt og billig ut, men slik det framstår i boka lot iallfall jeg meg forføre og fascinere av denne historien.

For historien er både morsom og spennende. I tillegg framstår personene som levende mennesker, og Beltø - som fører historien i pennen - har en ironisk og troverdig humor som bidrar til at boka blir en leseglede.

Du går ikke glipp av vesentlig innsikt i de store spørsmål om du skulle droppe å lese Sirkelens ende. Men om du et par kvelders tid lar de store spørsmål ligge, for heller å la deg underholde av litt intelligent spenning, er dette en av bøkene du bør vurdere.
- -

Bra bok!

Journal Entry 3 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 11, 2005
KAJA KORSVOLD:
Egeland vil fortsette sirkelen. Tom Egeland ble kjendisforfatter på et halvt år. Nå skriver han på to nye bøker, oppfølgeren til suksessen "Sirkelens ende" og thrilleren "Ulvenatten". "Sirkelens ende" ble en voldsom suksess tre år etter at de var skrevet.
- Det er litt uvirkelig, sier forfatteren Tom Egeland.

Den 5. september i fjor skrev Aftenposten om den da relativt ukjente forfatteren Tom Egeland (43). Han hadde tre år tidligere skrevet romanen "Sirkelens ende", som var skremmende lik den internasjonale suksessen "Da Vinci-koden". Allerede samme dag som artikkelen sto på trykk startet etterspørselen. I dag har pocketutgaven av "Sirkelens ende" vært på bestselgerlisten i 15 uker og er kommet opp i et opplag på 50.000. Den har kommet som maxibok, lydbok, bokklubb-bok, den er solgt til ti land og den blir kanskje film. Tom Egeland er glad, men fortsatt beskjeden i sin rolle som forfatter.
- Jeg sitter litt sånn på utsiden av det hele. Det er ganske uvirkelig, både det store opplaget og ikke minst utenlandssalget. Før jeg selv ble oversatt hørte jeg om kolleger som opplevde det. Det hørtes så flott ut. Nå er det plutselig meg det gjelder.

Terror-drama.
Hjemme i kjellerstuen på Grorud har Egeland sin skrivehule og bibliotek. Til daglig har han mer enn nok å gjøre som nyhetssjef i TV2. Skrivingen har vært altoppslukende fritidsjobb i 20 år. Det er derfor han har brukt lang tid på hver bok. Men nå har det løsnet også på den fronten. I vinter, midt oppi all ståheien rundt "Sirkelens ende", har han skrevet på en ny thriller, "Ulvenatten". Hvis han klarer det som er målet, å mure seg inne i kjellerstuen i hele påsken og la familien seile sin egen sjø, skal den komme allerede i juni.
- Dette er en ren actionthriller. Den handler om en gruppe tsjetsjenske terrorister som kupper en direktesendt TV-debatt i ABCTV. Vi følger et knippe personer fra beleiringen av studio klokken 22 om kvelden til åtte om morgenen. Det første gisselet blir drept allerede etter noen minutter, når TV-produsenten tar programmet av lufta. På den måten tvinges TV-kanalen til å skru på kameraene igjen og sende dramaet live hele natten. Resultatet er at hele verden følger det norske gisseldramaet minutt for minutt.
- Ligner TV-stasjonen på din arbeidsplass TV 2?
- Ja, den ligner ganske mye. Men ABCTV er råere og mer kommers enn TV 2.

Sirkelen fortsetter.
Også Egelands store suksess "Sirkelens ende" skal få en oppfølger. Forfatteren er i gang med å planlegge og plotte neste bok med arkeologen Bjørn Beltø på nye eventyr i arkeologiens, historiens og teologiens verden.
- Skjenker du en god tanke til Dan Brown av og til? Selv om ekspertene sier at din bok er mer pålitelig når det gjelder teoriene, har mannen åpnet dører også for din bok?
- Ja, jeg er ham evig takknemlig. Hadde det ikke vært for "Da Vinci-koden", ville vel heller ikke Aftenposten skrevet om "Sirkelens ende" og så hadde den vel heller ikke blitt gitt ut på nytt. Alt henger sammen med alt, som det heter.
Sier Tom Egeland. Snart skal han lanseres i Danmark, som første utland. Om han skal reise dit, vet han ikke selv. Der er vi ved den beskjedne siden av mannen. Blant annet har han gjentatte ganger sagt nei til å delta på TV 2s frokost-TV, også fordi han syns det er en uheldig rolleblanding å promotere sine egne bøker i kanalen han jobber. Penger vil han heller ikke snakke om. Selv om det har blitt en god del ekstra det siste halvåret, har han ikke helt oversikt. Men han røper hva noen av pengene skal brukes til.
- Jeg oppfyller guttedrømmen om en rød, liten sportsbil. Noe skal man jo unne seg, selv om det ikke er så fornuftig.
- Og hva med TV 2-jobben? Slutter du der og blir forfatter på heltid?
- Jeg stortrives med jobben min og kollegene i TV 2. Og jeg har levd med vekselbruket mellom journalistikk og litteratur i 20 år, og har ingen planer om å endre på det, sier Tom Egeland.

Dette er en artikkel fra www.aftenposten.no. Oppdatert: 17. mars 2005 kl.00:25

Edit 3.11.2005
Posted to Sameme in Italy today.

This book counts for Norway in my my Geographical Challenge

Journal Entry 4 by sameme from Genova, Liguria Italy on Saturday, November 19, 2005
came yesterday with the post from Finland, from Annelis, and with a simpatic bookmark inside.

Kom i posten i går, i fra Annelis i Finland med ett fint bokmerke inni. Gleder meg til å lese boka.

Journal Entry 5 by Alvhyttan from Nora, Västmanland Sweden on Thursday, December 29, 2005
Boken kom idag från sameme, tack! :)
Jag ser fram emot att läsa den, blev särskilt nyfiken på boken efter att ha sett författaren bli intervjuad i svensk TV.
Sen ska jag ska pröva att organisera en "bookray" med den.

Några rekommendationer för den här bookrayen:
Skriv en journalanteckning då du fått boken, då ser vi att den kommit fram.
Tag den tid du behöver för att läsa den, men om den tiden blir över en månad så är det bra om du skickar mig ett PM så kan vi prata om hur bråttom det är att skicka boken vidare.
Då du snart har läst klart boken skickar du ett PM till nästa deltagare i listan och ber att få en adress.
Sedan gör du naturligtvis en liten recension i bokjournalen och skickar boken till nästa deltagare.
Hoppas att du får en god läsning med den här boken och tycker att det är trevligt att vara med i denna bookray! :)


Deltagare i bookray:
Taowaki
Rawne
LastEdition
xtra
Magika
stormon
Panzeranzi
notnot
shimi
mtroll
lunacia <-- Boken är här


Fler deltagare är välkomna!
Men om inga fler anmäler sig så får den som är sist på listan släppa boken fri.

Journal Entry 6 by Alvhyttan from Nora, Västmanland Sweden on Friday, January 20, 2006
En spännande bok och visst kan man jämföra den med Da Vinci Koden p.g.a. ämnet, men de skiljer sig också mycket åt.
Bra med analys av Egeland i slutet av boken om skillnader och likheter.
Nu skickar jag den vidare på bookray!

Journal Entry 7 by Taowaki on Wednesday, January 25, 2006
Ser fram emot att läsa den här! Tack Alvhyttan!

Journal Entry 8 by Taowaki on Thursday, February 2, 2006
Fascinerande och spännande läsning. Så underligt att boken skrevs två år före Dan Browns bästsäljare, för det finns verkligen många likheter, framförallt i att båda romaner sätter frågetecken vid kristendomens dogmer om Jesu död på korset och uppståndelse och handlar om ett historiskt dokument eller föremål som skulle kunna ändra världshistorien.
Jag uppskattar Da Vinci Koden, men tycker kanske ännu mer om Sirkelens Ende i och med att den senare boken är lite mera lågmäld vad gäller våld och horrorelement. Kombinationen av fiktion och vetenskaplig diskussion (teologi, bibelhistoria, arkeologi) är mer än underhållande, boken väcker frågor och eftertanke och det är bra. Hoppas få läsa mer av Egeland.

Nästa i ringen är Rawne. Ska skicka boken så snart jag har adressen.

Released 17 yrs ago (2/3/2006 UTC) at To the next participant in Bookring/Bookray, -- By post or by hand/ in person -- Canada

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

boken är på väg till nästa läsaren, Rawne i Danmark!

Journal Entry 10 by Rawne from Aarhus N, Århus Amt Denmark on Tuesday, February 7, 2006
fik bogen i går..... glæder mig til at læse den!

Journal Entry 11 by Rawne from Aarhus N, Århus Amt Denmark on Wednesday, February 22, 2006
Så blev jeg færdig med bogen, den var spændende, glæd jer i som ikke har læst den!!
Jeg har sendt en PM til LastEdition og håber på at kunne sende bogen så snart jeg får adressen.

Journal Entry 12 by Rawne at By Mail in Sent to the Next BCer, Bookray -- Controlled Releases on Friday, February 24, 2006

Released 17 yrs ago (2/24/2006 UTC) at By Mail in Sent to the Next BCer, Bookray -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Sendt videre til LastEdition

Journal Entry 13 by LastEdition on Saturday, February 25, 2006
Tak Rawne, som du kan se kom den i dag!
Jeg glæder mig til at læse den.

Journal Entry 14 by LastEdition on Monday, March 6, 2006
Da jeg stadig har til gode at læse noget af Dan Brown, kan jeg ikke kommentere på en eventuel sammenligning. Jeg ved at bøger med et lignende indhold har været på markedet længe før Mr Brown kom til. Tom Egelands udlægning er hvad jeg vil en spændingsroman uden vold - og godt for det, og hovedpersonen er alle pengende værd. Ikke en "mit navn er Beltø, Bjørn Beltø"-type, men meget sympatisk og jeg kan rigtigt godt lide hans små underfundige sidebemærkninger. Nye læsere har noget at se frem til.
Tak for jeg måtte være med at læse den!
------------------------------------
Sendt til xtra i dag.
-------------------------------
20.03.06: det var gode nyheder, xtra, så kan jeg fortælle det danske postvæsen, at vi kan afblæse efterlysningen der ellers er sat i gang!

Journal Entry 15 by xtra from Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Monday, March 20, 2006
Oi da!
Da jeg skulle sjekke bokhylla mi for å se hvem som skulle ha boka etter meg, så jeg at jeg ikke hadde journalført at boka var kommet. Nå har jeg dasket meg selv på hånden for det og håper at ingen andre synes det må daskes mer :-)

Jeg likte denne boka mye bedre enn Da Vinci-koden, men den får ikke toppscore. Kanskje er ikke arkeologiske mysterier min sjanger, men jeg synes det ligger noe uforløst i boka, det er mye som blir bare halvveis, og "romansen" i boka er lite troverdig etter min mening. Men hovedpersonen var sympatisk og godt beskrevet, og det er det som redder boka fra å bli bare middelmådig for meg.

Jeg har store planer om å få sendt den videre til Magika i dag, derfor setter jeg status som travelling.

Journal Entry 16 by Magika on Thursday, March 23, 2006
Kom i dag. Har en og en halv bokringbok å lese før denne, men det er lette bøker, så det burde ikke ta så veldig lang tid.

Journal Entry 17 by Magika on Thursday, April 13, 2006
Spennende bok - ser selvfølgelig likhetene med Da Vinci-koden, men som flere har kommentert, er det mer ulikheter enn likheter. Hovedpersonen er i bunn og grunn en likandes kar, og jeg elsker sarkasmen hans. Hovedteorien i boka er interessant, men jeg må innrømme at enkelte argumenter blir litt for høytflygende for meg (det var de da også i Da Vinci-koden). Alt i alt en spennende bok, selv om den ikke tar pusten fra deg - og det er positivt ment. :-) Perfekt påskekrim!

Sender den videre rett etter påske.

Journal Entry 18 by stormon from Storfors, Värmland Sweden on Wednesday, April 26, 2006
anlände i brevlådan igår.
Jag ska läsa den så snart som möjligt - det ligger några böcker före i kö - och skickar den därefter vidare.

Journal Entry 19 by stormon from Storfors, Värmland Sweden on Tuesday, May 30, 2006
En trevlig och lättläst bok som jag gärna rekommenderar.
Skickar den vidare till Panzeranzi och önskar henne trevlig läsning.

Journal Entry 20 by stormon from Storfors, Värmland Sweden on Wednesday, May 31, 2006
En spännande bok med en spännande tanke! Hur skulle världen se ut om tesen var riktig?
Skickar boken till Panzeranzi och önskar trevlig läsning.

Journal Entry 21 by Panzeranzi from Göteborg, Västergötland Sweden on Friday, June 2, 2006
Jag har sett fram emot den här boken!

Journal Entry 22 by Panzeranzi from Göteborg, Västergötland Sweden on Monday, June 5, 2006
Jag tyckte bättre om denna än da Vinci-koden - för att den inte är så "Hollywoodfilmisk" utan mer lågmäld. Jag tycker om tankebanorna, även om det inte är något nytt. Första hälften av boken var riktigt spännande, men jag tycker den tappar lite efter det. Björn är lite trög, tycker jag - jag gillar inte riktigt när jag fattar saker före huvudpersonen gör det. Jag ska definitivt läsa The Holy Blood and the Holy Grail som både denna och Dan Brown blivit inspirerad av.

Jag skickar vidare boken när jag får pengar - är lite pank just nu...

Journal Entry 23 by notnot from Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Thursday, June 22, 2006
Boken kom samme dag jeg sendte to bøker til Panzeranzi, for et sammentreff! Jeg gleder meg til å lese denne, siden jeg har hørt så mye bra om boken. Det blir kanskje ikke før etter sommerferien jeg får startet å lese den, siden jeg må ta med meg engelskspråklige bøker som potensielt kan slippes fri i det store utland. Sirkelens ende får jeg lese når jeg kommer hjem igjen. God sommer til dere alle!

Journal Entry 24 by notnot from Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Tuesday, November 14, 2006
Veldig spennende bok! Den anbefales på det varmeste. Jeg vil ikke sammenligne for mye med Dan Brown, det er to forskjellige forfattere. Jeg syns at Egeland klarer å få til et godt driv i historien. Kanskje jeg nå etterhvert klarer å lese ferdig DaVinci koden...

Sendes videre til shimi i neste uke.

Journal Entry 25 by shimi from Nordre Aker bydel, Oslo fylke Norway on Wednesday, November 22, 2006
Denne kom i posten fra notnot i dag. Gleder meg til å lese den! :)

Journal Entry 26 by shimi from Nordre Aker bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, March 15, 2007
Jeg har visst glemt å legge igjen noen ord om at denne boka er lest og for lengst gitt videre til pappa, som ville lese den i påvente av at bokringen eventuelt skulle få flere deltakere.

Men uansett, så likte jeg boka veldig godt. Velskrevet og spennende, og en bok jeg gjerne anbefaler videre!

Journal Entry 27 by mtroll from Asker, Akershus fylke Norway on Thursday, March 15, 2007
Boka er lest, og skal nå få reise videre.

Journal Entry 28 by winglunaciawing from Fredrikstad, Østfold fylke Norway on Tuesday, March 20, 2007
Denne kom til meg i posten i dag. Setter den på "skal leses-hylla" til jeg er ferdig med bøkene jeg allerede er i gang med.

Journal Entry 29 by winglunaciawing at St. Hanshaugen bydel, Oslo fylke Norway on Sunday, September 2, 2018
Planen var ikke å bruke 11 år for å få lest denne, men nå er den lest. Helt grei bok, likte den langt bedre enn The Da Vinci Code. Likte nok Paktens voktere bedre, men spennende bok med en god dose historie, og enda større dose konspirasjonsteorier.

Journal Entry 30 by winglunaciawing at Oslo Visitor Centre, Østbanehallen in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Wednesday, September 12, 2018

Released 5 yrs ago (9/13/2018 UTC) at Oslo Visitor Centre, Østbanehallen in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Tar denne med på treffet på Steam Kaffebar Østbanehallen i morgen. Hvis ingen vil ha den, settes den på hylla på Oslo Visitor Centre.

Journal Entry 31 by wingGraabeinwing at Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Friday, September 14, 2018
Leste at denne var blitt lagt igjen på Visit Oslo på Oslo S og tok derfor en tur og plukket den opp. Gleder meg til å lese.

Journal Entry 32 by wingGraabeinwing at Sagene bydel, Oslo fylke Norway on Sunday, October 14, 2018
En småspennende historie, godt skrevet, litt komplisert, men grei nok.

Journal Entry 33 by wingGraabeinwing at Mormors stuer in Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Tuesday, October 23, 2018

Released 4 yrs ago (10/24/2018 UTC) at Mormors stuer in Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Tar med denne på BC-treffet onsdag 24. oktober og legger den igjen i Mormors stuer hvis ingen vil ha den.

Journal Entry 34 by Tuttasb at Trondheim, Sør-Trøndelag fylke Norway on Thursday, October 25, 2018
Oi, dette er en vel bereist bok! Jeg tror faktisk ikke jeg har lest noe av Tom Egeland tidligere og ihvertfall ikke denne. Boken dukket opp under gårsdagens svært trivelige bookcrossing-treff på Mormors stuer i Trondheim og der ble jeg overtalt til å gi den en sjanse og etter jeg nå har lest omtalene den har fått her i journalen gleder jeg meg.
Takk Graabein!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.