Etenschap

by Rob Sijmons | Cooking, Food & Wine |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wing1972Galadrielwing of Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on 6/4/2004
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wing1972Galadrielwing from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Friday, June 04, 2004
Waarom is mayonaise de best onderzochte en tegelijk de meest raadselachtige aller sauzen? Waarom proef je - puur op de tong - geen vanillesuiker? Wat is dat nou: de verleiding van smaak, geur en beet?
Franse patissiers onderscheiden meer soorten caramel dan ze vingers op 1 hand hebben en Amerikaanse fijnproevers zijn gek op eekhoornhersenen - een lekkernij met als mogelijk nadeel de gekke-eekhoornziekte. Maar ook aan de andere kant van het culinaire spectrum is gezond verstand soms ver te zoeken. De grens tussen culinaire smaak en voedingsfetisjisme is vager dan menigeen denkt. Voedingssupplementen kunnen gezond zijn maar meestal worden ze verkocht met onredelijk opgeblazen gezondheidsclaims. Wat zijn de feiten? De plantaardige vleesvervangers in de supermarkt - ook al een commerciele groeisector - zijn onnatuurlijker dan de bio-industriele baklap, maar hoe erg is dat? Voedsel dat is vervaardigd met geavanceerde biochemische techniek kan tot minder besmettingen met bacteriën leiden dan het 'natuurlijke' product. En dat de vega burger nergens naar smaakt, daar zal de wetenschap in de toekomst ook nog wel een oplossing voor vinden. Ondanks de huidige angst voor high tech voedsel is er een steeds hechtere relatie tussen wetenschap en voeding.

Rob Sijmons belicht die intrigerende relatie vrolijk, begrijpelijk en oneerbiedig. Hij neemt drie delen weetjes, een deel doe het zelfproefjes, voegt er een scheutje degelijke beschouwing aan toe en mengt het geheel tot een aanstekelijke cocktail. De schappen in de supermarkt of speciaalzaak roepen na lezing een glimlach van herkenning op.

Journal Entry 2 by wing1972Galadrielwing from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, June 29, 2004
Grappig geschreven boekje. Goh ik wist niet wat ik las! Ik was zo door het boekje heen.

Dit wordt een bookray:
yvonnep
biba89
marleen
owlet
silvertje
vlindertje <--------

Journal Entry 3 by yvonnep from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, July 13, 2004
Zo, dit boekje heeft er even over gedaan om binnen te komen. Maar net op tijd. Het gaat mee op vakantie (dat mag toch wel?).

Journal Entry 4 by wing1972Galadrielwing from Schiedam, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, July 13, 2004
Hoera het is terecht! En hij mag mee op vakantie hoor..vind t boek vast niet erg ;-)

Journal Entry 5 by yvonnep from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, August 03, 2004
Genieten, dit boekje. Vooral het hoofdstuk over de umami. Prachtig woord trouwens, maar culigekken blijven toch een raar soort volk.
Quorn eet ik niet meer. Af en toe is het schateren om de redeneertrant van Sijmons.
Eén ding viel wat tegen. Partner kocht op vakantie melk met toegevoegde Omega 3. En ik maar lachen. Wist bijna zeker dat Sijmons mee zou lachen. Maar nee hoor, op blz. 57 staat een vaag verhaal over 'misschien wel gunstig. Tsuk!
Het boekje gaat nu naar Biba! En ik ga de - volkoren, onversneden, ongekleurde, ongeraffineerde - rijst opzetten.

Journal Entry 6 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Tuesday, August 10, 2004
uit de brievenbus gehaald.
Ik blader er even doorheen, ik ben zeer benieuwd. Al een aantal jaren behept met het een en ander aan voedselallergie, heb ik mij uitgebreid laten voorlichten over de zin en onzin van onze voeding.
Zo zie ik nu een duidelijk geval van onzin in dit boekje: zuivel als bron van (extra) kalk, specifiek voor zwangere vrouwen. Dat is een mythe, in de wereld gebracht door het zuivelbureau wat in de jaren zestig dringend van zijn melkplas afmoest. Waar denkt meneer Sijmons, dat dieren hun extra kalk vandaan halen wanneer ze zwanger zijn? Ooit een drachtige koe in de wei gezien, die even ging tanken aan de uiers van haar buurvrouw, vanwege de extra kalkbehoefte?
Kortom, ik ga dit boekje eens kritisch lezen. Ik ben benieuwd.
Voor vlindertje zit er nog een extra verrassing bij...

Journal Entry 7 by biba89 from Olst, Overijssel Netherlands on Wednesday, August 11, 2004
Afgezien van die melk, vond ik meneer Sijmons prettig kritisch. Hij geeft inzichten in de voedingsindustrie, die allang niet meer gaat over het voeden van mensen, op een gezonde en verantwoorde manier, maar over omzet en winst, desnoods ten koste van de consument, dieren en milieu. Nu ja, hij speelt daar aardig in op mijn stokpaardje. En derhalve kan ik het hem ook vergeven dat hij stelling neemt op nadrukkelijke wijze. Vermakelijk is het gehannes met vermeldingen op het etiket van voedingsmiddelen-met-gezondheidsclaim: hoe zeggen we het zó, dat het heel wat lijkt, terwijl we eigenlijk niks kunnen zeggen, want we kunnen niks hard maken?
Deze gaat door naar Marleen.

Released on Friday, August 13, 2004 at Controlled Release in Controlled Release, Controlled Release Controlled Releases.

op de post naar marleen in Utrecht

Journal Entry 9 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Saturday, August 14, 2004
Hoera, een boek in de brievenbus! Bedankt Biba, ik ben benieuwd wat er in staat.

Journal Entry 10 by LenaLena from Hoevelaken, Gelderland Netherlands on Tuesday, August 31, 2004
Ik heb het boek nog even opgepakt en net uitgelezen. Ik vond het erg interessant om te lezen!
Morgen gaat het op de post naar owlet.

Journal Entry 11 by owlet from Maastricht, Limburg Netherlands on Thursday, September 02, 2004
Aaaargh, het derde ringboek valt op de deurmat! Tja, ringboeken zijn kuddedieren is mij ooit verteld, en dat blijkt waar te zijn :-S
Dit lijkt me een heel leuk boekje, ben de laatste tijd vrij bewust aan het eten, veel groenten, weinig vet en zo. Bovendien vind ik het altijd leuk om over eten te lezen en ben dan ook erg benieuwd naar dit boek! Helaas zal het even moeten wachten, moet nog anderhalf ringboek uitlezen...
p.s. Bedankt voor je mooie kaartje, Marleen! Helemaal vergeten erbij te zeggen!

Journal Entry 12 by owlet from Maastricht, Limburg Netherlands on Saturday, September 25, 2004
Ik vond het een interessant boekje met wat feiten die ik nog niet kende, maar vond het af en toe te "technisch". Ook werden sommige redeneringen in mijn ogen niet altijd even goed afgemaakt; de conclusie wordt soms te snel getrokken en de schrijver legt niet altijd goed uit hoe hij precies bij die conclusie is gekomen.
Toch vond ik het al met al een leuk boekje om te lezen en sterkt het mij in mijn etensfilosofie: een beetje van alles eten, niet te veel van het één of het ander, dan zal het allemaal vast wel goed gaan. En vitaminesupplementen zijn volgens mij ook onzin! Zo.
En nu ga het naar silvertje zodra ik haar adres binnenheb.

Journal Entry 13 by silvertje from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, October 01, 2004
Ik ben benieuwd. Ik was alweer helemaal vergeten dat ik me ingeschreven had voor deze ray. Ik heb net heerlijk uitgebreid gedineerd met veel te veel wijn erbij en ga weer een veel te korte nacht tegemoet. Toch nog maar even een stukje lezen daarover voordat ik slapen ga :)

Journal Entry 14 by silvertje from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, October 02, 2004
Bij vlagen zeer interessant en bij vlagen geneuzel. Ik had het boek zo uit, want het leest als een trein (op de wat scheikundige passages na). Gaat morgen naar vlindertje.

Journal Entry 15 by wingvlindertjewing from Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, October 05, 2004
Ik ben dol op lezen, dus dit boekje interesseert me!
Zie dat het een Ray is, en ik ben de laatste. Mooi!
heb ik lekker de tijd om het te lezen.

Dank je wel!!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.