Het Periodiek Systeem

by Primo Levi | Biographies & Memoirs |
ISBN: 2841744485 Global Overview for this book
Registered by biba89 of Olst, Overijssel Netherlands on 12/10/2004
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Friday, December 10, 2004
"Het periodiek systeem, verschenen in 1975, bevat het relaas van Levi's leven als chemicus, verteld in eenentwintig chronologisch geordende losse verhalen, die elk een chemisch element als titel en als thema hebben en als in scheikundeproeven de verschillende fasen en aspecten van Levi's leven in hun reactie op zijn 'chemische lotgevallen' onthullen. Die structuur heeft niets geforceerds; integendeel, het geeft de schrijver precies de vrijheid die hij nodig heeft om om uit een grillige reeks poëtische, wijsgerige en humoristische verhalen, kleurig en soms explosief, een even onnadrukkelijk als scherp en genuanceerd 'zelfportret als chemicus' op te bouwen. De chemie is in dit boek chemie, met alle bijbehorende 'stank, knallen en kleine futiele mysteries' maar daarnaast ook een metafoor: 'De vijand was altijd dezelfde, de domme materie, even traag vijandig als de domheid van de mensen en even moeilijk te bestrijden in haar botte passiviteit. Ons beroep is dat eindeloze gevecht te leveren en te winnen.'
Aldus de achterkaft. Ik sluit mij daarbij aan. Scheikunde is fascinerend en Levi kan erover vertellen als een begeesterd leraar. Zijn hoofdstukken zijn getiteld 'Nikkel', 'Fosfor', 'Zwavel'en 'Kalium'. Daarnaast raakte hij me, hoe hij zich staande heeft gehouden als Joods chemicus in het Italië van de Tweede Wereldoorlog.

Journal Entry 2 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Monday, February 14, 2005
Ik houd van scheikunde, zoveel is me duidelijk na het lezen van dit boek. Levi vertelt over de materie als een detective, die na intensief speurwerk zijn raadsel oplost.
In de verhalen zit een splitsing: wat hij meemaakte vóór de oorlog en erna, toen hij terugkwam van de verschrikkingen van het concentratiekamp. De verhalen van erna worden overschaduwd door de uiteindelijke afloop, die mij bekend is uit een van zijn andere boeken - Primo Levi pleegde zelfmoord.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.