ABC van het voorlezen

Registered by wingjanna2wing of Castricum, Noord-Holland Netherlands on 5/12/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Thursday, May 12, 2005
Voorlezen is moedermelk in andere vorm. In "ABC van het voorlezen" komen alle aspecten van dit genoeglijke fenomeen aan bod. Over het voorlezen van boeken die u afschuwelijk vindt, tijdstip en frequentie, over plotseling moeten plassen, over wie de baas is en over de rechten van toehoorders zoals lievelingsbeesten.
Geestig, streng, informatief, lankmoedig en rechtvaardig heeft Carel Peeters op alfabet gezet met welke rituelen u wordt geconfronteerd, waarom u soms begint te gapen, waarom voorlezen zo aan uw opvoeding bij kan dragen en dat het nooit te laat is ermee te beginnen.

Gaat vandaag op de post naar Lot12 en Cellotape. Misschien dat zij er als kersverse ouders nog wat van op kunnen steken. Enne .... er zijn weer enkele bookcrossers zwanger, dus misschien kan het boekje daarna verder reizen.

Journal Entry 2 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, May 13, 2005
AANSPRAKELIJK- De voorlezer is hoofdelijk aansprakelijk voor de nachtmerries van degene die wordt voorgelezen. Kies een boek met in het achterhoofd uw eigen nachtmerries.

Ach wat een leuk boekje! Humoristisch en met tips, wat wil je nog meer? Met voorlezen ben ik al een beetje begonnen en ik zal de tips in mijn oren knopen.
Bij dit pakje zat ook nog een pakje voor Lucie: een voor te lezen boekje, erg leuk!

Dit boekje zal verder reizen naar een volgende zwangere of nieuwe moeder (zijn er eigenlijk ook aanstaande vadercrossers? NIet dat ik weet...) als ik 't uit heb.

Journal Entry 3 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, August 14, 2005
Vrolijk boekje! Baal nu dat Lucie nog niet op voorleesleeftijd is. Gelukkig heb ik al een voorleesstoel en tot Lucie groot genoeg is om echt te luisteren lees ik haar vader nog voor (en hij mij). Ja, de lust tot voorlezen wordt gewekt, al is Peeters wel wat dwingend. Maar dat is dan toch ook wel weer grappig.

De boekenselectie vind ik wat ouderwets. Veel van de boeken die hij bij herhaling noemt heb ik niet eens voorgelezen gekregen.
Ik miste een beetje klassiekers als alle boeken van Roald Dahl, van Paul Biegel de Kleine Kapitein-serie en Het Sleutelkruid, van Guus Kuijer de Madelief-boeken en alle sprookjes niet te vergeten!

Ik heb een sterke voorleesherinnering, die opkomt bij denken aan voorlezen.
Het is vreemd genoeg geen herinnering aan hoe mijn moeder voorlas, terwijl zij me toch het meeste heeft voorgelezen. Het is een generieke herinnering aan de wekelijkse logeerpartijen bij mijn vriendinnetje Marieke. Een van haar ouders las voor. We liggen in bed. De geur van het schone beddengoed zit nog in mijn neus, een mengeling van wasmiddel dat we thuis niet hadden en de geur van Marieke's gezin. De deken tot aan m'n kin, mijn buik raar (logeren was naar), m'n ogen ronddwalend en mijn oren gespitst. Een warm gevoel van even met zijn drieën in plaats van alleen. De onveilige wereld van de nacht was nog op afstand, maar inherent aan de veiligheid van het voorlezen. De voorlezer op een stoel tussen de bedden, een klein lampje. Het boek maakte niet uit, ik hoorde toch maar één nacht uit zeven. Dat was puur voorlezen.

Waar zo'n boekje toch al niet toe kan leiden.
Ik zal 'm binnenkort aan een andere BC-zwangere sturen.

Journal Entry 4 by owlet from Maastricht, Limburg Netherlands on Monday, November 14, 2005
Met enige vertraging eindelijk dit boekje melden. Kreeg het in een leuk pakket van lot12 met een grappig mutsje en een kijkboek, nogmaals bedankt daarvoor! (en janna2 ook nog bedankt voor jouw cadeautje!!)

Heb A en B al gelezen en vind het tot nu toe heel leuk. Ik heb zelf geen voorleesherinnering, al weet ik dat mijn moeder dat wel gedaan moet hebben. Zelf heb ik vroeger als kind aan kleuters voorgelezen (hoe vaak weet ik niet meer) en vond dat ontzettend leuk, gekke stemmen opzetten en zo. Ik kan niet wachten om Brandt voor te lezen! Ik lees al wel af en toe een "volwassen" boek hardop, zodat hij mijn stem hoort en ik wat kan lezen, maar dat is natuurlijk nog niet het echte werk.

Bedankt en ik vind vast wel een nieuwe kandida(a)t(e) voor dit vrolijke boekje!

Journal Entry 5 by owlet from Maastricht, Limburg Netherlands on Tuesday, April 04, 2006
De volgende kandidate is inderdaad al gevonden (ik had zelfs de keuze uit meerdere!) en dit leuke boekje kan weer verder reizen. Mooie printjes trouwens, die vormen ook een echt verhaaltje. Papa owlet heeft het ook gelezen en nog snel wat boektitels opgeschreven, vond het ook een erg vrolijk boek. Hij leest al af en toe Jip en Janneke voor, als het uilskuikentje wel moe is, maar nog niet in slaap kan vallen. Ik zelf moet binnenkort op zoek naar mooie Franstalige voorleesboeken, want Jip en Janneke verhalen al lezende vertalen werkt niet echt goed en het kindeke wordt wel tweetalig opgevoed.
Bedankt voor het leuke idee, janna2!

Journal Entry 6 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Thursday, April 06, 2006
Dankjewel Owlet, voor de mooie kaart, het rammelaarboekje en dit onmisbare doorgeefboek-voor verse-ouders! Komt dat even goed van pas! Hoewel onze Lucas nog geen drie weken oud is, ben ik al boeken aan het hamsteren om hem straks te kunnen voorlezen. Ik ga deze vakliteratuur zorgvuldig bestuderen. Mijn eigen voorleesherinnering: Waterschapsheuvel, elke dag een hoofdstuk, aan tafel na het eten. Terwijl wij allebei toch allang zelf konden lezen. Het was een magisch moment in de dag, mijn moeder die ons meenam met Potje en Hazelaar en de griezelige kapitein Guldenroede.

Journal Entry 7 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Wednesday, June 21, 2006
Ach, ik zou het eigenlijk uit mijn hoofd willen leren, of In De Kast Houden, zo graag wil ik dat het voorlezen straks een succes wordt voor onze kleine prins.
Deze is om te onthouden:
bij de C, van Concurrentie: Uitgeschakeld. Bij normale mensen wordt, uitzonderingen daargelaten, na het eten niet meer naar de televisie gekeken.
Dit mooie boekje gaat mee naar Castricum en komt daar terecht bij een nieuwe kandidaat. Hopelijk.

Journal Entry 8 by Jesi from Havelte, Drenthe Netherlands on Saturday, July 01, 2006
Meegenomen van de staaaaaaapel boeken bij de BX-meeting te Castricum 25 juni jl.

Journal Entry 9 by Jesi from Havelte, Drenthe Netherlands on Tuesday, July 11, 2006
Au! Leuk boekje inderdaad, maar al mijn schuldgevoelens komen boven.. Ik moet het even opzij leggen hoor.. Ik heb de A gelezen en ik werd genekt bij:

Altijd
Voorgelezen moet er altijd worden. Wat er ook aan de hand is: een verjaardag, laat thuisgekomen van een uitstapje, doodmoe (vader, moeder en kind), bezoek, te lang naar de televisie gekeken (juist dan), te lang buiten gespeeld. Er is geen enkel excuus om niet voor te lezen. Een kind achterlaten met een boek waarin het zelf maar moet lezen of kijken, kan nooit door de beugel. Voorlezen is moedermelk in andere vorm (zodat hij ook door een vader, oom, grote vriend of welke niet-moeder dan ook gegeven kan worden).

Tja, ik kan wel een hele toelichting geven, maar dat wil ik niet. Ik ga gewoon weer mijn best doen, vanaf morgen (want ze liggen nu al in bed). En binnenkort ga ik dan de B lezen.. Maar ik vind het wel een erg leuk boekje (het ziet er nog steeds nieuw uit) en ik ga zeker een goede volgende lezer zoeken als ik dit boekje uit heb.

Wordt vervolgd!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.