Middlesex

by Jeffrey Eugenides | Literature & Fiction |
ISBN: 0747561621 Global Overview for this book
Registered by rem_HHX-328595 on 7/24/2004
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by rem_HHX-328595 on Saturday, July 24, 2004
Gelezen tijdens de vakantie. Mooi en met gevoel geschreven, goed verhaal, interessante aspecten, nix mis mee dus.
Er wordt van alles over gezegd en geschreven. Zelf lezen en zelf wat van vinden, zou ik zeggen.

Wat random thoughts van mij en anderen:
Waarom Ch 11 Ch 11 heet
Ik heb er verschillende theorieën over gelezen.
1 De jongen wordt geboren in hoofdstuk 11 van het boek.
2 Hij is er de oorzaak van dat zijn vaders bedrijf failliet gaat.
3 Eugenides zou zelf hebben aangegeven dat de jongen zo heet omdat hij failliet gaat, dus chapter 11 moet aanvragen.

Ik heb nog nergens iets gelezen over de coïncidentie van de naam van de auteur (Eugenides) en de hoofdlijn van dit boek, het genetische verhaal.

Still thinking about the Nation of Islam, its place, function, meaning in the book. Maybe somebody can enlighten me?

In deze ring lezen mee, in deze volgorde (die desgewenst altijd kan worden aangepast):
gnoe, Utrecht
silvertje, A'dam
erbie, A'dam/Antwerpen
Suzy26, Delft
Wilmar, Leiden
Jesi, Mijdrecht
lot12, Groningen
Elefteria, Enschede
Olifant, Utreg
biba89, Deventer, hier is het nu
a3ana, Weert
powerhouse, Culemborg en wil als laatste

nrrdgrrl, Fourways, Gauteng South Africa, leest fantoom mee = leest fysiek een ander exemplaar en virtueel de ring

Deze uitgave past niet door de brievenbus. Vraag mij als je een weg zoekt om het boek via niet-postale weg van de een naar de ander te krijgen en niet weet hoe. Misschien weet ik het wel!

Postscriptum: Ik kreeg onlangs een dikker boek door de brievenbus! Dus misschien kan het net wel langs die weg.

Journal Entry 2 by rem_HHX-328595 on Friday, August 20, 2004
Wordt vanavond aan gnoe overhandigd!

Journal Entry 3 by Gnoe from Utrecht, Utrecht Netherlands on Friday, August 20, 2004
BX-overhandiging bij het station, op de plek waar meestal drugs worden gedeald ;-) Bedankt maupi! Ik ben erg benieuwd naar Middlesex - als ik mijn huidige boek uit heb, begin ik aan deze. Ik schrok wel even van de priegellettertjes, maar die wennen vast snel.

Update 16-09-2004
"I was born twice: first, as a baby girl, on a remarkably smogless Detroit day in January of 1960; and then again, as a teenage boy, in an emergency room near Petosky, Michigan, in August of 1974. Specialized readers may have come across me in Dr. Peter Luce's study, 'Gender Identity in 5-Alpha-Reductase Pseudohermaphrodites,' published in the 'Journal of Pediatric Endocrinology' in 1975. Or maybe you've seen my photograph in chapter sixteen of the now sadly outdated 'Genetics and Heredity'. That's me on page 578, standing naked beside a height chart with a black box covering my eyes."

Jeffrey Eugenides kan schrijven. Boeken met sensatiebeluste onderwerpen laat ik meestal links liggen omdat ik denk dat de schrijver makkelijk wil scoren om een gebrek aan vakmanschap te maskeren. Zo niet bij Middlesex. Het is het verhaal van Calliope Helen Stephanides, 'dochter' van tweede-generatie Griekse immigranten, die in haar puberteit (ook) een jongen blijkt te zijn: ze is hermafrodiet. Eugenides brengt het verhaal van Cal integer en wordt nooit goedkoop. Het is tegelijkertijd een 'gewoon' verhaal over opgroeien én een familiesaga. Cals identiteit wortelt in de geschiedenis van zijn familie, ver terug op Cyprus aan het begin van de 20e eeuw. En zo pik je een stuk mee van de problemen van immigranten in de VS en het rassenprobleem. Maar dat wordt nooit hoofdzaak: het maakt deel uit van het leven van de familie. Cal, geboren en getogen Amerikaan, is opnieuw een outsider - maar van een ander slag.

Dat ik niet de neiging heb om superlatieven voor Middlesex te gebruiken vind ik dus een pre van het boek. Door de bescheiden verteltrant kun je niet om het verhaal heen.

Journal Entry 4 by silvertje from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, September 25, 2004
Het werd persoonlijk bezorgd door Gnoe. Ontzettend bedankt! Het laat helaas nog even op zich wachten in verband met de ringen regen.

Journal Entry 5 by silvertje from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Thursday, October 28, 2004
Geweldig! Ik heb echt genoten van dit boek. De laatste 150 pagina's kon ik het boek bijna niet meer neerleggen. In het begin werd ik zo meegetrokken door het verhaal dat ik me bijna niet meer kon los maken van de eerste generatie (Lefty en Desdemona). Maar door de vertelkunst van Eugenides werd ik van generatie tot generatie weer meegenomen in het verhaal en geboeid.

Journal Entry 6 by Erbie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Wednesday, November 10, 2004
Silvertje came by last Saturday to deliver this book!

Certainly looking forward to reading it. I'm reading 2 books right now, 1 non-fictional ring (with a next non-fictional ring waiting after that) and 1 finctional borrowed book, which will be followed by this book.

Journal Entry 7 by Erbie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, March 4, 2005
I knew there was a ring that I was overlooking, which always seemed to be at the other location, of the two houses I now divide my time over.

Today, I was not going to bed, before I put the feeling to rest that I was overlooking a book that desperately needed reading. And I found it. It's this, not very small, book, that I was even looking forward to!

Now I can go to bed, but not to sleep, cos I want to quickly start it!

**Months later...**
I came quite far, but the story just couldn't keep my focus. It was somewhat too wooly for me, and I lost interest in the main characters. Therefor moving onwards!

Journal Entry 8 by Suzy26 from Delft, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, December 21, 2005
This book was handed to me by the postman this morning. What a surprise! Thanks for sending it to me, Erbie!

Journal Entry 9 by Suzy26 from Delft, Zuid-Holland Netherlands on Friday, January 13, 2006
This book sure was a great joy to read. Such a wonderful story! After the first sentence (I was born twice: first, as a baby girl, on a remarkably smogless Detroit day in January of 1960; and then again, as a teenage boy, in an emergency room near Petoskey, Michigan, in August 1974), you more or less know what is coming, but the author managed to keep me captivated for all of this novel's 529 pages. It takes you from war-torn Smyrna (Turkey) in the 1920s to the Depression in Detroit in the 1930s, to the Second World War, to the race riots in the 1960s, to San Francisco in the 1970s, finally to end up in Berlin (Germany) in the 1980s. Calliope's story is quite amazing. Even after having read this book, I cannot begin to imagine what it must be like to be born a girl, only to find out after 14 years that you are actually a boy. It is a sad and moving story and I think it is quite admirable for a 14-year-old to take the decision she/he took.

Thank you ever so much for sharing this book, maupi.

Journal Entry 10 by Suzy26 from Delft, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, January 19, 2006
Book will start its journey to Leiden tonight by special courier.

Journal Entry 11 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, January 26, 2006
Hallo allemaal,

Middlesex is inmiddels (sinds zaterdag al) bij mij aanbeland. Ik verheug me er zeer op, maar ben bang dat 't even gaat duren voor ik er aan toekom.

Heel veel dank aan suzy26 voor het via via bezorgen (leuke hond hebben ze daar hè?), en ik laat weer van me horen.

Journal Entry 12 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, March 28, 2006
En twee maanden later heb ik het eindelijk uit. Wat een prachtig boek, *zucht*.

Hier komen wat losse gedachten en opmerkingen van mijn kant:

Ik hou heel erg van dit soort breed uitgesponnen familiesaga's (niet dat ik die vaak lees, overigens) en ik had, net als Suzy26, moeite om de eerste generatie los te laten.

Ook ik vroeg me af waarom Ch 11 Ch 11 heet. De drie theorieën van maupi lijken me eigenlijk allemaal plausibel. Zelf was ik niet verder gekomen dan theorie 1, want ik had nog nooit gehoord van een andere betekenis van Chapter Eleven.

De manier waarop Eugenides tijdens het verhaal af en toe zijn hoofd om de hoek stak, kon ik erg waarderen. Ook zo voor alle (historische?) details die hij er op dat soort momenten bijhaalde.

Zou het niet kunnen dat Callie lesbisch is?

Ik herinner me een opmerking uit, meen ik, een Volkskrantbijlage over genderdisfore kinderen. Als ik het me goed herinner werd daar gezegd dat interseksualiteit bij kinderen eigenlijk nog vrij veel voorkomt (en dan heb ik het over het dubbelslachtige van de genitaliën). Volgens mij was de clou van het artikel dat artsen dan vaak te snel een corrigerende ingreep verrichten. De schrijver was dus geloof ik van mening dat afwachten hoe een kind zich ontwikkelt een betere optie zou zijn.

Ik zag wel enige overeenkomst tussen de crocus van Callie en de Tulp van Ali uit de PowerBook van Jeanette Winterson - iemand dat gelezen?

En toevalligerwijs zag ik ook deze week 'My big fat Greek wedding' op dvd - een feest van Griekse herkenning.

Nou, dit was het wel. Ik denk dat ik Middlesex ga kopen en het over een poosje nog eens ga lezen.

Hartelijk dank, maupi, voor het ringen.
Ik zal snel Jesi contacten.

Journal Entry 13 by rem_HHX-328595 on Friday, March 31, 2006
Naar aanleiding van Wilmars opmerking over genderdisfore kinderen: Over intersekskinderen hebben we het ook eens op het forum gehad, n.a.v. een artikel in de NRC (van 23 juli 2005, meen ik). In dat verband werd Middlesex genoemd. Zie hier het draadje.

Journal Entry 14 by Jesi from Havelte, Drenthe Netherlands on Saturday, April 1, 2006
I received the book, thank you Wilmar! I am looking forward to read it, but I guess I will only be able to start reading it in about 2-3 weeks. (If that is not a problem)

Journal Entry 15 by Jesi from Havelte, Drenthe Netherlands on Monday, June 19, 2006
Het duurt nog eventjes..
Ik ben er in begonnen, en ik lees gestaag door, iedere avond wel 2-5 pagina's, maar meer dan dat red ik echt niet nu. Als dat een probleem is, geef ik het boek aan de volgende (PM me dan), anders ga ik door en doe ik mijn best het zo snel mogelijk door te lezen. Ik geniet wel heel erg van dit boek.. (Heb laatst ook al My Big Fat Greek Wedding gezien)

Journal Entry 16 by Jesi from Havelte, Drenthe Netherlands on Tuesday, July 4, 2006
Wilde jullie even laten weten dat ik al heerlijk in het boek aan het lezen ben.. (net ook een weekje vakantie gehad, daardoor had ik íets meer tijd om te lezen) Het gaat niet supersnel zoals ik van mezelf gewend ben, maar ik vind het wel een lekker boek..

Journal Entry 17 by Jesi from Havelte, Drenthe Netherlands on Tuesday, July 11, 2006
Wat een mooi en bijzonder boek!
Het heeft tot 2/3de van het boek geduurd voordat ik echt 'gegrepen' werd door het verhaal, maar daarna ging het goed. Heel veel geleerd over Griekse immigranten, maar ook over hemafrodieten, tja.. wat kan ik nog toevoegen aan wat de eerdere lezers hebben geschreven?

Wel zag ik op het forum de vraag of dit boek niet gedeeltelijk autobiografisch is. Misschien wel qua griekse achtergrond, maar de man 'lives in Berlin with his wife and daughter' staat achter in het boek. Waarschijnlijk niet dus.

Wilmar, wat bedoelde je met "De manier waarop Eugenides tijdens het verhaal af en toe zijn hoofd om de hoek stak, kon ik erg waarderen. "?

Gr. Jesi

PS ik wacht nog op een response van Lot12 voor haar adres, waarschijnlijk is ze nog op vakantie oid.

Journal Entry 18 by Jesi from Havelte, Drenthe Netherlands on Tuesday, July 11, 2006
Wat ik nog wilde toevoegen was het volgende:

Heb je wel eens het dubbele gevoel dat je het boek dat je leest niet wilt uitlezen omdat je zo heerlijk in het verhaal zit, en tegelijkertijd wil je doorlezen, omdat je wilt weten hoe het verder gaat? Ik had dat vroeger vaak, en ik heb het de laatste tijd gemist. Bij dit boek had ik het heel sterk. Daarom houd ik zo van lezen, omdat ik een extra leven leid in het boek..

Fijn dat ik mee kon doen aan de ring!

Journal Entry 19 by Jesi at on Friday, July 28, 2006

Released 15 yrs ago (7/28/2006 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Ik heb het zojuist op de brievenbus gedaan!

Journal Entry 20 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, August 1, 2006
Ha, daar is 't!
Ik wou Middlesex meenemen op vakantie naar italie, eind augustus. Maar het ligt hier op tafel en fluistert mij aan: lees mij! lees mij!
Fijn, zo'n boek dat er licht gelezen uitziet. Dat wekt goede verwachtingen.
Weg, weg, boek dat mij nu al weken aankijkt.

Journal Entry 21 by lot12 from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, September 23, 2006
Toen ik op ongeveer driekwart van het boek was, ging ik met petitlot naar de zandbak. Petitlot wordt vaak aangezien voor een jongetje. Ze heeft geen typisch meisjeshoofd en ze draagt geen typische meisjeskleren. In de zandbak werd ze belaagd door vijf meisjes van vijf. Zij wilden niet geloven dat petitlot een meisje was en bleven over 'hij' spreken. Meestal zie ik wél het meisje in haar, maar nu leek mijn blik verfrist. Petitlot was een jongetje geworden. Ik noemde haar zelfs bij een jongensnaam. Het was een wonderlijk gevoel, want veel veranderde er niet. Het kon zomaar. Ik had even een zoon.
Mooi dat dit boek dat teweeg heeft kunnen brengen. Het zal nog een tijd in mijn hoofd spoken.

Journal Entry 22 by Elefteria from Enschede, Overijssel Netherlands on Saturday, September 30, 2006
bedankt voor het opsturen Lot! eerst een nieuwe leesbril kopen voor ik aan dit boek kan beginnen :-)

Journal Entry 23 by Elefteria from Enschede, Overijssel Netherlands on Friday, January 5, 2007
I read the book some time ago. Forgot to make a journal sooner, so now it's difficult to say something more than I liked it.

Released 14 yrs ago (1/6/2007 UTC) at Enjoy! in Controlled Release, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

op het station in Deventer ga ik een fast-release doen. niana staat als het goed is bij de achterste deur van de trein, om dit boek en een paar voor haarzelf in ontvangst te nemen. zij zal het doorgeven aan biba.

Journal Entry 25 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Wednesday, March 28, 2007
Ha! Dat werd een overhandiging in het park, in de zon, op 26 maart.
Ik ga er snel in beginnen. En alvast een afspraak maken met Powerco, voor de volgende doorgeef.

Journal Entry 26 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Thursday, April 12, 2007
Ik las al die draadjes rondom dit boek nog eens door, van lang geleden, waarin er zowel jubelende als geeuwende reacties waren. Nou, ik vond het prachtig, en was ook bedroefd toen het uit was.
Regelmatig las ik zinnen die zo smakelijk waren dat ik ze wilde vastgrijpen, overschrijven, om te citeren in de journal. Dat is er niet van gekomen, gretig als ik was naar het verhaal. Smakelijk, zeer smakelijk.
Nou The Virgin suicides nog.
En deze kan door naar Powerco. Dankjewel voor het ringen!

Journal Entry 27 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Tuesday, June 26, 2007
Dit boek gaat vandaag naar a3ana.

Journal Entry 28 by a3ana from Weert, Limburg Netherlands on Wednesday, July 4, 2007
Een paar dagen gelden ontvangen van biba89. Het gaat mee op vakantie!

Journal Entry 29 by a3ana from Weert, Limburg Netherlands on Sunday, July 29, 2007
Genoten van de prachtige familie-geschiedenis. Vooral Desdemona veroverde onmiddellijk een plaats in mijn hart!
Maar of ik het laatste deel van het boek helemaal overtuigend vond, weet ik niet. Van de peepshow naar een internationale baan naar een relatie ging ineens wel erg snel!

Zodra ik het adres van Powerhouse heb, stuur ik het boek door.

Journal Entry 30 by rem_HHX-328595 on Sunday, August 12, 2007
En weer thuis. (Powerhouse heeft inmiddels een eigen exemplaar.) Iedereen dank voor de opmerkingen, etc.

Released 8 yrs ago (8/5/2013 UTC) at - Ergens In Amsterdam in Amsterdam, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

enjoy!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.