*** RAY***Hasse Simonsdochter

by Thea Beckman | Children's Books |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by powerhouse of Culemborg, Gelderland Netherlands on 6/23/2004
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
19 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by powerhouse from Culemborg, Gelderland Netherlands on Wednesday, June 23, 2004
Het spannende levensverhaal van Hasse Simonsdochter, rovershoofdvrouw en geliefde van Jan van Schaffelaar (die van de toren sprong). Speelt in Kampen in de 15 e eeuw. Heerlijk & fijn boek. Het boek gaat de wereld in als ray en begint bij brada Erbie. Daarna:

E-mile
1972Galadriel
Mayti
Dettie
Biba
Dutch-Flybaby
Wilmar
mybooks4u
Annelisa
Jehanne
Hellehond
Boekies
missc1967

Journal Entry 2 by Erbie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, July 02, 2004
Heb hem ontvangen, dankie sis PH!

Yikes, het boek ziet er totaal ongelezen uit! En dan al een ray?!?! Zal proberen hem erg voorzichtig te lezen.

Ik ben nu in een ring boek bezig, daarna komt eerst een ander Beckman-Ringboek, want die was niet iets eerder binnen, en daarna is deze aan de beurt!

Journal Entry 3 by Erbie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Thursday, September 30, 2004
HEERLIJK boek, om even lekker jezelf in te verliezen. Wat schrijft dat mens toch lekker.

Aanvankelijk leek het me niks, maar ik was blijkbaar niet echt in de stemming ervoor. Even neergelegd, nog es geprobeerd, en ging als een trein!

Dinsdag gaat deze naar E-mile.

Journal Entry 4 by E-mile from Almere, Flevoland Netherlands on Sunday, October 10, 2004
Via Erbie het boek gekregen. Leuk; nog een Beckman!!!
Hij gaat op de Ring-Hill; het voorgebergte van Mount TBR.......
Bedankt voor het ray-en lieve Powerhouse!!

Journal Entry 5 by E-mile from Almere, Flevoland Netherlands on Sunday, December 12, 2004
Wat een heerlijk boek zeg! En eerlijk gezegd vraag ik me af waarom dit een kinderboek heet! Ik ken 'volwassen' boeken die minder goed zijn.
Ondanks dat ik momenteen vrijwel geen tijd heb om te lezen heb ik deze redelijk snel gelezen, omdat ik echt in het verhaal gesleurd wordt. Dat heb ik eigenlijk met alle boeken van Beckman die ik tot nu toe gelezen heb. Gelukkig liggen er hier nog 2 van haar boeken voor me, dus binnenkort weer zo'n mooi boek lezen!
Dankjewel voor het rayen, Powerhouse! Hij gaat zo snel mogelijk naar Galadriel, die als volgende op de lijst staat.

Journal Entry 6 by wing1972Galadrielwing from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, December 21, 2004
Zojuist ontvangen vergezeld met een te gekke kerstkaart en erg lekkere pepermuntjes :-)

Journal Entry 7 by wing1972Galadrielwing from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Thursday, December 30, 2004
Heerlijk boek (we vallen in herhaling) Bedankt!

Journal Entry 8 by Mayti from 't Harde, Gelderland Netherlands on Tuesday, January 04, 2005
Vandaag door de pobo door de bus gewurmt, paste maar net ;-).

Journal Entry 9 by Mayti from 't Harde, Gelderland Netherlands on Saturday, January 08, 2005
De journals worden wel een beetje saai zo maar ik ben het helemaal met de anderen eens: Wat een heerlijk boek! Ik heb er van genoten. Bedankt powerhouse. Verder op reis naar Dettie.

Journal Entry 10 by Dettie from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, January 11, 2005
Ha daar is Hasse, de ringboeken stromen echt binnen. Het boek ziet er inderdaad splinternieuw uit. De achterflap is in ieder geval al veelbelovend. Over onze good old Jan van Schaffelaer!
Bedankt mrs P en Mayti!

Journal Entry 11 by Dettie from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, February 08, 2005
He jammer dat het uit is! Ik val ook in herhalingen, het is gewoon een P R A C H T I G boek. Bedankt mrs P voor het rayen!
Het boek vertrekt morgen naar onze Zandyvrouw, biba.

Dit is het verslag dat ik op m'n site gezet heb

Hasse Simonsdochter

Holland rond 1450-1482. Hasse Simonsdochter is de dochter van een mandenvlechter in Kampen. Hasse is anders dan de andere kinderen in het gezin, opstandig, brutaal, wild en mensen denken dat zij een elfenkind is . Dit houdt volgens de verhalen in dat zij als kind door de elfen is verwisseld. Als zij maar slecht behandeld wordt zullen de elfen dit niet aan kunnen zien en haar terughalen. vanaf die tijd wordt zij vreselijk behandeld. Hasse is daardoor het liefste in de buitenlucht. Zij bouwt een hut in de rietlanden en schiet haar eten met pijl en boog. Als ze op een dag door de rietlanden dwaalt wordt ze lastiggevallen door drie veedrijvers. Een passerende ruiter komt haar te hulp en doodt een van haar belagers. De andere twee weten te ontvluchten.
Als Hasse later weer eens thuis is hoort ze dat de ruiter, Jan van Schaffelaar, onthoofd wordt voor de moord op een van de veedrijvers. Zij haast zich naar de plek van executie en verbidt Jan. Dit houdt in dat ze onmiddellijk met hem moet trouwen en zij beiden uit de streek verbannen worden. Zo redt zij Jan's leven.
Samen gaan ze naar Zutphen waar Jan aanvoeder blijkt te zijn van een groep huurlingen. Na een paar dagen moet Jan weg en laat Hasse in het huisje dat jan voor haar heeft gehuurd achter. Hasse mist jan vreselijk en koopt een hondje dat ze Tieske noemt en trekt samen met hem de bossen in. Als zij aan het eind van de zomer terugkomt in Zutphen wordt haar verteld dat Jan dood is.
Onmiddellijk verlaat ze Zutphen en gaat naar de plek waaraan ze goede herinneringen heeft, daar bracht ze haar eerste nacht met Jan door. Jan is echter niet dood en gaat Hasse achterna, uiteindelijk vinden ze elkaar weer.

Jan en Hasse betrekken samen met een paar andere huurlingen een boerderij vanwaar zij (met Hasse) veel strooptochten ondernemen, ze vallen alles en iedereen aan om aan geld en eten te komen.
Ondertussen is Gerrit met zijn oom naar Zutphen (een beroemd klokkengieter) vertrokken om daar nieuwe kerkklokken te maken. Onderweg worden zij overvallen door de bende van Van Schaffelaar. Zij worden daar een tijdeje vasgehouden en in die tijd word Gerrit verlieft op Hasse.

De bende van Van Schaffelaar wordt weer ingehuurd en gaat in de buurt van Barneveld wonen. Hasse bevalt hier van een dochtertje. De bende is nietsontziend en de Barnevelders gaan gebukt onder hun tirannie.
Samen met soldaten van de steden Amersfoort en Nijkerk wordt er een leger gevormd en ze vallen de bende aan. Uiteindelijk vlucht de bende met Hasse de toren en de kerk van Barneveld in. Wat de bende niet wist is dat het leger kanonnen had en ze beseffen dat zij niet levend uit de kerk zullen komen. De mannen op de toren verzoeken om een onderhoud, en bieden aan zich over te geven, maar het leger van Amersfoort gaat hier niet op in. Zij willen Jan van Schaffelaar! De bende weigert echter Jan uit te leveren. Waarop Jan van Schaffelaar onder de woorden : "Lieve gezellen, ik moet toch eenmaal sterven, ik wil u geen moeilijkheden bezorgen." boven op de toren ging staan, zijn handen in zijn zij zette en naar beneden sprong. Hij overleefde zijn val maar werd door zijn vijanden gedood.
Hasse smeekte Jan het niet te doen maar Jan wilde Hasse's leven sparen zodat zij voor hun dochtertje kan zorgen.

Hasse gaat met haar kind terug naar Kampen waar ze de klokkengieter Gerrit weer ontmoet.

Leeftijd: 12+ Uitgever: Lemniscaat Verschenen: 1983 ISBN: 9060695402Journal Entry 12 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Friday, February 11, 2005
Hee!
Een boek!
Helemaal vergeten. Aanmelden voor een ring of ray is net zoiets als een zaadje in je tuin onder de grond stoppen en dan na een paar weken, of na de winter, stomverbaasd constateren dat er ineens een bloem staat te bloeien.
Ik ben er meteen in begonnen.

Journal Entry 13 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Saturday, February 12, 2005
Uit!
Ja, prachtig, heerlijk verhaal, ik kan niet anders zeggen. Wat zet La Beckman toch altijd een mooi onverzettelijke vrouwen voor ons neer. En ik geniet ook altijd zeer van haar natuurbeschrijvingen.
O, zo zat dat dus, met die toren. Ook weer geleerd.
Hij gaat door naar dutch-flybaby, zondag 27 februari, tijdens de meetup in Nijmegen.

Journal Entry 14 by dutch-flybabe from Ede, Gelderland Netherlands on Sunday, February 27, 2005
Dit boek kreeg ik van biba89 op de bookcrossing bijeenkomst in OBCZ A Priori in Nijmegen vandaag. Bedankt!

Journal Entry 15 by dutch-flybabe from Ede, Gelderland Netherlands on Thursday, March 17, 2005
Wat een leuk boek en interessant om meer te lezen over de Nederlandse geschiedenis! Thea Beckman schrijft 'stevig' vind ik; er gebeurt veel per bladzijde/het verhaal is goed uitgewerkt, dus je bent niet zo door het boek heen. Erg plezierig vind ik dat!
Heel lang geleden heb ik Kruistocht in Spijkerbroek gelezen die vond ik ook al zo mooi! Ik zou graag nog eens wat meer boeken van haar lezen, want ik vind dit wel een erg leuke manier om wat meer te leren over het verleden van Nederland.
Het boek gaat op weg naar de volgende lezer.

Released 14 yrs ago (3/17/2005 UTC) at A mailbox in town in Ede, Gelderland, Netherlands -- Controlled Releases

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Dit boek gaat vandaag op weg naar Wilmar. Veel leesplezier!

Journal Entry 17 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, March 19, 2005
Vandaag ontvangen, dank je wel dutch-flybaby, en wat had je het boek prachtig ingepakt, echt een cadeautje!

Volgens mij heb ik deze Beckman ook gelezen als kind, maar ik weet het niet meer helemaal zeker. Onlangs heb ik Kruistocht in spijkerbroek herlezen en daaraan was ik direct weer helemaal hooked, dus ben erg benieuwd naar Hasse.

En wonder boven wonder wachten er op het moment ook nog eens geen andere ringboeken!

... Moet nu alleen nog even het boek voor mijn leesclubbijeenkomst van dinsdag uitlezen (Elementaire deeltjes van Michel Houellebecq) en voor mijn studie Maps van Nurrudin Farah ...

Maar daarna duik ik heerlijk in dit boek :)))

Journal Entry 18 by Wilmar from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, March 29, 2005
Hoi allemaal!

Nou, Hasse is uit, en wat een heerlijk boek!

Het verhaal was dusdanig ver weg gezakt bij me, dat ik het eigenlijk las alsof het voor het eerst was. Maar ik heb het zeker weten eerder gelezen, want bepaalde dingen kon ik me tijdens het lezen gewoon echt herinneren.

Ook kwam ook weer boven dat dit boek me eigenlijk een beetje tegenviel toen ik het las als kind. Het sleepte me minder mee dan Kruistocht in Spijkerbroek, dat ik vlak daarvoor las, en dat een echte Beckman-manie bij mij veroorzaakte.

Daarom krijgt Hasse van mij nu een 9, want ze kan toch niet helemaal concurreren met Kruistocht in spijkerbroek, het enige (BC)boek dat ik ooit een 10 heb gegeven.

Ik lees Beckman nu weliswaar met andere ogen, maar wat blijft is de manier waarop ze je weet mee te nemen in haar verhalen. Werkelijk waar, ik kan haar boeken lezen terwijl er voor mijn neus televisies aanstaan, gepraat wordt, drukte is, wat dan ook... en het leidt me niet af. Ik vraag me af of ik dat bij 'volwassenenboeken' ooit wel eens echt heb meegemaakt.

Heel hartelijk bedankt dus powerhouse, voor de kans om dit fantastische boek te herlezen! Ik voel een Beckman-revival bij mezelf opkomen...

Voor wie het interesseert heb ik nog even wat gegoogled naar Jan van Schaffelaar:

Wikipedia;

Website Gemeente Baneveld;

Website Barneveldse Beiaard

En naar Hasse Simonsdochter, die niet echt bestaan heeft bij mijn weten, maar het moet toch wel haast dat Beckman dit personage gebaseerd heeft op Kenau Simonsdochter Hasselaer (die veel later leefde dan Jan van Schaffelaar overigens):

Website Gemeente Haarlem

Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis: Vrouwengeschiedenis


Hasse Simonsdochter gaat binnenkort naar mybooks4u, die net als ik in Leiden woont, dus dat wordt een kleine BC-meeting: spannend! :)))

Groetjes,
Annemarie

En -edit- oja, wat ik nog graag wilde onthouden, is de naam van de dochter van Jan en Hasse: Lysken. Zo'n mooie naam vond ik dat.

Journal Entry 19 by mybooks4u from Hedel, Gelderland Netherlands on Wednesday, March 30, 2005
Dat is nog eens makkelijk vangen!
Heb m opgehaald bij Wilmar. (Dank je wel Wilmar, was leuk je te ontmoeten)
Een van de weinige Beckmans die ik nog niet gelezen heb.
Maar hij moet nog ff op de stapel.....

Journal Entry 20 by mybooks4u from Hedel, Gelderland Netherlands on Thursday, April 07, 2005
Kon hem toch niet laten liggen! Dus hij is ook alweer uit...
Das nog es GirlPower!!! :-)
Mooi, mooi, mooi, was weer smullen. Verder is alles volgens mij al gezegd. Hij ligt nu klaar voor de volgende: wie oh wie?

Journal Entry 21 by annelisa from Zeist, Utrecht Netherlands on Monday, April 11, 2005
Ik kreeg dit boek zaterdag met de post, tijdens mijn verjaardagsfeestje. Leuk, nog een extra kadootje. Mijn moeder gaat me dit voorlezen, want we hebben binnenkort een uitstapje naar Kampen met de boekgrrls en dan gaan we een Beckman-speurtocht doen, dus we willen het allebei gelezen hebben voor die tijd.

Journal Entry 22 by MaaikeB from Zeist, Utrecht Netherlands on Friday, August 19, 2005
Pfff, het schiet niet zo op met Hasse. Dit weekend gaan we afscheid nemen van het ouderlijk huis in Zeeland (mijn ouders komen dichterbij ons wonen, in Nieuwegein), dus het boek moet nu maar naar Jehanne toe. Ik neem van thuis het exemplaar van mijn broer mee, zodat we toch nog verder kunnen lezen (we zijn op pag. 100). Ik weet het niet met Hasse. Mijn kinderen genieten wel erg van 'rare' woorden als noen en keurslijfje, maar het verhaal kan ze niet zo boeien, geloof ik. Uit beleefdheid luisteren ze (en omdat ze het gezellig vinden, dat voorlezen), maar er gaan weken voorbij dat ze totaal vergeten dat we in het boek bezig waren. Vooralsnog geen groot enthousiasme hier, dus.

Journal Entry 23 by Jehanne from Terneuzen, Zeeland Netherlands on Sunday, August 21, 2005
gekregen van MaaikeB op de rommelmarkt, leuk!

Journal Entry 24 by Jehanne from Terneuzen, Zeeland Netherlands on Wednesday, September 07, 2005
Erg mooi verhaal, ik heb het in één ruk uitgelezen! Eens kijken naar wie het nu mag.

Journal Entry 25 by Jehanne from Terneuzen, Zeeland Netherlands on Sunday, September 11, 2005
Ik heb het boek afgegeven bij anness, daar haalt MaaikeB het binnenkort op, om het dan door te geven aan hellehond. Bedankt voor het delen en veel plezier voor de volgende.

Journal Entry 26 by MaaikeB from Zeist, Utrecht Netherlands on Monday, September 26, 2005
Ik heb het boek via mijn ouders doorgegeven gekregen en heb het op mijn beurt weer doorgegeven aan bookcrosser Fenna die vlakbij Hellehond woont en het boek weer aan haar door zal geven. Als beloning voor deze goede daad wilde zij het boek graag ook even snel lezen en dat is ze nu dus aan het doen (hoop ik).

Journal Entry 27 by fenna from Utrecht, Utrecht Netherlands on Sunday, October 16, 2005
Ik kreeg Hasse van MaaikeB om even af te geven bij Hellehond. Ikzelf kende het boek al, maar mijn dochter van 10 nog niet. Dus als 'afgeef'-loon hebben we het boek drie weken hier gehad. Een week langer dan gedacht, maar dat kwam omdat ze op kamp ging en het niet mee durfde te nemen.
Ze heeft genoten!
Vandaag lever ik het even af bij Hellehond.

Groetjes,
Fenna

Journal Entry 28 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Monday, October 17, 2005
Het boek werd vanmiddag gebracht door mr. MaaikeB en de MaaikeB-tjes toen ik net een snoer door het wc-raam aan het wurmen was vanwege mijn goede voornemen om de auto te stofzuigen. Bedankt Powerhouse, voor het ringen, en MaaikeB, voor de bezorging.
(ik vraag me na het lezen van de entries over Fenna die hier in de buurt woont wel af: was het mr. MaaikeB die ik zag, of was het mr. Fenna.)

Journal Entry 29 by Hellehond from Utrecht, Utrecht Netherlands on Sunday, October 30, 2005
Wat een lekker verhaal voor als je teveel aan je kop hebt: Hasse overkomt van alles maar het loopt allemaal goed af. En passant krijg je nog wat geschiedenis mee over de 15de eeuw. Wat een rotzooi moet het toen geweest zijn, met al die rovers en fanatieke priesters. Het is een jeugdboek, en dan mogen de gebeurtenissen totaal ongeloofwaardig zijn, dus ook de echte liefde tussen Hasse en Jan stoorde me niet.
Het boek gaat door naar Boekies.

Journal Entry 30 by Boekies from Veldhoven, Noord-Brabant Netherlands on Friday, November 11, 2005
Dit ringboek lag afgelopen week op de mat, maar internet deed het niet zo goed op mijn computer dus ik meld het boek nu pas. Het boek moet nog heel even wachten tot het aan de beurt is....

Journal Entry 31 by Boekies from Veldhoven, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, November 23, 2005
Blijft een heerlijk boek. Ook om te herlezen, na 15 jaar ofzo, ik denk dat ik een jaar of 11 was toen ik het voor het eerst las.
Het boek lift binnenkort mee in de reisboekendoos naar missc1967.


Journal Entry 32 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, December 01, 2005
Kwam als verrassing uit de reisboekendoos. Ik ben de laatste in de ray en dat komt goed uit want dan kan ik op mijn gemak doen. Er liggen hier namelijk ook nog 2 andere boeken van Thea Beckman. Maar uiteraard wil ik ook deze erg graag lezen!

Journal Entry 33 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Saturday, April 01, 2006
Plofte vandaag geheel onverwacht op de mat! Dank je wel missc1967!

Journal Entry 34 by Dettie from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, April 04, 2006
Ik vond nog leuke informatie

Vraag:
Heeft Hasse Simonsdochter uit het boek van Thea Beckman echt geleefd en zo ja, is ze getrouwd geweest met Jan van Schaffelaar en hertrouwd met Gerrit van Wou de klokkengieter?

Antwoord:
Het volgende citaat komt uit een interview met Thea Beckman:
" Nu gaf het verhaal van Van Schaffelaar haar ook veel vrijheid. Er was bekend dat hij een vrouw had maar daarvan kon Beckman alleen een sterfdatum vinden. "Daar kon ik dus van alles omheen verzinnen."
Het hele interview kun je lezen op de site:
www.12move.nl

Wat wel zeker is is dat Hasse de vrouw van de klokkengieter Geert van der Wou is geweest, en dat Thea Beckman haar als hoofdpersoon voor haar boek heeft genomen:
"In 1482, toen hij inmiddels poorter was, werd hij lid van het Kamper Schepenmemorie een broederschap ende memorie van den gheleerden ghesellen van den Core ende van anderen gueden lieden. Wel een bewijs van dat Van Wou inmiddels een man van aanzien was. Of hij toen al getrouwd was, weten wij niet. Zeker is echter dat zijn eerste vrouw Hasse in 1503 gestorven is.

Over Hasse schreef Thea Beckman een alleraardigst kinderboek met als titel Hasse Simonsdochter (Rotterdam, ca.1980, meerdere drukken). Technisch-historisch steekt het uitstekend in elkaar."
Dit en meer informatie over Geert van der Wou kun je vinden op de site:
carillon museum

Bron: Al@adin

Journal Entry 35 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Monday, May 01, 2006
In één dag uitgelezen, lekker op de bank, terwijl buiten de regen tegen de ramen kletterde. Mooi boek, niet altijd even waarschijnlijk (de huurlingen waren wel erg lief en aardig!), maar dat hoeft gelukkig ook niet altijd. Hasse is weer typisch een Beckman-vrouw: niet klein te krijgen!

Powerhouse, bedankt voor het ringen.
Het boek wordt nu gereserveerd voor missc1967 die er hopelijk dán wel tijd voor heeft.

Gaat as. zondag 25 juni weer naar Bergen op Zoom!

Journal Entry 36 by missc1967 from Bergen op Zoom, Noord-Brabant Netherlands on Monday, June 26, 2006
En het komt weer op mijn stapel nog te lezen..... Dank je wel, Janna2 !

Journal Entry 37 by Zeeuwsmeske from Tholen, Zeeland Netherlands on Sunday, January 28, 2007
Dankjewel dat ik hem mocht lenen van je! Geweldig boek nog steeds. Ga er van de week even een verslagje van schrijven voor in mijn boekdossier van school en dan gooi ik m hopelijk donderdag even in de bus onderweg naar school! Groetjes Kirsten

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.