Θρήνος

Registered by apapsa of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 6/20/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by apapsa from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, June 20, 2005
Αυτό το διήγημα είχε πάρει το Α' Βραβείο Παρνασσού το 1984. Από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής:
"Η αφηγηματική σύνθεση έχει πολύ μεγάλες φιλοδοξίες. Αποτελεί μιαν εξιστόρηση, δοσμένη από τη σκοπιά ενός Νέγρου Οθωμανού δούλου στην Αθήνα του 1790-1810, που υπήρξε μεταξύ άλλων και υπηρέτης του Βύρωνος, σχετικά με την αρπαγή των μαρμάρων του παρθενώνα από τον Ελγίνο..."

Σε κάποια σημεία είναι συγκινητικό... Ευτυχώς, στο τέλος έχει ένα επίμετρο από τον συγγραφέα όπου εξηγεί μερικά ιστορικά στοιχεία, γιατί είχα πολλά κενά...

Θα το δώσω στον aris1 που του αρέσει ο Σπανδωνής.

Journal Entry 2 by aris1 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Wednesday, June 29, 2005
Τον Γιάννη Σπανδωνή τον γνώρισα μέσα από τις μεταφράσεις του των βιβλίων της Μαίρης Ρενώ. Είναι η πρώτη φορά που θα διαβάσω ένα βιβλίο του, ελπίζω να είναι εξίσου καλό με τη μεταφραστική δουλειά του.

Το βιβλιαράκι μου το έδωσε η φίλη [apapsa] σε μια μικρή συνάντηση των Αθηναίων Bookcrossers στα Starbucks στην Πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας. Είχα μια μικρή άδεια από το στρατό (αυτή τη στιγμή υπηρετώ στη θήβα) και συναντήθηκα για ένα καφεδάκι με τα παιδιά. Τρελή ζέστη, κάπρι παντελόνα, σαγιονάρα στο πόδι, κοντομάνικο πουκάμισο, τεράστια γυαλιά ηλίου και τζελ στο μαλλί (ευγενική προσφορά στους ψωνισμένους αναγνώστες μελλοντικών γενεών αυτής της καταχώρησης, για να γνωρίσουν την καλοκαιρινή μόδα του καλοκαιριού του 2005... χεχεχε. Διότι είμαστε ΚΑΙ βιβλιόφιλοι ΚΑΙ trendy).

Θα πάρω το βιβλίο μαζί μου στο στρατόπεδο. Την Παρασκευή φεύγω για Στεφανοβίκειο Βόλου. Όλο και σε κάποια σκοπιά θα το διαβάσω και μετά βλέπουμε.

Journal Entry 3 by aris1 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Tuesday, January 10, 2006
Μετά από αρκετό καιρό κάνω αυτό το journal entry για ένα βιβλιαράκι που διάβασα απνευστί ένα ξημέρωμα στη σκοπιά (νομίζω ότι ήταν Ιούλιος και φύλαγα 06.00-08.00 το πρωί στη σκοπιά των Πυρομαχικών στα Μέγαρα). Στο Στεφανοβίκειο τελικά έμεινα μια εβδομάδα μόνο μετά πήρα μετάθεση στην Πάχη Μεγάρων και, γύρω στον Νοέμβρη, το πάλεψα και ήρθα στο Πεντάγωνο.

Τώρα λοιπόν, λίγο πριν απολυθώ, βρήκα χρόνο για να το ξαναξεφυλλίσω και να το θυμηθώ. Πράγματι το βιβλίο του Γιάννη Σπανδωνή είναι πολύ συμπαθητικό. Με έπιασε το εθνικοπατριωτικό μου για την επιστροφή των Μαρμάρων της Ακρόπολης στην Ελλάδα. Πολύ συγκινητικό σε αρκετά σημεία:

«...Με τα φιρμάνια που του έστειλε ο Έλγιν απ’ την Ίστανμπουλ –είναι βλέπεις πρεσβευτής της Αγγλίας και ο Σουλτάνος τον καλοπιάνει –κατάφερε να το ρημάξει το Κάστρο. Κι όχι μόνο αυτό, μα και στα σπίτια μέσα μπαίνει και ξυλώνει ό,τι αρχαίο βρει. Τις προάλλες κατέβαζε με τα μαστόρια του τα σκαλιστά μάρμαρα του Κάστρου (Παρθενώνα το έλεγαν οι αρχαίοι) και τα κάνανε όλα θρύψαλα. Ήμουνα μπροστά στη σκηνή κι αυτό που είδα δεν θα το ξεχάσω ποτέ: Ο ίδιος ο Τούρκος φρούραρχος που καθόταν και παρακολουθούσε τους εργάτες δάκρυσε. Βρόντηξε χάμω το τσιμπούκι του και φώναξε στο Λουτζιέρη:
- «Λυπήσου τα τέλος πάντων!...»
Μα εκείνος του χαμογέλασε, ανασήκωσε τους ώμους του και συνέχισε τη δουλειά του. Κι όλα αυτά, για το καλό της τέχνης, λένε! Για να προστατέψουν, λένε, τα αρχαία μάρμαρα από εμάς τους βαρβάρους, Ρωμιούς, Αράπηδες και Τούρκους! Εμείς όμως κλαίμε για δαύτα, όχι αυτοί!...»


Συγκλονιστικό το σημείο όπου μετά την αρπαγή της Καρυάτιδας από την Ακρόπολη, ξεσπά θύελλα στην Αθήνα και οι κάτοικοί της νομίζουν ότι ο αέρας είναι μοιρολόι που έρχεται από τον Ιερό Βράχο:

«...Ανατρίχιασα ολόκληρος. Από ψηλά ερχόταν πάντα ο θρήνος απ’ τις μαρμαρωμένες βασιλοπούλες του Κάστρου που κλαίγαν τη χαμένη τους αδελφή. Αναθεματισμένε Λουτζιέρη! Στέλνεις τούτη την κόρη πέρα απ’ την άγρια θάλασσα, σε χώρα σκοτεινή, βουτηγμένη σε μαύρη καταχνιά, σε χώρα που δεν τη χρυσώνει ο ήλιος της Αθήνας, σε χώρα που δεν έχει βουνά μενεξεδένια ένα γύρο. Σε χώρα που δεν έχει πεύκα που βογγάνε, ούτε μάρμαρα που κλαίνε.
Μπουμπουνίζει. Έρχεται μπόρα. Ο ουρανός θα κλάψει κι αυτός μαζί με τις κόρες...»Ψηφίστε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Journal Entry 4 by deadendmind from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, February 28, 2006
Το πήρα από το meetup μετά από προτροπή του Άρη (θα με καταστρέψει αυτό το παιδί..) που του αρέσει ο Σπανδωνής. Είναι μικρό και με ιστορικά στοιχεία που με ενδιαφέρουν αρκετά.
Θα το διαβάσω όσο πιο σύντομα μπορώ για να προωθηθεί και σε άλλους!

Journal Entry 5 by deadendmind from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, March 25, 2006
Πολύ ενδιαφέρον και συγκινητικό βιβλίο. Η δίηγηση του ήρωα είναι πολύ όμορφα γραμμένη και δίνει πολλά στοιχεία για την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της Αθήνας εκείνη την εποχή. Οι δεισιδαιμονίες και οι θρύλοι των κατοίκων, οι επιρροές των ξένων και οι διάφορες διαμάχες γεμίζουν τη διήγηση και κάνουν το μικρό αυτό βιβλιαράκι πολύ δυνατό και ενδιαφέρον.
Μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ!

Journal Entry 6 by travellinglight from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, March 29, 2006
Είχα πει ότι δεν θα πάρω βιβλίο από το meet-up. Ότι θα νικήσω την απληστία μου, αυτή τη σιχαμερή αρρώστια που με κάνει να κυλάω στο βούρκο. Το πάλευα με νύχια και με δόντια, αλλά οι ποταποί bookcrossers δεν μ’ αφήνουν ν’ αγιάσω. Ο σιχαμερός aris1 μου έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και με υποχρέωσε να πάρω το βιβλίο. «Τραβάτε με κι ας κλαίω» αναφώνησα μελοδραματικά και έκρυψα τον Σπανδωνή στα βάθη της καταπληκτικής ροζ τσάντας μου.

Ένα πολύ σύντομο κείμενο, κάπως παλιομοδίτικο είναι η αλήθεια – επιτυχημένα παλιομοδίτικο όμως· στο κάτω κάτω, σε προ του 1821 γεγονότα αναφέρεται. Το παράξενο θα ήταν να αποδίδονται στους ήρωες λόγια και κίνητρα της εποχής που γράφτηκε. Κάτι που συχνά συμβαίνει σε βιβλία «εποχής».
Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τον ενθουσιασμό του aris1 αλλά οπωσδήποτε το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο, ενώ ο Σπανδωνής γενικά καταφέρνει να αποφύγει τις υπέρ πίστης και πατρίδας ακρότητες για τις οποίες προσφέρεται το θέμα του. Ακόμη, η γλώσσα του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ καλά προσαρμοσμένη στο θέμα του.
Πάντως, αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο κι από το ίδιο το αφήγημα ήταν οι πληροφορίες που παραθέτει στο τέλος ο Σπανδωνής για την περιπέτεια των μαρμάρων, πολλές από τις οποίες δεν γνώριζα, και μερικά πολύ ενδιαφέροντα και ψύχραιμα σχόλιά του. Ιδίως η θεώρησή του περί διττής αξίας των μαρμάρων –μυστικιστικής και πολιτικής- είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Γράφει ο Σπανδωνής ότι τα μάρμαρα έχουν πολιτική αξία «καθώς η Ελλάδα, για άλλη μια φορά μέσα στην περιπετειώδη ιστορία της, προσπαθεί να καθορίσει την ταυτότητά της, να επανατοποθετηθεί στο χώρο και στο χρόνο – κι έχει ανάγκη από δεκανίκια». Το διήγημα θα πρέπει να γράφτηκε στα τέλη του 1983 –είμαστε συνομήλικοι- αλλά η Ελλάδα ψάχνει ακόμη δεκανίκια, πολύ πιο ασήμαντα από τα μάρμαρα.


Journal Entry 7 by areir from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, May 07, 2006
Το βιβλίο αυτό μου το έδωσαν στο meet up η deadendmind και ο Aris1. Φαίνεται ενδιαφέρον! Και είναι και μικρούλι οπότε ελπίζω να το διαβάσω σύντομα και να το φέρω στο επόμενο meet up!

Υ.Γ.(άσχετο) Είχαμε κόσμο και σήμερα, ε;!

Journal Entry 8 by areir from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, May 25, 2006
Επιτέλους το διάβασα!

Συγκινητικό και καλογραμμένο βιβλιαράκι! Δοσμένο από μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, με τα πραγματικά και τα φανταστικά στοιχεία πολύ όμορφα "παντρεμένα".

Όσο για τις πληροφορίες στο τέλος; Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες! Όλοι ζητάμε πίσω τα μάρμαρα, αλλά πόσοι ξέρουμε την ιστορία τους; Εγώ πάντως είχα πολλά κενά...
(με μια θέση φύλακα στο Βρετανικό μουσείο βολεύεστε, που λέει και το ανέκδοτο;)

Reserved για την επόμενη συνάντηση των bookcrossers...

Journal Entry 9 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Monday, May 29, 2006
"Ξέρω πως είσαι φορτωμένη αλλά αυτό πρέπει να το διαβάσεις" μου είπε ο Aris1 την ώρα που μου έδινε το βιβλιαράκι. Δίκιο είχε, άρχισα κιόλας να το διαβάζω και θα προσθέσω τα δικά μου σχόλια!

Journal Entry 10 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Wednesday, June 21, 2006
Ωραία μεταφορά της εποχής και των θρύλων της Αθήνας. Μόνο και μόνο που γράφτηκε ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή είναι σημαντικό. Κάτι είχα διαβάσει σχετικά, πέρα από τα ακαδημαϊκά, αλλά ορισμένα περιστατικά δεν τα ήξερα, για τους ήρωες πριν την επανάσταση, για την είσοδο του Πασά της Χαλκίδας στην Αθήνα κ.ο.κ. Ωραία ιδέα να τοποθετηθεί ένας Αφρικανός ταπεινής κοινωνικής θέσης στη θέση του αφηγητή. Να συμπληρώσω εδώ ότι το "προσκύνημα των Αραπάδων" που βρισκόταν μπροστά στο ναό του Ολυμπίου Διός ήταν υπαίθριο και μια από τις λειτουργίες του ήταν η προσευχή για βροχή. Η σύμπτωση (;) είναι πως στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (αν θυμάμαι καλά...) υπήρχε ιερό μάλλον όπου θυσίαζαν σε περιόδους ξηρασίας για να έρθει βροχή, πριν οικοδομηθεί ο -ημιτελής- ναός που, όχι τυχαία, ήταν αφιερωμένος στον Ολύμπιο Δία!

Καλύτερα να μην διάβαζα το επίμετρο του συγγραφέα γιατί κάπως ξενέρωσα με κάτι σεξιστικά του τύπου "σερσέ λα φαμ", με μια σπόντα για κάποια που τον βοήθησε "δεν με τιμά με τη φιλία της" ή την κακία για τους διπλωμάτες -άσχετο- που τους πληρώνει το κράτος τις μετακινήσεις τους όταν αλλάζουν κατοικία! Δεν κατάλαβα, γιατί θα έπρεπε να τα πληρώνουν οι ίδιοι?

Journal Entry 11 by PinkManager from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, July 20, 2006
Μου το έδωσε ο Aris1..Τον εμπιστεύτηκα και το πήρα..

To ξαναδιάβασα πριν το απελευθερώσω. Πολύ καλογραμμένο (δεν το περίμενα), συγκινητικό σε ορισμένα σημεία του, μου άρεσε η ατμόσφαιρα της εποχής και ο τρόπος γραφής (το πως περιγράφει πχ. τις νύχτες σε ορισμένα σημεία) και το επίμετρο ήταν αρκετά διαφωτιστικό. Γενικά καταφέρνει και κρατά τη (λεπτή) ισορροπία της αγάπης για τον τόπο σου και της υπερβολής που καταλήγει σε άλλα..

Journal Entry 12 by PinkManager at Singles in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, September 30, 2009

Released 11 yrs ago (9/27/2009 UTC) at Singles in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

Μετά από χρόνια στα χέρια μου (και στα χέρια φίλων, γνωστών & συγγενών που το διάβασαν) το βιβλίο απελευθερώθηκε ξανά στο τελευταίο meet-up.

Journal Entry 13 by aris1 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Saturday, October 17, 2009
Το είδα ξαφνικά στο Singles Cafe και έπαθα σοκ! Δεν άντεξα να μην το ξαναπάρω να του ρίξω μια ματιά και να το σουλουπώσω λίγο γιατί είναι αρκετά ταλαιπωρημένο (ούτε που θέλω να ξέρω τι είναι αυτός ο τεράστιος λεκές στο εξώφυλλο!!!)...

Η αλήθεια είναι πως σκέφτηκα να το κρατήσω στη βιβλιοθήκη μου, αλλά δεν θα ήταν σωστό. Σε λίγες μέρες μερικοί Αθηναίοι BookCrossers θα κάνουν επίσκεψη στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Ίσως κάποιοι να θέλουν να το διαβάσουν...

Φτιάχνω μια λίστα:

1. karjim
2. MariaKall
3. helena100

Journal Entry 14 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, December 21, 2009
Συμμετέχω υποχρεωτικά στο ρινγκ του aris1 που έχει βάλει στόχο να διαβάσουν αυτό το βιβλίο όλοι οι φίλοι του Bookcrossers! Καλά λόγια διαβάζω, ελπίζω μόνο να μην αργήσω!

Journal Entry 15 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, December 28, 2009
Ένα από τα πιο ρέοντα αφηγηματικά κείμενα που έχω διαβάσει. Πλέκει με μαεστρία την ιστορία που εξελίσσεται γύρω από ένα θέμα που στην αρχή δε σε έχει προϊδεάσει. Ο θρήνος είναι ο θρήνος των Καρυάτιδων όταν η αδελφή τους ξηλώνεται και μεταφέρεται μακριά τους. Εξαιρετικό το εύρημα της νεράϊδας Καρυάς που είναι η ενσάρκωση του αγάλματος και την ερωτεύεται ο ήρωας. Πολλά ιστορικά στοιχεία χωρίς ίχνος διδακτικότητας και μαθήματος, με την εξιστόρηση να παραμένει σε ένα έντονο ιστορικά φορτισμένο μυθιοστορηματικό πλαίσιο. Ευχαριστώ Γιάννη που μου του έδωσες, παρόλο που το διάβασα μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακροπόλεως.

Επόμενη στη λίστα η mariaKall και επικοινωνώ μαζί της!

Journal Entry 16 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, January 20, 2010

Released 11 yrs ago (1/16/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην maiakall.

Journal Entry 17 by mariakall from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, January 22, 2010
Ήρθε ο Karjim το περασμένο Σάββατο και μας βρήκε στο παζάρι της Κλαυθμώνος. Τον είχε πιάσει πανικός να μου το φέρει, λες και θα χανόμασταν. Τέλος πάντων, ευτυχώς είναι μικρό και δεν με πανικόβαλε πολύ, παρ’ όλα αυτό μέχρι να έρθει η σειρά του λίγο υπομονή παρακαλώ.

Υ/Γ Ααααα ο σελιδοδείκτης είναι από την Βαρκελώνη!
12/3/2010
Το έχω διαβάσει εδώ και καιρό αλλά περίμενα να συγκεντρώσω 2-3 βιβλία για να τα δώσω στην Helena100, αφού τελικά έτυχε να είναι η επόμενη σχεδόν σε όλα τα ring. Ελπίζω ότι είναι πια θέμα ωρών για να της τα παραδώσω.
Επί του βιβλίου, βρήκα πάρα πολύ έξυπνη την ιδέα να κρατήσει σαν κεντρικό αφηγητή ένα σκλάβο που ζούσε στην Αθήνα την εποχή της τουρκοκρατίας, και θα ήθελα να κρατήσει το αρχικό ύφος της διήγησης ως το τέλος του βιβλίου, γιατί νομίζω πως στην πορεία χάνεται.
Μου άρεσε ακόμα πάρα πολύ η ιστορία που ταυτίζει τις Καρυάτιδες με νεράιδες και κάνει λόγο για τον θρήνο των αδερφών της όταν απομακρύνθηκε η μία.
Ακόμα παρά το «παραμυθένιο» ύφος της διήγησης θεωρώ ότι στο βιβλίο αυτό υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία για την τουρκοκρατούμενη Αθήνα, το διάβασα μετά την Ιστορία της Αθήνας του Τσιφόρου και νομίζω ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο βιβλίων μου έδωσε μία καλή εικόνα για μία εποχή που θα έλεγα ότι έχει ξεχαστεί από τα σχολικά βιβλία.
Παρόλα όμως αυτά υπάρχουν σημεία που η ιστορία έκανε κενά και αυτό δεν είναι καθόλου καλό ειδικά για ένα βιβλίο τόσο μικρού μεγέθους.

Journal Entry 18 by helena100 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, April 15, 2010
μου το έδωσε χέρι με χέρι χθες τελικά η Mariakall!
άργησαα λίγο να κανονίσω να βρεθώ. ήταν λίγο περίεργη εποχή στην δουλειά μου, έπεσε και το πάσχα μέσα... ελπίζω να μην το καθυστερήσω πολύ. μικρό φαίνεται.

-----------
Το διάβασα και τώρα παίρνει το δρόμο για την taxidiarikopouli.
Μικρό συμπαθητικό βιβλιαράκι.
Η αρχή του μου άρεσε πιο πολύ από το τέλος. Δεν μου άρεσε πολύ το μυθικό ύφος που πήρε στο τέλος.
Ενδιαφέρουσες οι Καρυάτιδες νεράιδες και το λογοπαίγνιο με την Καρυά.
Οι θρύλοι της εποχής για την Ακρόπολη επίσης ωραίοι. Δεν έχω διαβάσει νομίζω σχεδόν τίποτα για την εποχή αυτή και θα ήθελα να μάθω κάτι περισσότερο.

Καλή συνέχεια!


Journal Entry 19 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, August 15, 2010
Έλαβα το βιβλίο με το ταχυδρομείο στο χωριό των διακοπών μου! Ευχαριστώ πολύ! Είναι μικρούλι αλλά από ό,τι βλέπω θαυματουργούλι από άποψη κριτικών...

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.