Virginie!

by Anna Kortelainen | Biographies & Memoirs |
ISBN: 9524593807 Global Overview for this book
Registered by Cairbre of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 9/7/2004
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Cairbre from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 7, 2004
Kävin Edelfeltin juhlanäyttelyssä Ateneumissa ja mukaan tarttui tämä kirja. Kirja toimii aika itsenäisenä lukuelämyksenä mutta tutustutti mukavasti Edelfeltin taustaa. Lisäksi pääsin kirjailijan lailla eroon naiveista mielikuvista kuvan mallista.

Lukuiloa!

Journal Entry 2 by Cairbre from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, April 7, 2005
Kirja oli pitkään äidilläni luettavana, vien sen tänään Helsingin tapaamiseen josko sille löytyisi seuraava lukija.

Journal Entry 3 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, April 7, 2005
Kirjalle löytyi lukija, jolla on Levoton nainenkin vielä hyvässä muistissa. Kiitos, Cairbre.

Journal Entry 4 by dotdot from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, April 15, 2005
Tämäpä oli hauskaa ja kiinnostavaa luettavaa. Edelfeltillä oli siis malli ja rakastajatar, ehkä heillä oli lapsiakin (ehkä lasten isä oli joku muu?). Malleja ja rakastajattaria oli usempiakin. Kortelainen kiinnostui juuri nimettömästä nuoresta naisesta, joka oli mallina Virginie-, Lukeva pariisitar - ja Nukkuva malli -maalaukissa. Minua kirja ilahdutti erityisesti, koska Levoton nainen oli minulle pettymys. Virginie on onnistunut paljon paremmin. Kortelainen on keskittynyt yhteen asiaan eikä yritä ottaa haltuun kokonaisuutta, joka ei millään mahtuisi yhteen kirjaan. Kaikki tämän kirjan rönsyt kiertyvät Virginien ympärille.

Kortelainen pitää kertomustaan mikrohistoriana. Laajasti ja hyväntahtoisesti ajateltuna se sitä onkin. Minusta kirja on silti pikemminkin suurmieshistorian jatke ja muistuttaa lähinnä sukututkimusta. Se ei onnistu lopulta kertomaan mitään uutta yhteiskunnasta. Se kertoo vain Edelfeltistä ja hänen ystäväpiiristään. Onneksi Kortelainen tiedostaa tämän. Jos hän ei olisi kirjoittanut ongelmaa kirjaansa, lukeminen olisi ollut vaivaannuttavaa. Hiukan vaivaannuttavia olivat Kortelaisen esittelyt mikrohistoriasta. Ensin ajattelin, että mikrohistorian klassikoiden vilauttelu ja esittely ovat tarpeen, mutta muutin mieleni. Tarina ei olisi kaivannut tuekseen mitään suurempaa kuin se itse on.

Kirja on hauska kuvaus arkistotutkimuksesta, vaikka aivan näin antoisaa ja romanttista arkistoiden tutkijasaleissa ei aina ole. Edelfeltiä tutkiessaan Kortelaisen käytössä oli yksityisarkisto, kirjeenvaihto, josta E:n sisar oli hävittänyt mielestään sopimattomat kirjeet. Virginietä oli etsittävä viranomaisten arkistoista, joihin meitä kaikkia koskevat asiakirjat päätyvät tasapuolisesti ja joissa niiden hävittämisen kriteerinä ei ole se, millaisen kuvan ne jälkeenpäin meistä tai yhteiskunnastamme antaisivat. Arkistolähteitä käyttäessään saa aina olla varuillaan. Neitseellistä ja puhdasta arkistoa ei olekaan. Ihailin Kortelaisen huolellisuutta muistiinpanojen teossa.

Kortelainen kertoi paljon omista kokemuksistaan Virginien etsintämatkoiltaan ja työpöytänsä äärestä. Tähän kirjaan se sopi paremmin kuin Levottomaan naiseen. Vain vertailu kirjoittajan ja Virginien välillä (esim. raskaus ym.) tuntui tarpeettomalta. Se ei tuonut tarinaan mitään lisää eikä auttanut minua ymmärtämään sen enempää tutkimusprosessia kuin 1800-luvun lopun nuoria ranskalaisnaisiakaan.

Kortelainen kuvailee Virginien mahdollisia taustoja ja tulee kertoneeksi1800-luvun Ranskasta paljon sellaista, jota en ole tiennyt ja jota en ole tullut ajatelleeksi. Minulle avautui moni ranskalaisista 1800-luvun romaaneista tai ranskaisista elokuvista tuttu asia.

Sitä paitsi minäkin olisin valinnut kansikuvaksi väsyneen punatukkaisen Virginien. Se kertoo tästä kadonneesta naisesta enemmän kuin koko kirja.

Palautan kirjan Cairbrelle seuraavassa tapaamisessa, jos rinki ei lähde käyntiin ennen sitä. Taas kävi niin, että joudun ostamaan itselleni kirjan, jonka olen ensin ottanut hyppysiini BC-kirjana.

Journal Entry 5 by Cairbre from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, April 26, 2005
Kirja on taas mulla ja tässä kirjarinkiin osallistujat:
Helear (Lahti)
Aava (Jyväskylä)
MargiH (Tampere)
Niksu (Helsinki)

Journal Entry 6 by Helear from Asikkala, Päijät-Häme / Päijänne-Tavastland Finland on Tuesday, May 17, 2005
Sain kirjan tänään, aloitan lukemisen heti. Kiitos Cairbre!

***

26.5.2005
Kirjan teema aiheutti mielessäni hieman ristiriitaisia ennakkoajatuksia, joten sen lukeminen oli aiheellista. Pidän Edelfeltin taiteesta, Blanka on syöpynyt mieleeni voimakkaasti lapsuuden julisteena ja äidin lauluna "Aja, aja, aja, Blankan ratsastaja..." Harmittaa etten muka-ehtinyt käydä Ateneumissa katsomassa Edelfelt-näyttelyä.

En ole kuitenkaan lukenut Edelfeltin elämästä paljoakaan, joten Virginietä odotellessa ostin kaupasta lehden, jossa Edelfeltin taidetta ja elämää esiteltiin, mielenkiintoista jo sekin.

Se, että halutaan selvittää kuka oli tämä Edelfeltin rakastajatar ja oliko heillä lapsia aiheuttaa minussa ristiriitaisia tunteita. Edelfelt ei halunnut jättää jälkiä Virginiestä, joten tuntuu hassulle että me tahdomme siitä tietää. Tuntuu, että utelemme toisen yksityisasioista. En minä tahtoisi, että tulevaisuudessa selviteltäisiin onko minulla ollut rakastajia joidenkin kirjoittamien lauseiden perusteella. Kirjaan tartuin siis mielenkiinnolla, mutta varauksella kuinka romattisessa valossa asiaa käsitellään.

Virginien tarinan selvittelyissä tuli kuitenkin esille paljon tietoa 1800-luvun elämästä ja yhteiskuntarakenteista, asenteista ja tavoista. Se oli mielenkiintoista. Ja ainahan naisten ja lasten kurjat kohtalot koskettavat.

Itsekin innostun oudoista asioista hillittömästi, mutta vähän tuntui naiville Anna Kortelaisen intohimo Virginien löytämiseen. Rönsyilevät, välillä siirappisetkin, teoriatarinat tapahtumien kuluista suorastaan häiritsivät. Toisaalta upeaa, että joku voi näin innolla tutkia asioita joista on kiinnostunut!

Minuun uppoaisi varmaan paremmin ihan yleinen katsantokanta ajan oloihin, kirjan päätyttyä tunne oli sama kuin alussa. En tiedä haluanko näin henkilökohtaisuuksiin mennä lukiessani ihmisistä jotka eivät ole itse asiasta kertomassa.

Kiitos lukukokemukseta Cairbrelle!

Journal Entry 7 by aava from Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Sunday, June 5, 2005
Kirja tuli perille, kiitos siitä. Alan lukea hetipiankohta.

Journal Entry 8 by aava from Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Thursday, July 14, 2005
Luin kirjaa lomallani Lapissa. Aluksi olin aika innoissani, mutta kiehtova kysymys (kuka oli Virginie) jotenkin latistui sitä mukaa kun kirja edistyi. Jotenkin Kortelaisen tyyli ei vain ole kolahtanut, luin Levotonta naistakin mutta en jaksanut sitä loppuun. Tämän sain loppuun luettua, mutta hieman väkisin. En osaa eritellä, miksi kirjä mätti. Tuntui vain että Kortelainen haahuili arkistosta toiseen ja latoi historiallisia faktoja jotka eivät aina tuntuneet kovinkaan relevanteilta. Toisaalta ajankuvaus oli kirjan parsta, aina hetkittäin la belle epoque heräsi henkiin. Lopussa Virginie jäi hymyilemään arvoituiksellisesti kuin Mona Lisa ikään mikä oli mielestäni hyvä,kaikkea ei aina tarvitse tietää.

Postitan kirjan huomenna Margihille.

Journal Entry 9 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, July 18, 2005
Virginie on saapunut Tampereelle, kiitos! Kirja on pakko laittaa odottelemaan vähäksi aikaa, kun noita rinkikirjoja on taas useampi jonossa...

Journal Entry 10 by Margih from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, October 12, 2005
Anteeksi, että tämä kirja viipyi näinkin kauan luonani..

Virginie on parempi kuin edellinen Kortelaisen Edelfelt-aiheinen kirja. Edelfelthän on lempitaitelijani tietyllä tavalla ja olen kiinnostunut hänen elämästään. Virginie oli mielenkiintoinen luettava ja valaisi jälleen Edelfeltin elämää... tosin jättäen myös paljon salamyhkäisyyden verhoon. Nyt odotankin, että pääsen iskemään hyppyseni ja silmäni seuraavaan kirjaan, joka on muistaakseni "Puolivilli puutarha" ja se kertoo Edelfeltin Haikkoosta (Porvoo).

Kiitos ringistä! Luulenpa, että alan metsästämään näitä kirjoja omaan hyllyynikin.

Virginie jäi juuri äsken postin tätin huomaan, joten matkansa jatkunee heti huomenna Niksulle.

Journal Entry 11 by Niksu from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, October 17, 2005
Kirja saapui jo perjantaina, minulla vain nettiyhteys takkuilee kotona. Kiitos Margih! Kovinkaan kiirettä en taida tämän kanssa pitää, sillä näytän olevan viimeisenä ringissä.

Journal Entry 12 by Niksu from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Monday, November 7, 2005
Sainkin tämän luettua tänään loppuun kun vähän kiirehdin jos vaikka Cairbre olisi huomenna Helsingin tapaamisessa.

Levotonta naista olen minäkin yrittänyt lukea ja koska en siitä saanut mitään irti ja lukeminen jäi kesken, melkein ahdistuin kun muistin että on tähänkin rinkiin tullut ilmoittauduttua. Mutta mielestäni tämä oli positiivinen yllätys Levottoman naisen jälkeen.

Aluksi en jaksanut keskittyä koko kirjaan, melkein jo luovutin. Mielenkiintoani pitivät kuitenkin yllä 1800-luvun elinolojen kuvaukset ja vähitellen kiinnostus heräsi myös siihen mitä Kortelainen loppujen lopuksi saisi irti Edelfeltin salaperäisestä mallista. Lopputulos ei kai kovin imarteleva sitten ollutkaan. Toisaalta on hyvä, että kaikki on kuitenkin enemmän tai vähemmän arvailujen ja olettamusten varassa ja jotain salaperäistä Virginieen vielä jäi kaiken penkomisen jälkeenkin.

Kiitos Cairbrelle ringin järjestämisestä. Olen tyytyväinen, että sain tämän kirjan luettavaksi ja ennen kaikkea vihdoin luetuksi.

Journal Entry 13 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 8, 2005
Sain kirjan PKS:n BC-kokouksessa. Vaikuttaa mielenkiintoiselta luettavalta. Luen niin pian kuin mahdollista, heti rinkikirjojen jälkeen. Kiitos kirjasta, Caibre!

Journal Entry 14 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, April 15, 2006
Nyt vasta tulin kirjaan tarttuneeksi olotilassa joka oli juuri omiaan tämän kirjan lukemiseen. Flunssataudin toipilaana ja väsyneenä tämmöinen rauhallinen pohtiva kirja oli oikein sopiva. Vuoroon torkuin ja herättyäni taas luin ja pidin kovasti. Jostain syystä pidän tällaisista kirjoista joissa ei oikeastaan tapahdu mitään. Ulkomailla, eritoten yksin ollessani, vietän juuri tällaista elämää: kuljeskelen, kuuntelen ihmisten puheita, tutkin yksityiskohtia ympärilläni ja luen paikallislehtiä ja muita ympäristössä näkyviä tekstejä, haistelen ja maistelen ja muistelen aikaisempia kokemuksiani. Esim. Kreikassa en tykkää käydä koska siellä tunnen olevani lähes kuuro ja sokea: en ymmärrä mitä paikalliset puhuvat tai mitä edes mainoksissa ja kylteissä lukee. No, englannilla pärjää, mutta paikallisväri jää pois eikä voi oppia mitään uutta, kun ei osaa alkeitakaan.
Kiitos kirjasta, Cairbre!

Edit 2008
Ja nyt vasta panin kirjan kiertämään. Olen toivonut saavani yhteyden Cairbreen kirjan palauttamiseksi, mutta turhaan.

This book is my Book #76 for Guinaveve's Challenge Keep Them Moving 2008
This book counts for Finland in my A Book From Every Country Challenge.

Journal Entry 15 by pikku-kissa from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, December 10, 2008
Otin kirjan miitissä, kun taidehistoria kumminkin kiinnostaa. Tuli muuten mieleen, että taisin olla ekaa kertaa miitissä silloin kun tätä viimeksi tarjottiin ja Annelis tämän vei. (olikohan tämä muuten niitä kirjoja joka Cairbrelle olisi tarvinnut palauttaa?)

Journal Entry 16 by pikku-kissa from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, January 16, 2009
No mitä tästä nyt oikein sanoisi.... Erikoinen kokemus tavallaan. Toisaalta olisin halunnut, että Virginie olisi oikeasti löydetty, nyt tämä tuntui tavallaan sitten vähän turhalta kirjalta. Toisaalta en Edelfeltin elämään ollut pahemmin tutustunut, niin tästä avautui kuitenkin se puoli. Ei kauheasti kiinnostanut myöskään lukea Kortelaisesta itsestään, ne palaset olisi voinut suurimmaksi osaksi jättää pois ja keskittyä pelkkään Virginien tarinaan.

Journal Entry 17 by Silkki from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, April 14, 2009
Poimin mukaani pk-seudun miitistä, koska olen kirjasta joskus kuullut ja aihe kiinnostaa.

Journal Entry 18 by Silkki from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, April 22, 2009
Pidän Edelfeltin taiteesta ja 1800-luvun loppupuoli on kiinnostanut minua aina aikakautena, joten siinä mielessä kirja oli mielenkiintoinen. Jotenkin koko tutkimus tuntui kuitenkin aika turhalta, kun kirjoittaja ei sitten löytänyt Virginiestä juuri mitään, ja nekin löydöt jotka hän teki tuntuivat olevan aika hataralla pohjalla. Välillä minusta kirjoittaja teki aika pitkälle vietyjä johtopäätöksiä ja arvauksia perustaen ne asioihin, jotka eivät välttämättä edes olleet vihjeitä. Tiedän nyt kuitenkin kirjan ansiosta paljon enemmän Edelfeltistä ja hänen taiteestaan. Erityisesti pidin kirjan kuvaliitteistä (vaikka osa liitteisiin valituista kuvista ei minusta täysin relevantteja ollutkaan).

Journal Entry 19 by Silkki at Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Wednesday, April 22, 2009

Released 12 yrs ago (4/22/2009 UTC) at Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Otan kirjan mukaani Oulun bc-tapaamiseen.

Journal Entry 20 by -ivi- from Oulu, Pohjois-Pohjanmaa / Norra Österbotten Finland on Thursday, April 23, 2009
Kiitos kovasti silkille tästä kirjasta, ilahduin kovasti kun sain tämän Oulun miitissä. Kirja on kiinnostanut minua aina, mutta ei vain ole tullut sitä luettua. Nyt se on omassa hyllyssä odottamassa lukuvuoroa :)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.