Pessi ja Illusia

by Yrjö Kokko | Children's Books |
ISBN: 9510260134 Global Overview for this book
Registered by YuCCa3 of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 7/13/2004
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
12 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by YuCCa3 from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, July 13, 2004
Kirja on niin vanha, ettei sillä ole IBSN-numeroa, painovuotta en valitettavasti kirjasta löydä. Sain kirjan ala-asteella, kun koulumme kirjastosta poistettiin vanhoja kirjoja. Olin kuullut joskus kirjasta ja kansikin näytti todella kauniilta, joten se lähti ainoana kirjana kotiin. En ole tosin ikinä lukenut kirjaa (hyi, minä!), mutta nyt siihenkin tulee muutos! En osaa paremmin kertoa kirjan juonesta, mutta kunhan olen lukenut tämän, niin annan siitä selkoa. Mutta tässä lainaus sisäkannesta:

" 'Harvan kansan lapsella on onnea saada käsiinsä tällaista satukirjaa', kirjoitti arvostelu vuonna 1944 Yrjö Kokon lumoavasta luonnonsadusta, joka teki kirjoittajansa yhdellä iskulla kuuluisaksi. Vielä suuremmalla syyllä voidaan sanoa näin 'Pessin ja Illusian' lastenpainoksesta, jonka kuvitus on A. Lindebergin käsialaa.

Kirjan runsaat moniväriaukeamat ja piirroskuvat siirtävät lukijan aitoon sadun tunnelmaan. Kuten itse sadussakin, ne eläimet ja kasvit, joiden keskellä pieni Pessi-peikko ja Illusia-keijukainen vaeltavat, on selitetty biologisesti oikein ja samalla niitä ympäröi runon ja taian merkillinen hohde. -Itse satua Yrjö Kokko on tiivistänyt lapsilukijoita silmällä pitäen."

Tämä vaikuttaa niin hienolta kirjalta, että tämä taitaa jäädä lopullisesti kirjahyllyyni, mutta eihän sitä koskaan tiedä...

PÄIVITYS 20.7.2005

Sain kirjan luettua eilen ja mielestäni Pessi ja Illusia ovat mukavaa luettavaa. Myös kirjan rakenne (pienet tarinat, jotka vievät suurempaa tarinaa, eli Pessin ja Illusian yhteiselämän vaiheita, eteenpäin) sopi minusta hyvin kirjalle. "Luonnonsatu" kuvaa minusta tätä kirjaa mitä parhaiten: jokaisessa pienessä tarinassa kerrotaan lisää eri eläimistä. Yllätyin tosin tosi elämän ja sota-ajan punoutumisen sadun kanssa, kohta minäkin alan uskoa keijuihin! ;) Kelpo satukirja myös aikuisen luettavaksi, vaikkakin kyseessä on lyhennetty lastenpainos.

Ajattelin tehdä tästä kirjasta kirjaringin, joka tulee alkamaan Helsingistä (jos kiinnostuneita löytyy), ilmoittautumisia otetaan vastaan PM:illä.

PÄIVITYS 21.7.2005

Tässä on alustava osallistujalista, muutokset hyvinkin mahdollisia.

1. Droidy Vantaa
2. Niksu Helsinki
3. miinakoo Helsinki
4. Sobergirl Turku
5. pikkuinen87 Kajaani
6. Kemppu Oulu
7. cazfi Oulu
8. em64 Tampere
9. myntti Tampere
10. CatharinaL Tampere
11. ritao Hämeenlinna

PÄIVITYS 17.8.2005

Kirjarinki alkaa! Annan kirjan tänään Droidylle. Nauttikaa siitä kaikki! :D
Kirjarinkiin otetaan yhä osallistujia PM:llä.

Journal Entry 2 by Droidy from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, August 18, 2005
Sain kirjan eilen, pureudun luultavimmin viikonloppuna, kunhan saan lopulta luettua Ice-Cream Warin loppuun.

[16.8.] Luettu, lopulta. Yhtä mainio kuin muistelinkin :-) Nyt jäi mietityttämään, millainen on se lyhentämätön versio. Täytynee yrittää kaivella jostain käsiin. Kirja liikkuu lähiaikoina ringin seuraavalle jäsenelle.

Journal Entry 3 by wingNiksuwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 13, 2005
Sain tämän tänään Droidyltä, kun tapasimme pikaisesti ennen Helsingin BC-tapaamista. Kiitos! Pari rinkikirjaa kuitenkin ennen tätä luettavana.

Journal Entry 4 by wingNiksuwing from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 21, 2005
Taisin itse osittain pilata tämän lukukokemuksen. Luin kirjan suoraan putkeen Fire and Hemlockin jälkeen ja aluksi ei tämä satukirja tuntunut miltään kun on lukenut ensin niin päätähuimaavan kertomuksen. Varmasti Pessi ja Illusia on oikeutetusti erinomainen satu ja kuinka mielenkiintoista miten se on saanut alkunsa! Pessimisti-menninkäisen ja Illusia (optimisti)-Keijun ystävyyteen aion ehdottomasti palata mutta kuten Droidykin, seuraavaksi hankin käsiini sen pidennetyn version jos vain mahdollista.

Kiitos YuCCa3:lle ringin aloittamisesta. Seuraavaksi miinakoolle, kunhan saadaan sovittua tapaamisesta:)

Journal Entry 5 by miinakoo from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, September 22, 2005
sain tämä kirjan Niksulta (tapasimme keskustassa) ja palaan asiaan kun olen lukenut tämän.

Journal Entry 6 by miinakoo from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 27, 2005
Voi miten ihana ja suloinen tarina. En ollutkaan tuota koskaan aikaisemmin lukenut vaikka niin luulin. Jäi oikein hyvä mieli koko kirjasta.

"On ihmisiä, joilla ei ole keijukaisia, ja sitten niitä ei olekaan. Sitten taas on ihmisiä, joilla on keijukaisia, --- ja luulenpa, että sellaisten ihmisten elämä on jollakin tavalla kauniimpaa ja rikkaampaa..."

Laitoin viestiä Sobergirlille, että voimme sopia kirjan siirtämisestä kohti Turkua.

Journal Entry 7 by Sobergirl from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, October 03, 2005
Kirja saapui aamulla Turkuun.
Kiitos!
Vaikuttaa hienolta tarinalta. Luen sen jonakin pimeänä iltana koirani kanssa.


Journal Entry 8 by Sobergirl from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, October 20, 2005
Ihania tarinoita!!
Avasin kirjan eilen illalla, ja luin loppuun hetki sitten. Luin kirjaa koira kainalossa, luin osia ääneen vaikka koirani on kuuro. Pidimme molemmat valtavasti tarinoista.
Kirja lähte Kajaaniin huomenna.Journal Entry 9 by pikkuinen87 from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Tuesday, October 25, 2005
sain kirjan tänään-kiitos sobergirl. kirja oli yllättävän iso ja paksu

tarina oli todella herttainen. ihastuin täysin olen menossa ouluun viikonloppuna annan kirjan eteenpäin kasvotusten tai postissa

Journal Entry 10 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, November 12, 2005
Sain tämän Pikkuinen87:lta tänään. Kiitos! Kirja näyttää viehättävältä.

Journal Entry 11 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, November 14, 2005
Nopealukuisuuden ohella tämä oli aika erikoinen kirja. Ensimmäiseksi tietysti ihastuttava satu keijusta ja peikosta. Toisekseen hieno luontokuvaus. Mutta kirja kertoi myös kirjoitusajastaan - sota on läsnä ja osa kehyskertomusta.
Mietin, kenelle alkuperäinen kirja mahtaa olla suunnattu, jos tämä oli kerran erityisesti lapsille tehty painos. Kuten muiden kommentoineiden, täytynee minunkin joskus lukea se lyhentämätön versio.
Kirjan kuvitus ei muuten ollut oikein minun mieleeni. Se oli jotenkin liian kulmikasta, kubistishenkistä. Mutta minäkin pidin erityisesti tuosta keijukaisten olemassaolo -kohdasta, jota Miinakoo kommentissaan lainasi.

Annan kirjan eteenpäin Cazfille seuraavassa miitissä.

Journal Entry 12 by Kemppu from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, November 23, 2005
Annoin seuraavalle eli Cazfille Oulun miitissä.

Journal Entry 13 by cazfi from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, November 24, 2005
Miitistä saatu. Rinkien kasautumissäännön mukaisesti minulla alkaa taas olemaan melkoisen paljon luettavaa, mutta yritän lukea tämän ennen seuraavaa Tampereen reissuani jotta voin sen siellä seuraavalle lukijalle jättää.

Edit 5.12:
Luin kirjan vasta junassa viedessäni sitä seuraavalle lukijalleen Tampereelle. Kynää ei ollut lukuhetkellä käsilläni ja unohdin myöhemmin puumerkkini kirjan loppuun laittaa.
Tarina oli mukava. Enempi olisin siitä nauttinut ilman metsän elämän rinnalla kulkevia sodan tapahtumia. Ei kuvituksessakaan varsinaisesti mitään vikaa ollut, mutta siihen en ollut erityisen ihastunut.

Journal Entry 14 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, December 03, 2005
Sain kirjan cazfilta tänään. Hyvässä lykyssä ehdin lukea tämän ennen keskiviikon virallista BC-miittiä. Silloin saisi kirjan sopivasti toimitettua seuraavalle lukijalle.

7.12.2005
Taidan olla tässä joukossa jonkinlainen vastarannan kiiski. Tarina ei iskenyt ihan samalla tavalla kuin toisiin lukijoihin.
Minäkään en muuten tiennyt, että kirjassa sota on kehyskertomuksena. Kansipaperin liepeessä yksi arvostelija kuvailee tarinaa "biologiseksi saduksi" ja sitä tämä tuntui olevankin, kun välillä tuntui siltä kuin olisi lukenut biologian oppikirjaa. Oletettavasti hupaisiksi ja opettavaisiksikin tarkoitetut eläimet inhimillisine luonteenpiirteineen eivät oikein olleet minun makuuni (touhottavat kotirouvalinnut tai muut vastaavat). Tai no, amerikkalainen piisami oli kyllä aika vinkeä. Kuvituksesta pidin. Se näyttää sen verran tutulta, että oletettavasti olen saman kuvittajan kädenjälkeä nähnyt jossain muussakin kirjassa.

Journal Entry 15 by wingem64wing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, December 07, 2005
Kirja jatkoi matkaansa minulle joulukuun miitissä. Tuleepahan tämäkin sivistyksen aukko täytettyä, kun vihdoin luen Pessin ja Illusian. Muistaakseni olen joskus televisiosta nähnyt tämän sadun, taisipa olla joulun aikaa, kun tätä on esitetty. Lukeminen sopii siis mainiosti näin joulunalusviikoille.

Journal Entry 16 by wingem64wing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, December 29, 2005
Olihan tarina sinänsä ihan kaunis, mutta jostain syystä olin minäkin, varsinkin alussa, vähän vastakarvassa tarinan kanssa. Hieman tuo vastakarvaisuus helpotti tarinan viedessä mukanaan. Saattaa tietysti olla, että vika oli lukijassa, eikä kirjassa, sillä minulla on vähän paha tapa hypätä luonnonkuvausten yli (tai ainakin lukea ne hyvin nopeasti), joten kun kirja on lähes pelkkää luontoa, niin täytyi ensin tottua olemaan hyppelemättä. Sota kehyskertomuksena oli minullekin uusi juttu, tv-elokuvista muistan oikeastaan vain ristilukin. Pari kertaa Kokko heitti kyllä naisista sellaisen kommentin, että vieläkin mietin, oliko hän tosissaan vai kritisoiko hän ihmisiä, jotka niin ajattelevat (naisten huumorintajuttomuus tai naisten älykkyys, joka pilaa avioelämän). Tai saattaahan olla, että en alkuunkaan ymmärtänyt kirjailijan perimmäistä tarkoitusta.

Jatkaa matkaansa seuraavaksi CatharinaL:lle.

Journal Entry 17 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, January 11, 2006
Olen tarinan joskus pikkutyttönä lukenut, mutta kotihyllystä löytyvässä kirjassa on tylsähköt mustavalkovalokuvat (alkuperäinen, kirjailijan oma valokuvakuvitus vuodelta 1944). Tämän version haluan ehdottomasti lukea juuri Lindebergin upean kuvituksen vuoksi!

Kaapista kaivetun Tavaton kiire! 125 vuotta suomalaista kirjan kuvitusta -näyttelyvihkosen tietoa Alexander Lindebergistä ja Pessistä ja Illusiasta:


ALEXANDER LINDEBERG (s. 1917)

Alexander Lindeberg syntyi Venäjällä, Rostovissa, suomenruotsalaisen sotilaslääkärin poikana, ja opiskeli Tallinnan Kunstikoolissa. Hän asuu Helsingissä ja on tehnyt pitkän uran graafikkona ja taidemaalarina.

Lindeberg on tehnyt kansainvälisen kuvittajan uran. Hänen kuvittamansa
Russian Folk Tales ilmestyi Englannissa ja Topeliuksen satu Muurahainen käy lääkärissä kuvakirjana Japanissa. Näitä kuvituksia ei ole ilmestynyt Suomessa.

Kotimaassa Lindeberg tunnetaan Yrjö Kokon
Pessin ja Illusian sekä Martti Haavion kertoman Kalevalan tarinoiden kuvittajana. Aivan nuorimmassa kuvittajapolvessakin hänellä on vahva ihailijakaarti.

[--]

Näyttelyssä esitellään siis töitä useilta tunnetuilta ja tuntemattomilta kuvittajilta. Erityisen kiinnostavaa on verrata saman kirjan eri aikoina saamaa ulkoasua. Yrjö Kokon
Pessi ja Illusia [1944] tunnetaan tekijänsä valokuvakuvituksesta ja kannesta, jonka Kokko on itse sommitellut valokuvamontaasina. Alexander Lindebergin tyylipuhdas modernistinen kuvitus 1960-luvulta [1963] siirsi Pessin ja Illusian uuteen aikakauteen. Kristina Segercrantzin Pessi ja Illusia -kuvat siirtävät sen uudelle vuosituhannelle ja samalla lähemmäksi lapsilukijaa.

Journal Entry 18 by CatharinaL from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, January 15, 2006
Ehdottomasti tyylikkäimpiä näkemiäni kuvakirjoja--en sano lastenkirjoja, sillä aikuisten satuhan tämä selkeästi on. Voimakkaan modernistinen kuvitustyyli ei kuitenkaan ole vielä 70-lukulaisen radikaali, vaan kuvissa näkyy vielä jäänteitä myös 40--50-lukujen pehmeydestä. Moni kuva/teksti-yhdistelmä tuntuisi silti turhan pelottavalta, ainakin unohtumattomalta, pienimmille lukijoille; esimerkkinä mm. palokärjen kuva nimisivulla ja siihen viittaava lievästi kammottava teksti sivulla 10:

Musta palokärki takoi haapapökkelöä korkean vaaran harjanteella. Palokärjen pää liikkui niin kiivaassa tahdissa, että sen punainen päälaki näytti kuin syttyvän tuleen. Jäykät pyrstösulat vääntyivät kaariksi ja kimmahtivat jälleen suoriksi antaen palokärjen ruumiille teräksisen iskuvoiman.

Aikuisen silmin kuvat ovat kuitenkin aivan mielettömän upeat! Omia suosikkejani ovat nimenomaan palokärki (nimisivu), sammakot (s. 74-75), ristilukki (s. 24 ja 124-125), sepelkyyhkyt (s. 50) sekä raakkujat (s. 91). Itsensä Pessin ja Illusian ulkonäkö ei kummemmin hätkähdyttänyt; kirjan tarkoitus kai olikin keskittyä luonnon ihmeiden kuvaamiseen. Jonkinlainen panpoika tai Puck Pessistä tulee mieleen, Illusia taas on tylsästi yksiulotteisen söpö. Miksiköhän muuten nimihenkilöt on kuvattu pikkulapsina, vaikka toiminnan perusteella kyseessä on nuori neito ja pojankloppi?

Juoni on kovin kepeä. Itse tarina pitäytyy perinteisissä raameissa, ja yksityiskohdat peilaavat oman aikansa käsityksiä ja arvomaailmaa (mm. kyyhkyrouva!). Sotatarinat tuntuvat vähän päälleliimatuilta, mutta ymmärrettäviltä kirjan julkaisuajankohtaan nähden. Sen sijaan Illusian raskaus ja synnytys kirjan lopussa ovat lähes kestämätöntä luettavaa...

Tarina 6,5
Kuvitus 9,5.

*****

[25.1.] Annan kirjan tänään myntille. Hän lupautui ystävällisesti toimittamaan kirjan perjantaina Helsinkiin, missä se jää dotdotin haltuun ja päätyy lopulta ritao:lle.

Journal Entry 19 by ritao from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, January 31, 2006
Hain Pessin ja Illusian tänään Helsingissä ollessani, kiitos siis YuCCa3:lle, CatharinaL:lle, myntille, dotdotille ja kaikille muillekin, jotka vaikuttivat osaltaan kirjan saamiseeni. Ensimmäinen reaktioni kirjan nähdessäni oli: "Onpa harvinaisen kaunis ja suloisen näköinen kirja!" Enpä siis usko, että kovin kauaa kirjaa itselläni pidättelen.

Huomasin muuten olevani ringin viimeinen osallistuja, onkohan tälle vielä tiedossa lukijoita, ja jos ei, niin mihinkähän tämä pitäisi sitten lähettää? Tuskin Yucca kirjalla mitään Italiassa tekee... :)

Journal Entry 20 by YuCCa3 from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, December 14, 2006
Joo, kirja siis saapui kotiin jo kesällä, mutta olen unohtanut tehdä siitä merkinnän! :D

Kiitoksia siis kaikille rinkiin osallistuneille! :)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.