De stad der blinden

by Jose Sarmago | Literature & Fiction |
ISBN: 9029056576 Global Overview for this book
Registered by Hellehond of Utrecht, Utrecht Netherlands on 8/6/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Saturday, August 6, 2005
Adembenemend boek, in allerlei opzichten.

Een man is ineens blind als hij bij een stoplicht in zijn auto wacht. Vreemd genoeg is de wereld niet donker geworden, maar wit, verblindend wit dus. Hij gaat naar de oogarts, die er geen verklaring voor kan vinden. Binnen zeer korte tijd wordt iedereen met wie hij in aanraking is geweest ook blind. Op dezelfde manier. Duidelijk is dus dat het om een onverklaarde, maar zeer besmettelijke aandoening gaat. De regering aarzelt geen moment en zet alle blinden en mogelijk besmetten in quarantaine. Daar worden de blinden onderworpen aan een hard regime: ze krijgen veel te weinig eten, wie te dicht bij de poort komt, wordt direct doodgeschoten en wie ziek wordt, is aan zijn lot overgelaten. Medicijnen worden niet gebracht. De oogarts is bij de eerste lichting geïnterneerden, maar hij kan zijn artsenvak niet uitoefenen nu hij niets kan zien.

Tot zover het verhaal, anders geef ik teveel weg aan degenen die het boek nog willen gaan lezen. Een verhaal als dit kun je op verschillende manieren vertellen. Je kan er een sentimentele draak van maken, met een en al goedheid en opofferingsgezindheid (goed voor een Amerikaanse B-film) of doen wat Saramago heeft gedaan. De beschaving blijkt maar een heel dun vernisje te zijn, als mensen zo totaal op zichzelf worden teruggeworpen. Voedsel is schaars en daar wordt misbruik van gemaakt. Naarmate de epidemie verder om zich heen grijpt, raakt de samenleving meer en meer in verval. The survival of the fittest. En dat de fittest niet altijd uitblinken in edelmoedigheid, spreekt voor zich.
Ik ben nog niet uit de vraag wat Saramago met dit verhaal wil zeggen: misschien gaat het inderdaad om de snelheid waarmee de beschaving wordt opgelost. Misschien over de overlevingsdrang. Misschien om de zinloosheid van het bestaan als er eigenlijk geen toekomst meer is. Misschien om de blindheid waar we allemaal mee behept zijn: immers, veel verval en armoede om ons heen zien we niet en erg bereid om onszelf op te offeren zijn we ook niet.

De stijl is ironisch. De verteller is afstandelijk, geeft af en toe wat theoretisch commentaar. Zo moet er op een zeker moment gestemd worden over de een of andere beslissing. De leider van het groepje (mensen opereren in groepjes om nog enigszins steun aan elkaar te hebben) vraagt iedereen zijn hand op te steken. De verteller doet dan uit de doeken hoe onzinnig het is om blinden hun hand te laten opsteken, er is immers niemand die de handen kan tellen. Dit soort afleidingen doen je als lezer even boven het verhaal staan. Zo word je niet helemaal meegesleept, maar ga je nadenken over de gevolgen van het feit zoals dat gepresenteerd wordt: een om zich heen grijpende blindheid die uiteindelijk niemand spaart.

Dit boek is een ringboek
Volgorde
-Bisa
-TinyBear
-Quembel
-Miekie
-Captkoenig
-Barbje <-------
-Iiwi

en hierna weer terug naar Hellehond.


Journal Entry 2 by bisa from Capelle aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, August 7, 2005
Gisteren op de meeting van Hellehond ontvangen. Bedankt voor het ringen Hellehond.

Journal Entry 3 by bisa from Capelle aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Monday, August 15, 2005
Wat een indrukwekkend verhaal. Ik heb het boek meerdere keren aan de kant gelegd, omdat ik het een zwaar onderwerp vind. Je gaat nadenken, hoe zou ik reageren in zo'n situatie.
Ik stuur het boek door naar Tinybear.

Journal Entry 4 by TinyBear from Almere , Flevoland Netherlands on Wednesday, August 17, 2005
Sjemigdepemig, mijn brievenbus al snel gevuld met dit ringetjesboek, wat gauw al! Ben nog aan het lezen in een ander boek dus hij gaat even op de stapel TBR maar ben erg benieuwd!!! Bedankt Hellehond, via Bisa!

Journal Entry 5 by TinyBear from Almere , Flevoland Netherlands on Monday, September 26, 2005
Hoewel het boek, thema, op zich heel erg interessant is...en ik het grotendeels wel een leuk boek vond om te lezen...door het thema dan...maar de gehele schrijfstijl, wat vervelend om te lezen zeg! Hele zinnen heb ik soms overgeslagen...omdat het bij mij er niet meer inging, was soms geheel de draad kwijt wie nou wat zou moeten zeggen, erg vermoeiend & saai dan ook lezen! Tevens kan ik het einde nou ook niet echt je van het noemen, voor mij wordt het wel erg snel afgekapt. Mag je een heel boek lang lezen hoe de hele wereld blind wordt...en dan ineens...nou ja, voor degenen die het nog willen lezen...lees zelf maar anders ga ik misschien iets verpesten ;-)

Nu dus op naar Quembel, veel plezier ermee!

Journal Entry 6 by Quembel from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, August 23, 2006
TinyBear, dank je wel voor het toesturen,
ik ga er snel in beginnen.

Toedeloe
Quembel

Journal Entry 7 by Quembel from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, October 29, 2006
Wat een boeiend boek is dit. Ik heb het, ondanks de soms wrede en gruwelijke gebeurtenissen, toch met veel plezier gelezen. Je moet er niet aan denken dat men zo met de medemens omgaat. Met de nodige verbeelding kan je je best goed verplaatsen in de personages.
En TinyBear ik deel je mening wat het einde betreft absoluut.

Miekie, het is nu aan jou om te beoordelen of er een andere wending aan gegeven had kunnen worden. Het boekje komt jouw kant uit.

Journal Entry 8 by Quembel from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, November 1, 2006
Miekie heeft gevraagd of ik het boek door wil sturen naar de volgende liefhebber, captkoenig dus.
Zij heeft het vanwege een verbouwing nu te druk om te lezen. Veel succes én plezier uiteraard Miekie!

Journal Entry 9 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, November 8, 2006
Per post gearriveerd in Eindhoven. Net drie boeken de deur uit gedaan en er liggen alweer drie ringboeken te wachten. Komt zo snel mogelijk aan de beurt.

Journal Entry 10 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, December 14, 2006
"De oude man met het zwarte lapje, die in zijn jonge jaren kennelijk enige lessen in tactiek had gehad, zei dat ze steeds bijeen moesten blijven en dezelfde kant uit moesten lopen, dat was de enige manier om elkaar niet aan te vallen, en dat ze in absolute stilte moesten oprukken, anders ging het verrassingseffect verloren, Schoenen uit dus, zei hij, En hoe moet iedereen de zijne later terugvinden, vroeg iemand, waarop een ander opmerkte, De schoenen die overblijven zullen de schoenen van de doden zijn, alleen is er in dit geval altijd wel iemand die ze kan gebruiken, Wat is dat voor gezanik over schoenen van doden, Dat is een gezegde, wachten op de schoenen van een dode betekende vroeger wachten op niets, Waarom, Omdat de schoenen waarin de doden werden begraven van karton waren, terecht natuurlijk, want een ziel heeft voorzover bekend geen voeten, Er is nog iets, onderbrak de oude man met het zwarte lapje hen, zes van ons, de zes die zich het sterkst voelen, moeten als we daar aankomen de bedden zo ver mogelijk de zaal in duwen, zodat we allemaal naar binnen kunnen, Dan moeten we wel de spijlen neerleggen, Hoeft volgens mij niet, je kunt ze prima gebruiken als je ze rechtop houdt."

Met zulke zinnen is het hele boek geschreven. Lange zinnen, nauwelijks leestekens en het totaal ontbreken van namen. De reden daarvan is mij niet helemaal duidelijk. Misschien wil Saramago zijn lezer ook een beetje blind maken, of is het verhaal geschreven door de blinde schrijver die aan het eind van het verhaal opduikt.
Ook is mij niet duidelijk waarom de blinden juist alles wit zien en wat het doel is van het overigens prachtige stuk in de kerk, waar alle heiligebeelden geblindoekt zijn. Maar dat is in het enige andere werk van Saramago dat ik ken ook zo. In 'Het stenen vlot' scheurt het Iberisch schiereiland los van het overige Europa. Prachtige personages die op een bijna religieuze manier met de wereld verbonden zijn, maar de reden van het losscheuren ontgaat mij volledig.
Misschien moet je achter dat blind worden ook niet teveel zoeken en was het slechts een zeer originele manier om totale ontreddering te bereiken die je anders alleen met oorlog en concentratiekampen bereikt. Als Saramago zijn slachtoffers alle lijden heeft bezorgd die hij voor ze in petto had, is de blindheid ook net zo snel over als ze begon.

Hoe dan ook een fascinerend boek dat me zeker nieuwsgierig maakt naar ander werk van Saramago.

Journal Entry 11 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, December 23, 2006
Het boek is veilig aangekomen! Het moet e helaas heel even onder op een stapeltje ringboeken.

Journal Entry 12 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Monday, January 1, 2007
Hoe ontzettend moeilijk ik het ook vind: ik stop ermee (op pagina 138). Het wil niet, tussen dit boek en mij. Ik vind het verhaal fascinerend, maar de stijl, de zinnen, de vreemde interpunctie, de hoofdletters steeds na een komma... Mijn hersenen kunnen dat niet aan. :-) Ik word er gek van! Mooie muziek overstemd door kermisgeluiden, een prachtig schilderij ondergekliederd. Zo voelt het voor mij.

En misschien is dat wel net de bedoeling van Saramago hoor, hij kreeg ook niet voor niets de Nobelprijs natuurlijk. Hij is vast ongelooflijk briljant. Maar op dit punt in mijn leven kan ik die genialiteit even niet aan, blijkbaar.

Ik stuur het boek door naar Dettie!

Journal Entry 13 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Monday, January 1, 2007
Dettie heeft het boek inmiddels zelf, dus ik heb iiwi een pm gestuurd.

Journal Entry 14 by wingiiwiwing from Zeist, Utrecht Netherlands on Wednesday, January 10, 2007
Het boek is weer in Utrecht!

Journal Entry 15 by wingiiwiwing from Zeist, Utrecht Netherlands on Wednesday, February 28, 2007
Ik ben met grote reserves met dit boek begonnen. Nobelprijswinnaar, dat is hogere Literatuur, uit Portugal, waar ik niet veel mee heb, en ook nog eens een filosofisch thema in plaats van een echt euh verhaal zeg maar.

Maar vanaf het begin vond ik het een geweldig boek, waar ik zonder Bookcrossing nooit achter zou zijn gekomen (want ik zou het uit mijzelf nooit gelezen hebben).

Ik had, net als in Everything Illuminated, wel last van de lange zinnen. Maar ik vond ze in dit boek beter lopen, en bovendien vond ik het hier wel functioneel, want het maakte mij als lezer in feite ook blind.

Ik zie het boek erg cynisch. Het is niet het blind worden wat het laatste laagje vernis van de mensheid doet verdwijnen, dat laagje is al weg. "Wij zijn blinden die ziende niet zien." Blind is zoals wij werkelijk zijn.

Het boek gaat terug naar Hellehond.

Journal Entry 16 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, March 8, 2007
Het boek is weer thuis. Ben ik wel blij mee, want ik wil het graag herlezen.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.