Jehanne

Registered by Jehanne of Terneuzen, Zeeland Netherlands on 2/28/2005
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
15 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Jehanne from Terneuzen, Zeeland Netherlands on Monday, February 28, 2005
Van de achterkant:
1425. Frankrijk is verwikkeld in de Honderdjarige Oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Een paar dagen later overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen.Zonder dat iemand het weet, trekt Jehanne naar het hof van de kroonprins van Frankrijk en belooft hem dat zij hem naar Reims zal brengen waar hij tot koning gekroond zal worden. Bovendien zal zij het leger leiden dat Orléans moet ontzetten. Aanvankelijk stuit Jehanne op veel verzet en ongeloof, maar geleidelijk aan wint ze het vertrouwen van de prins en het volk. Geleid door de stemmen weet Jehanne haar goddelijke opdracht te volbrengen. Plotseling zwijgen de stemmen in haar hoofd, maar Jehanne kan niet geloven dat haar opdracht voltooid is - er moeten nog zoveel steden bevrijd worden van de Engelsen! Ze besluit niet terug te keren naar Domremy, maar de koning en zijn leger te blijven dienen. De gebeurtenissen nemen echter een fatale wending als Jehanne tijdens de bevrijding van Compiègne gevangen wordt genomen en wordt uitgeleverd aan de Engelsen.Jehanne is de geschiedenis ingegaan als Jeanne d'Arc. In dit boek lees je haar waargebeurde, tragische levensverhaal.

Een zeer indrukwekkend verhaal! Eigenlijk bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 11, maar ook voor oudere kinderen (zoals ikzelf) erg mooi te lezen.
Ik was in Chateau-Chinon toen ik voor het eerst het verhaal van Jehanne uitgebreid las, en haar handtekening op de muur zag. Hoe kan zoiets bestaan, hoe kan een zó jong meisje zo'n invloed op een deel van de geschiedenis hebben?

Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in (vrouwen)geschiedenis!

Het liefst zou ik van dit boek een ringboek maken, binnenkort eens porren op het forum....

Journal Entry 2 by Jehanne from Terneuzen, Zeeland Netherlands on Monday, February 28, 2005
lijstje voor een ring(etje)

Dettie
Mayti
dutch-flybaby
zijdewerkster
E-mile
Marleen
missc1967
Digimike
Bien
pippilangkous
Barbje
Miekie
Elefteria

en weer terug naar mij

Journal Entry 3 by Jehanne at Brievenbus in Zuiddorpe, A Bookring -- Controlled Releases on Monday, March 14, 2005

Released 16 yrs ago (3/14/2005 UTC) at Brievenbus in Zuiddorpe, A Bookring -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Jehanne is sinds vanmorgen op reis, als eerste naar Dettie. Veel plezier ermee! Hihi, nou klinkt het net of ik zelf onderweg ben......

Journal Entry 4 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 15, 2005
En Jehanne is gearriveerd, wat een mooi boek!
(Zou leuk zijn geweest als je zelf meegekomen was.)
Bedankt Jehanne, ook voor de mooie kaart! Die tekening blijft prachtig.

Journal Entry 5 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Saturday, March 19, 2005
En het boek is alweer uit.
Mooi en tragisch verhaal, ik was erg verwonderd dat iedereen naar haar luisterde.
Het moet wel een heel bijzonder meisje geweest zijn. Ik maak nog een verslagje Jehanne.
Bedankt voor het ringen, het boek vertrekt vandaag naar Mayti.

Journal Entry 6 by Dettie at Brievenbus in Castricum, A Bookring -- Controlled Releases on Saturday, March 19, 2005

Released 16 yrs ago (3/19/2005 UTC) at Brievenbus in Castricum, A Bookring -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Op weg naar Mayti

Journal Entry 7 by Dettie from Schoorl, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 22, 2005
En hier het beloofde verslag:

Jehanne
Simone van der Vlugt

1425. Frankrijk is verwikkeld in de Honderdjarige Oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee.
Een paar dagen later overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem en ziet een verschijning die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen. Aanvankelijk weet ze niet wat ze met deze stemmen aanmoet maar langzamerhand groeit in haar het geloof dat zij uitverkoren is om deze opdracht te vervullen.
Jehanne trekt naar het hof van de kroonprins van Frankrijk en belooft hem dat zij hem naar Reims zal brengen waar hij tot koning gekroond zal worden. Bovendien zal zij het leger leiden dat Orléans moet ontzetten.
Natuurlijk gelooft niemand haar in het begin, maar door haar rostvaste vertrouwen in haar goddelijke opdracht dwingt ze respect af en langzamerhand begint iedereen haar te geloven. Vooral het volk wíl graag in haar geloven. Zij wordt bejubeld en bijna als heilige gezien. Het lukt Jehanne inderdaad om Orléans te ontzetten, ze heeft een natuurlijk overwicht. Zij voert het leger aan, zij bepaalt wat er gebeurd, soms tot onbegrip van de legerleiding. De stemen vertellen haar wat ze moet doen en aldoor heeft ze succes.

De kroonprins, waarvan de geruchten gaan dat hij een bastaard is, is een zeer onzekere man. Onder invloed van Jehanne wordt hij een zelfverzekerde man en langzaam dringt tot hem het besef door dat hij inderdaad de koning is.
Jehanne leidt hem naar Reims waar hij gekroond wordt, echter in Reims ziet hij ook hoe ongekend geliefd Jehanne is geworden en dat zint hem niet.

Jehanne's taak zit erop, de stemmen zwijgen, maar Jehanne kan niet meer stoppen, wil niet meer terug naar haar ouders, is verslaafd geraakt aan het legerleven. Er moeten nog zoveel steden bevrijd worden van de Engelsen! En Jehanne gaat verder. Maar de stemmen blijven zwijgen...

Jehanne is de geschiedenis ingegaan als Jeanne d'Arc en we weten allemaal hoe haar leven eindigde, op de brandstapel.

Mijn mening:
Op zich een mooi verhaal maar het is vreemd om te lezen dat een jong meisje een heel leger weet aan te voeren. Het maakt dat je denkt, dit bestaat niet, dit is onmogelijk. Maar in werkelijkheid is het ook zo gegaan en dan lijkt het me ook moeilijk om zo'n verhaal neer te zetten dat het geloofwaardig overkomt.
De nadruk in dit boek wordt gelegd op het rotsvaste vertrouwen van Jehanne in de stemmen. Bovendien is ze een zéér trouwe kerkbezoekster en brengt veel tijd in gebed door. Het mooiste gedeelte vond ik de tijd dat ze gevangen was genomen door de Engelsen. Daar komt een meer échte Jehanne naar voren mét, angsten, twijfels en verdriet. In dat gedeelte wordt het een mens in plaats van een onverslaanbare, onverschrokken, onbereikbare vrouw.
Vanaf 12 jaar

Mooi gebonden boek met voorin een kaart van Frankrijk en achterin een kaart van Orléans

Uitgever Lemniscaat, Uitgeverij ISBN 9056373439
Verschijningsdatum 3/2001 Bindwijze Gebonden
Aantal pagina's 208 blz.

Journal Entry 8 by Mayti from 't Harde, Gelderland Netherlands on Tuesday, March 22, 2005
Gister ontvangen. Ben nieuwsgierig naar dit boek, door de geschiedenis, de vrouw erachter en omdat ik ook een 'volwassen' boek (De reunie) van deze schrijfster heb gelezen.
Bedankt voor het ringen, Jehanne, en Dettie voor je kaart.

Journal Entry 9 by Mayti from 't Harde, Gelderland Netherlands on Monday, March 28, 2005
Mooi boek dat ik in één ruk heb uitgelezen. De geschiedenis van Jeanne d'Arc kende ik globaal wel maar dit boek heeft het een andere kijk gegeven.
Door naar de volgende op de lijst: dutch-flybaby. Veel plezier ermee!

Journal Entry 10 by dutch-flybabe from Lent (gem. Nijmegen), Gelderland Netherlands on Wednesday, March 30, 2005
Dit boek lag achter de voordeur te wachten toen ik zojuist thuis kwam. Mijn eerste gedachte toen ik het boek uit de enveloppe had gehaald, was 'Wat een prachtig boek!' De kaft is werkelijk heel mooi, de kleuren van de afbeelding intens, het lijkt wel op het kaftpapier geschilderd! Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Het is het volgende dat ik ga lezen, zodra ik het boek dat ik nu aan het lezen ben uit heb.

Journal Entry 11 by dutch-flybabe from Lent (gem. Nijmegen), Gelderland Netherlands on Thursday, April 7, 2005
Zo het boek is uit! Ik moest er even inkomen in het begin, even wennen aan het taalgebruik. Vandaag heb ik het boek van bladzijde 40 af in één ruk uitgelezen.
Ik weet heel weinig van geschiedenis, wat ik me voornamelijk herinner van de lessen zijn de kaartjes die we van Mesopotamië moesten maken op overtrekpapier (en hoe mooier/feller/sprekender de kleuren hoe hoger het cijfer, dat haddden we al snel in de gaten). Heel leuk om ook eens wat geschiedenis te lezen die zich wat dichter bij huis afspeelt (qua tijd en afstand).
Wat me opviel was dat na de gedetaileerdheid van de eerste hoofdstukken het verhaal ineens in een stroomversnelling kwam om aan het eind weer wat gedetailleerder te worden. Dat vond ik jammer, want ik heb het gevoel dat ik wat mis. Toch was het een mooi boek en wil ik wel eens wat meer lezen van deze schrijfster (ik heb meteen aangemeld voor een boekring van een ander boek van deze schrijfster).
Ik ga proberen dit boek zaterdag tijdens de bookcrossing bijeenkomst in Capelle aan de IJssel door te geven aan zijdewerkster of een lift voor het boek te vinden naar zijdewerkster :-)

Journal Entry 12 by dutch-flybabe from Lent (gem. Nijmegen), Gelderland Netherlands on Thursday, April 7, 2005
Deze mooie kaart kreeg ik van Mayti bij het boek :-)

Journal Entry 13 by dutch-flybabe at on Friday, April 8, 2005

Released 16 yrs ago (4/9/2005 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Deze boekring hoop ik morgen aan zijdewerkster te kunnen geven tijdens de bookcrossingbijeenkomst in OBCZ In den Boekenkast in Capelle aan den IJssel morgen. Mocht ze er toch niet zijn dan hoop ik een lift te kunnen vinden voor dit boek naar Rijswijk. Veel leesplezier zijdewerkster!

Journal Entry 14 by zijdewerkster from Den Hoorn, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, April 9, 2005
Dit boek heb ik vandaag van dutch-flybaby gekregen tijdens de meeting in Capelle. Het ziet er inderdaad erg mooi uit! Ik ga dit boek lezen zodra ik het ringboek waar ik nu mee bezig ben uit heb.

Journal Entry 15 by zijdewerkster from Den Hoorn, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, April 20, 2005
Vandaag heb ik het boek uitgelezen. Ik vond het een mooi verhaal, ik heb weer wat geleerd van de geschiedenis (want dat was wel weer wat weggezakt...). Ik heb nog 2 boeken van deze schrijfster gelezen (Amulet en Bloedgeld) en die vond ik ook allebei goed. Over haar boek voor volwassenen hoor ik verschillende berichten, maar daar ben ik toch eigenlijk ook wel weer nieuwsgierig naar geworden door dit boek.
Dankjewel Jehanne voor het ringen!
Zodra ik het adres van E-mile heb, gaat het verder op reis.

Journal Entry 16 by E-mile from Almere , Flevoland Netherlands on Saturday, April 23, 2005
Ja!! Daar is Jehanne. Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Op dit moment ben ik in 'bloedgeld' van dezelfde auteur bezig. Daarna nog 2 ringboeken en dan deze......
Bedankt voor het ringen Jehanne; en Zijdewerkster: bedankt voor het opsturen en het leuke kaartje.

Journal Entry 17 by E-mile from Almere , Flevoland Netherlands on Wednesday, June 1, 2005
Wat een heerlijk boek! Ik merk aan niets dat het een kinderboek is en heb het met veel plezier gelezen. De geschiedenis van Jehanne was me redelijk goed bekend, maar toch ook weer niet zoals blijkt na het lezen van dit boek. Ik heb het idee dat dit boek ook daadwerkelijk redelijk dicht bij de waarheid is gebleven. In deze tijd is het haast niet meer voor te stellen dat het verkondigen van stemmen zo serieus werd genomen. Nu denk je meteen: "een gevalletje schizofrenie of vergelijkbare ziekte" en wordt de 'patient' vol gestopt met pillen.

Waren het echt de Hemelse Stemmen of zat het in haar hoofd? We zullen het nooit weten en dat is misschien ook wel weer het mooie ervan...

Het boek gaat zo snel mogelijk door naar Marleen.

Jehanne, bedankt voor het ringen!!

Journal Entry 18 by Olifant from Porthmadog, Wales United Kingdom on Tuesday, June 28, 2005
Hoe opdringerig zijn sommige boeken! En het enige wat ik deed, toen ik gisteren in Zeist was en twee boeken van MaaikeB ontving om door te geven aan Marleen, was de eerste bladzijde lezen. Nu ben ik halverwege...

Journal Entry 19 by Olifant from Porthmadog, Wales United Kingdom on Wednesday, June 29, 2005
En uit. Zeer prettige schrijfstijl heeft Simone van der Vlugt. Het is toch heerlijk om als kind haar boeken te lezen en zo ook wat van de geschiedenis te leren. Ik zou als kind haar boeken verslonden hebben, ook omdat in de twee boeken die ik nu van haar gelezen heb, er voor een sterke vrouwelijke hoofdpersoon wordt gekozen. Zelf vond ik Bloedgeld een leuker boek. Dat heeft met het onderwerp te maken, maar ook met de kwetsbaarheid van de hoofdpersoon en haar relatie tot anderen.

En misschien is het algemene kennis, maar ik heb ook nog geleerd dat Godon afgeleid is van 'God damn' en dat de Fransen de Engelsen zo noemden.

Andere werk:
De amulet
De bastaard van Brussel

Marleen is nog niet terug van haar vakantie op Samos. Het boek blijft dus nog even hier liggen.

Journal Entry 20 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Monday, July 4, 2005
Zo, ik heb het boek al bijna uit en nog niet eens gejournalled!
Gisteravond is het in de brievenbus gegooid door Olifant (dankjewel!) en vanmorgen was ik er al in begonnen, ik kon mijn bed nog even niet uitkomen... :)
Ik ga snel verder lezen deze week!

Journal Entry 21 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Thursday, July 7, 2005
Wat een bijzondere schrijfster is Simone van der Vlugt toch! Ook dit vond ik weer een prachtig boek, met levendige hoofdpersonen. Ik ken weinig over de geschiedenis van Jeanne D'Arc, maar ze moet bijzonder zijn geweest.

Het boek reist snel verder.

Journal Entry 22 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, July 13, 2005
Met een plof viel het boek daarnet op de mat. Ik heb net de Amulet uit en ben nu bezig in de Gouden Dolk van Beckman. Met Jehanne blijf ik zo wel helemaal in de jeugdboekensferen. Lekker hoor, ik verheug me nu al op dit boek. Bedankt voor het versturen, Marleen! (wat heb jij toch altijd leuke notitieblaadjes, ik wil OOK zulke blaadjes :-))

Journal Entry 23 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Friday, August 12, 2005
Simone van der Vlugt heeft op een prachtige manier de geschiedenis, het verhaal beschreven van Jeanne d'Arc oftewel Jehanne. Tsja, en dat dat verhaal niet goed afloopt dat wisten we natuurlijk al.
Het boek is echt een aanrader voor fans van geschiedenisverhalen. Ik zou het echter niet helemaal zonder inleiding laten lezen aan jongeren van een jaar of 12. Vooral de afloop wordt vrij beeldend beschreven en het lijkt me zinvol jongeren enigzins voor te bereiden.
Maar hoe dan ook een prachtig boek !!
Jehanne zal binnenkort verder reizen naar Digimike. Bedankt voor het ringen van Jehanne, Jehanne.

Journal Entry 24 by Digimike from Beekbergen, Gelderland Netherlands on Wednesday, August 17, 2005
Gisteren ontvangen en gisteravond meteen uitgelezen. Het verhaal van Jeanne d'Arc is natuurlijk bekend, maar wat prachtig beschreven door Van der Vlugt!
Bedankt voor het ringen, Jehanne, en voor het toesturen, Missc1967! Dit boek gaat onderweg naar Bien, zodra ik haar adres heb.

Journal Entry 25 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, August 18, 2005
Dit boek vandaag ontvangen, bedankt voor het sturen Digimike.
Ik ben nog in een ander boek bezig, maar dat is nogal dik. Dus ik zal dit boek voorrang verlenen.

Journal Entry 26 by Bien from Dokkum, Fryslân (Friesland) Netherlands on Tuesday, August 30, 2005
Wederom om prachtig boek van Simone van der Vlugt. De derde die ik van deze schrijfster lees, en ik vond ze alle drie goed.

Bijzonder hoor het verhaal van Jehanne, vooral hoe de bevolking op haar reageert overal waar ze komt. In onze tijd zou ze waarschijnlijk psychotisch worden genoemd en zou wellicht worden opgenomen.
Naast haar kracht komt haar zwakheid ook naar voren, wanneer haar missie lijkt afgelopen kan ze dit zelf niet geloven en gaat ze door......
Nee zwak, wil ik het ook niet noemen eigenlijk, want ik denk dat dit een heel sterk meisje is geweest.

Bedankt voor deze ring Jehanne.

Ik heb pippilangkous haar adres gevraagd, dan kan het boek weer verder reizen.

Journal Entry 27 by -Angela- from Amstelveen, Noord-Holland Netherlands on Saturday, September 3, 2005
Vanmorgen heb ik Jehanne ontvangen. Wat ziet het boek er mooi uit! Het heeft een prachtige sfeervolle kaft maar het ziet er ook nog uit alsof het zo uit de winkel komt. Zo zie je maar weer dat bookcrossers erg zuinig op boeken zijn.

Bedankt voor het versturen Bien!

Journal Entry 28 by -Angela- from Amstelveen, Noord-Holland Netherlands on Sunday, October 2, 2005
Ik ben vanmorgen in het boek begonnen en 's middags had ik het uit. Ik vond het een mooi boek, vooral interessant omdat het gebaseerd is op een historische gebeurtenis. Wat een eigenwijs en zelfbewust meisje was die Jehanne eigenlijk, in een tijd waarin dat niet verwacht werd van meisjes en zeker niet op prijs gesteld. Het gedeelte waarin Orleans werd aangevallen vond ik minder interessant, dat gedoe met aanvallen en terugtrekken en alle gewonden die er vallen kan me dan niet boeien. Wel hoe zij zich staande weet te houden tussen al die mannen en het respect dat ze afdwingt. Het einde van het boek is tragisch, dat wist ik van te voren maar ik vond het zo oneerlijk en onterecht dat ze niet nog een kans kreeg. En slap van die koning dat hij het liet gebeuren.

morgen gaat dit boek op de post naar Barbje.

Journal Entry 29 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, October 5, 2005
Het boek is binnen hoor!

Journal Entry 30 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, October 9, 2005
Vanmiddag lekker op de bank met een kop thee Jehanne uitgelezen. Ik werd toch meegezogen in het verhaal, hoewel je weet hoe het af gaat lopen. Ik had hetzelfde als Pippilangkous, ik was verontwaardigd dat ze zo moest sterven. Had God haar niet kunnen redden, als bedankje voor het geloof en vertrouwen in Hem? Of is de grootste redding dan toch de dood?

Hoe dan ook, mooi geschreven verhaal, dat extra intrigeert omdat je weet dat het waargebeurd is. Geweldige manier om kinderen over geschiedenis te laten lezen.

Het boek gaat zo snel mogelijk naar Miekie.

edit: ow, en dank voor het ringen Jehanne! Ben blij het gelezen te hebben, er blijft wel wat van hangen denk ik zo...

Journal Entry 31 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Monday, October 10, 2005
Het boek is als het goed is zojuist door Mr Barbje op de bus gedaan!

Journal Entry 32 by Miekie from Ede, Gelderland Netherlands on Wednesday, October 12, 2005
Gisteren ontvangen bij de post, bedankt voor het opsturen. Ik ben er stiekem al in begonnen hoewel ik nog twee andere ringboeken heb liggen...en ben inmiddels al halverwege dus dat gaat wel goedkomen.
Leuk boek Jehanne!

Journal Entry 33 by Miekie from Ede, Gelderland Netherlands on Sunday, October 23, 2005
Zo, Jehanne is uit. Had haar al uitgelezen maar nog geen tijd gehad om er iets over te schrijven.
Gaanderweg het boek vond ik een hoop dingen over de hoofdpersoon: bewondering voor haar doorzettingsvermogen en moed, soms ook irritatie: als ik één van die mannen in het leger was geweest had ik ook gedacht: komt die snotneus het even vertellen. En later ook medelijden, iemand anders schreef het ook al: heb je al die moeite gedaan om de stemmen te gehoorzamen laten ze je toch lekker stikken (letterlijk bijna) aan het einde. Al met al een mooi boek om te lezen en je haalt meteen je geschiedenis weer op!. Zodra ik het adres heb kan ze verder.

Journal Entry 34 by Elefteria from Enschede, Overijssel Netherlands on Friday, November 4, 2005
ik kreeg dit boek eergisteren met de post. bedankt Miekie, het was zo goed ingepakt dat ik het niet alvast in de lift kon lospeuteren - er moest een schaar aan te pas komen :-)
heb het gelijk gelezen. ik heb altijd al genoten van verhalen rondom de "echte" geschiedenis. (vroeger op school die serie gele boekjes van Echo der Eeuwen) zo heb ik ook dit verhaal geboeid gelezen. regelmatig vond ik het wat vlak - maar ook regelmatig vroeg ik me af of dit een kinderboek is (verkrachting, pedofilie.....)
niet overal even gedetailleerd (ben ik eens met dutch-flybaby) maar prettig en gemakkelijk leesbaar. zoals zoveel anderen had ik het ook in een ruk, nou ja twee dan uit.
echte Jehanne, wil je het al terug of ga je via het forum nog meer lezers zoeken? laat het me maar even weten!

Released 15 yrs ago (11/8/2005 UTC) at Enjoy! in Controlled Release, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Jehanne gaat weer naar huis, naar Jehanne!

Journal Entry 36 by Jehanne from Terneuzen, Zeeland Netherlands on Thursday, November 10, 2005
Jehanne is weer thuis, na de hele ring te hebben afgelegd. Leuk om jullie bevindingen te lezen. Nu lees ik het boek zelf nog eens en dan kan het naar een vriendin die het over een poosje komt afhalen.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.