Cloud Atlas *RINGBOEK*

by David Mitchell | Literature & Fiction |
ISBN: 0340833203 Global Overview for this book
Registered by boekie of Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on 3/11/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by boekie from Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland Netherlands on Friday, March 11, 2005
Lijst
1. Marieke
2. Elma
3. Fenna


6 verschillende verhalen, 6 verschillende hoofdpersonen, 6 verschillende tijvakken 6 verschillende stijlen.

Wolkenatlas begint met de dagboekaantekeningen van een notaris die rond 1850 per schip de Pacific doorkruist. Halverwege het verhaal, midden in een zin breekt het verhaal af en komen we terecht in een briefwisseling van een onterfde muzikale nietsnut aan zijn vriend. De man heeft zich in 1931 opgedrongen aan een beroemde Belgische componist. In één van de kamers van het kasteel vindt hij het verhaal van Adam Ewing, de notaris en hij vraagt zijn vriend of hij misschien kan nagaan, of er ergens een volledig exemplaar, of in ieder geval het tweede deel van het reisjournaal te vinden is.
Ook zijn verhaal breekt af en we gaan verder met de vriend Julius Sixsmith. We zitten inmiddels in de 70er jaren. Een kerncentrale ergens aan de kust van Amerika zorgt voor vervuiling en straling. Actievoerders proberen het schandaal boven tafel te krijgen. Hoofdpersoon in dit verhaal een onderzoeksjournaliste.
Er volgen nog 3 verhalen waarvan er één zich in het heden afspeelt en twee in de toekomst. Alleen het laatste verhaal wordt in één keer uitverteld, ook die ervoor breken af. Daarna horen we in aflopende volgorde de afloop van de voorgaande verhalen.

Een geconstrueerd geheel dus, maar nergens zodanig dat het vervelend overkomt, integendeel. De verhalen vloeien uit elkaar voort en grijpen ook weer terug op het vorige verhaal en dat heeft Mitchell heel knap gedaan. Het thema is niet erg positief. We zijn bezig onze eigen wereld te vernietigen, door winstbejag en door andere groepen als minderwaardig te beschouwen en daardoor te ontmenselijken. Het middelste verhaal is daardoor een soortgelijke verhaal als het eerste en laatste, het leidt tot de vernietiging van beschavingen. En het verhaal begint nu wel in 1850, maar het had al veel eerder kunnen beginnen, overal waar dominante beschavingen anderen hun godsdienst opdringen, een eigen taal verbieden, enz., kortom het was van toen en het is van nu. De geschiedenis is één grote cirkel.

Het boek is van het soort dat je herlezen moet, om weer veel nieuwe details en nieuwe lagen te ontdekken.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.