Mens in wording

Registered by biba89 of Olst, Overijssel Netherlands on 7/31/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Sunday, July 31, 2005
"Het boek voor mensen met weinig of geen medisch-wetenschappelijke kennis die gewoon willen weten hoe een zwangerschap precies in zijn werk gaat."

Journal Entry 2 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Sunday, July 31, 2005
Razend interessant, dit. Nou is het redelijk gesteld met mijn medisch-wetenschappelijke kennis, en het eerste stadium van de zwangerschap met de celontwikkeling heb ik allemaal gehad bij biologie op het VWO, maar het leest toch anders wanneer je je realiseert dat dat mirakel op hetzelfde moment in je eigen buik plaatsvindt. Ik heb er heel veel van geleerd. Zoals dat de taakverdeling tussen moeder, foetus en placenta bij elk zoogdier weer anders is, als het gaat om het hormonaal aansturen van de diverse ontwikkelingsstadia. En wat de placenta allemaal voor de baby doet en welke moleculaire trucs er zijn uitgeknobbeld om de moeder te bewegen haar voedingsstoffen af te staan en, om te beginnen, de vrucht niet weg te werken als zijnde wezensvreemd. En dat de menselijke placenta bijzonder agressief is, vergeleken met die van andere zoogdieren. Hij graaft zich bij ons helemaal in, breekt allerlei celmateriaal van de baarmoeder af en wurmt zich met 'vingertjes'tot ín de bloedbaan van de moeder. Daarom is een menselijke geboorte ook zo'n bloederige toestand - dat moet allemaal in één keer losgescheurd worden. Help.
De vertaling was redelijk en de tekst vlot geschreven. Maar één keer vliegt de schrijver uit de bocht, helemaal aan het eind, als hij het heeft over hoe de medische wetenschap het ene na het andere terrein van de zwangerschap en geboorte heeft 'overwonnen': anticonceptiemiddelen, keizersnede, vlokkentest, in vitro fertilisatie - met als laatste stap, die volgens hem nog zeker komen gaat: ectogenese, oftewel zwangerschap buiten de baarmoeder. Waar hij eerder heeft toegegeven dat de flesvoeding nooit goede vervanger kan zijn voor borstvoeding, omdat moedermelk naast vetten, eiwitten, mineralen en antistoffen nog een onbekende hoeveelheid essentiële stoffen bevat die nooit kunnen worden nagemaakt, gaat hij er nu wel heel makkelijk van uit dat er adequate laboratoriumomstandigheden in elkaar kunnen worden geknutseld die een buitenbaarmoederlijk embryo kunnen doen volgroeien tot een gezonde baby.
Wat een arrogantie.

Dit boek gaat terug naar mijn zus, van wie ik het geleend heb.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.