De filosofie van het Belcampisme

by Belcampo | Philosophy |
ISBN: 9021503204 Global Overview for this book
Registered by wingMoemwing of Zevenaar, Gelderland Netherlands on 7/31/2004
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingMoemwing from Zevenaar, Gelderland Netherlands on Saturday, July 31, 2004
Nou, ik was dus ook zo'n middelbare-school-Belcampo-adept. En we moesten dus een scriptie schrijven voor Nederlands. Dus koos ik Belcampo als onderwerp, maar omdat een schrijver an sich niet mocht, werd het 'Belcampo en de werkelijkheid'.
Ik vond dat ik zoveel mogelijk van hem moest lezen voor dat werkstuk, maar één van zijn boeken was/is nergens te koop: 'De filosofie van het Belcampisme', een non-fictieboek waarin hij eerst de ontwikkeling van de filosofie omschrijft op geheel eigen wijze, en daarna zijn persoonlijke 'denkschool' aan de lezer voorstelt.
Dat boek was erg slecht verkocht en ik had ergens gelezen dat zowat de hele oplage bij hem in de kelder lag. Dus schreef ik hem een brief waarin ik vroeg of hij me een exemplaar wilde verkopen. Hij was zo vriendelijk dat te doen, en ook nog om de scriptie die ik hem stuurde van waarderend commentaar te voorzien.

Toen was mijn middelbare schooltijd voorbij, en ik ging naar de open dag van de Groningse kunstacademie. En ineens stond ik daarna op het Schuitendiep, en dacht ik: Hier woont Belcampo.
Maar ik durfde niet aan te bellen! Gelukkig kwam zijn vrouw toen thuis, en had ik wel de moed om te vertellen waarom ik zo op haar drempel stond heen en weer te drentelen. 'Kom toch binnen, Herman zal het heel gezellig vinden om bezoek te krijgen' zei ze alleen maar.

Heel de middag heb ik daar gezeten en thee gedronken met de in kamerjas en pantoffels geklede mijnheer Schönfeld Wichers. Op tafel lagen uitgeknipte afbeeldingen van schilderijen uit veilingcatalogi. En over de tafel vlogen woorden en zinnen, almaar door, in beide richtingen, over alles. Jong zijn, oud worden, reizen, en alles wat er tegenwoordig allemaal verbazend is voor iemand die over de negentig is, en nog veel meer dan ik me helaas kan herinneren. Ik weet nog wel heel goed hoe geanimeerd het gesprek was. En ook dat ik, toen de middag ten einde was, werd uitgenodigd om te blijven eten, en dat ik dus ook nog kan beweren tofu te hebben staan bakken bij Belcampo in de keuken.

In de trein terug naar huis was ik zo vol van het hele gebeuren dat ik er wel over moest praten, met een jongen van mijn leeftijd, die welwillend luisterde ook al interesseerde het hele verhaal hem geen biet.

Dit boek registreer ik omdat ik het ga uitlenen. Ik wil het daarna weer terug en het mag alleen persoonlijk overhandigd worden.

Copyright foto: Chris van Houts, Amsterdam.

Journal Entry 2 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Monday, August 02, 2004
Ook ik was een Belcampo-adept op de middelbare school, kocht op een zeker moment de enorme pil: Al zijn fantasieën, die nog steeds beduimeld en wel in de kast staat en die ik steeds maar lees en herlees. De vrijheid van zijn denken heeft mij gesterkt, in de tijden dat ik probeerde mijn weg en richting te bepalen. En nu dit verhaal van Klaartje en dit boek. Wat bijzonder. Dankjewel Klaartje! Ik kijk uit naar Belcampo's brief die jij nog wil toevoegen als journal entry.

Journal Entry 3 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Friday, February 25, 2005
Via een overhandiging, gepland tijdens de meet-up in OBCZ A Priori, kan dit kostbare kleinood zijn weg vervolgen tot in het huis van Plinius.

Journal Entry 4 by Plinius from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, March 03, 2005
veilig aangekomen! Ik zie direkt dat ik in een bijzondere categorie personen val die door Moem op het ingeplakte etiket met hoofdletters wordt omschreven: zeer vereerd, Moem, ik zit hier stiekem te blozen. Lezen!

Journal Entry 5 by Plinius from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, October 22, 2005
niet helemaal van kaft tot kaft gelezen, maar telkens een stukje geplukt om op te kauwen. Niet allemaal nieuw natuurlijk, maar wel de echte Belcampo-stijl; dichtbij, zonder nodeloze abstracties.
Morgen neem ik 'm mee naar Castricum om 'm onder dank aan Moem terug te geven.

Journal Entry 6 by wingMoemwing from Zevenaar, Gelderland Netherlands on Sunday, November 27, 2005
Dit boek is weer netjes naar huis teruggekeerd. Ik was alleen tot nu toe te belazerd om een journal entry te maken. Dank U, dames!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.